Echinacea

Ehinacea: prirodni lijek za mnoge bolesti i tegobe

Savjeti o prehrani

Ehinacea je ljekovita biljka koja je, zbog dokazane učinkovitosti, najpopularnija u vrijeme kad su aktualne virusne infekcije. Od 2009. do 2011. godine objavljene su velike znanstvene studije koje su potvrdile sposobnost ehinaceje da spriječi respiratorne viruse (in vitro). Utvrđeno je da djeluje na viruse influence A/B (H3N2, H1N1, H5N1, H7N7), herpes simplex virus te RSV.

Ehinacea (rudbekija, slamnjak) predstavlja rod zeljastih biljaka trajnica koje pripadaju porodici Asteraceae. Tri su glavne vrste ehinacee:

  • Echinacea angustifolia
  • Echinacea purpurea, latinskog sinónima Rudbeckia purpurea
  • Echinacea pallida.

Sama biljka prepoznatljiva je po predivnim cvjetovima najčešće ljubičaste boje zbog kojih je postala čest stanovnik ukrasnih vrtova. Poznato je 9 vrsta roda Echinacea, a u ljekovite svrhe se primjenjuju korijeni/ili nadzemni dio 3 najpoznatije biljne vrste: Echinacea angustifolia (uskolisna rudbekija), Echinacea pallida (ružičasta rudbekija) i Echinacea purpurea (crvena rudbekija). Mnogi pripravci sadrže jednu, dvije ili čak sve tri Echinacea vrste, iako je najviše korištena i proučavana upravo Echinacea purpurea.

Na temelju provedenih kliničkih ispitivanja, ljekovito djelovanje dokazano je isključivo za vrste Echinacea purpurea i Echinacea pallida te je potrebno pažljivo odabirati preparate s ehinaceom, birajući samo one koji sadrže vrste čija je klinička djelotvornost dokazana.

Aktivni sastojci ehinaceje

U ehinaceji se nalazi složena smjesa aktivnih sastojaka, kojima stručnjaci pripisuju antimikrobna i imunostimulirajuća svojstva.
Sve vrste ehinaceje posjeduju fenole – tvari s jakim antioksidativnim svojstvima.
Fenoli štite biljke od zaraze i oštećenja, a imaju zdravo djelovanje i na ljudski organizam.
Ehinacein, spoj svojstven samo ehinaceji, sprječava prodiranje mikroba u zdrave stanice tako da virusi i bakterije ne mogu uspostaviti uporište u organizmu.
Od ostalih tvari, ehinaceja sadrži alkilamide, koji također jačaju imunitet, te polisaharide, glikoproteine i derivate kafeične kiseline.

Mnogi preparati sadrže jednu, dvije ili sve tri vrste ehinacee. Različiti proizvodi koriste različite dijelove biljke. To je razlog zašto se učinkovitost ehinacee može razlikovati od jednog do drugog proizvoda.

Echinacea ljekovita svojstva

Echinacea sadrži mnogo aktivnih materija koja se mogu grupirati u:

  • Eterična ulja (20 komponenata) jedan od njih in vitro pokazuje onkološka svojstva (uništava tumoralne ćelije). Smatra se da eterična ulja potiču jačanje imunološkog sustava.
  • Glukozid sastavljen od dva šećera koji djeluju kao antibiotik protiv raznih bakterija.
  • Poliacetileni koji uništavaju bakterije i gljivice.
  • Inulin, vitamin C.

Jača obrambeni sistem organizma tako da povećava proizvodnju antitijela i leukocita u krvi – čaj: 30-50 g sjeckanog korijena u litru kipuće vode. Uzimamo 3-5 čaša dnevno.

Djeluje protuupalno i zacjeljujuće, putem posebnog enzima zaustavlja širenje bakterija i potpomaže proizvodnju tkiva koja liječe i zatvaraju rane. Liječi kožne rane poput akni, čireva, upala, opekotina, ekcema, upalu kožnih žlijezda, uboda i ugriza insekata.

Stimulira jetru i bubrege u procesima detoksikacije. Djeluje antiviralno i laboratorijski (in vitro) pokazano je svojstvo uništavanja stanica tumora. Koristi se kao integrator s ostalim lijekovima kod raka i AIDS-a Djeluje sporije od antibiotika, ali vremenski efekt je duži. Ljekovita svojstva echinacea biljke nemaju nuspojave, za razliku od farmaceutskih proizvoda. Zato se savjetuje njezino korištenje kao preventiva. Koristi se protiv dječjih bolesti, herpesa, gripe, upale sinusa, bronhitisa i bolesti disajnih organa. Liječi upalu prostate i mjehura.

Echinacea kao snažan tretman

Kada koristimo izraz “snažan tretman” mislimo na to da je Echinacea učinkovita kod procesa oporavka kod brojnih uobičajenih bolesti.

Neke bolesti protiv kojih je ona znatno učinkovita su:

Echinacea protiv psorijaza i ekcema

Kada se primjenjuje lokalno, Echinacea može biti učinkovit tretman za psorijazu i ekceme.

Echinacea za zacjeljivanje rana

Echinacea lokalnom primjenom može ubrzati zacjeljivanje rana, a djelotvorna je i kod liječenja hemoroida.

Echinacea pomaže liječiti opekline

Kada se primjenjuje lokalno na opekline, Echinacea pomaže u ubrzanju procesa oporavka.

Echinacea pomaže u rješavanju recidiva infekcija

Echinacea je posebno učinkovita u rješavanju ponavljajućih infekcija, kao što su infekcije uha. Kada se koristi uzastopno tijekom nekoliko tjedana, Echinacea može akumulirati u tijelu i ojačati vaš imunološki sustav, međutim, ako se koristi dulje od osam tjedana Echinacea u bilo kojem obliku može biti štetna za vas.

Kada ne uzimati uzimati ehinaceu?

Ehinacea se ne preporuča koristiti kod autoimunih bolesti, poput multiple skleroze, nekih oblika upale štitnjače (Hashimoto tireoiditis), dakle uvijek kada imunološki sustav agresivno napada vlastito tkivo. Neki autori smatraju da mehanizam djelovanja ehinacee ipak ne utječe na pogoršanje autoimunih bolesti, pa bi se ovo upozorenje s vremenom moglo i promijeniti.

Nije dozvoljena ni uporaba kod AIDS-a (paradoksalno ubrzava umnožavanje virusa) te tuberkuloze i reumatoidnog artrititsa.

U slučaju da imate izražene akutne simptome bolesti, poput jako povišene tjelesne temperature, budite oprezni jer ehinaceja može pojačati simptome.

Ehinaceja ne pojačava alergijski tip bolesti (poput astme), tako da je osobe s takvim bolestima smiju koristiti, premda su i alergije “greška” imunološkog odgovora.

Terapija ehinacejom nema smisla kod ljudi koji uzimaju lijekove imunosupresive, poput kortikosteroida.

Uvijek upitajte svojeg liječnika ili ljekarnika o tome smiju li se lijekovi koje uzimate kombinirati s ehinacejom.

Trudnoća i dojenje: Unatoč zabrinutosti da ehinacea može biti opasna za trudnice ili dojilje, dokazi sugeriraju da korištenje ehinacee tijekom trudnoće nema štetnog djelovanja na plod, ali zbog nedovoljnog broja konkretnih studija poželjno je izbjeći upotrebu ehinacee kod takvih stanja.

2 razmišljanja na “Ehinacea: prirodni lijek za mnoge bolesti i tegobe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *