Duaneov sindrom

Duaneov sindrom – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi Roditelji i djeca

Duaneov sindrom je rijedak poremećaj oka koji utječe na sposobnost pokretanja jednog ili oba oka u određenim smjerovima. Osobe s Duaneovim sindromom imaju ograničenu ili odsutnu sposobnost pomicanja oka prema nosu (adukcija), prema uhu (abdukcija) ili u oba smjera. Također mogu imati druge abnormalnosti oka, kao što su povećanje ili smanjenje veličine zjenice, pomicanje očne jabučice prema nosu ili uhu, ili naginjanje glave kako bi poboljšali vid.

Duaneov sindrom je uzrokovan abnormalnim razvojem živaca koji kontroliraju mišiće oka. To može biti posljedica genetskih ili okolišnih čimbenika, ili kombinacije oboje. Duaneov sindrom se obično javlja sporadično, što znači da se ne nasljeđuje od roditelja, ali u nekim slučajevima može biti dio nasljednog sindroma koji uključuje i druge zdravstvene probleme.

Duaneov sindrom se obično dijagnosticira u djetinjstvu, ali može se otkriti i u odrasloj dobi. Nema lijeka za Duaneov sindrom, ali postoje različite mogućnosti liječenja koje mogu poboljšati vid, kozmetički izgled i kvalitetu života osoba s ovim poremećajem.

Duaneov sindrom – Uzrok

Duaneov sindrom je uzrokovan abnormalnim razvojem šestog kranijalnog živca, koji se naziva i abducenski živac. Ovaj živac je odgovoran za kontrolu lateralnog rektusnog mišića, koji pomiče oko prema uhu. U osoba s Duaneovim sindromom, ovaj živac je oštećen ili nedostaje, što rezultira slabim ili odsutnim pokretom oka prema uhu. Umjesto toga, treći kranijalni živac, koji se naziva i okulomotorni živac, inervira i lateralni i medijalni rektusni mišić, koji pomiče oko prema nosu. To dovodi do toga da se oko pomiče prema nosu kada se pokušava pomicati prema uhu, što se naziva ko-kontrakcija.

Nije jasno što uzrokuje abnormalni razvoj kranijalnih živaca kod osoba s Duaneovim sindromom. U većini slučajeva, to se događa bez poznatog razloga, što se naziva idiopatski Duaneov sindrom. Međutim, u nekim slučajevima, to može biti povezano s genetskim mutacijama ili okolišnim čimbenicima koji utječu na razvoj živčanog sustava u maternici. Na primjer, neke studije su povezale Duaneov sindrom s izloženošću alkoholu, infekcijama, lijekovima ili drugim teratogenima tijekom trudnoće. Također, neki sindromi koji se nasljeđuju od roditelja mogu uključivati Duaneov sindrom kao jedan od simptoma, kao što su Holt-Oramov sindrom, Wildervanckov sindrom, Okihiroov sindrom ili Goldenharov sindrom.

Duaneov sindrom – Simptomi

Simptomi Duaneovog sindroma mogu se razlikovati od osobe do osobe, ovisno o tome koji je tip, koji je stupanj i koje je oko zahvaćeno. Postoje tri glavna tipa Duaneovog sindroma, koji se klasificiraju prema vrsti ograničenja pokreta oka:

 • Tip 1: Ograničena ili odsutna sposobnost pomicanja oka prema uhu (abdukcija), dok je sposobnost pomicanja oka prema nosu (adukcija) normalna ili smanjena. Ovo je najčešći tip, koji se javlja u oko 80% slučajeva.
 • Tip 2: Ograničena ili odsutna sposobnost pomicanja oka prema nosu (adukcija), dok je sposobnost pomicanja oka prema uhu (abdukcija) normalna ili smanjena. To je drugi najčešći tip, koji se javlja u oko 15% slučajeva.
 • Tip 3: Ograničena ili odsutna sposobnost pomicanja oka i prema nosu i prema uhu (adukcija i abdukcija). To je najrjeđi tip, koji se javlja u oko 5% slučajeva.

Osim toga, postoje tri stupnja Duaneovog sindroma, koji se određuju prema težini ograničenja pokreta oka:

 • Stupanj 1: Blago ograničenje pokreta oka, bez vidljivih abnormalnosti oka ili glave.
 • Stupanj 2: Umijereno ograničenje pokreta oka, s vidljivim pomicanjem očne jabučice prema nosu ili uhu (retrakcija) ili povećanjem ili smanjenjem veličine zjenice (anizokorija) kada se oko pomiče.
 • Stupanj 3: Jako ograničenje pokreta oka, s vidljivim naginjanjem glave kako bi se poboljšao vid (tortikolis) ili zatvaranjem jednog oka kako bi se izbjeglo dvostruko viđenje (monokularna okluzija).

Duaneov sindrom može zahvatiti jedno ili oba oka, ali je češći na lijevom oku i kod žena. U oko 20% slučajeva, Duaneov sindrom je bilateralan, što znači da zahvaća oba oka. U tom slučaju, simptomi mogu biti različiti na svakom oku.

Neki od najčešćih simptoma Duaneovog sindroma su:

 • Ograničen ili odsutan pokret oka u određenim smjerovima
 • Pomicanje očne jabučice prema nosu ili uhu kada se oko pomiče
 • Povećanje ili smanjenje veličine zjenice kada se oko pomiče
 • Naginjanje glave kako bi se poboljšao vid
 • Zatvaranje jednog oka kako bi se izbjegle dvoslike
 • Slab vid na zahvaćenom oku
 • Strabizam (razrokost)
 • Ambliopija (lijeno oko)
 • Nistagmus (neprekidno titranje oka)

Duaneov sindrom se obično ne pogoršava s vremenom, ali može utjecati na kvalitetu vida i života osoba koje ga imaju. Osobe s Duaneovim sindromom mogu imati poteškoća s čitanjem, vožnjom, sportom, radom ili društvenim interakcijama zbog svojih simptoma.

Duaneov sindrom – Dijagnoza

Duaneov sindrom se obično dijagnosticira u djetinjstvu, ali može se otkriti i u odrasloj dobi. Dijagnoza se temelji na pregledu oka, medicinskoj povijesti i obiteljskoj anamnezi. Liječnik će provjeriti pokretljivost oka, reakciju zjenice, položaj glave i vidnu oštrinu. Također će isključiti druge moguće uzroke simptoma, kao što su infekcije, tumori, ozljede ili druge bolesti oka.

Za potvrdu dijagnoze, liječnik može zatražiti dodatne pretrage, kao što su:

 • Elektromiografija (EMG): Mjerenje električne aktivnosti mišića oka, koja može pokazati abnormalnu inervaciju mišića.
 • Magnetska rezonanca (MR): Snimanje unutrašnjosti lubanje i mozga, koja može otkriti oštećenje ili nedostatak kranijalnih živaca.
 • Genetsko testiranje: Analiza uzorka krvi ili sline, koja može otkriti mutacije ili sindrome povezane s Duaneovim sindromom.

Liječenje Duaneovog sindroma

Liječenje Duaneovog sindroma ovisi o težini simptoma, tipu i stupnju poremećaja, i individualnim potrebama i željama osobe koja ga ima. Nema lijeka za Duaneov sindrom, ali postoje različite mogućnosti liječenja koje mogu poboljšati vid, kozmetički izgled i kvalitetu života osoba s ovim poremećajem.

Neki od mogućih načina liječenja su:

 • Korektivne naočale ili leće: Mogu pomoći u korekciji slabog vida, strabizma ili ambliopije na zahvaćenom oku. Također mogu smanjiti dvostruko viđenje ili glavobolje uzrokovane naprezanjem oka.
 • Okluzivna terapija: Sastoji se od privremenog zatvaranja zdravog oka pomoću flastera ili kapka, kako bi se potaknuo razvoj vida na zahvaćenom oku. Ovo može spriječiti ili liječiti ambliopiju, koja je česta kod djece s Duaneovim sindromom.
 • Botulinum toksin (Botox): Injekcija ovog lijeka u mišiće oka može privremeno oslabiti ili paralizirati mišiće, što može poboljšati pokretljivost oka i smanjiti retrakciju ili anizokoriju. Ovaj tretman je obično kratkotrajan i može imati nuspojave, kao što su krvarenje, infekcija, otok ili bol.
 • Kirurška korekcija: Operacija mišića oka može poboljšati pokretljivost oka, smanjiti retrakciju ili anizokoriju, ispraviti strabizam ili tortikolis, i poboljšati kozmetički izgled.
  Postoje različite vrste operacija, koje se biraju prema tipu i stupnju Duaneovog sindroma. Neki od primjera su transpozicija mišića, recesija mišića, resekcija mišića ili fasetektomija. Operacija nije uvijek potrebna ili moguća, i može imati rizike, kao što su krvarenje, infekcija, ožiljci, komplikacije ili neuspjeh.

Prirodno liječenje Duaneovog sindroma

Osim medicinskih ili kirurških načina liječenja, postoje i neki prirodni načini koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma Duaneovog sindroma. Neki od njih su:

 • Vježbe za oči: Redovito izvođenje vježbi za oči može poboljšati cirkulaciju, fleksibilnost i snagu mišića oka, što može povećati pokretljivost oka i smanjiti naprezanje oka. Neki primjeri vježbi za oči su: pratiti pokret prsta ili olovke u različitim smjerovima, fokusirati pogled na bliske i daleke objekte, rotirati oči u krug ili osmicu, treptati brzo ili sporo, zatvarati i otvarati oči naizmjence, masirati kapke i sljepoočnice, itd.
 • Akupunktura: Stavljanje tankih igala u određene točke na tijelu može stimulirati protok energije i krvi, što može smanjiti bol, upalu i stres, te poboljšati funkciju živaca i mišića. Akupunktura se može koristiti kao dodatna terapija za liječenje Duaneovog sindroma, ali treba biti oprezan i konzultirati se s kvalificiranim akupunkturnim terapeutom.
 • Homeopatija: Korištenje prirodnih supstanci u malim dozama može potaknuti tijelo da se samoiscjeljuje, što može poboljšati zdravlje i imunitet. Homeopatija se može koristiti kao dodatna terapija za liječenje Duaneovog sindroma, ali treba biti oprezan i konzultirati se s kvalificiranim homeopatskim liječnikom. Neki od primjera homeopatskih lijekova za Duaneov sindrom su: Causticum, Gelsemium, Natrum muriaticum, Nux vomica, Phosphorus, Ruta, Silicea, itd.
 • Aromaterapija: Udisanje ili nanošenje eteričnih ulja na kožu može imati pozitivan učinak na raspoloženje, opuštanje i zdravlje. Aromaterapija se može koristiti kao dodatna terapija za liječenje Duaneovog sindroma, ali treba biti oprezan i konzultirati se s kvalificiranim aromaterapeutom. Neka od eteričnih ulja koja mogu pomoći kod Duaneovog sindroma su: lavanda, kamilica, ružmarin, metvica, eukaliptus, limun, itd.

Duaneov sindrom – Prehrana

Prehrana može imati važnu ulogu u održavanju zdravlja očiju i prevenciji ili liječenju Duaneovog sindroma. Neki od savjeta za zdravu prehranu su:

 • Jesti puno voća i povrća, posebno onih koji su bogati vitaminima A, C i E, kao što su mrkva, špinat, brokula, paprika, naranča, limun, jagoda, itd. Ovi vitamini mogu pomoći u zaštiti očiju od oštećenja i infekcija, te poboljšati vid i imunitet.
 • Jesti namirnice koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su riba, orasi, laneno sjeme, chia sjemenke, itd. Ove masne kiseline mogu pomoći u smanjenju upale i stresa, te poboljšati cirkulaciju i funkciju živaca i mišića.
 • Jesti namirnice koje su bogate antioksidansima, kao što su borovnice, maline, grožđe, zeleni čaj, tamna čokolada, itd. Antioksidansi mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu oštetiti stanice i uzrokovati starenje i bolesti.
 • Jesti namirnice koje su bogate cinkom, kao što su meso, mahunarke, sjemenke, orašasti plodovi, jaja, itd. Cink je važan mineral za zdravlje očiju, jer pomaže u proizvodnji melanina, pigmenta koji štiti oko od sunčeve svjetlosti.
 • Jesti namirnice koje su bogate luteinom i zeaksantinom, kao što su kelj, šparoge, kukuruz, grašak, itd. Ovi karotenoidi su prirodni pigmenti koji se nalaze u makuli, dijelu oka koji je odgovoran za centralni vid. Oni mogu pomoći u filtriranju plavog svjetla, koje može biti štetno za oko.
 • Izbjegavati ili ograničavati namirnice koje mogu biti štetne za zdravlje očiju, kao što su alkohol, kofein, šećer, sol, pržena ili masna hrana, itd. Ove namirnice mogu uzrokovati dehidraciju, upalu, visoki krvni tlak, dijabetes, ili druge poremećaje koji mogu oštetiti oči.

Zdrava prehrana može pomoći u održavanju zdravlja očiju i prevenciji ili liječenju Duaneovog sindroma, ali nije dovoljna sama po sebi. Važno je i redovito posjećivati oftalmologa, pratiti njegove upute i savjete, i koristiti druge mogućnosti liječenja koje su dostupne. Također je važno voditi računa o mentalnom i emocionalnom zdravlju, jer Duaneov sindrom može uzrokovati stres, anksioznost, depresiju, ili nisko samopoštovanje. Osobe s Duaneovim sindromom mogu potražiti podršku od svoje obitelji, prijatelja, liječnika, psihologa, ili drugih osoba koje imaju isti poremećaj.

Reference:
Bird, T. D. (1998). Duane syndrome. In R. A. Pagon, M. P. Adam, H. H. Ardinger, S. E. Wallace, A. Amemiya, L. J. H. Bean, T. D. Bird, C.-T. Fong, H. C. Mefford, R. J. H. Smith, & K. Stephens (Eds.), GeneReviews® [Internet]. Seattle (WA): University of Washington, Seattle. Retrieved from:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK1190/

Duane Syndrome. (2019). American Association for Pediatric Ophthalmology and Strabismus. Retrieved from:
https://aapos.org/glossary/duane-syndrome

Duane Syndrome. (2020). Cleveland Clinic. Retrieved from:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24315-duane-syndrome

Duane Syndrome. (2018). National Organization for Rare Disorders. Retrieved from:
https://rarediseases.org/rare-diseases/duane-syndrome/

Duane Syndrome. (2019). National Human Genome Research Institute. Retrieved from:
https://www.genome.gov/Genetic-Disorders/Duane-Syndrome

Duane Syndrome. (2019). Boston Children’s Hospital. Retrieved from:
https://www.childrenshospital.org/conditions/duane-syndrome

Duane Syndrome. (2017). Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust. Retrieved from:
https://www.ouh.nhs.uk/patient-guide/leaflets/files/64744Pduanes.pdf

Duane Syndrome. (2019). WebMD. Retrieved from:
https://www.webmd.com/eye-health/duane-syndrome-facts

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *