Drijen, drinja, drenić, drenovina, drinina, drinika ili dren je samonikla voćna vrsta koja spada u porodicu drijenovka (Cornaceae) i rod Cornus L. koji obuhvaća oko 50 vrsta. Većina njih se rabi u dekorativne svrhe. Posebno značenje u prehrani čovjeka, farmaciji i medicini ima drijen. Naziv roda Cornus potječe od latinske riječi cornu što znači rog. Smatra se da je ime dano zbog čvrstoće drva i njegovog izgleda koji podsjeća na rog vola. Ime vrste mas znači muški.
U narodu je poznata izreka zdrav kao dren jer je drijen uvijek slovio kao otporan na bolesti i štetnike. Jedna je od rijetkih biljnih vrsta koja daje zdrave plodove bez primjene kemijskih preparata i rađa u skromnim agrotehničkim uvjetima. Otporan je na sušu te je pogodan za ekološku proizvodnju koja je danas sve popularnija.
Dren raste u obliku grma ili drveta naraste oko 6 do 8 metara, te tvori zaobljenu krošnju s nasuprotnim jajolikim listovima, koji su na vrhu zašiljeni.
Cvjetovi su mu dvospolni i nastaju prije razvoja lista, žute su boje, smješteni u jednostavnim štitcima. Plod je duguljasta jajasta koštunica crvene boje, koja sazrijeva krajem kolovoza i početkom rujna mjeseca. Kora stabla je sive do žutosive boje, dok je stablo glatko dok je mlado, a u kasnijim fazama se guli. Korijen mu je razgranat.
Dren cvate od veljače do ožujka.
Nema posebnog mirisa, a okus mu je trpak i kiselkast.
Stanište:
Raste na sunčanim i kamenitim područjima te u listopadnim šumama. Danas se njime često ukrašavaju perivoji i okućnice. Vrlo je sličan Žutiki – Berberis vulgare. Ali i da se dogodi zamjena, nije šteta jer i žutika ima sličan sastav i ljekovitost.
Od drena se može upotrijebiti gotovo sve.
Hranidbena vrijednost
Zbog njegove visoke prehrambene vrijednosti, danas se nastoji ponovno popularizirati konzumacija drena. Sve se više prepoznaje kao ponovo otkrivena vrijedna namirnica u ljudskoj prehrani. Plod drena je bogat izvor antocijana, fenolnih spojeva, flavonoida, askorbinske kiseline (vitamin C), organskih kiselina, tanina, šećera, sluzi, pektina i dr. Koncentracija vitamina C je vrlo visoka te može dostići i do 120 mg/100g ploda. To je oko dva puta više nego u plodu naranče. Količina svih ovih spojeva ovisi o genotipu biljke, vremenskim i zemljopisnim uvjetima te zrelosti ploda.
Ljekovita svojstva drena
Vrijednost drena i njegova ljekovita svojstva prepoznata su još u antičko doba.
Tome svjedoče sačuvani zapisi iz Grčke, Rima i Perzije koji kažu da se dren koristio za ublažavanje bolova te za brži oporavak bolesnika.
U prvom stoljeću dren spominje i grčki liječnik Dioskorid, autor opsežnog djela “O ljekovitim tvarima” koje je služilo liječnicima i botaničarima sve do renesanse.
Plod drena sadrži veliku količinu vitamina C, prirodne šećere, organske kiseline, pektin i tanin.
Dren se koristi kao narodni lijek koji pomaže kod brojnih tegoba, a najpoznatiji je kao prirodno sredstvo koje pomaže kod:
- bolesti grla
- bolesti bubrega
- slabokrvnosti
- proljeva
- groznice
- rana
- hemeroida
- menstrualnih bolova
- povišenog šećera
- viška vode u organizmu
- oslabljenog imuniteta
- tinitusa
Plodovi drena jedu se svježi, smrznuti ili sušeni. Od plodova se mogu raditi sokovi, čajevi, tinkture i likeri.
Čajevi se mogu pripremati i od kore, cvijeta ili listova drena.
Čaj od drena
Koru, plodove, cvjetove ili listove drena osušite na suhom i toplom mjestu. Kuhajte pet do deset grama osušene kore, plodova, cvjetova ili listova pet minuta u dva decilitra vode.
Nakon što čaj odstoji 20 minuta, procijedite ga i odmah popijte. Preporučuje se piti jednu šoljicu nezaslađenog čaja tri puta dnevno.
Čaj mogu piti i djeca. Ako vaše dijete ima proljev ili lakše crijevne tegobe, skuhajte mu blaži čaj od drenjina za ublažavanje probavnih tegoba i brži oporavak od bolesti.
Čaj od drenjina pomaže kod:
- crijevnih tegoba,
- groznice,
- bolesti grla,
- slabokrvnosti,
- slabog imuniteta,
- čišćenja organizma.
Ulje, zamjena za kavu i čaj od drena
Od sjemenki drena može se dobiti vrlo mala količina jestivog ulja. Pržene, a zatim i mljevene sjemenke mogu se koristiti kao zamjena za kavu. Ulje sjemenki se koristi u kozmetičkoj industriji jer utječe na oporavak kože.
Džem od drena
Džem od drena kao lijek za probavne probleme priprema se od jednake količine plodova drena i šećera. Smjesu je potrebno kuhati uz neprekidno miješanje 2 sata drvenom žlicom te uliti u zagrijane tegle.
Priprema marmelade od drena
Oko 1 kg zrelih plodova drena oprati, očistiti od peteljki i drugih nečistoća, staviti ih u širu posudu i na laganoj vatri miješajući zagrijavati sve dok se ne počnu odvajati od koštice, potom je pasirati.
Dobivenu smjesu pomiješati sa 300 grama šećera i staviti kuhati stalno miješajući dok se ne dobije željena gustoća.
Pri kraju kuhanja, po želji dodati npr. muškantnog oraščića, kore naranče, limuna, i sl. Još vruću marmeladu uliti u sterilizirane staklenke. Kad se ohlade i odleže zatvoriti ih celofanom ili poklopcima i pohraniti na odgovarajuće mjesto. Uzimati kao i druge marmelade.
Sok od drena
Postoje različiti načini pripreme soka od drena, ali preporučujmo da radite sok bez šećera i umjetnih zaslađivača.
Za prirodan sok od drena potreban je blender ili gaza kako biste protisnuli drenjine i dobili sok.
Potrebni sastojci su: 1 kilogram zrelih plodova, 1,5 litre vode i 1 limun.
Da biste plodove mogli samljeti u blenderu, prvo ih očistite od koštica. Ili možete jednostavno protisnuti plodove kroz sito i gazu.
Dobivenoj smjesi dodajte vodu i ocijeđeni limun te sve promiješajte. Po želji sok zasladite medom ili stevijom.
Sok je idealan kao lagano osvježenje, ali i za podizanje energije i jačanje imuniteta.
Sok od drena pomaže kod:
- čišćenja organizma
- izbacivanja viška vode iz tijela
- slabokrvnosti
- bolesti crijeva
- snižavanja temperature
- oporavka organizma od proljeva ili povraćanja
- jačanja imuniteta
- groznice
Čaj od kore debla
5 – 10 grama osušene kore drena se kuha u dva decilitra vode 5 minuta na laganoj vatri. Ostavi se da odstoji 20 minuta. Procijedi se i nezaslađeno pije po 2-3 šalice čaja na dan, poslije jela. Tako se priprema čaj protiv proljeva, katra i krvarenja.
Tinktura od drena
Za tinkturu od drena potrebna vam je 1 litra jačeg alkohola ili rakije (minimalno 50%) te svježi plodovi ili cvjetovi drena.
Za jaču tinkturu plodovima ili cvjetovima drena napunite pola, a za slabiju – trećinu staklenke, te zatim dodaje alkohol.
Promiješate čistom žlicom te spremite na suho i toplo mjesto.
Staklenku morate svaki dan protresti. Proces pripreme tinkture može trajati od 3 tjedna pa sve do 6 mjeseci. Kada procijenite da je tinktura gotova, mješavinu procijedite i spremite u novu staklenku.
Ako ne želite ili ne smijete koristiti alkohol, tinkturu možete uliti u vrući čaj ili u neku drugu vruću tekućinu pa će alkohol ispariti.
Preporučeno doziranje je 10 do 15 kapi tinkture dnevno, u jednom navratu.
Nakon 4 tjedna uzimanja tinkture potrebno je napraviti pauzu.
Tinktura od drena pomaže kod:
- grlobolje
- slabokrvnosti
- bolesti bubrega
- proljeva
- hemeroida
- dijabetesa
- bržeg zacjeljivanja rana
Oblozi od drena
Tinkturu drena možete iskoristiti i za obloge.
Nekoliko kapi tinkture nakapajte na vatu ili gazu i pričvrstite zavojem.
Prije toga kožu možete namazati tankim slojem vazelina. Na taj ćete je način zaštititi od eventualnih alergija i isušivanja zbog alkohola.
Oblog ostavite 2 do 4 sata.
Oblozi od drena pomažu kod:
- bržeg zacjeljivanja rana
- ekcema
- osipa
- infekcija kože
Slika preuzeta sa www.istockphoto.com