Zdravi kruh

Da li je zdravo jesti kruh?

Savjeti o prehrani

Ako redovito jedete kruh, to može imati i pozitivne učinke na vaše tijelo, ali samo ako jedete zdrave vrste kruha. Naime, prerađeni kruh sadrži niz sastojaka koji mogu negativno utjecati na vaše zdravlje. Uz to, kruh je i izvor dodanog šećera, a pri kupnji kruha obratite pažnju na etiketu jer brojni proizvođači kruha koriste i prirodne zaslađivače koje biste također trebali izbjegavati.

No, ako jedete zdrave vrste kruha vaša prehrana sadržavat će više vlakana, što će imati pozitivan učinak na vaše tijelo. Nutricionisti ističu da je manje obrađen kruh od cjelovitih žitarica izvrstan izvor vlakana.

Na policama trgovina možemo pronaći različite vrste kruha, ali neke su varijante značajno zdravije od drugih. Neke vrste kruha bogatije su vlaknima, vitaminima i mineralima, dok su druge nutritivno vrlo siromašne.

Kada govorimo o zdravom i finom kruhu opisujemo pekarski proizvod napravljen od cjelovitog pšeničnog i raženog brašna te onaj obogaćen raznim žitaricama i dobrim masnoćama poput maslinovog ulja. Takav su kruh pekle naše bake.

Cjelovita, neprerađena žitarica predstavlja žitaricu, sa svim svojim dijelovima, što uključuje ljusku, endosperm i klicu. Dodatkom soli, jaja, sjemenki, meda, češnjaka, cimeta i sličnih sastojaka, obogaćuju se okusi i tekstura kruha te na taj način možete uživati u novom kruhu.

Blagodati kruha:

  1. Osim proteina, kruh sadrži i velike količine minerala među kojima je kalcij koji kosti čini čvrstima i zdravima.
  2. Kruh sadrži i željezo koje daje energiju i popravlja krvnu sliku.
  3. Integralni kruh je prepun vitamina poput vitamina E te vitamina B skupine.
  4. Kruh je bogat i vlakanima koja su vrlo važna za normalan rad probavnog sustava.

Donosimo neke od najzdravijih vrsta kruha koje možete izabrati.

Kruh od kiselog tijesta

Kiselo tijesto dobiva se postupkom fermentacije koji se temelji na kvascu i bakterijama koje se prirodno pojavljuju da bi se tijesto diglo. Fermentacija pomaže smanjiti broj fitata, poznatih i kao fitinska kiselina, koji se vežu za određene minerale i smanjuju njihovu apsorpciju.

Kiselo tijesto može biti i lakše probavljivo od drugih vrsta tijesta, vjerojatno zbog prebiotika i probiotika koji se stvaraju tijekom procesa fermentacije. Probiotici su zdrave bakterije koje se nalaze u vašem tijelu i u određenoj hrani, dok s prebiotici neprobavljiva vlakna koja hrane te bakterije. Dovoljna količina i jednih i drugih dobra je i probavu i za rad crijeva.

Osim toga, smatra se da kruh od dizanog tijesta ima nizak glikemijski indeks. To je zato što bakterije u kiselom tijestu mogu smanjiti brzinu probve škroba, što posljedično znači da konzumacija ovakvog kruha neće izazvati veliki skok šećera od krvi.

Kiselo tijesto možete praviti i od integralnog i od bijelog brašna. Iako svaka varijanta nudi određene blagodati vezane uz fermentaciju, kiselo tijesto od cjelovitog pšeničnog prašna sadrži više vlakana, željeza i drugih hranjivih tvari.

Kruh od cjelovitog pšeničnog zrna

Pšenični kruh je najčešći tip i najviše prodaje. Ima netopljiva vlakna koja pomažu u sprečavanju raka debelog crijeva.
Provjerite jesu li cjelovite žitarice i brašno od cijelog zrna pšenice, jer se može miješati s drugim vrstama i ne biti zdrav. To možete odmah vidjeti.

Kruh od cjelovitih žitarica

Cjelovite žitarice znače da je netaknuto čitavo zrno, uključujući i klicu i mekinje. Mekinje, odnosno tvrdi vanjski sloj, sadrže puno vlakana, a mekinje i klice sadrže i proteine, masti, vitamine, minerale i korisne biljne spojeve. Zato su cjelovite žitarice, uključujući cjelovitu pšenicu, bogatije vlaknima i smatraju se hranjivijima od rafiniranih žitarica, kojima se obrađivanjem uklanjaju mekinje i klice.

Hrana bogata cjelovitim žitaricama nudi brojne blagodati, poput smanjenog rizika od dijabetesa tipa dva, srčanih bolesti, ali i određenih vrsta raka, piše Healthline.

Međutim, treba istaknuti da mnogi proizvođači označavaju da je kruh napravljen od cjelovitih žitarica, čak i kad je napravljen od rafiniranog brašna pa obratite pozornost i na to. Potražite kruh u kojemu je kao prvi sastojak navedeno brašno od stopostotnog cjelovitog zrna i ne sadrže skrivene nepotrebne sastojke, poput dodanih šećera ili biljnih ulja.

Zobeni kruh

Zobeni kruh je također vrlo popularan i jednako zdrav. Obično se pravi od kombinacije zobi, cjelovitog pšeničnog brašna, kvasca, vode i soli, što ga čini lakšim i ukusnijim, a manje suhim od kruha koji je napravljen od pšeničnog brašna.
Još jedna zanimljiva činjenica je da zobeni kruh ima topiva vlakna, što je super za smanjenje kolesterola.
Osim toga, zobeni kruh je vrlo zdrav izbor zato što je zob vrlo hranjiva i povezana s nizom zdravstvenih blagodati.

Zob je posebno bogata vlaknima i hranjivim sastojcima, koji uključuju i magnezij, vitamin B1, željezo i cink. Vlakna u zobi, poznata i kao beta glukan, mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola, regulaciji šećera u krvi i smanjenju visokog krvnog tlaka.

Ipak, samo zato što kruh na svojoj etiketi ima zob ili zobene pahuljice, ne znači da je zdrav. Neki od njih sadrže samo malu količinu zobi, a zapravo su izrađeni od rafiniranog brašna, dodanih šećera i ulja. Da biste pronašli hranjiviji zobeni kruh, potražite onaj u kojemu se kao prva dva sastojka navode zob i integralno brašno.

Kruh od lanenih sjemenki

Laneni kruh, napravljen prvenstveno od integralnih brašna i lanenih sjemenki, jedan je od najzdravijih kruhova, zato što su i lanene sjemenke vrlo hranjive i imaju brojne zdravstvene prednosti. Izvrstan su izvor alfa-linolenske kiseline, omega-3 masne kiseline koja se nalazi u biljnoj hrani. Lanene sjemenke bogate su i spojevima zvanima lignani, koji mogu djelovati kao antioksidansi u vašem tijelu i zaštititi vas od određenih vrsta raka.

Prilikom kupovine lanenog kruha obavezno tražite onaj koji ima minimalan broj sastojaka, poput cjelovite pšenice ili proklijalog brašna od cjelovitih žitarica, kvasca, vode, soli i sjemenki lana.

Raženi kruh

Raženi kruh nije čest kao pšenični kruh. Mnogi ljudi ne vole ukus i prodaju se manje, ali možda ne znate da je to vrlo zdrava opcija kada govorimo o najzdravijim vrstama kruha.

Vjerojatno je najbolja preporuka ako želite odabrati zdrav kruh. Ovo je vrlo ukusna vrsta kruha koja ima dobar okus koji se vrlo dobro kombinira sa slatkim i slanim. Odličan je za doručak: primjerice, kriška s čašom soka od naranče ima dobru dozu energije, vlakana i vitamina.

Ima najviše vlakana i hranjivih tvari u njemu. To je izuzetna mješavina željeza i vitamina B koji se brinu o vašem zdravlju i vašim voljenima. Pokušajte ga uključiti u vašu prehranu. Pomoći će vam da ne dobijete težinu i znat ćete da je to najzdraviji i najukusniji kruh.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *