Dren kao lijek

Dren kao lijek

Savjeti o prehrani

Drijen, drinja, drenić, drenovina, drinina, drinika ili dren je samonikla voćna vrsta koja spada u porodicu drijenovka (Cornaceae) i rod Cornus L. koji obuhvaća oko 50 vrsta. Većina njih se rabi u dekorativne svrhe. Posebno značenje u prehrani čovjeka, farmaciji i medicini ima drijen. Naziv roda Cornus potječe od latinske riječi cornu što znači rog. Smatra se da je ime dano zbog čvrstoće drva i njegovog izgleda koji podsjeća na rog vola. Ime vrste mas znači muški.

U narodu je poznata izreka zdrav kao dren jer je drijen uvijek slovio kao otporan na bolesti i štetnike. Jedna je od rijetkih biljnih vrsta koja daje zdrave plodove bez primjene kemijskih preparata i rađa u skromnim agrotehničkim uvjetima. Otporan je na sušu te je pogodan za ekološku proizvodnju koja je danas sve popularnija.

Dren raste u obliku grma ili drveta naraste oko 6 do 8 metara, te tvori zaobljenu krošnju s nasuprotnim jajolikim listovima, koji su na vrhu zašiljeni.

Cvjetovi su mu dvospolni i nastaju prije razvoja lista, žute su boje, smješteni u jednostavnim štitcima. Plod je duguljasta jajasta koštunica crvene boje, koja sazrijeva krajem kolovoza i početkom rujna mjeseca. Kora stabla je sive do žutosive boje, dok je stablo glatko dok je mlado, a u kasnijim fazama se guli. Korijen mu je razgranat.

Dren cvate od veljače do ožujka.

Nema posebnog mirisa, a okus mu je trpak i kiselkast.

Stanište:

Raste na sunčanim i kamenitim područjima te u listopadnim šumama. Danas se njime često ukrašavaju perivoji i okućnice. Vrlo je sličan Žutiki – Berberis vulgare. Ali i da se dogodi zamjena, nije šteta jer i žutika ima sličan sastav i ljekovitost.

Od drena se može upotrijebiti gotovo sve.

Hranidbena vrijednost

Zbog njegove visoke prehrambene vrijednosti, danas se nastoji ponovno popularizirati konzumacija drena. Sve se više prepoznaje kao ponovo otkrivena vrijedna namirnica u ljudskoj prehrani. Plod drena je bogat izvor antocijana, fenolnih spojeva, flavonoida, askorbinske kiseline (vitamin C), organskih kiselina, tanina, šećera, sluzi, pektina i dr. Koncentracija vitamina C je vrlo visoka te može dostići i do 120 mg/100g ploda. To je oko dva puta više nego u plodu naranče. Količina svih ovih spojeva ovisi o genotipu biljke, vremenskim i zemljopisnim uvjetima te zrelosti ploda.

Ljekovita svojstva drena

Vrijednost drena i njegova ljekovita svojstva prepoznata su još u antičko doba.
Tome svjedoče sačuvani zapisi iz Grčke, Rima i Perzije koji kažu da se dren koristio za ublažavanje bolova te za brži oporavak bolesnika.

U prvom stoljeću dren spominje i grčki liječnik Dioskorid, autor opsežnog djela “O ljekovitim tvarima” koje je služilo liječnicima i botaničarima sve do renesanse.

Plod drena sadrži veliku količinu vitamina C, prirodne šećere, organske kiseline, pektin i tanin.
Dren se koristi kao narodni lijek koji pomaže kod brojnih tegoba, a najpoznatiji je kao prirodno sredstvo koje pomaže kod:

  • bolesti grla
  • bolesti bubrega
  • slabokrvnosti
  • proljeva
  • groznice
  • rana
  • hemeroida
  • menstrualnih bolova
  • povišenog šećera
  • viška vode u organizmu
  • oslabljenog imuniteta
  • tinitusa

Plodovi drena jedu se svježi, smrznuti ili sušeni. Od plodova se mogu raditi sokovi, čajevi, tinkture i likeri.
Čajevi se mogu pripremati i od kore, cvijeta ili listova drena.

Čaj od drena

Koru, plodove, cvjetove ili listove drena osušite na suhom i toplom mjestu. Kuhajte pet do deset grama osušene kore, plodova, cvjetova ili listova pet minuta u dva decilitra vode.

Nakon što čaj odstoji 20 minuta, procijedite ga i odmah popijte. Preporučuje se piti jednu šoljicu nezaslađenog čaja tri puta dnevno.

Čaj mogu piti i djeca. Ako vaše dijete ima proljev ili lakše crijevne tegobe, skuhajte mu blaži čaj od drenjina za ublažavanje probavnih tegoba i brži oporavak od bolesti.

Čaj od drenjina pomaže kod:

  • crijevnih tegoba,
  • groznice,
  • bolesti grla,
  • slabokrvnosti,
  • slabog imuniteta,
  • čišćenja organizma.

Ulje, zamjena za kavu i čaj od drena

Od sjemenki drena može se dobiti vrlo mala količina jestivog ulja. Pržene, a zatim i mljevene sjemenke mogu se koristiti kao zamjena za kavu. Ulje sjemenki se koristi u kozmetičkoj industriji jer utječe na oporavak kože.

Džem od drena

Džem od drena kao lijek za probavne probleme priprema se od jednake količine plodova drena i šećera. Smjesu je potrebno kuhati uz neprekidno miješanje 2 sata drvenom žlicom te uliti u zagrijane tegle.

Priprema marmelade od drena

Oko 1 kg zrelih plodova drena oprati, očistiti od peteljki i drugih nečistoća, staviti ih u širu posudu i na laganoj vatri miješajući zagrijavati sve dok se ne počnu odvajati od koštice, potom je pasirati.

Dobivenu smjesu pomiješati sa 300 grama šećera i staviti kuhati stalno miješajući dok se ne dobije željena gustoća.

Pri kraju kuhanja, po želji dodati npr. muškantnog oraščića, kore naranče, limuna, i sl. Još vruću marmeladu uliti u sterilizirane staklenke. Kad se ohlade i odleže zatvoriti ih celofanom ili poklopcima i pohraniti na odgovarajuće mjesto. Uzimati kao i druge marmelade.

Sok od drena

Postoje različiti načini pripreme soka od drena, ali preporučujmo da radite sok bez šećera i umjetnih zaslađivača.
Za prirodan sok od drena potreban je blender ili gaza kako biste protisnuli drenjine i dobili sok.
Potrebni sastojci su: 1 kilogram zrelih plodova, 1,5 litre vode i 1 limun.

Da biste plodove mogli samljeti u blenderu, prvo ih očistite od koštica. Ili možete jednostavno protisnuti plodove kroz sito i gazu.
Dobivenoj smjesi dodajte vodu i ocijeđeni limun te sve promiješajte. Po želji sok zasladite medom ili stevijom.

Sok je idealan kao lagano osvježenje, ali i za podizanje energije i jačanje imuniteta.

Sok od drena pomaže kod:

  • čišćenja organizma
  • izbacivanja viška vode iz tijela
  • slabokrvnosti
  • bolesti crijeva
  • snižavanja temperature
  • oporavka organizma od proljeva ili povraćanja
  • jačanja imuniteta
  • groznice

Čaj od kore debla

5 – 10 grama osušene kore drena se kuha u dva decilitra vode 5 minuta na laganoj vatri. Ostavi se da odstoji 20 minuta. Procijedi se i nezaslađeno pije po 2-3 šalice čaja na dan, poslije jela. Tako se priprema čaj protiv proljeva, katra i krvarenja.

Tinktura od drena

Za tinkturu od drena potrebna vam je 1 litra jačeg alkohola ili rakije (minimalno 50%) te svježi plodovi ili cvjetovi drena.
Za jaču tinkturu plodovima ili cvjetovima drena napunite pola, a za slabiju – trećinu staklenke, te zatim dodaje alkohol.
Promiješate čistom žlicom te spremite na suho i toplo mjesto.

Staklenku morate svaki dan protresti. Proces pripreme tinkture može trajati od 3 tjedna pa sve do 6 mjeseci. Kada procijenite da je tinktura gotova, mješavinu procijedite i spremite u novu staklenku.

Ako ne želite ili ne smijete koristiti alkohol, tinkturu možete uliti u vrući čaj ili u neku drugu vruću tekućinu pa će alkohol ispariti.

Preporučeno doziranje je 10 do 15 kapi tinkture dnevno, u jednom navratu.
Nakon 4 tjedna uzimanja tinkture potrebno je napraviti pauzu.

Tinktura od drena pomaže kod:

  • grlobolje
  • slabokrvnosti
  • bolesti bubrega
  • proljeva
  • hemeroida
  • dijabetesa
  • bržeg zacjeljivanja rana

Oblozi od drena

Tinkturu drena možete iskoristiti i za obloge.
Nekoliko kapi tinkture nakapajte na vatu ili gazu i pričvrstite zavojem.
Prije toga kožu možete namazati tankim slojem vazelina. Na taj ćete je način zaštititi od eventualnih alergija i isušivanja zbog alkohola.
Oblog ostavite 2 do 4 sata.

Oblozi od drena pomažu kod:

  • bržeg zacjeljivanja rana
  • ekcema
  • osipa
  • infekcija kože

Slika preuzeta sa www.istockphoto.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *