Dijabetičko stopalo

Dijabetičko stopalo: Uzroci, simptomi i liječenje

Simptomi

Dijabetičko stopalo je ozbiljna komplikacija šećerne bolesti koja može dovesti do teških posljedica ako se ne liječi pravovremeno. Kod osoba s dijabetesom, dugotrajna visoka razina glukoze u krvi može uzrokovati oštećenje živaca i krvnih žila, što dovodi do smanjene osjetljivosti i slabe cirkulacije u stopalima. To povećava rizik od infekcija i rana koje se teško zacjeljuju.

Uzroci dijabetičkog stopala

Dijabetičko stopalo rezultat je kompleksne interakcije nekoliko patofizioloških mehanizama koji proizlaze iz kronično povišenih razina glukoze u krvi. Sljedeći faktori ključni su uzroci razvoja dijabetičkog stopala:

Dijabetička neuropatija

 • Periferna neuropatija: Ovo stanje uzrokuje gubitak osjećaja u stopalima zbog oštećenja perifernih živaca. Visoke razine glukoze u krvi oštećuju živce smanjujući njihovu sposobnost prijenosa signala. Kao rezultat, pacijenti gube sposobnost osjećanja boli, temperature i dodira, što dovodi do nesvjesnog nastanka rana i ozljeda koje ostaju neotkrivene i neliječene.
 • Motorna neuropatija: Oštećenje motornih živaca može dovesti do slabosti i atrofije mišića stopala. Ova slabost može prouzročiti nepravilnosti u hodu i raspodjeli težine, što rezultira stvaranjem pritisnih točaka koje su sklone razvoju rana i ulkusa.
 • Autonomna neuropatija: Oštećenje autonomnih živaca smanjuje proizvodnju znoja, što rezultira suhom i ispucalom kožom. Suha koža je sklona pukotinama, koje mogu postati ulazna točka za bakterije i dovesti do infekcija.

Periferna arterijska bolest (PAD)

 • Smanjen protok krvi: Dijabetes može uzrokovati aterosklerozu, odnosno otvrdnjavanje i sužavanje arterija, što smanjuje protok krvi u nogama i stopalima. Smanjena cirkulacija otežava dostavu kisika i hranjivih tvari potrebnih za zacjeljivanje rana. Bez odgovarajuće opskrbe krvlju, čak i male ozljede mogu se pretvoriti u kronične ulkuse.
 • Hipoksična okolina: Smanjena opskrba tkiva kisikom može uzrokovati hipoksiju, stanje u kojem tkiva ne dobivaju dovoljno kisika za normalno funkcioniranje i regeneraciju. To dodatno usporava proces zacjeljivanja rana i povećava rizik od infekcija.

Mehanički stres i pritisak

 • Deformacije stopala: Deformacije kao što su čekićasti prsti, ravna stopala ili bunions (izrasline na bazi nožnog palca) mogu uzrokovati nepravilnu raspodjelu težine i povećani pritisak na određene dijelove stopala. Ova područja pod pritiskom su sklonija razvoju žuljeva, kalusa i ulkusa.
 • Neprikladna obuća: Nošenje neodgovarajuće obuće može povećati trenje i pritisak na stopalima. Uske cipele ili cipele bez adekvatne podrške mogu uzrokovati stvaranje rana i ulkusa, posebno kod osoba s već smanjenom osjetljivošću zbog neuropatije.

Infekcije

 • Povećan rizik od infekcija: Smanjeni imunološki odgovor kod dijabetičara otežava borbu protiv infekcija. Bakterijske i gljivične infekcije mogu se brzo širiti i uzrokovati ozbiljne komplikacije. Rane koje se ne liječe adekvatno mogu postati nekrotične i zahtijevati kirurške intervencije.
 • Biofilm formacije: Bakterije u ranama mogu formirati biofilmove, slojeve mikroorganizama koji su otporni na antibiotike i imunološki odgovor. Biofilmovi otežavaju liječenje infekcija i produžuju vrijeme zacjeljivanja rana.

Ostali faktori

 • Pušenje: Pušenje dodatno smanjuje cirkulaciju krvi, povećavajući rizik od razvoja periferne arterijske bolesti i usporavajući zacjeljivanje rana.
 • Visoki krvni tlak i kolesterol: Ovi faktori mogu dodatno oštetiti krvne žile, pogoršavajući cirkulaciju i povećavajući rizik od komplikacija na stopalima.

Simptomi dijabetičkog stopala

Simptomi dijabetičkog stopala mogu varirati ovisno o stupnju neuropatije, cirkulaciji krvi i prisutnosti infekcija. Prepoznavanje ovih simptoma na vrijeme ključno je za prevenciju ozbiljnih komplikacija. Najčešći simptomi uključuju:

Smanjena osjetljivost

 • Trnci i peckanje: Osobe s dijabetičkom neuropatijom često osjećaju trnce, peckanje ili žarenje u stopalima. Ovi osjećaji mogu biti konstantni ili se pojavljivati povremeno, obično noću.
 • Gubitak osjećaja: Kako neuropatija napreduje, može doći do potpunog gubitka osjetljivosti na bol, temperaturu i dodir. Ovo stanje, poznato kao anestezija, izlaže pacijente većem riziku od ozljeda, jer ne mogu osjetiti rane ili mjehure koji se mogu razviti na njihovim stopalima.

Bol i nelagoda

 • Neuropatska bol: Unatoč smanjenoj osjetljivosti, neki pacijenti mogu osjetiti jaku bol zbog oštećenja živaca. Ova bol može biti oštra, probadajuća ili poput peckanja, a može se pogoršavati noću, ometajući san i opću kvalitetu života.

Promjene na koži

 • Suha i ispucala koža: Zbog autonomne neuropatije, znojenje stopala može biti smanjeno, što dovodi do suhe i ispucale kože. Ove pukotine mogu postati ulazna točka za bakterije i gljivice, povećavajući rizik od infekcija.
 • Deblji nokti: Nokti na stopalima mogu postati deblji i mijenjati boju zbog smanjenog protoka krvi i povećanog rizika od gljivičnih infekcija.

Rane i ulkusi

 • Otvorene rane: Najozbiljniji simptom dijabetičkog stopala su otvorene rane ili ulkusi koji se ne zacjeljuju. Ove rane najčešće se javljaju na donjem dijelu stopala ili na prstima, na mjestima koja su podložna najvećem pritisku tijekom hodanja.
 • Iscjedak iz rana: Rane mogu curiti, što može biti znak infekcije. Iscjedak može biti bistar, gnojan ili krvav, a prisutnost neugodnog mirisa često ukazuje na bakterijsku infekciju.

Infekcije

 • Crvenilo i oteklina: Inficirane rane često su crvene, otečene i tople na dodir. Ovi simptomi ukazuju na upalni proces i zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju.
 • Gnoj i neugodan miris: Prisutnost gnoja i neugodnog mirisa iz rane ukazuje na ozbiljnu infekciju koja se može proširiti na dublje slojeve tkiva i kosti ako se ne liječi.

Deformacije stopala

 • Promjene u obliku stopala: Dijabetička neuropatija može dovesti do promjena u obliku stopala, kao što su čekićasti prsti, ravna stopala ili izrasline na zglobovima prstiju. Ove deformacije mogu povećati rizik od nastanka rana i ulkusa zbog nepravilne raspodjele težine.
 • Kaluzi i žuljevi: Nepravilna raspodjela težine može uzrokovati stvaranje debelih slojeva mrtve kože, poznatih kao kaluzi i žuljevi, koji mogu prerasti u ulkuse ako se ne tretiraju pravilno.

Promjene boje kože

 • Plavkasta ili crvena boja: Promjene u boji kože mogu biti znak smanjene cirkulacije krvi ili prisutnosti infekcije. Plavkasta boja može ukazivati na lošu opskrbu kisikom, dok crvenilo može biti znak upale ili infekcije.

Problemi s hodom i ravnotežom

 • Poteškoće u hodu: Bol i deformacije stopala mogu otežati hodanje, uzrokujući pacijentima probleme s ravnotežom i povećavajući rizik od padova.

Dijagnoza dijabetičkog stopala

Dijagnoza dijabetičkog stopala zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje anamnezu, fizički pregled, laboratorijske testove i različite dijagnostičke procedure. Cilj dijagnostičkog postupka je rano otkrivanje problema kako bi se spriječile ozbiljne komplikacije i osigurala optimalna njega pacijenta. Ključni koraci u dijagnozi dijabetičkog stopala uključuju:

Anamneza

 • Medicinska povijest: Liječnik će prvo uzeti detaljnu medicinsku povijest, uključujući informacije o trajanju i kontroli dijabetesa, prethodnim komplikacijama, lijekovima, pušenju, povijesti infekcija i bilo kakvim prethodnim ranama na stopalima.
 • Simptomi: Pacijenti će biti pitani o svim simptomima koje imaju, uključujući bol, trnce, peckanje, gubitak osjeta, promjene boje kože, rane ili iscjedak iz stopala.

Fizički pregled

 • Pregled kože i noktiju: Liječnik će pregledati kožu stopala radi suhoće, ispucalosti, crvenila, otoka, mjehura, rana, ulkusa i znakova infekcije. Također će provjeriti nokte radi znakova gljivičnih infekcija ili deformacija.
 • Palpacija pulsa: Procjena pulsa na arterijama stopala, poput dorsalis pedis i tibialis posterior, pomaže u procjeni cirkulacije. Slab ili nepostojeći puls može ukazivati na periferne vaskularne probleme.
 • Osjetljivost: Liječnik će provjeriti osjetljivost na dodir, temperaturu i bol pomoću monofilamentnog testa, vibracijskog testa (koristeći tuning fork) i drugih metoda kako bi se utvrdio stupanj neuropatije.
 • Deformacije stopala: Pregled će uključivati provjeru deformacija poput čekićastih prstiju, ravnih stopala ili drugih abnormalnosti koje mogu povećati rizik od rana.

Laboratorijski testovi

 • Testovi krvi: Analize krvi mogu uključivati procjenu razine glukoze, HbA1c (glikozilirani hemoglobin), lipide i druge relevantne parametre za procjenu kontrole dijabetesa i rizika od komplikacija.
 • Mikrobiološke analize: U slučaju infekcije, uzorci iz rana mogu se uzeti za mikrobiološku analizu kako bi se identificirali uzročnici infekcije i odredila osjetljivost na antibiotike.

Dijagnostičke procedure

 • Doppler ultrazvuk: Ovaj neinvazivni test koristi zvučne valove za procjenu protoka krvi kroz arterije i vene u stopalima. Pomaže u otkrivanju periferne arterijske bolesti i drugih vaskularnih problema.
 • Angiografija: U slučajevima sumnje na ozbiljne vaskularne probleme, može se koristiti angiografija za detaljniju vizualizaciju krvnih žila. Ovaj postupak uključuje ubrizgavanje kontrastnog sredstva u krvne žile i snimanje rendgenskim zrakama.
 • Rendgenska snimka: Rendgenske slike mogu pomoći u otkrivanju koštanih abnormalnosti, prijeloma, deformacija ili prisutnosti osteomijelitisa (infekcija kostiju).
 • MRI (magnetna rezonancija): MRI može pružiti detaljne slike mekih tkiva i kostiju, pomažući u otkrivanju dubokih infekcija, apscesa i drugih komplikacija koje nisu vidljive na rendgenskim snimkama.
 • Monofilament test: Ovaj jednostavni test koristi tanku, fleksibilnu nit (monofilament) kako bi se provjerila osjetljivost na pritisak na različitim točkama stopala. Gubitak osjećaja ukazuje na prisutnost neuropatije.

Liječenje dijabetičkog stopala

Liječenje dijabetičkog stopala zahtijeva multidisciplinarni pristup koji uključuje endokrinologe, podijatre, vaskularne kirurge, specijaliste za zarazne bolesti, fizioterapeute i edukatore za dijabetes. Cilj liječenja je izliječiti rane, spriječiti infekcije i izbjeći amputacije. Liječenje obuhvaća nekoliko ključnih koraka:

Kontrola glukoze u krvi

 • Optimalna regulacija šećera: Kontrola razine glukoze u krvi ključna je za sprječavanje daljnjeg oštećenja živaca i krvnih žila. Pacijenti moraju redovito mjeriti razinu šećera u krvi i pridržavati se plana liječenja koji uključuje lijekove, inzulin, pravilnu prehranu i tjelovježbu.
 • HbA1c testiranje: Redovito praćenje razine HbA1c (glikoziliranog hemoglobina) pomaže u procjeni dugoročne kontrole glukoze. Ciljana vrijednost HbA1c obično je ispod 7%, ali to može varirati ovisno o individualnim okolnostima pacijenta.

Njega rana

 • Čišćenje i previjanje: Rane se moraju redovito čistiti sterilnom otopinom i previjati sterilnim zavojima. Održavanje čistoće rane smanjuje rizik od infekcije i potiče zacjeljivanje.
 • Debridman: Uklanjanje mrtvog ili zaraženog tkiva (debridman) nužno je za omogućavanje zacjeljivanja rane. To može biti izvedeno kirurški, enzimskim preparatima ili mehaničkim metodama.
 • Vlažna terapija rana: Korištenje vlažnih zavoja i gelova može pomoći u održavanju optimalne vlažnosti rane, što potiče zacjeljivanje i smanjuje bol.

Antibiotska terapija

 • Lokalni i sistemski antibiotici: U slučaju infekcije, može biti potrebna primjena lokalnih antibiotika u obliku masti ili krema, kao i sistemskih antibiotika oralno ili intravenozno, ovisno o težini infekcije.
 • Praćenje infekcije: Redovito praćenje znakova infekcije, poput crvenila, otekline, iscjetka i povišene temperature, važno je za prilagodbu terapije.

Kirurški zahvati

 • Manji kirurški zahvati: Manji kirurški zahvati uključuju debridman i drenažu apscesa. Ovi zahvati mogu pomoći u uklanjanju zaraženog tkiva i sprječavanju širenja infekcije.
 • Amputacija: U težim slučajevima, kada infekcija ugrožava život pacijenta ili kada postoji nekroza tkiva, amputacija dijela stopala ili noge može biti nužna. Amputacija je krajnja mjera i koristi se kada su druge metode liječenja neuspješne.

Ortopedska pomagala i obuća

 • Prilagođena obuća: Nošenje ortopedske obuće i uložaka koji ravnomjerno raspodjeljuju pritisak na stopala može spriječiti stvaranje novih rana i ulkusa. Obuća mora biti udobna, odgovarajuće veličine i bez šavova koji mogu iritirati kožu.
 • Ortoze: U nekim slučajevima, pacijenti mogu koristiti ortoze (posebne potpornje) koje pomažu u smanjenju pritiska na ranama i deformacijama stopala.

Napredne terapije

 • Terapija negativnim tlakom (NPWT): Ova terapija uključuje primjenu negativnog tlaka na ranu kako bi se uklonio višak tekućine i poboljšala cirkulacija, što potiče zacjeljivanje. NPWT se često koristi za liječenje dubokih i kroničnih rana.
 • Hiperbarična oksigenacija (HBOT): HBOT uključuje inhaliranje čistog kisika u komori pod povišenim tlakom. Ova terapija može poboljšati opskrbu tkiva kisikom i potaknuti zacjeljivanje rana koje su otporne na druge oblike liječenja.
 • Biološki agensi: Primjena faktora rasta, matičnih stanica i drugih bioloških agenasa može potaknuti regeneraciju tkiva i ubrzati zacjeljivanje kroničnih rana.

Edukacija pacijenata

 • Samokontrola: Pacijenti trebaju biti educirani o važnosti svakodnevnog pregleda stopala, pravilne njege rana, nošenja odgovarajuće obuće i kontrole šećera u krvi.
 • Prevencija ozljeda: Edukacija uključuje savjete o izbjegavanju hodanja bosih nogu, korištenju zaštitnih cipela i pravilnom podrezivanju noktiju kako bi se spriječile ozljede.

Izvori:
Cleveland Clinic, 2023. Diabetic Feet: Causes, Symptoms, and Treatment.
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21510-diabetic-feet

Medical News Today, 2023. Diabetic foot complications: Causes and treatment.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/317504

WebMD, 2023. Diabetes Foot Problems.
https://www.webmd.com/diabetes/foot-problems

Healthline, 2023. Diabetic Foot Pain and Ulcers: Causes and Treatments.
https://www.healthline.com/health/diabetic-foot-pain-and-ulcers-causes-treatments

MedlinePlus, 2023. Diabetic Foot.
https://medlineplus.gov/diabeticfoot.html

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *