Demineralizacija kostiju - Uzroci, simptomi i liječenje

Demineralizacija kostiju: Uzroci, simptomi i liječenje

Simptomi

Kostima je neophodna snaga i gustoća da bi nas podupirale i omogućile nesmetan pokret. Nažalost, s vremenom, kosti mogu izgubiti minerale, postati slabije i sklonije prijelomima. Ovaj proces se naziva demineralizacija kostiju i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući osteoporozu.

Što je demineralizacija kostiju?

Demineralizacija kostiju je prirodan proces koji se odvija s vremenom. Kako starimo, naše tijelo proizvodi manje koštanih stanica i više ih razgrađuje. Što dovodi do gubitka minerala, poput kalcija i fosfora, iz kostiju, što ih čini slabijim i poroznijim.

Uzroci demineralizacije kostiju

Demineralizacija kostiju može biti uzrokovana različitim čimbenicima koji utječu na ravnotežu mineralnih tvari u kostima. Ti čimbenici uključuju starenje, hormonalne promjene, prehrambene nedostatke, nedostatak tjelesne aktivnosti, kronične bolesti i dugotrajnu upotrebu određenih lijekova. U nastavku su detaljnije objašnjeni glavni uzroci demineralizacije kostiju:

Uzroci demineralizacije kostiju
 • Starenje: Starenje je jedan od najznačajnijih čimbenika koji pridonose demineralizaciji kostiju. Kako starimo, prirodni procesi u tijelu počinju usporavati, uključujući sposobnost apsorpcije kalcija iz hrane. Smanjena apsorpcija kalcija može dovesti do smanjenja gustoće kostiju, čime se povećava rizik od prijeloma. Starije osobe također često imaju smanjenu razinu vitamina D, što dodatno utječe na zdravlje kostiju jer vitamin D pomaže tijelu apsorbirati kalcij.
 • Hormonalne promjene: Hormonalne promjene, posebno kod žena tijekom menopauze, mogu značajno utjecati na gustoću kostiju. Tijekom menopauze, razina estrogena, hormona koji igra ključnu ulogu u održavanju koštane mase, značajno opada. Ovaj pad estrogena dovodi do ubrzane demineralizacije kostiju. Kod muškaraca, smanjenje razine testosterona s dobi također može utjecati na smanjenje koštane mase, iako u manjoj mjeri nego kod žena.
 • Nedostatak vitamina D i kalcija: Nedostatak vitamina D i kalcija u prehrani glavni je uzrok demineralizacije kostiju. Kalcij je osnovni mineral potreban za izgradnju i održavanje čvrstoće kostiju. Bez dovoljno kalcija, tijelo počinje koristiti kalcij pohranjen u kostima, što dovodi do smanjenja mineralne gustoće. Vitamin D, s druge strane, neophodan je za apsorpciju kalcija iz crijeva. Nedostatak vitamina D može značiti da čak i uz odgovarajući unos kalcija, tijelo neće moći učinkovito koristiti taj kalcij.
 • Nedostatak tjelesne aktivnosti: Fizička aktivnost, posebno vježbe koje opterećuju kosti poput hodanja, trčanja, dizanja utega i gimnastike, pomaže u održavanju i povećanju koštane mase. Nedostatak tjelesne aktivnosti može dovesti do smanjenja koštane mase jer kosti postaju slabije kada nisu redovito opterećene. Osobe koje vode sjedilački način života ili su dulje vrijeme nepokretne (zbog bolesti ili ozljeda) izložene su većem riziku od demineralizacije kostiju.
 • Kronične bolesti: Kronične bolesti poput reumatoidnog artritisa, bolesti bubrega, bolesti jetre i poremećaja štitnjače mogu značajno utjecati na zdravlje kostiju. Reumatoidni artritis, na primjer, povezan je s upalom koja može ubrzati gubitak kostiju. Bolesti bubrega mogu utjecati na ravnotežu kalcija i fosfora u tijelu, što je ključno za zdravlje kostiju. Hipertireoza, stanje u kojem štitnjača proizvodi previše hormona, također može dovesti do ubrzanog gubitka kostiju.
 • Lijekovi: Dugotrajna upotreba određenih lijekova može imati negativan učinak na koštanu masu. Kortikosteroidi, često propisani za liječenje upalnih bolesti, mogu smanjiti sposobnost tijela da apsorbira kalcij i smanjiti koštanu masu. Ostali lijekovi koji mogu utjecati na gustoću kostiju uključuju antikonvulzive, heparin, i određene tretmane za rak dojke i prostate.
 • Pušenje: Pušenje oštećuje koštane stanice i sprječava apsorpciju kalcija.
 • Prekomjerno konzumiranje alkohola: Alkohol može ometati apsorpciju kalcija i pojačati gubitak koštane mase.

Simptomi demineralizacije kostiju

Demineralizacija kostiju često prolazi nezapaženo u svojim ranim fazama, jer se simptomi ne pojavljuju odmah. Kada simptomi postanu očiti, stanje je obično već napredovalo, što može značajno utjecati na kvalitetu života. U nastavku su detaljnije opisani glavni simptomi demineralizacije kostiju:

Simptomi demineralizacije kostiju
 • Bol u kostima i zglobovima: Jedan od najčešćih simptoma demineralizacije kostiju je kronična bol u kostima i zglobovima. Ova bol može biti blaga ili jaka, te se često javlja u donjem dijelu leđa, kukovima i zglobovima. Bol može biti konstantna ili se pojavljivati prilikom tjelesne aktivnosti, poput hodanja ili dizanja težih predmeta. Kod osoba s napredovalom demineralizacijom kostiju, bol može biti toliko jaka da ometa svakodnevne aktivnosti i smanjuje kvalitetu života.
 • Smanjena tjelesna visina: Smanjenje tjelesne visine jedan je od znakova koji može ukazivati na demineralizaciju kostiju, posebno u kralježnici. Ovo se događa zbog kompresijskih prijeloma u kralješcima, koji uzrokuju kolaps ili spljoštenje kralješaka. Ovi prijelomi mogu dovesti do značajnog smanjenja visine, što je često vidljivo kod starijih osoba. Smanjenje visine može biti postupno, ali je važno obratiti pažnju na ovu promjenu kao mogući znak oslabljenih kostiju.
 • Česti prijelomi: Osobe s demineralizacijom kostiju imaju povećan rizik od prijeloma, čak i pri minimalnim ozljedama ili padovima. Prijelomi se najčešće javljaju u zapešćima, kukovima i kralješcima. Kosti koje su izgubile značajan dio svoje mineralne gustoće postaju krhkije i manje sposobne podnijeti fizičke napore. Česti prijelomi mogu biti prvi očiti znak demineralizacije kostiju, posebno kod osoba koje inače ne bi imale problema s prijelomima.
 • Loše držanje: Loše držanje ili grbljenje može biti znak napredovale demineralizacije kostiju. Oslabljene kosti, posebno u kralježnici, mogu dovesti do deformacija koje uzrokuju promjene u držanju. Ovo može rezultirati stalnim savijanjem prema naprijed, što je poznato kao kifoza ili “grbava leđa“. Takve promjene u držanju ne samo da su estetski nepoželjne, već mogu uzrokovati bol i dodatno ograničiti pokretljivost.
 • Gubitak mišićne snage: Iako nije izravan simptom demineralizacije kostiju, gubitak mišićne snage može biti povezan s oslabljenim kostima. Osobe s demineralizacijom kostiju često izbjegavaju tjelesne aktivnosti zbog bolova ili straha od prijeloma, što može dovesti do atrofije mišića i smanjenja mišićne snage. Smanjena mišićna snaga dodatno povećava rizik od padova i prijeloma, stvarajući začarani krug koji pogoršava stanje.
 • Problem s ravnotežom i koordinacijom: Demineralizacija kostiju može utjecati na ravnotežu i koordinaciju, povećavajući rizik od padova. Ovo je posebno važno kod starijih osoba koje već imaju smanjenu pokretljivost i ravnotežu zbog drugih zdravstvenih problema. Problemi s ravnotežom mogu biti posljedica boli, slabosti mišića ili promjena u strukturi kostiju, sve od čega doprinosi većem riziku od ozljeda.

Pravovremeno prepoznavanje i liječenje simptoma demineralizacije kostiju ključni su za sprječavanje ozbiljnih komplikacija. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se obavila odgovarajuća dijagnostika i započelo liječenje. Redoviti pregledi gustoće kostiju mogu pomoći u ranom otkrivanju problema i omogućiti pravovremeno interveniranje.

Dijagnoza demineralizacije kostiju

Dijagnoza demineralizacije kostiju ključna je za pravovremeno otkrivanje i liječenje ovog stanja, čime se mogu spriječiti ozbiljne komplikacije poput prijeloma i gubitka funkcionalnosti. Proces dijagnosticiranja demineralizacije kostiju obuhvaća nekoliko koraka, uključujući medicinsku povijest, fizički pregled, denzitometriju i laboratorijske testove.

 • Medicinska povijest: Prvi korak u dijagnostici demineralizacije kostiju je detaljno uzimanje medicinske povijesti pacijenta. Liječnik će postavljati pitanja o općem zdravstvenom stanju, prehrambenim navikama, tjelesnoj aktivnosti, prisutnosti kroničnih bolesti i uporabi lijekova. Posebna pažnja posvećuje se obiteljskoj povijesti osteoporoze ili drugih koštanih bolesti, jer genetski faktori mogu igrati značajnu ulogu u riziku od demineralizacije kostiju.
 • Fizički pregled: Tijekom fizičkog pregleda, liječnik će procijeniti znakove smanjenja visine, lošeg držanja ili grbljenja, te osjetljivost kostiju na pritisak. Provjerit će se također mišićna snaga i ravnoteža, jer slabost mišića i problemi s ravnotežom mogu ukazivati na povećani rizik od padova i prijeloma. Liječnik može koristiti jednostavne testove za procjenu funkcionalnosti i pokretljivosti pacijenta.
 • Denzitometrija: Denzitometrija, također poznata kao dual-energy X-ray absorptiometry (DEXA), najvažniji je dijagnostički alat za procjenu mineralne gustoće kostiju. DEXA skener koristi niske doze rendgenskih zraka za mjerenje gustoće kostiju u različitim dijelovima tijela, najčešće u kralježnici, kuku i zapešću. Ovaj test je brz, neinvazivan i vrlo precizan, te može otkriti čak i male promjene u gustoći kostiju. Rezultati denzitometrije uspoređuju se s referentnim vrijednostima za zdrave osobe iste dobi i spola, čime se određuje stupanj demineralizacije kostiju.
 • Laboratorijski testovi: Laboratorijski testovi igraju važnu ulogu u dijagnostici demineralizacije kostiju, jer mogu pomoći u otkrivanju osnovnih uzroka i isključivanju drugih medicinskih stanja. Krvni testovi mogu uključivati mjerenje razina kalcija, fosfora, vitamina D, paratiroidnog hormona (PTH), i drugih markera metabolizma kostiju. Na primjer, niska razina vitamina D može ukazivati na smanjenu apsorpciju kalcija, dok povišene razine PTH mogu ukazivati na hiperparatireoidizam, stanje koje može dovesti do gubitka koštane mase.
 • Rendgenski snimci: U nekim slučajevima, standardni rendgenski snimci mogu se koristiti za otkrivanje prijeloma kostiju ili drugih strukturnih promjena uzrokovanih demineralizacijom. Iako rendgenski snimci nisu dovoljno osjetljivi za rano otkrivanje smanjenja koštane gustoće, mogu pružiti korisne informacije o stanju kostiju kod pacijenata s uznapredovalom demineralizacijom.
 • Osteomarkeri: Osteomarkeri su specifični biokemijski pokazatelji koji se koriste za procjenu brzine koštane resorpcije (razgradnje) i formacije (stvaranja). Mjerenje osteomarkera može pomoći u procjeni rizika od prijeloma i praćenju učinkovitosti liječenja. Primjeri osteomarkera uključuju C-terminalni telopeptid (CTX) i procollagen type 1 N-terminal propeptide (P1NP).
 • Genetsko testiranje: U nekim slučajevima, genetsko testiranje može biti korisno za identifikaciju genetskih mutacija koje povećavaju rizik od osteoporoze i demineralizacije kostiju. Iako genetsko testiranje nije rutinski dio dijagnostike, može biti indicirano kod osoba s obiteljskom poviješću teških koštanih bolesti ili kod onih koji pokazuju simptome u mlađoj dobi.

Liječenje demineralizacije kostiju

Liječenje demineralizacije kostiju obuhvaća raznolike pristupe koji su usmjereni na povećanje mineralne gustoće kostiju, smanjenje rizika od prijeloma i poboljšanje općeg zdravlja kostiju. Strategije liječenja mogu uključivati promjene u prehrani, tjelesnu aktivnost, suplemente, lijekove, hormonalnu terapiju i prevenciju padova. U nastavku su detaljnije opisane opcije liječenja demineralizacije kostiju:

Liječenje demineralizacije kostiju
 • Prehrana bogata kalcijem i vitaminom D: Pravilna prehrana ključna je za zdravlje kostiju. Kalcij i vitamin D su esencijalni nutrijenti za održavanje mineralne gustoće kostiju. Kalcij je osnovni građevni element kostiju, dok vitamin D pomaže tijelu apsorbirati kalcij. Hrana bogata kalcijem uključuje mliječne proizvode (mlijeko, sir, jogurt), zeleno lisnato povrće (kelj, špinat), bademe i tofu. Vitamin D može se unijeti kroz hranu kao što su masna riba (losos, tuna), jaja, jetra i obogaćene namirnice poput mlijeka i žitarica. Također, izlaganje sunčevoj svjetlosti pomaže tijelu sintetizirati vitamin D.
 • Dodaci prehrani: U slučajevima kada prehrana ne osigurava dovoljno kalcija i vitamina D, mogu se preporučiti dodaci prehrani. Kalcij i vitamin D dostupni su u obliku suplemenata, koji mogu pomoći u postizanju preporučenih dnevnih doza. Liječnik može preporučiti odgovarajuće doze suplemenata na temelju individualnih potreba pacijenta.
 • Tjelesna aktivnost: Redovita tjelesna aktivnost, posebno vježbe s opterećenjem i otporom, ključna je za održavanje i povećanje koštane mase. Aktivnosti poput hodanja, trčanja, dizanja utega, plesa i gimnastike mogu pomoći u jačanju kostiju. Tjelesna aktivnost također poboljšava ravnotežu i koordinaciju, smanjujući rizik od padova. Preporučuje se najmanje 30 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti nekoliko puta tjedno.
 • Lijekovi: Postoji nekoliko vrsta lijekova koji se koriste za liječenje demineralizacije kostiju i osteoporoze. Ovi lijekovi mogu pomoći u povećanju koštane mase, smanjenju rizika od prijeloma i usporavanju gubitka kostiju:
  • Bisfosfonati: Bisfosfonati su najčešće propisivani lijekovi za liječenje osteoporoze i demineralizacije kostiju. Oni djeluju tako da usporavaju resorpciju kostiju i povećavaju mineralnu gustoću kostiju. Primjeri bisfosfonata uključuju alendronat, risedronat i zoledronat.
  • Selektivni modulatori estrogenskih receptora (SERMs): SERMs, poput raloksifena, djeluju tako da oponašaju učinke estrogena na kosti, čime se smanjuje gubitak koštane mase i rizik od prijeloma, posebno kod žena u postmenopauzi.
  • Teriparatid: Teriparatid je oblik paratiroidnog hormona koji stimulira stvaranje kostiju. Koristi se kod osoba s teškom osteoporozom ili onih koje ne reagiraju na druge oblike liječenja. Teriparatid se obično daje putem injekcija.
  • Denosumab: Denosumab je monoklonsko antitijelo koje smanjuje resorpciju kostiju. Daje se kao injekcija svaka šest mjeseci i može biti posebno koristan za osobe koje ne podnose bisfosfonate.
  • Hormonska terapija: Kod žena u postmenopauzi, hormonska terapija (HT) može pomoći u održavanju koštane mase i smanjenju rizika od prijeloma. HT obično uključuje estrogen ili kombinaciju estrogena i progesterona. Međutim, zbog potencijalnih rizika povezanih s dugotrajnom upotrebom hormona, HT se obično preporučuje u najnižoj učinkovitoj dozi i najkraćem mogućem trajanju.
 • Prevencija padova: Prevencija padova važan je dio liječenja demineralizacije kostiju, posebno kod starijih osoba. Mjere za sprječavanje padova uključuju:
  • Uvođenje sigurnosnih mjera kod kuće: Uklanjanje prostirki, postavljanje rukohvata u kupaonici, osiguravanje adekvatne rasvjete.
  • Korištenje pomagala za hodanje: Štapovi, hodalice ili druga pomagala mogu pomoći u održavanju ravnoteže.
  • Redoviti pregledi vida i sluha: Loš vid i sluh mogu povećati rizik od padova.
  • Nošenje obuće s dobrom potporom: Stabilna i udobna obuća može smanjiti rizik od padova.

Izvori:
ScienceDirect. (n.d.). Bone Demineralization.
https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/bone-demineralization

Medical News Today. (n.d.). Is bone demineralization the same as osteoporosis
https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-bone-demineralization-the-same-as-osteoporosis

Healthline. (n.d.). Is bone demineralization the same as osteoporosis
https://www.healthline.com/health/osteoporosis/is-bone-demineralization-the-same-as-osteoporosis

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *