Dekubitus - uzrok, simptomi i liječenje

Dekubitus – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Dekubitus (rane zbog pritiska, kožni vrijedovi) je oštećenje kože koje nastaje zbog nedostatka krvnog protoka i zbog nadražaja kože iznad kosti gdje je koža bila duže vrijeme pod pritiskom kreveta, invalidskih kolica, sadrenog zavoja, udlage ili drugih tvrdih predmeta.

Povećani je rizik za razvoj dekubitusa kod starijih pacijenata, osoba s raznim bolestima kod kojih je potrebno duže vrijeme boraviti u krevetu (npr. kod neuroloških bolesti – Alzheimerova bolest), pothranjenih bolesnika i bolesnika s prekomjernom tjelesnom težinom.

Koji su osjetljivi djelovi tijela

Uglavnom se javlja u donjem dijelu kralježnice, na leđima, laktovima, bokovima, gluteusu (mišić zdjelice) i peti, tj. mjestima gdje ima malo potkožnog masnog tkiva. Sloj masti ispod kože, naročito iznad koštanih izdanaka, pomaže podložiti kožu i sprječava pritisak na krvne žile. Kod dekubitusa, dolazi do oštećenja istog.

Dekubitus može nastati i u usnoj šupljini zbog pritiska zubom ili nepodešene zubne proteze. Nastaje i u mokraćnom sustavu zbog uvođenja katetera.

Koji su čimbenici nastanka dekubitusa

Neki od brojnih dokumentiranih čimbenika rizika za pacijenta su:

 • tjelesna neaktivnost
 • visoka dob
 • smanjena pokretljivost
 • loše opće zdravlje
 • slaba cirkulacija
 • kardiovaskularne bolesti
 • neuhranjenost
 • slabokrvnost
 • česte infekcije
 • inkontinencija
 • sedativi
 • akutna bolest
 • neurološke bolesti
 • bolest u terminalnoj fazi
 • prethodni dekubitus

Vanjski uzroci, poznati kao čimbenici rizika iz okoline, su:

 • učinak pritiska
 • smicanje (do kojeg dolazi kada se različiti slojevi tkiva pomiču u odnosu jedni na druge)
 • trenje
 • temperatura
 • dugotrajno ležanje ili sjedenje (osobito na dijelovima tijela koji su izloženi pritisku)
 • nepravilno korištena tehnika prijenosa i prijenosnih pomagala

Mikroklima, tj. temperatura i vlažnost između podloge i kože osobe, vrlo su važni faktori za razvoj dekubitusa. Mehanička svojstva kože mijenjaju se kao odgovor na varijacije vlažnosti i temperature; koža postaje osjetljivija, a rizik od nastanka pritiska, smicanja i trenja se povećava.

Pelene i plastični materijali mogu dovesti do pogoršanja i sjedećih i ležećih površina i smanjiti mogućnost prevencije dekubitusa. Sav je “nepotreban” materijal stoga potrebno ukloniti. Korištenje što je manje moguće materijala između osobe i podloge pomaže povećati oslobađanje od pritiska.

Do dekubitusa dolazi i zbog loše njege ležećeg bolesnika, što podrazumijeva:

 • rijetko okretanje
 • neudobna podloga
 • nabori osobnog i posteljnog rublja
 • neredovito održavanje higijene
 • loše postavljena imobilizacija
 • ishrana siromašna bjelančevinama

Većina rana kod dekubitusa može se spriječiti. Samo 5% takvih rana ima medicinsku pozadinu, ŠTO ZNAČI DA 95% NASTALIH RANA UZROKUJE NEDOSTATAK PRAVILNE PREVENTIVNE RUTINE / NJEGE!

Četiri stupnja dekubitusa i simptomi

Prvi stupanj
Prvi stupanj dekubitusa označava pojava crvenila, koža je toplija i javlja se blagi otok. Crvenilo prilikom pritiska nestaje, ali se ponovno javlja nakon prestanka pritiska. U slučaju daljnjeg kroničnog pritiska na takvo mjesto koža postaje blijeda i crvenilo se ne vraća nakon prekida pritiska.

Drugi stupanj
U drugom stupnju nastaje dublje oštećenje kože, razvijaju se mjehurići te se dio površinskog sloja kože može početi ljuštiti. Nastaje površna rana, koža je iritirana i osjetljiva na dodir.

Treći stupanj
Kod trećeg stupnja vidimo gubitak cijele debljine kože i progresiju nekroze i oštećenja potkožnog tkiva sve do površne fascije mišića.

Četvrti stupanj
Četvrti stupanj zahvaća kožu i potkožno tkivo, te se širi na mišiće, kosti, tetive i zglobove.

Prevencija dekubitusa

Liječenje dekubitusa je veoma složen i dug proces koji zahtijeva angažiranje liječnika različitih specijalnosti, zato je prevencija kod dekubitusa najvažnija, a u tom dijelu posebno važnu ulogu ima medicinska sestra, koja bolesniku pruža svu potrebnu njegu, i ujedno provodi sve mjere koje mogu pomoći da se spriječi nastanak ili u najgorem slučaju razvoj oštećenja.

Pravilna njega ležećeg bolesnika uključuje redovitu promjenu položaja kojom se potiče cirkulacija, podloga na kojoj bolesnik leži mora biti meka kako bi se umanjio pritisak tijela, presvlaka ležaja mora biti dobro zategnuta, mekana, suha, čista i bez nabora, a također je poželjno nositi rublje bez nabora.

Najvažnija mjera svakako je redovita higijena, dakle pravilan odabir medicinske kozmetike, pažljivo brisanje tijela i naravno njega kože prirodnim balzamima, primjerice na bazi nevena, koji pospješuje zacjeljivanje rana, propolisa, shea maslaca ili pčelinjeg voska.

Također, potrebno je barem jednom dnevno pažljivo prekontrolirati mjesta koja su najizloženija pritisku te svakih sat do dva vremena mijenjati položaj bolesnika s lijevog na desni bočni položaj, a također bi bilo dobro uvrstiti aktivne ili pasivne vježbe kada je to moguće, kako bi se popravila cirkulacija.

Osim toga, u poboljšanju cirkulacije može pomoći i terapijska masaža, koja povećava protok krvi i opskrbu tkiva.

Važna je i pravilna prehrana, što uključuje povećan unos bjelančevina, vitamina (posebno vitamina A i C), kalcija, albumina te elemenata koji sudjeluju u transportu kisika, kao što su cink, željezo i bakar, a uz pravilnu prehranu također treba povećati i unos tekućine.

Bočni položaj 60 stupnjeva
U ovom se položaju bolesnik znatno više okreće u desnu ili lijevu stranu i zauzima isti položaj kao i u bočnom položaju od 30 stupnjeva. U ovom položaju moramo voditi računa o dijelovima kože u predjelu ramena i kukova, kao i koljena i skočnoga zgloba. Važno je provjeravati vlažnost kože koja leži na madracu

Bočni položaj 30 stupnjeva
Oboljela se osoba okreće na lijevu ili desnu stranu.
U predjelu leđa i sjednog dijela postavlja se veći jastuk ili smotana deka, a noge se postavljuju kao u mali raskoračni stav. Gornja se noga u predjelu koljena i skočnog zgloba (kosti se na tim mjestima nalaze ispod vrlo tankog sloja kože i stoga su posebno ugrožene) također postavlja na jastuk ili smotanu deku, dok gornje stopalo iste noge ne smije visiti.

Sjedeći položaj 70 stupnjeva
Ako zdravstveno stanje bolesnika dopušta, prilikom jela ili čitanja bolesnika je poželjno staviti u udoban sjedeći položaj u fotelji ili krevetu. Budući da je u tom položaju sjedni dio glutealne regije posebno opterećen težinom i pritisak je veći, ne preporuča se ostavljati bolesnika bez kontrole u tom položaju na nekoliko sati. Kada se bolesnik smješta u sjedeći položaj u krevetu, uzglavlje se kreveta visoko podigne, a ispod koljena se postavlja jastuk ili smotana deka te se na taj način izbjegava klizanje i umanjuje sila vlaka.

U ovome položaju ugrožena mjesta su sjedni dio i pete, koje treba odignuti već postavljenim jastukom ili dekom ispod koljena. Važno je prilikom stavljanja bolesnika u ležeći položaj svakako kontrolirati i provjeriti kožu na sjednom dijelu.

Smanjenje pritiska
Smanjenje pritiska postižemo primjenom pjenaste gume, jastuka punjenih zrakom, antidekubitalnih madraca s promjenjivim pritiscima na pojedinim mjestima, primjenom “vodenih kreveta“.

Od svih navedenih elemenata, najveći praktični značaj za prevenciju razvoja dekubitusa ima korištenje antidekubitalnih madraca. Najbolji je madrac sa sistemom za redistribuciju pritiska.
Postavljanje pacijenta na antidekubitalni madrac ne smanjuje frekvenciju okretanja!

Liječenje dekubitusa

Liječenje dekubitusa je mnogo teže nego sprječavanje. Na sreću, u ranim stadijima dekubitusi se obično izliječe sami od sebe kad se ukloni pritisak. Izlječenje se može ubrzati ako se poboljša opće zdravlje uzimanjem bjelančevina i kalorijskih dodataka.

Kada se na koži otvori rana, pokrivanje gazom može pomoći u zacjeljivanju. Najčešće se koristi gaza obložena teflonom ili gaza natopljena vazelinom jer se ne lijepi na ranu koja zarašćuje. Za duboke rane, od pomoći mogu biti posebni zavoji koji sadrže materijal poput želatine. Ako su rane inficirane ili se iz njih cijedi tekućina odumrlo i zaraženo tkivo može se ukloniti ispiranjem, nježnim pranjem sapunom ili uporabom dezinficijensa kao što je povidonjod. Međutim, pregrubo čišćenje usporava izlječenje. Katkada liječnik treba ukloniti (obrezati) skalpelom odumrlo tkivo.

Umjesto toga mogu se rabiti kemijska sredstva, ali ona su općenito manje temeljita od skalpela.

Duboke dekubituse teško je liječiti. U nekim slučajevima nužno je presađivanje zdrave kože na oštećeno područje. Nažalost, ta vrsta kirurškog zahvata nije uvijek moguća, naročito kod slabašnih starijih ljudi koji su pothranjeni. Često se, kada se infekcija razvije duboko unutar rane, daju antibiotici. Kada se inficiraju kosti ispod rane, infekciju kostiju (osteomijelitis) naročito je teško izliječiti; infekcija se može širiti krvnom strujom pa je nužno višetjedno antibiotsko liječenje.

Dekubitus – smrtnost

Progresija dekubitusa može izazvati destrukcije mišića, kostiju, zglobova ili infekciju i sepsu koja može dovesti do smrtnog ishoda. Tada se govori o kroničnom dekubitisu. Oko 50 % bolesnika razvije sliku septičkog šoka, a koji završava smrću u 50 – 70 % slučajeva.

Decubit krema

U prevenciji i liječenju dekubitusa koristi se i Decubit krema. Izrađuje se od prirodnih sastojaka s dodatkom vitamina A i E te eteričnih ulja.

Djeluje antiseptički i protuupalno, poboljšava prokrvljenost tkiva i olakšava proces zacjeljivanja rana i oštećenog tkiva.

Ne preporučuje se kod dubokih rana.

Dostupna je u ljekarnama i 100 ml košta od 60 do 100 kuna.

Antidekubitalni madrac

Klasični antidekubitalni madrac radi na principu zračnih komora u okviru kojih se jedan red komora puni, a drugi prazni zrakom i tako naizmjenično. Tako se svakih nekoliko minuta mijenja položaj pritiska na tijelu bolesnika čime se izbjegava nastajanje dekubitusa.

Mogu biti i od poliuretanske pjene, gela i vode.

Važno je naglasiti da upotreba antidekubitalnog madraca ne smanjuje frekvenciju okretanja.

Liječnik opće prakse upućuje na specijalista (ortopedi, specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije, kirurzi) koji procjenjuje ima li potrebe za izdavanjem antidekubitalnog pomagala.

Prema HZZO-u pravo na antidekubitalni madrac ostvaruju oni kojima se dekubitus razvio do trećeg stupnja.

U slobodnoj prodaji koštaju od 500 do 2000 kn.

Flasteri za dekubitus

Opća pravila primjene flastera podrazumijevaju da oblozi koji su samoljepljivi moraju biti veći barem 2 – 3 cm od ruba rane.

S druge strane, oblozi koji nisu samoljepljivi apliciraju se u veličini rane.

Koristi se za rane u svim fazama zarastanja, kod dekubitusa.

Dekubitus – prirodno liječenje

Poznati su sljedeći prirodni načini liječenja dekubitusa:

 • kantarionovo ulje ili ulje gospine trave – zbog svog antibakterijskog djelovanja pomaže kod zarastanja rana, iritacija i ožiljaka,
 • ginko biloba i grožđane sjemenke – poboljšavaju cirkulaciju,
 • oblozi od nevena i lavande,
 • liječenje šećerom i medom – potiču rast tkiva u ranama, šećer izvlači vlagu u kojoj se razvijaju bakterije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *