Dijabetes tip 1

Dijabetes tip 1 – uzroci, simptomi i liječenje

Simptomi

Dijabetes tipa 1 je kronična bolest koja se javlja kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina, hormona koji regulira razinu šećera (glukoze) u krvi. Inzulin je potreban za prebacivanje glukoze iz krvotoka u stanice, gdje se koristi za energiju. Ako nema dovoljno inzulina, glukoza se nakuplja u krvi i može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Uzroci dijabetesa tipa 1

Točan uzrok dijabetesa tipa 1 nije poznat, ali se smatra da je povezan s genetskim i okolišnim čimbenicima. Neki od mogućih uzroka su:

 • Autoimuna reakcija, kada imunološki sustav tijela napada i uništava stanice gušterače koje proizvode inzulin. Može biti potaknuto virusnom infekcijom, stresom, ozljedom ili nekim lijekovima.
 • Nasljedna predispozicija, kada osoba ima određene gene koji povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 1. Međutim, ne nasljeđuje se dijabetes tipa 1 direktno, već sklonost da se razvije autoimuna reakcija.
 • Okolišni čimbenici, kao što su prehrana, izloženost toksinima, klima, geografska lokacija i društveni uvjeti. Neki od ovih čimbenika mogu utjecati na razvoj imunološkog sustava i rizik od autoimune reakcije.

Simptomi dijabetesa tipa 1

Simptomi dijabetesa tipa 1 su znakovi koji upućuju na to da nešto nije u redu s razinom glukoze u krvi. Glukoza je glavni izvor energije za tijelo, a inzulin je hormon koji omogućuje njezin ulazak u stanice. Ako gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina, glukoza se ne može iskoristiti i nakuplja se u krvi. Što može uzrokovati različite simptome, koji se mogu podijeliti u dvije kategorije: akutni i kronični.

Akutni simptomi su oni koji se javljaju brzo i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Oni su posljedica previsoke ili preniske razine glukoze u krvi, što može biti opasno po život. Neki od akutnih simptoma su:

 • Hiperglikemija, koja je stanje kada je razina glukoze u krvi previsoka. Može dogoditi ako osoba s dijabetesom tipa 1 ne uzme dovoljno inzulina, pojede previše ugljikohidrata, ima infekciju, stres ili neku drugu bolest. Simptomi hiperglikemije su: pretjerana žeđ, učestalo mokrenje, suha usta, zamagljen vid, glavobolja, mučnina, povraćanje, slabost, pospanost, zbunjenost i gubitak svijesti. Hiperglikemija se mora liječiti ubrizgavanjem inzulina i nadoknadom tekućine i elektrolita.
 • Ketoacidoza, koja je ozbiljna komplikacija hiperglikemije. To je stanje kada se u krvi nakupljaju ketoni, otrovni nusproizvodi razgradnje masti. Može dogoditi ako osoba s dijabetesom tipa 1 nema dovoljno inzulina da iskoristi glukozu, pa tijelo počne koristiti masti kao alternativni izvor energije. Simptomi ketoacidoze su: mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, ubrzano disanje, miris acetona na dah i gubitak svijesti. Ketoacidoza je medicinsko hitno stanje koje može biti fatalno ako se ne liječi. Liječenje uključuje ubrizgavanje inzulina, nadoknadu tekućine i elektrolita, te korekciju kiselosti krvi.
 • Hipoglikemija, koja je stanje kada je razina glukoze u krvi preniska. Ovo se može dogoditi ako osoba s dijabetesom tipa 1 uzme previše inzulina, preskoči obrok, vježba previše, pije alkohol ili ima neku drugu bolest. Simptomi hipoglikemije su: glad, znojenje, drhtanje, nervoza, razdražljivost, slabost, vrtoglavica, ubrzan rad srca, zamućen vid, glavobolja, zbunjenost i gubitak svijesti. Hipoglikemija se mora liječiti uzimanjem glukoze u obliku šećera, soka, meda ili tableta. Ako osoba izgubi svijest, mora joj se dati injekcija glukagona, hormona koji podiže razinu glukoze u krvi.

Kronični simptomi su oni koji se javljaju postupno i ukazuju na dugotrajne posljedice dijabetesa tipa 1 na različite organe i sustave tijela. Oni su rezultat kronične hiperglikemije, koja oštećuje krvne žile i živce. Neki od kroničnih simptoma su:

 • Oštećenje bubrega, koje se naziva dijabetička nefropatija. To je stanje kada se bubrezi ne mogu učinkovito filtrirati krv i ukloniti otpadne tvari i višak tekućine. Simptomi oštećenja bubrega su: oticanje nogu, ruku i lica, povišen krvni tlak, proteinurija (prisutnost proteina u mokraći), anemija (smanjenje crvenih krvnih stanica) i zatajenje bubrega. Liječenje oštećenja bubrega uključuje kontrolu razine glukoze u krvi, krvnog tlaka i kolesterola, te uzimanje lijekova koji štite bubrege. U težim slučajevima, može biti potrebna dijaliza (umjetno čišćenje krvi) ili transplantacija bubrega.
 • Oštećenje očiju, koje se naziva dijabetička retinopatija. To je stanje kada se oštećuju sitne krvne žile na mrežnici, sloju tkiva na stražnjem dijelu oka koji prima svjetlost i pretvara je u živčane impulse. Simptomi oštećenja očiju su: zamućen vid, smanjena oštrina vida, pojava crnih točkica ili mrlja u vidnom polju, osjetljivost na svjetlo, bol u očima i sljepoća. Liječenje oštećenja očiju uključuje kontrolu razine glukoze u krvi, krvnog tlaka i kolesterola, te primjenu laserske terapije, injekcija ili operacije kako bi se spriječilo ili popravilo oštećenje mrežnice.
 • Oštećenje živaca, koje se naziva dijabetička neuropatija. To je stanje kada se oštećuju živci koji prenose signale između mozga i ostalih dijelova tijela. Simptomi oštećenja živaca su: trnci, peckanje, bol, utrnulost ili slabost u rukama, nogama ili stopalima, probavni problemi, seksualna disfunkcija, poremećaji mokrenja, nizak krvni tlak, ubrzani rad srca i gubitak osjeta hipoglikemije. Liječenje oštećenja živaca uključuje kontrolu razine glukoze u krvi, krvnog tlaka i kolesterola, te uzimanje lijekova koji ublažavaju bol i poboljšavaju funkciju živaca.
 • Oštećenje kože, koje se naziva dijabetička dermopatija. To je stanje kada se na koži pojavljuju smeđe, okrugle ili ovalne mrlje, koje su obično bezbolne i ne svrbe. Simptomi oštećenja kože su: suha, ispucala, svrbežna ili inficirana koža, gubitak kose, zadebljanje noktiju, čirevi na nogama ili stopalima i gangrena (odumiranje tkiva zbog nedovoljne opskrbe krvlju). Liječenje oštećenja kože uključuje kontrolu razine glukoze u krvi, krvnog tlaka i kolesterola, te njegu i zaštitu kože, noktiju i stopala.

Dijagnoza dijabetesa tipa 1

Dijabetes tipa 1 se dijagnosticira na temelju simptoma, medicinske povijesti i rezultata krvnih testova. Neki od testova koji se koriste za dijagnozu dijabetesa tipa 1 su:

 • Test glukoze u krvi, koji mjeri razinu šećera u krvi. Normalna razina glukoze u krvi je između 4 i 6 mmol/L. Razina glukoze u krvi veća od 11 mmol/L nakon 8 sati posta ili veća od 7 mmol/L dva sata nakon obroka ukazuje na dijabetes.
 • Test glikiranog hemoglobina (HbA1c), koji mjeri prosječnu razinu glukoze u krvi u posljednja tri mjeseca. Normalna razina HbA1c je ispod 5,7%. Razina HbA1c veća od 6,5% ukazuje na dijabetes.
 • Test antitijela, koji otkriva prisutnost autoimunih antitijela koja napadaju stanice gušterače. Pozitivan test antitijela potvrđuje dijagnozu dijabetesa tipa 1.
 • Test C-peptida, koji mjeri količinu C-peptida, supstance koja se oslobađa zajedno s inzulinom. Niska razina C-peptida ukazuje na smanjenu proizvodnju inzulina.

Liječenje dijabetesa tipa 1

Dijabetes tipa 1 je neizlječiva bolest, ali se može kontrolirati uz pomoć lijekova, prehrane i vježbanja. Cilj liječenja je održavati normalnu razinu glukoze u krvi i spriječiti komplikacije. Neki od načina liječenja dijabetesa tipa 1 su:

 • Injekcije inzulina, koje nadomještaju nedostatak inzulina u tijelu. Inzulin se mora ubrizgavati pod kožu nekoliko puta dnevno, obično prije ili nakon obroka. Postoje različite vrste inzulina, koje se razlikuju po brzini djelovanja, trajanju i vrsti primjene. Osobe s dijabetesom tipa 1 moraju redovito mjeriti razinu glukoze u krvi i prilagoditi dozu inzulina prema potrebi.
 • Pumpa za inzulin, koja je mali uređaj koji se nosi na tijelu i kontinuirano isporučuje inzulin kroz tanku cjevčicu koja je umetnuta pod kožu. Pumpa za inzulin omogućuje precizniju i fleksibilniju kontrolu razine glukoze u krvi, ali zahtijeva pažljivo praćenje i održavanje.
 • Transplantacija stanica gušterače, koja je kirurški zahvat koji uključuje presađivanje zdravih stanica gušterače od donora u tijelo primatelja. Transplantacija stanica gušterače može omogućiti proizvodnju vlastitog inzulina i eliminirati potrebu za injekcijama inzulina. Međutim, ovaj postupak je rijedak, skup i rizičan, jer zahtijeva uzimanje imunosupresivnih lijekova koji mogu uzrokovati ozbiljne nuspojave i odbacivanje presatka.
 • Prehrana, koja je važan dio liječenja dijabetesa tipa 1. Osobe s dijabetesom tipa 1 moraju paziti na količinu i vrstu ugljikohidrata, proteina i masti koje konzumiraju, jer utječu na razinu glukoze u krvi. Također moraju paziti na unos kalorija, vitamina i minerala, te izbjegavati alkohol i šećer. Prehrana za osobe s dijabetesom tipa 1 treba biti uravnotežena, raznolika i prilagođena individualnim potrebama i ciljevima.
 • Vježbanje, koje je također bitan dio liječenja dijabetesa tipa 1. Vježbanje pomaže u smanjenju razine glukoze u krvi, poboljšanju osjetljivosti na inzulin, održavanju zdrave težine, jačanju mišića i kostiju, poboljšanju raspoloženja i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Osobe s dijabetesom tipa 1 trebaju redovito vježbati, najmanje 30 minuta dnevno, pet puta tjedno, uzimajući u obzir svoju razinu glukoze u krvi, dozu inzulina, prehranu i opće zdravlje.

Komplikacije kod dijabetesa tipa 1

Komplikacije dijabetesa tipa 1 su ozbiljni zdravstveni problemi koji mogu nastati ako se bolest ne kontrolira i liječi pravilno. Komplikacije dijabetesa tipa 1 mogu utjecati na različite organe i sustave tijela, kao što su srce, krvne žile, mozak, oči, bubrezi, živci, koža, stopala i zubi. Neki od najčešćih i najopasnijih komplikacija dijabetesa tipa 1 su:

 • Kardiovaskularne bolesti, koje uključuju bolesti srca i krvnih žila, kao što su angina pektoris (bol u prsima zbog nedovoljne opskrbe krvlju srčanog mišića), infarkt miokarda (srčani udar), moždani udar, periferna arterijska bolest (suženje ili začepljenje krvnih žila u nogama) i aneurizma (proširenje i pucanje krvnih žila). Kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrti i invaliditeta kod osoba s dijabetesom tipa 1. Rizik od kardiovaskularnih bolesti se povećava s dužinom trajanja dijabetesa, razinom glukoze u krvi, krvnog tlaka i kolesterola, te prisutnošću drugih čimbenika rizika, kao što su pušenje, pretilost, stres i nasljednost. Prevencija i liječenje kardiovaskularnih bolesti uključuje kontrolu razine glukoze u krvi, krvnog tlaka i kolesterola, te uzimanje lijekova koji štite srce i krvne žile, kao što su aspirin, beta-blokatori, statini i ACE inhibitori. Također je važno prestati pušiti, održavati zdravu težinu, vježbati redovito i smanjiti stres.
 • Dijabetička ketoacidoza, koja je već spomenuta kao akutni simptom dijabetesa tipa 1, ali može biti i komplikacija ako se ne liječi na vrijeme. Dijabetička ketoacidoza je stanje kada se u krvi nakupljaju ketoni, otrovni nusproizvodi razgradnje masti. Ovo može uzrokovati mučninu, povraćanje, bol u trbuhu, ubrzano disanje, miris acetona na dah i gubitak svijesti. Dijabetička ketoacidoza je medicinsko hitno stanje koje može biti fatalno ako se ne liječi. Liječenje uključuje ubrizgavanje inzulina, nadoknadu tekućine i elektrolita, te korekciju kiselosti krvi.
 • Hipoglikemija, koja je također već spomenuta kao akutni simptom dijabetesa tipa 1, ali može biti i komplikacija ako se ne liječi na vrijeme. Hipoglikemija je stanje kada je razina glukoze u krvi preniska. Ona može uzrokovati glad, znojenje, drhtanje, nervoza, razdražljivost, slabost, vrtoglavica, ubrzan rad srca, zamućen vid, glavobolju, zbunjenost i gubitak svijesti. Hipoglikemija se mora liječiti uzimanjem glukoze u obliku šećera, soka, meda ili tableta. Ako osoba izgubi svijest, mora joj se dati injekcija glukagona, hormona koji podiže razinu glukoze u krvi. Hipoglikemija može biti uzrokovana prevelikom dozom inzulina, preskakanjem obroka, pretjeranim vježbanjem, pijenjem alkohola ili nekom drugom bolešću. Prevencija hipoglikemije uključuje pravilno doziranje inzulina, redovito mjerenje razine glukoze u krvi, pravilnu prehranu i vježbanje, te izbjegavanje alkohola i drugih lijekova koji mogu sniziti razinu glukoze u krvi.
 • Dijabetičko stopalo, koje je stanje kada se na stopalima pojavljuju rane, čirevi, infekcije ili gangrena (odumiranje tkiva zbog nedovoljne opskrbe krvlju). Dijabetičko stopalo je posljedica oštećenja krvnih žila i živaca u nogama, koji smanjuju protok krvi i osjetljivost na bol i temperaturu. Ovo može dovesti do toga da osoba s dijabetesom tipa 1 ne primijeti ozljedu, žulj, posjekotinu ili infekciju na stopalu, koja se može pogoršati i uzrokovati komplikacije. Simptomi dijabetičkog stopala su: crvenilo, oticanje, bol, gnojenje, neugodan miris, groznica, zimica i gubitak osjeta na stopalu. Liječenje dijabetičkog stopala uključuje čišćenje, dezinfekciju i previjanje rane, uzimanje antibiotika, analgetika i protuupalnih lijekova, te kirurško uklanjanje mrtvog tkiva ili amputaciju dijela ili cijelog stopala. Prevencija dijabetičkog stopala uključuje kontrolu razine glukoze u krvi, krvnog tlaka i kolesterola, te njegu i zaštitu stopala, kao što su: redovito pranje i sušenje stopala, rezanje i turpijanje noktiju, nanošenje kreme ili ulja na suhu kožu, nošenje udobne i prozračne obuće i čarapa, izbjegavanje boso hodanje ili na vrućim ili hladnim površinama, pregledavanje stopala svaki dan i traženje liječničke pomoći ako se primijeti bilo kakva promjena ili ozljeda na stopalu.
 • Dijabetički zubni problemi, koji uključuju probleme sa zubima i desnima, kao što su karijes, gingivitis (upala desni), parodontitis (upala i gubitak potpornog tkiva zuba), apsces (nakupljanje gnoja u zubu ili desnima), erozija zubne cakline i gubitak zubi. Dijabetički zubni problemi su posljedica visoke razine glukoze u krvi, koja smanjuje otpornost na infekcije, oštećuje krvne žile i živce u ustima, te mijenja sastav sline i bakterija u ustima. Simptomi dijabetičkih zubnih problema su: crvenilo, oticanje, krvarenje, bol, gnojenje, neugodan zadah, osjetljivost, propadanje, pomicanje ili gubitak zuba. Liječenje dijabetičkih zubnih problema uključuje čišćenje, popravak i vađenje zubi, uzimanje antibiotika, analgetika i antiseptika, te primjenu zubnih proteza ili implantata. Prevencija dijabetičkih zubnih problema uključuje kontrolu razine glukoze u krvi, te njegu i zaštitu zuba i desnima, kao što su: redovito pranje zuba i jezika, korištenje zubnog konca i vodice za ispiranje usta, izbjegavanje šećera i kiselih namirnica, posjećivanje zubara najmanje dva puta godišnje i liječenje bilo kakvih zubnih problema što prije.

Osim ovih komplikacija, dijabetes tip 1 može uzrokovati i druge zdravstvene probleme, kao što su:

 • Osteoporoza, koja je stanje kada kosti postaju krhke i lomljive zbog gubitka gustoće i kvalitete. Osteoporoza povećava rizik od prijeloma, posebno kuka, kralježnice i zapešća. Osteoporoza je češća kod osoba s dijabetesom tipa 1, jer visoka razina glukoze u krvi može ometati stvaranje i održavanje kostiju, a inzulin može utjecati na metabolizam kalcija i fosfora, koji su važni za zdravlje kostiju. Simptomi osteoporoze su: bol u kostima i zglobovima, gubitak visine, pogrbljenost, lakoća lomljenja kostiju i smanjena kvaliteta života. Liječenje osteoporoze uključuje kontrolu razine glukoze u krvi, uzimanje lijekova koji sprječavaju gubitak kostiju i potiču njihov rast, kao što su bisfosfonati, kalcitonin, estrogen i paratiroidni hormon, te uzimanje dodataka kalcija i vitamina D, koji su potrebni za apsorpciju kalcija u kosti. Prevencija osteoporoze uključuje kontrolu razine glukoze u krvi, održavanje zdrave težine, vježbanje koje jača kosti, kao što su hodanje, trčanje, skakanje, dizanje utega i aerobik, te izbjegavanje pušenja, alkohola i kofeina, koji mogu smanjiti gustoću kostiju.
 • Celiakija, koja je stanje kada imunološki sustav tijela reagira na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu, te oštećuje sluznicu tankog crijeva. Celijakija je češća kod osoba s dijabetesom tipa 1, jer oba stanja imaju autoimunu osnovu i mogu biti povezana s istim genima. Simptomi celijakije su: proljev, nadutost, bol u trbuhu, gubitak težine, anemija, umor, depresija, osip, neplodnost i osteoporoza. Liječenje celijakije uključuje izbjegavanje glutena u prehrani, što može biti teško i zahtijevati pažljivo čitanje etiketa i savjetovanje s nutricionistom. Prevencija celiakije nije moguća, ali se može smanjiti rizik od razvoja bolesti ako se izbjegava izlaganje glutenu u ranom djetinjstvu, kada se imunološki sustav još razvija i može postati preosjetljiv na gluten.
 • Tiroidne bolesti, koje uključuju bolesti štitnjače, žlijezde koja se nalazi u vratu i proizvodi hormone koji reguliraju metabolizam, rast i razvoj. Tiroidne bolesti su češće kod osoba s dijabetesom tipa 1, jer oba stanja imaju autoimunu osnovu i mogu biti povezana s istim genima. Neki od tiroidnih poremećaja koji mogu utjecati na osobe s dijabetesom tipa 1 su:
  • Hipotireoza, koja je stanje kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona, što usporava metabolizam i uzrokuje simptome kao što su: debljanje, umor, slabost, zatvor, suha koža, gubitak kose, osjetljivost na hladnoću, depresija i povišen kolesterol. Liječenje hipotireoze uključuje uzimanje sintetičkog hormona štitnjače, koji nadomješta nedostatak prirodnog hormona i normalizira razinu hormona u krvi. Prevencija hipotireoze nije moguća, ali se može smanjiti rizik od razvoja bolesti ako se redovito provjerava funkcija štitnjače i prilagođava doza hormona prema potrebi.
  • Hipertireoza, koja je stanje kada štitnjača proizvodi previše hormona, što ubrzava metabolizam i uzrokuje simptome kao što su: mršavljenje, nervoza, razdražljivost, nesanica, ubrzan rad srca, znojenje, drhtanje, proljev, izbočenje očiju i gušavost (povećanje štitnjače). Liječenje hipertireoze uključuje uzimanje lijekova koji smanjuju proizvodnju hormona štitnjače, primjenu radioaktivnog joda koji uništava dio štitnjače ili operaciju kojom se uklanja dio ili cijela štitnjača. Prevencija hipertireoze nije moguća, ali se može smanjiti rizik od razvoja bolesti ako se redovito provjerava funkcija štitnjače i prilagođava doza hormona prema potrebi.

Reference:
CDC, 2020. What is Type 1 Diabetes? [online] Available at:
https://www.cdc.gov/diabetes/basics/what-is-type-1-diabetes.html

Diabetes UK, 2020. Type 1 diabetes. [online] Available at:
https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics/types-of-diabetes/type-1

Mayo Clinic, 2020. Type 1 diabetes. [online] Available at:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-1-diabetes/symptoms-causes/syc-20353011

NIDDK, 2020. Type 1 Diabetes. [online] Available at:
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes/type-1-diabetes

Healthdirect, 2020. Type 1 diabetes. [online] Available at:
https://www.healthdirect.gov.au/type-1-diabetes

Healthline, 2020. Diabetes. [online] Available at:
https://www.healthline.com/health/diabetes

Medical News Today, 2018. What to know about type 1 diabetes. [online] Available at:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323729

WebMD, 2020. Type 1 Diabetes. [online] Available at:
https://www.webmd.com/diabetes/type-1-diabetes

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *