Dijabetička neuropatija

Dijabetička neuropatija – uzroci, simptomi i liječenje

Simptomi

Dijabetička neuropatija je oštećenje živaca koje nastaje zbog visoke razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom. Ovo može utjecati na različite dijelove tijela, kao što su stopala, noge, ruke, probavni sustav, srce i spolne organe. Dijabetička neuropatija može uzrokovati razne simptome, kao što su bol, trnci, peckanje, slabost, gubitak osjeta, probavne smetnje, nesvjestica, seksualne poteškoće i infekcije. Dijabetička neuropatija može se razviti postupno tijekom godina, a može biti i neprimjetna dok ne dođe do ozbiljnih komplikacija. Dijabetička neuropatija može smanjiti kvalitetu života i povećati rizik od amputacije, srčanog udara, moždanog udara i smrti.

Koji su uzroci dijabetičke neuropatije?

Uzroci dijabetičke neuropatije su složeni i nisu potpuno razjašnjeni. Međutim, glavni uzrok je dugotrajna i nekontrolirana razina šećera u krvi, koja oštećuje živčana vlakna i krvne žile koje ih opskrbljuju kisikom i hranjivim tvarima. Visoka razina šećera u krvi može također izazvati upalu živaca, oksidativni stres, nakupljanje štetnih tvari i poremećaj metabolizma živaca.

Ostali čimbenici koji mogu doprinijeti razvoju dijabetičke neuropatije su:

 • Visoki krvni tlak, koji povećava pritisak na krvne žile i živce
 • Visoki kolesterol, koji dovodi do oštećenja krvnih žila i smanjenja protoka krvi do živaca
 • Prekomjerna tjelesna težina, koja opterećuje krvne žile i živce
 • Pušenje, koje sužava krvne žile i smanjuje dotok krvi do živaca
 • Alkohol, koji ometa metabolizam šećera i živaca i može izravno oštetiti živce
 • Genetika, koja određuje nasljednu sklonost za razvoj dijabetičke neuropatije
 • Upala, koja je posljedica autoimunog odgovora ili infekcije i može oštetiti živce
 • Tjelesno oštećenje živaca u obliku mehaničke ozljede ili pritiska, kao i uslijed kirurškog zahvata

Koji su simptomi dijabetičke neuropatije?

Simptomi dijabetičke neuropatije ovise o tome koja vrsta i koja područja živaca su zahvaćena. Dijabetička neuropatija može uzrokovati različite tegobe, kao što su bol, trnci, peckanje, slabost, gubitak osjeta, probavne smetnje, nesvjestica, seksualne poteškoće i infekcije. Neki od najčešćih simptoma po vrstama dijabetičke neuropatije su:

Periferna neuropatija: Ovo je najčešći oblik neuropatije, koji utječe na živce u stopalima, nogama i rukama. Simptomi se obično javljaju postupno i mogu biti blagi ili teški. Neki od simptoma su:

 • Utrnulost, trnci ili peckanje u stopalima, nogama ili rukama
 • Smanjen osjet boli i temperature, što povećava rizik od ozljeda i infekcija
 • Ekstremna osjetljivost na dodir, koja može uzrokovati bol čak i od laganih podražaja, kao što je plahta
 • Oštra, probadajuća ili grčeća bol, koja može biti izrazitija noću
 • Slabost mišića, koja može otežati hodanje ili držanje predmeta
 • Čirevi, deformacije ili infekcije na stopalima ili nogama, koje mogu dovesti do dijabetičkog stopala i amputacije

Autonomna neuropatija: Ovo je oblik neuropatije, koji utječe na živce koji kontroliraju unutarnje organe, kao što su probavni sustav, srce, mjehur i spolni organi. Simptomi se mogu razlikovati ovisno o zahvaćenom organskom sustavu. Neki od simptoma su:

 • Probavne smetnje, kao što su mučnina, povraćanje, proljev, zatvor, nadutost i gastropareza (usporavanje pražnjenja želuca)
 • Kardiovaskularne smetnje, kao što su ubrzan ili nepravilan rad srca, niski krvni tlak, nesvjestica i sinkopa (gubitak svijesti)
 • Genitourinarne smetnje, kao što su problemi s pražnjenjem mjehura, infekcije mokraćnog sustava, erektilna disfunkcija kod muškaraca i smanjen libido, suhoća vagine i bol pri spolnom odnosu kod žena
 • Znojenje, kao što su pretjerano ili smanjeno znojenje, osobito noću
 • Nemogućnost osjetiti nisku glukozu u krvi, što može dovesti do hipoglikemije

Proksimalna neuropatija: Ovo je oblik neuropatije, koji utječe na živce u bedrima, kukovima ili stražnjici. Simptomi se obično javljaju samo na jednoj strani tijela i mogu biti teški. Neki od simptoma su:

 • Bol u bedru, kuku ili stražnjici, koja se može širiti na nogu
 • Slabost mišića, koja može otežati ustajanje iz sjedećeg položaja ili hodanje
 • Gubitak težine, koji može biti uzrokovan smanjenim apetitom ili povećanim metabolizmom

Fokalna neuropatija: Ovo je oblik neuropatije, koji utječe na pojedine živce u bilo kojem dijelu tijela. Simptomi se obično javljaju iznenada i mogu biti jaki. Neki od simptoma su:

 • Bol, trnci, peckanje, gubitak osjeta ili slabost u određenom području, kao što su glava, torzo, zdjelica ili udovi
 • Poremećaji vida, kao što su dvostruki vid, bol u oku, sljepoća ili ptoza (spuštanje kapka)
 • Poremećaji pokreta, kao što su paraliza, grčevi, trzanje ili slabost mišića koji kontroliraju oči, lice, usta ili glas

Kako se dijagnosticira dijabetička neuropatija?

Dijagnoza dijabetičke neuropatije se postavlja na temelju anamneze, kliničkog pregleda, testova osjeta, refleksa i snage mišića, te dodatnih pretraga, kao što su:

 • Elektromioneurografija (EMNG), koja mjeri električnu aktivnost i brzinu provođenja živaca i mišića
 • Biopsija živca ili kože, koja uzima uzorak tkiva za mikroskopsku analizu
 • Testovi srčane funkcije, kao što su elektrokardiogram (EKG), Holter monitor, test nagiba i test s Valsalvom manevrom, koji provjeravaju rad srca i krvnog tlaka
 • Gastroskopija, koja pregledava unutrašnjost želuca pomoću tanke cijevi s kamerom
 • Ultrazvuk mjehura i spolnih organa, koji koristi zvučne valove za stvaranje slike unutarnjih organa
 • Druge pretrage, ovisno o simptomima i zahvaćenim područjima

Kako se liječi dijabetička neuropatija?

Liječenje dijabetičke neuropatije se temelji na tri glavna cilja:

 • Kontrola razine šećera u krvi, koja je ključna za sprječavanje ili usporavanje napredovanja oštećenja živaca. Postiže se pridržavanjem plana prehrane, tjelesne aktivnosti, uzimanjem lijekova za dijabetes, redovitim mjerenjem šećera u krvi i posjetama liječniku.
 • Ublažavanje simptoma, posebno boli, koja može biti vrlo neugodna i ometati kvalitetu života. Ovo se postiže uzimanjem lijekova protiv bolova, antidepresiva, antikonvulziva, kreme s kapsaicinom, transkutane električne stimulacije živaca (TENS), akupunkture, masaže, fizikalne terapije i drugih metoda.
 • Prevencija komplikacija, koje mogu biti vrlo ozbiljne i opasne po život. Postiže se održavanjem dobrog zdravlja stopala, nošenjem udobne i zaštitne obuće, pregledavanjem stopala svaki dan, liječenjem rana i infekcija, prestankom pušenja, ograničavanjem alkohola, kontrolom krvnog tlaka i kolesterola, i redovitim pregledima kod liječnika i drugih specijalista.

Liječenje dijabetičke neuropatije je individualno i ovisi o vrsti, težini i trajanju neuropatije, kao i o prisutnosti drugih bolesti i stanja. Liječenje se može mijenjati tijekom vremena, ovisno o odgovoru i nuspojavama. Važno je surađivati s liječnikom i pratiti njegove upute, kao i redovito kontrolirati razinu šećera u krvi i simptome neuropatije.

Što jesti kod dijabetičke neuropatije?

Prehrana je važan dio liječenja i prevencije dijabetičke neuropatije. Pravilna prehrana može pomoći u kontroli razine šećera u krvi, smanjenju upale, poboljšanju cirkulacije, održavanju zdrave tjelesne težine i sprječavanju komplikacija.

Općenito, preporučuje se da osobe s dijabetičkom neuropatijom slijede uravnoteženu i raznovrsnu prehranu, koja uključuje:

 • Voće i povrće, koje su bogati vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, koji mogu pomoći u snižavanju šećera u krvi, smanjenju oksidativnog stresa i upale, te poboljšanju zdravlja živaca i krvnih žila. Posebno se preporučuju tamnozeleno lisnato povrće, kao što su špinat, kelj i blitva, te voće bogato vitaminom C, kao što su citrusi, jagode i kiwi.
 • Žitarice i mahunarke, koje su također bogate vlaknima, kao i složenim ugljikohidratima, koje mogu pružiti energiju i stabilizirati razinu šećera u krvi. Treba birati cjelovite žitarice, kao što su zob, ječam, smeđa riža i kvinoja, te mahunarke, kao što su grah, leća i slanutak.
 • Proteini, koji su bitni za izgradnju i popravak tkiva, uključujući živce i mišiće. Treba birati nemasne ili niskomasne izvore proteina, kao što su piletina, puretina, riba, jaja, mliječni proizvodi, orašasti plodovi i sjemenke. Posebno se preporučuje riba bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos, tuna i sardine, koje mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju cirkulacije.
 • Zdrave masti, koje su neophodne za apsorpciju vitamina topljivih u mastima, kao što su vitamin A, D, E i K, te za zaštitu živčanih stanica. Treba birati nezasićene masti, kao što su maslinovo ulje, avokado, orašasti plodovi i sjemenke, te izbjegavati zasićene i trans masti, koje se nalaze u crvenom mesu, maslacu, margarinu, pekarskim proizvodima i prženoj hrani.
 • Voda i druga zdrava pića, koja su važna za hidrataciju, regulaciju tjelesne temperature, transport hranjivih tvari i uklanjanje toksina. Treba piti najmanje 8 čaša vode dnevno, te izbjegavati alkohol, kofein, gazirana pića i sokove, koji mogu dehidrirati, povećati šećer u krvi i oštetiti živce i krvne žile.

Osim toga, treba paziti na veličinu i učestalost obroka, te pratiti unos kalorija, ugljikohidrata, masti i proteina, kako bi se održala optimalna razina šećera u krvi i zdrava tjelesna težina. Također, treba uzimati propisane lijekove za dijabetes, redovito mjeriti šećer u krvi i konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom o individualnom planu prehrane.

Reference:
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases: National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (2018) Nerve Damage (Diabetic Neuropathies). [Online] Available at:
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/nerve-damage-diabetic-neuropathies

Mayo Clinic: Mayo Clinic Staff (2019) Diabetic neuropathy. [Online] Available at:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-neuropathy/symptoms-causes/syc-20371580

Diabetes UK: Diabetes UK (2020) Nerve damage (neuropathy). [Online] Available at: (Accessed:
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/complications/nerves_neuropathy

Medical News Today: Nordqvist, C. (2018) What is diabetic neuropathy? [Online] Available at:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/245310

WebMD: WebMD Medical Reference (2020) What Is Diabetic Neuropathy? [Online] Available at:
https://www.webmd.com/diabetes/diabetes-neuropathy

Healthline: Gotter, A. (2019) Everything You Need to Know About Diabetic Neuropathy. [Online] Available at:
https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/diabetic-neuropathy

Healthdirect: Healthdirect (2020) Diabetic neuropathy. [Online] Available at:
https://www.healthdirect.gov.au/diabetic-neuropathy

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *