Đumbir

Đumbir kao lijek

Savjeti o prehrani

Đumbir (lat. Zingiber officinale) je biljka čiji se podzemni gomolj koristi kao začin. To je zeljasta trajnica s vodoravnim, račvasto razgranjenim podankom iz kojeg izbijaju lisnate stabljike visoke do 1,5 m i nalik su stabljikama bambusa. Može se koristiti svjež, osušen, u prahu ili kao ulje, ekstrakt ili sok. Odličan je kao začin, zato se u tu namjenu koristi stoljećima, ali njegova je izuzetna ljekovitost ono što ga ističe među mnogim drugim biljkama. Najpoznatiji je kao lijek protiv mučnine, no njegova svojstva ublažavaju i liječe mnoge bolesti i stanja.
Ima vrlo specifičnu, vatrenu i oštru aromu.

Dva su glavna razloga zbog kojih je đumbir toliko popularan u prehrani.

Prvi je specifičan okus zbog kojega ga mnogi obožavaju (a neki izbjegavaju). Drugi razlog je taj da je đumbir jedan od najranije otkrivenih biljnih lijekova u ljudskoj povijesti. Poznato je da je uzgajan jako davno, još prije 3 000 godina. Ljekovitost đumbira je višestruka.

U 100 grama đumbirovog korijena pronalazimo:

  • oko 80 kcal
  • 1,82 g proteina
  • 0,75 g masti
  • 18 g ugljikohidrata

Đumbirov korijen bogat je mineralima (kalij, bakar, magnezij i mangan) i vitaminima grupe B, vitaminom C, manjom količinom pantotenske kiseline i niacinom.

Prepoznatljiva aroma ovog korijena, i njegov okus dolaze kao rezultat vrijednih spojeva poput spoja gingerol, zingeron i shoagol. Hlapljiva ulja u đumbiru daju mu okus i miris, kao i ljekovite osobine, a zastupljenost pojedinog ulja ovisi o tome dali koristimo svježi korijen, kuhani, ili pak sušeni korijen đumbira.

Svježi korijen đumbira sadrži 1-3% spoja gingerol, koji tijekom kuhanja đumbira prelazi u zingeron koji je manje oštar i slatkast, dok sušenjem korijena prelazi u oštrije shoagole.

Djeluje protuupalno
Zahvaljujući protuupalnim svojstvima đumbir može pomoći kod boli u zglobovima i mišićima jer djeluje kao analgetik. Neke novije studije čak tvrde da može ublažiti simptome artritisa.

Najbolje sredstvo protiv mučnine
Đumbirov korijen, ili točnije podanak, već se 2500 godina koristi u Kini, Indiji i drugim zemljama Azije za bolju probavu i protiv mučnine.
To je sredstvo za kojim biste prvo trebali posegnuti ako vam je mučno.
Djeluje prvenstveno na probavni sustav, a ne na mozak. Zato ne izaziva mukotrpne prateće pojave poput omamljenosti, koja se tipično javlja nakon uzimanja farmaceutskih lijekova.
Da, đumbir liječi mučninu svih vrsta potvrđuju stoljeća njegove upotrebe, kontrolirane znanstvene studije te oduševljenje ljudi koji su ga iskušali.
Njemačka vladina Komisija E odobrila je đumbir kao lijek protiv mučnine u vožnji i kao sredstvo za olakšavanje probave.

Pionirske studije, koje je u britanskom medicinskom časopisu The Lancet 1982. objavio američki psiholog Daniel Mowrey, dale su djelovanju đumbira na mučninu znanstvenu vjerodostojnost.
Mowrey je otkrio da je ispitanicima posjednutim u rotirajuću sjedalicu bilo manje zlo ako su prethodno uzeli 1000 miligrama (dvije kapsule) đumbira u prahu.

Đumbir je bio učinkovitiji od Dramamina i placeba.

Test na 80 danskih mornaričkih kadeta pokazao je da su oni koji su pola sata prije isplovljavanja na uzburkano more uzeli kapsule đumbira bili manje pogođeni morskom bolešću od onih koji su uzeli placebo.
Đumbir je smanjio povraćanje za 72%, a zaštita je trajala oko četiri sata.

Prirodni lijek za bolju probavu
Đumbir je bogat gingerolom – prirodnim sastojkom koji poboljšava rad crijeva.
Olakšava i potiče probavu, ublažava nadutost i želučane tegobe te spečava grčeve.
Zahvaljujući poticanju lučenja sluzi đumbir spečava nastanak čira – oštećenja sluznice želuca.
Zingeron, spoj koji đumbirovom korijenu daje ljutiti okus, djelotvoran je protiv proljeva uzrokovanog bakterijom E. coli, osobito u djece.

Đumbir i zdravlje srca
Bolesti srca i krvnih žila nastaju zbog utjecaja različitih faktora rizika kao što su povišeni LDL kolesterol u krvi i promjene njegove strukture uzrokovane oksidacijom. Đumbir sadrži čitavu paletu flavonoida za koje se pokazalo da pozitivno utječu na smanjenje obolijevanja i smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila. Djeluju zaštitno na krvne žile tako što sprečavaju nakupljanje kolesterola na unutrašnjim stijenkama krvnih žila i nastajanje aterosklerotskog plaka koji rezultira smanjenim protokom krvi kroz žile, što pak ima negativan utjecaj na opskrbu organa kisikom i hranjivim tvarima. Vjerojatno je da se sastojci ekstrakta đumbira vežu za jedinice LDL kolesterola i tako sprečavaju njihovo povezivanje. Nadalje, flavonoidi smanjuju stvaranje LDL kolesterola, sprečavaju njegovu oksidaciju, neutraliziraju slobodne radikale te smanjuju upalne procese. Uz to su pokusi na životinjama pokazali kako konzumiranje đumbira potiče pretvorbu kolesterola u žučne kiseline, čime se snižava njegova koncentracija u krvi.
Konzumiranje ovog začina pozitivno djeluje na poželjnu sintezu enzima u stanicama. Također se intenzivira sinteza aktivnih komponenti, receptora, na membranama stanica što dovodi do smanjenja propusnosti membrana stanica i ulaska LDL kolesterola u stanice. Nadalje, đumbir povisuje koncentraciju HDL kolesterola, snižava koncentraciju LDL i masnoća u krvi, sprečava prekomjerno grušanje krvi te normalizira krvni tlak. Sve to pozitivno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila, što potvrđuje istraživanje na životinjama kod kojih je konzumacija đumbira rezultirala smanjenjem aterosklerotskih promjena u aorti i srcu.

Đumbіr dјеluје аntіbаktеrіјѕkі
Іѕtrаžіvаnја ѕu роkаzаlа dа је đumbіr оdlіčаn u bоrbі рrоtіv bаktеrіја tе іmа vеlіk роtеnсіјаl u lіјеčеnјu mnоgіh bоlеѕtі роvеzаnіh ѕ bаktеrіјаmа kао štо ѕu bасіlluѕ і Е. соlі.  

Каdа је rіјеč о оrаlnоm zdrаvlјu, đumbіr ѕmаnјuје rаѕt раtоgеnа kојі dоvоdе dо uраlе dеѕnіh uzrоkоvаnе bаktеrіјаmа u uѕtіmа. Нrаnа је zаіѕtа nајbоlјі lіјеk.

Đumbir za mršavljenje
Tradicionalno se đumbir koristi za poboljšavanje probave, ubrzavanje metabolizma i reguliranje rada crijeva. Sadrži dijetalna vlakna koja se ne mogu razgraditi u crijevima pa to potiče rad crijevnih mišića što djeluje na bolju probavu.

Đumbir također zagrijava organizam te smanjuje nadutost, a smatra se da time djeluje na smanjenje apetita. U kombinaciji s redovnom tjelovježbom i zdravom prehranom može utjecati na gubitak kilograma.

Proizvodi koji sadrže đumbir, kao što su tablete za mršavljenje, se često reklamiraju kao jedina pomoć koju trebate kod gubljenja masnih naslaga te viška kilograma.

Međutim, njihovo djelovanje nije potvrđeno te se ne može reći da će imati pozitivan efekt bez zdrave prehrane te redovnog vježbanja.

Žučni kamenci
Žučni mjehur nalazi se ispod jetre služi kao skladište za žuč koja razgrađuje mast u probavnom traktu. Ako žučni kamenci krenu u žučovod, mogu blokirati protok žuči zbog čega se ona vraća u jetru.

Đumbir potiče stvaranje žuči pa osobe koje pate od žučnih kamenaca mogu imati previsoku razinu žuči u žučnom mjehuru. Kao i kod krvnoga tlaka, savjetujte se s liječnikom prije početka uzimanja đumbira, a čak i ako dobijete odobrenje – pripazite na količinu koju unosite.

Đumbir za imunitet
Organizam je podložan svakojakim virusima i prehladama, ali postoji jedna smjesa koja će ga uspješno sačuvati…đumbir, limun i med. Svi sastojci su jednostavni i lako dobavljivi, naročito u narodnoj medicini. Možete uzimati po 1 žlicu dnevno također, možete staviti u čaj i druge tople napitke.

Kod problema dišnog sustava
Infekcije dišnog trakta poput upale pluća, sinusitisa i kroničnog bronhitisa česte su tijekom zimskih mjeseci. Posebice pogađaju djecu, starije osobe i osobe slabijeg imuniteta. Iako nam je danas na raspolaganju velik broj antibiotika, primjećuje se sve učestalija rezistencija štetnih bakterija na njihovo djelovanje. Zbog toga znanstvenici ulažu napor u istraživanje prirodnih spojeva koji pokazuju antibakterijsku aktivnost. Đumbirov je korijen uspješno tisućama godina korišten u liječenju infekcija dišnog sustava kao što su bronhitis, grlobolja, kašalj i sl. Pokazuje mnoge poželjne fiziološke i farmakološke značajke. Djeluje protuupalno, smanjuje bol, snižava povišenu temperaturu, jača srce, a što je posebno značajno, za razliku od mnogih lijekova, ne djeluje štetno na jetru. Više je znanstvenih istraživanja pokazalo kako je ekstrakt đumbira učinkovit protiv bakterija (Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa) koje izazivaju neke od infekcija dišnog sustava. To bez sumnje pokazuje velik potencijal za razvoj novih učinkovitih farmaceutskih proizvoda s aktivnim komponentama đumbira namijenjenih liječenju različitih respiratornih tegoba.

Bilo da imate problema s dišnim putevima ili tek želite svoj dom oplemeniti egzotičnim mirisom, zanimljivo vam može biti eterično ulje đumbira. Samo nekoliko kapi ovog ulja nakapanih na keramičku pločicu oraspoložit će vas u svako doba godine.

Protiv jutarnje mučnine u trudnoći
Neki zdravstvenici preporučuju đumbir protiv jutarnje mučnine za vrijeme rane trudnoće.

Kontrolirana njemačka studija na 27 žena otkrila je da je đumbir učinkovit kod 70 posto ispitanica koje trpe od stanja hyperemesis gravidarum, teškog oblika mučnine i povraćanja povezanog s trudnoćom.
Uzimanje 250 miligrama đumbirovog korijena u prahu u kapsulama četiri puta dnevno ublažilo je mučnine i smanjilo broj napada povraćanja kod rane trudnoće.

Dr. Stephen Fulder, britanski stručnjak za biljne lijekove, nakon pomnog i opsežnog pregleda medicinske literature, 1996. je proglasio “uobičajene doze” đumbira “potpuno sigurnima za upotrebu u trudnoći”.

Unatoč tome, trudnice bi se uvijek trebale posavjetovati s liječnikom prije što nego počnu uzimati bilo koje ljekovito sredstvo, uključujući đumbir.

Detoks napitak od đumbira i limuna
Još jedan dobar napitak sa đumbirom, za zdravlje i dobar početak dana. Ovaj napitak čisti organizam od nakupljenih toksina, smanjuje apetit i poboljšava pražnjenje crijeva. Djeluje dobro na cijeli organizam, pa svakako napravite napitak i isprobajte.

U 2 litre vode stavite na kolutiće narezani krastavac, i jedan limun. Dodajte u vodu i žlicu svježe naribanog đumbira, i 5 listića mente. Pustite da stoji 5 minuta, da voda upije sve vrijedne elemente, pa onda popijte čašu. Ostatak napitka popijte kroz dan.

Za kognitivne sposobnosti
Poznato je da kod žena srednjih godina nerijetko dolazi do slabljenja kognitivnih sposobnosti, što uključuje slabljenje pozornosti, sposobnosti prisjećanja nedavnih događaja i računanja. Narodna arapska medicina, među ostalim, koristi đumbir za poboljšanje pamćenja. Istraživanja na životinjama opravdala su ovu primjenu pokazavši kako konzumiranje đumbira može pozitivno djelovati na pamćenje i zdravlje mozga. To ide u prilog ranijim studijama koje su pokazale da konzumiranje đumbira povećava koncentraciju dopamina koji potiče cirkulaciju te serotonina koji pozitivno djeluje na mozak. Uz to gingerol, aktivna tvar iz đumbira, smanjuje aktivnost kolinesteraze, što za rezultat ima povećanje koncentracije acetilkolina, neurotransmitera koji ima nezamjenjivu ulogu kod učenja i pamćenja.
Neosporno je da na razvoj i očuvanje zdravlja mozga utječu način života i prehrana. Đumbir se odlično kombinira uz plavu ribu, koja je glavni izvor dobro iskoristivih omega-3 masnih kiselina u prehrani ljudi svih dobnih skupina. Studijama je pokazan njihov značaj u razvoju mozga nedonoščadi. Tu je i vitamin B6, koji sprečava različite degradacije mozga. Između ostalog nalazi se u mahunarkama i lisnatom tamnom zelenom povrću… U svoje standardne recepte sa špinatom i blitvom uključite đumbir. Bit ćete iznenađeni novim okusima.

Pomaže i kod malignih bolesti
Budući da je rak jedna od najčešćih bolesti i jedan od glavnih uzroka smrtnosti u razvijenim zemljama, ne čudi zanimanje za biljne komponente koje učinkovito neutraliziraju neželjene procese u stanicama koji potenciraju stvaranje malignih promjena. Pozitivni učinci đumbira na zdravlje mogu se pripisati aktivnim komponentama gingerolima i njihovim produktima. Pokazalo se da đumbir kod čovjeka usporava sintezu tvari koje potiču upalne procese. Nedavno je otkriveno kako gingeroli i ekstrakt đumbira pokazuju učinkovitost u sprečavanju razvoja raka kože kod životinja. Nadalje, đumbir sadrži i kvercetin, flavonoid jake antioksidativne aktivnosti. Brojna su istraživanja pokazala da kvercetin može djelovati na sprečavanje razvoja različitih vrsta raka, posebno raka dojke, jajnika i prostate, što se objašnjava sposobnošću zaštite stanica od oksidativnog stresa. To stvara brojne mogućnosti za primjenu đumbira u razvoju farmaceutskih proizvoda namijenjenih terapiji različitih vrsta raka.
Vjeruje se kako đumbirov korijen može biti polazište i u liječenju raka debelog crijeva, što se pripisuje različitim aktivnim komponentama; već spomenutim gingerolima, ali i zumberonu te šogaolima. Znanstvenici smatraju da bi se primjenom ovih tvari spriječile neželjene popratne pojave kemoterapije i radioterapije. Kada se govori o zdravlju debelog crijeva, valja imati na umu kako redovita tjelovježba, dovoljan unos vode, nepušenje te prehrana bogata vlaknima imaju važnu ulogu u očuvanju njegova integriteta. Odličan izvor vlakana su mahunarke, integralne žitarice, neoguljeno voće i povrće. Zanimljivo je spomenuti kako je kora mladog netretiranog krumpira jestiva. Nadalje, rjeđa konzumacija mesa, odnosno njegovo izbjegavanje, rezultira nižim unosom zasićenih masnih kiselina i njihovom nižom koncentracijom u krvi. Moderan način prehrane u razvijenim zemljama podrazumijeva obilne količine mesa, no valja znati da su leukotrieni (produkti oksidativnog metabolizma arahidonske kiseline iz namirnica životinjskog podrijetla) nepoželjni spojevi koji se vezuju uz rak i upalne procese. U svoja omiljena povrtna jela, voćne salate i kompote uključite đumbir kako biste intenzivirali njihov pozitivan utjecaj na zdravlje.

Važan je i sljedeći podatak. Znanstveno je dokazano kako je uzimanje đumbira tri dana prije i tri dana poslije primanja kemoterapije učinkovito u smanjenju mučnine. Đumbir se pokazao učinkovitim i protiv mučnine nakon laparoskopske operacije jajnika.

Đumbіr rеgulіrа šеćеr u krvі
Dіјаbеtеѕ је nајčеšćа bоlеѕt еndоkrіnоg ѕuѕtаvа. Dіјаbеtеѕ tіра 2 рrіѕutаn је u vіšе оd 90% ѕlučајеvа dіјаbеtеѕа. Јеdаn оd uzrоkа dіјаbеtеѕа је krоnіčnо vіѕоk šеćеr u krvі іlі hіреrglіkеmіја. Аkо mоžеtе rеgulіrаtі kоlіčіnu šеćеrа u krvі, іmаtе ćеtе mаnјі rіzіk оd rаzvіtkа hіреrglіkеmіје kоја mоžе dоvеѕtі dо dіјаbеtеѕа.

Јеdnо је іѕtrаžіvаnје роkаzаlо dа đumbіr mоžе ѕmаnјіtі šеćеr u krvі і tаkо роmоćі рrі rеgulасіјі dіјаbеtеѕа і ѕрrіјеčіtі ројаvu krоnіčnе hіреrglіkеmіје. Đumbіr tо čіnі tаkо dа ѕmаnјuје kоlіčіnu hеmоglоbіnа А1с kоја mоrа bіtі mаnја оd 5,7%. 

Poboljšava zdravlje kože i kose
Đumbir sadrži antioksidante i vitamine koji koži daju prirodan sjaj. Prisustvo vitamina A i C u đumbiru također poboljšava teksturu kose. Štoviše, antibakterijska svojstva đumbira pomažu u liječenju i zaštiti kože od mnogih kožnih bolesti.

Đumbir nuspojave

Nuspojave su rijetke, ali ipak moguće. Do sada su prijavljene srednje jake nuspojave kao su proljev, glavobolja te lokalna iritacija ako se primjenjuje na koži. Preporuka je da se ne koristi više od 5 grama đumbira dnevno.

S biljnim preparatima treba biti oprezan pogotovo ako se koriste konvencionalni lijekovi. Oprez je potreban ako osoba u terapiji koristi antikoagulanse (acetilsalicilnu kiselinu, klopidogrel, heparin, varfarin).

Preparate đumbira ne treba koristiti zajedno s preparatima ginkga, anđelike, s češnjakom i ginsengom.

Interakcije s dikofenakom, naproksenom i lijekovima za dijabetes te povišen krvni tlak su vrlo male i nisu značajne, ali se svakako preporučuje oprez, pogotovo ako se biljni preparat đumbira koristi duže.

Ako ste trudni, koristite đumbir za jutarnju mučninu samo na savjet liječnika i ne uzimajte više od 1000 mg dnevno, što je doza koja se pokazala sigurnom u istraživanjima.

Naučite uzgojiti đumbir u vrtu

Đumbir se zapravo lako može uzgojiti u vlastitom vrtu. Moguće je korijen đumbira uzgojiti i u lončanici, ali svakako možete isprobati sadnju u vrtu, ako imate mjesta.

Neće vam trebati mnogo mjesta, jer je đumbir gomoljasta biljka, a iznad zemlje će izrasti kao trska u visinu.

Posađeni korijen đumbira

Posadite ga u lončanici ili u vrtu: Za posaditi đumbir pripremite lončanicu promjera od nekih 25 cm. U lončanicu stavite zemlju koju koristite za cvijeće. U zemlju posadite korijen đumbira tako da iz zemlje vire vrhovi zelenih izdanaka. Ako želite posaditi više zasebnih đumbir, slobodno korijen sa izdancima razrežite na dijelove i svaki dio zasadite posebno. Svaki komad sa izdankom će izrasti kao nova biljka.

Zemlja u kojoj zasadite đumbir treba biti vlažna, a temperatura zemlje da bude oko 25C. Stavite lončanice na mjesto gdje ima dovoljno svjetla, a opet da biljka ne bude izložena direktnom, jakom sunčevom udaru.

Ako ste sve uradili kako treba, i ako ste pazili na biljku, za neko vrijeme će je trebati presaditi u veću lončanicu (promjera 35 cm). Već sljedeće jeseni, prestanite sa zalijevanjem biljke, a kada se zemlja u lončanici dobro osuši, možete vaditi korijen koji se već dobro razmnožio u zemlji.

Osim u lončanici, đumbir možete posaditi u vrtu. Lako uspijeva i kod nas, pa pokušajte.

Da bi dobili izdanke, uradite sljedeće: Kada kupite korijen đumbira, stavite ga u papirni škartoc i pustite da stoji na tamnom i umjereno toplom prostoru. Nakon nekog vremena iz korijena će krenuti izdanci. Izlomite korijen na način da svaki dio ima svoj izdanak, pa ih posadite po vrtu.

Pazite da ne posadite korijenje previše duboko. Pustite neka izdanci vire van, i naravno, neka budu okrenuti prema gore.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.