Dehidracija

Dehidracija – uzrok, simptomi i liječenje

Roditelji i djeca Simptomi

Dehidracija se odnosi na deficit tekućine u tijelu, odnosno manjak tjelesne vode i elektrolita.

Voda čini više od 70% zdravog ljudskog tijela. Dovoljna količina vode i dobra hidratacija su neophodne za probavu, izbacivanje toksina te ostalih otpada, kao i održavanje zdrave kože. Ljudsko tijelo gubi vodu tijekom cijelog dana, (znojenje i mokrenje), ali je obično nadoknadi jelom i pićem.

Dehidracija nastaje kada količina gubitka tekućine iz tijela postane veća od količine tekućine koju tijelo dobiva. Kada tijelo izgubi previše tekućine gubi sposobnost normalnog funkcioniranja. Dehidracijom se poremeti ravnoteža minerala u tjelesnim tekućinama.

Bilo tko može biti dehidriran, ali u povećanom riziku su novorođenčad, mala djeca i stariji odrasli ljudi. Osobe koje imaju dijabetes tipa 2 su također u riziku zbog učestalog mokrenja, kao i osobe koje često uzimaju diuretike. No, može utjecati na osobe svih životnih dobi, posebice u ljetnim mjesecima.

Uzrok dehidracije

Dehidracija nastaje uslijed povećanog gubitka tekućine, smanjenog unosa tekućine ili oboje.

Najčešće se tekućina gubi iz probavnog sustava povraćanjem, proljevom ili zbog oboje (npr. gastroenteritis). Ostala mjesta gubitka su bubreg (npr. dijabetična ketoacidoza), koža (npr. pretjerano znojenje, opekline) te gubitak u treći tjelesni prostor (npr. u lumen crijeva kod crijevne opstrukcije). Svi oblici gubitka tekućine uključuju i gubitak elektrolita u različitim koncentracijama, tako da je gubitak tekućine uvijek praćen gubitkom elektrolita.

Smanjeni unos tekućine je čest tijekom bilo koje teške bolesti a osobito je problematičan kod povraćanja i tijekom vrućeg vremena. Također može biti i znak zapostavljanja.

Simptomi glavobolje zbog dehidracije

Kako znati javlja li se glavobolja kao rezultat dehidracije? To je prilično je teško odrediti jer bol može biti jaka (slična migreni) ili slabija, ali uporna.

Bol se može pojaviti u prednjem dijelu glave, bočno ili po cijeloj glavi. Dakle, prilično je teško otkriti uzrok glavobolje. Dobro je znati da postoje neki znakovi koje tijelo daje kada smo dehidrirani:

 • jaka žeđ
 • premalo urina
 • tamni urin
 • vrtoglavica
 • stanje zbunjenosti
 • nedostatak koncentracije
 • jaki bolovi u mišićima
 • suha koža
 • koža koja gubi elastičnost
 • suha usta
 • ubrzani puls.

U slučajevima ozbiljne dehidracije, osoba može iskusiti:

 • nedostatak znojenja
 • upadanje očiju duboko u orbite
 • delirij
 • vrućicu.

Dehidracija kod djece i beba

Dehidracija kod djece je manjak vode u tijelu koji se događa kada tijelo prima manje vode nego što je gubi.

Dehidracija bebe javlja se uglavnom u stanjima bolesti poput viroza ili gripa. Djeca imaju fini autoregulirajući mehanizam koji formira osjećaj žeđi, tako da će, izuzev u bolesti, rijetko zatajiti.

Simptomi dehidracije kod djece su:

 • suha koža na kojoj se lako stvaraju nabori,
 • tamni podočnjaci
 • suh jezik obložen bijelim naslagama
 • fontanela je kod beba uvučena
 • smanjena količina urina – suha pelena ili je urin gust i intenzivno žute boje
 • ubrzana akcija srca
 • slabiji puls

Dehidracija – dijagnoza

Liječnik često može dijagnosticirati dehidraciju temeljem fizičkog pregleda i simptoma.
Dehidrirane osobe često imaju niži krvni tlak, ubrzane otkucaje srca i smanjeni protok krvi u ekstremitete (slaba cirkulacija).
Za potvrdu dijagnoze liječnik može zatražiti vađenje krvi za testiranje razine elektrolita i dobar rad bubrega.

Još jedna pretraga koju liječnik može zatražiti za potvrdu dijagnoze je analiza mokraće koja pokazuje i do koje mjere je osoba dehidrirana.

Dehidracija – liječenje

Dehidracija se jedino može izliječiti i tretirati na način da se nadomjesti sva izgubljena tekućina i elektroliti. No, tretman i način liječenja se provodi u skladu s time koji je uzročnik dehidracije i koji oblike dehidracije imate. Ukoliko osoba ima proljev, povišenu temperature tijela ili povraća, dovoljno je da pijete vodu ili nešto drugo u manjim količina više puta tokom dana kako biste ponovno vratili razinu tekućine i elektrolita u balans. Osobe koje vježbaju i koje su dehidrirale dobro je da piju napitke koje u sebi sadrže elektrolite. Za odrasle osobe i djecu koje su podosta dehidrirale bi trebali intravenozno unositi tekućinu i sol u tijelo. Ujedno izbjegavajte rad i vježbanje tokom vrućine i sunce ako ste dehidrirali.

Kako liječiti dehidraciju kod djece

Ako prepoznate bilo koji od ovih simptoma vrijeme je za rehidraciju. Starija djeca mogu koristiti prašak ili otopinu iz ljekarne koji sadrže vrlo važne elektrolite.
Nudite svojoj bebe češće dojku ili bočicu, ranije od uobičajenog rasporeda hranjenja kako biste prevenirali osjećaj žeđi.
Naime, kada je riječ o dehidraciji bebe važno je da redovito i pomalo pije, kako bi se tijelo polako vraćalo u formu.
Ako se radi o blagoj dehidraciji važno je uzimati tekućine ali po malo i često, kako se ne bi isprovocirala želučana reakcija ako je riječ o virozi.

Ukoliko se radi o težoj dehidracije svakako se konzultirajte se s liječnikom.

Kako spriječiti dehidraciju

Kada pričamo o dehidraciji, odnosno prevenciji, onda možemo kazati da je prvi korak konzumiranje dostatne količine tekućine tijekom dana. Nema striktno pisanog pravila, jer količina potrebne tekućine ovisi od osobe do osobe, i od dnevnih poslova i obveza. Isto tako, trebamo napomenuti da tekućinu najčešće unosite kada pijete vodu, ali i druga pića mogu hidrirati organizam (sokovi), pa i hrana (kao što je voće i povrće, te juhe i kuhana jela). Važno je unositi tekućinu na vrijeme, da se ne pojavi osjećaj žeđi. Ako teško radite, vježbate ili se znojite iz nekog razloga, u tom slučaju povećajte i unos tekućine. Ako se bavite sportom ili radite na poslu gdje se mnogo znojite, potrudite se piti tekućinu – vodu ili pića koja sadrže dodatne elektrolite. Nastavite piti u redovnim razmacima tijekom aktivnosti, i nastavite nakon što završite s aktivnostima.

Prevencija dehidracije kod male djece

Tijekom ljetnih mjeseci, kada se pojačano znojimo, važno je redovito piti kako bi se nadoknadila tekućina u tijelu. Važno je izbjegavati slana jela i slatka pića, te kofeinske napitke poput ledenog čaja. Najbitnije je da dijete uvijek pored sebe ima bočicu s vodom ili nekim prirodnim nezaslađenim sokom. Također, juhe i povrće i voće koje obiluje vodom poput lubenica, krastavaca i tikvica pomoći će tijelu da dobijem svoju porciju vode i uspješno se bori protiv vrućine.

Važno je zapamtiti!

Djeca od jedne do 3 godine trebaju u prosjeku 1,3 litre tekućine dnevno.
Djeca mlađa od godine dana trebaju majčino mlijeko ili adaptiranu hranu, a oboje sadrže tekućinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *