Dječje gliste

Dječje gliste – uzrok, simptomi i liječenje

Roditelji i djeca Simptomi

Male dječje gliste su paraziti koji se vrlo brzo šire uslijed kontakata, a naročito u dječjim kolektivima, vrtićima i školama. Epidemija se brzo širi zbog fekalno-oralnog puta prijenosa te obično više djece u jednom kolektivu bude zaraženo dječjim glistama.

Dječje gliste su jedan od najvećih nametnika čovjeka. Uz to, one su i najčešći ljudski nametnici uopće. Ovi paraziti nisu, kao što se to obično misli, karakteristični samo za udaljena i siromašna područja svijeta s niskim higijenskim standardom. One su znatno raširenije i predstavljaju važan zdravstveni problem i u bogatim društvima širom svijeta.

Zaraza dječjim glistama nastaje ako se progutaju zrela jajašca. Iako, kod nekih vrsta zaraza može nastati i prodorom uzročnika kroz kožu. Nakon ulaska u čovjekov organizam, ličinke putuju kroz tijelo do konačnog mjesta prebivanja što je uglavnom tanko ili debelo crijevo. Pri njihovom prolasku dolazi do povećanja broja eozinofilnih krvnih stanica u perifernoj krvi i tkivima jer su te krvne stanice zadužene za uništavanje parazita u čovjekovom organizmu.

Zbog svoje aktivnosti i radoznalosti najčešće se zaraze djeca od jedne i pol do tri godine starosti. Neprestano treba nadzirati dijete jer stavlja u usta svakojake predmete.

Najčešće vrste dječjih glista

Najčešće gliste kod djece su mala dječja glista – Enterobius vermicularis, velika dječja glista – Ascaris lumbricoides i crv vlašnjak – Trichuris trichura.

Kako se prenosi mala dječja glista?

Zaraza kod čovjeka nastaje analno-oralnim putem. Gliste ulaze u tijelo kada se progutaju jajašca, ona se mogu nalaziti na prljavim rukama, u zagađenoj hrani, vodi, na odjeći, posteljini, donjem rublju ili općenito u prirodi, gdje im pogoduju topli i vlažni uvjeti. Jajašca mogu na sobnoj temperaturi preživjeti i do tri tjedna. Takav način infekcije zove se primoinfekcija. Životni ciklus gliste – jajašce, larva i odrasla glista – odvija se unutar ljudskog tijela kroz 2 do 6 tjedana. Ženka otputuje do perianalne regije (obično noću) da bi položila jajašca između kožnih nabora. Jajašca se polažu u ljepljivu tvar što uz pokrete ženke izaziva svrbež. Nakon 4 dana iz jajašca se izliježu larve koje se vraćaju natrag u završni dio debelog crijeva (rektum) i donje dijelove crijeva. Dijete se može lako ponovo zaraziti prijenosom prstima iz perianalnog područja do usta. To zovemo autoinfekcija i to je način kako se ona dugo održava kod pojedinca.

Koji su simptomi zaraze?

Glavni simptom dječje gliste je svrab u području anusa, koji se obično pogoršava noću kada gliste putuju kako bi polagale nova jajašca. Kod djevojčica, uz svrab, gliste mogu uzrokovati vaginalni iscjedak jer se nerijetko proširuju i na rodnicu. Isto tako, često zbog svrbeža dolazi do pucanja kože što može uzrokovati sekundarnu bakterijsku infekciju. Bolovi u trbuhu i mučnina su rijetki simptomi, a pojavljuju se kada u crijevima obitava velika količina glista.

Dijete se također može žaliti i na druge simptome, kao što su:

 • manjak energije i brzo umaranje
 • slab apetit
 • vrtoglavica
 • bljedilo lica i žućkaste bjeloočnice
 • pretjerano slinjenje
 • bolovi u mišićima ruku i nogu
 • često buđenje noću
 • vjetrovi, zatvor ili neredovita stolica
 • manjak koncentracije i nepažnja

Kako ih otkrivamo tj. kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnostika je sigurna, brza, jednostavna i pouzdana, što je iznimno važno zbog nespecifičnih simptoma.

Metoda izbora dijagnoze je uzimanje perianalnog otiska ljepljivom celofanskom trakom.

Ujutro prije pranja je potrebno zalijepiti ljepljivu vrpcu na anus i perianalno područje (malo područje u okolici anusa), odmah nakon toga vrpca se skine i zalijepi na predmetno stakalce i pošalje na mikroskopiju u laboratorij, gdje se u slučaju infekcije pronađu jaja male dječje gliste. Ako se unatoč negativnom nalazu i dalje osjećaju simptomi, preporučljivo je ponoviti pretragu na isti način.

Pretraga stolice od male je koristi jer se jajašca u stolici nalaze samo iznimno (oko 5% slučajeva), a rijetko se na površini stolice mogu okom vidjeti odrasli crvi.

Liječenje dječjih glista

Liječenje dječjih glista uključuje uzimanje mebendazola, kojeg liječnici najčešće preporučuju. Jednom dozom izliječi se oko 90% slučajeva, a nakon tjedan dana se uzima još jedna doza, s obzirom da toliko dugo žive jajašca koja se izlučuju stolicom.

Uzimanje lijeka u isto vrijeme se preporučuje i ostalim članovima kućanstva, bez obzira na to imaju li simptome.

Također, liječnik može preporučiti kremu ili mast kako bi se ublažio svrbež, koji bez obzira na liječenje može biti vodeći simptom i tjedan dana nakon početka liječenja. Primjenjuju se izravno na kožu oko anusa radi smanjenja svrbeža.

Preventivne mjere

Stroge higijenske mjere mogu pomoći u otklanjanju infekcije i smanjiti vjerojatnost ponovnog ponavljanja infekcije. Životni vijek glista je oko 6 tjedana, pa je važno da se poštuju higijenske mjere barem toliko dugo.

Svatko u kućanstvu mora slijediti dolje navedene savjete:

 • oprati svu noćnu odjeću, posteljinu, ručnike i meke igračke kada se prvi put dijagnosticira infekcija – to se može učiniti na normalnim temperaturama, ali pazite da je nakon pranja dobro isprano
 • temeljito usišite prašinu u cijeloj kuću, obraćajući posebnu pozornost na spavaću sobu – potrebno redovito ponavljati
 • temeljito očistite kupaonicu i kuhinjske površine – potrebno redovito ponavljati
 • izbjegavajte tresti bilo koji materijal koji bi mogao biti kontaminiran jajima, kao što su odjeća ili posteljina
 • redovito skraćujte nokte
 • ne stavljajte ruku u usta
 • često perite ruke i ribajte pod noktima – to je posebno važno prije jela, nakon odlaska na WC, te prije i poslije mijenjanja pelena
 • noću nosite tijesno donje rublje i mijenjajte ga svako jutro
 • redovito se tuširajte – posebno je važno ujutro očistiti područje oko anusa i vagine kako biste uklonili sva jaja
 • pobrinite se da svatko u vašem kućanstvu ima svoj ručnik – nemojte dijeliti ručnik
 • četkice za zube držite u zatvorenom ormaru i temeljito ih isperite prije uporabe

Prirodni lijekovi protiv glista

Osim standardnih metoda liječenja, postoje prirodni sastojci koji mogu pomoći u liječenju ove bolesti. Probajte uklopiti ove sastojke u svakodnevnu prehranu, a osim u borbi protiv glista, također možete imati koristi i u osnaživanju imunološkog sustava i cjelokupnog zdravlja.

Svi ovi sastojci imaju pozitivan efekt na vaš probavni sustav i stvaraju mikrookolinu nepovoljnu za gliste, a mogu pomoći i u formiranju stolice te uklanjanju glista iz vašeg probavnog sustava.

Neki stručnjaci i nutricionisti navode češnjak kao prirodno sredstvo u borbi protiv dječjih glista. Češnjak se može konzumirati u obrocima ili ga možete izmrviti i nanijeti u obliku kreme na analno područje.
Mrkva – najbolje sirova i naribana. Također je bitno pripaziti na podrijetlo da ne bi bila zagađena pesticidima i ostalim štetnim sredstvima.
Kora bijele vrbe – sadrži salicilnu kiselinu (koju sadrži i aspirin), što pomaže u borbi protiv parazita.
Jabučni ocat – pomiješan s vodom može zbog svoje kiselosti pomoći u borbi protiv dječjih glisti.
Sjemenke od bundeve i ricinusovo ulje. Sjemenke od bundeve su se od davnina koristile u liječenju dječje gliste. Za djecu se preporučuje konzumiranje 10-15 sjemenki bundeve pritom ne skidajući zelenu opnu sa sjemenke, nakon čega se uzima čajna kašičica ricinusovog ulja. Odraslima se preporučuje duplo veća količina sjemenki.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *