Edem (nakupljanje tekućine)

Edem (nakupljanje tekućine) – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Edem je oticanje mekih tkiva uslijed nakupljanja intersticijske tekućine. Tekućina je pretežno voda, ali se u slučaju infekcije ili limfatične opstrukcije može nakupljati tekućina bogata bjelančevinama ili stanicama.

Edem može biti generaliziran ili lokaliziran (npr. ograničen na pojedini ekstremitet ili njegov dio). Ponekad se razvija naglo; bolesnici opisuju da je ekstremitet naglo otekao. Edem se češće razvija postupno, počinjući s povećanjem tjelesne težine, oteklim kapcima nakon jutarnjeg buđenja i osjećajem da su cipele premalene pri kraju dana. Edem postupnog nastanka može postati masivan prije nego što bolesnik zatraži liječničku pomoć.

Sam po sebi edem ne uzrokuje brojne simptome, osim povremenog osjećaja stezanja ili punoće; ostali simptomi su obično povezani s osnovnom bolešću. Bolesnici s edemom uslijed zatajenja srca (čest uzrok) često imaju dispneju za vrijeme napora, ortopneju i paroksizmalnu noćnu dispneju. Bolesnici s edemom zbog duboke venske tromboze (DVT) često osjećaju bol.

Edem zbog povećanja ekstracelularne tekućine je često statički. Zbog toga se u pokretnih bolesnika nalazi u području potkoljenica i stopala; bolesnici koji su vezani za krevet razvijaju edem u području bedara, spolnih organa i stražnjice. Žene koje leže na jednom boku mogu razviti edem dojke na toj strani. Limfatična opstrukcija uzrokuje edem distalno od mjesta opstrukcije.

Zadržavanje vode može biti opasno

U tekućini koja se zadržava u tijelu, gomilaju se otpadne tvari koje su za naše tijelo često i otrovne. Zbog toga je vrlo važno da ih što prije eliminiramo. Gomilanje tih otpadnih tvari dovodi do brojnih komplikacija koje sežu od osjećaja neugode zbog otečenosti i povećane tjelesne težine, pa sve do brojnih bolesti.

Na sreću postoji nekoliko koraka pomoću kojih možete znatno smanjiti zadržavanje vode u tijelu i time poboljšati kvalitetu života. O tome ćemo nešto više napisati u nastavku teksta..

Kućni test

Niste sigurni da li zadržavate vodu? Najlakši i najbrži način za to je: pritisnite prstom na područje gdje vam se koža čini mekanom. Ukoliko vam se voda zadržava, na koži će biti vidljiv otisak prsta još nekoliko sekundi. No, u svakom vam se slučaju najvjerojatnije u organizmu zadržava ukoliko imate osjećaj natečenih nogu i natečenog lica i ruku. Žene osjetljive na hormonalnu neravnotežu mogu također patiti od natečenih kolobara ispod očiju za vrijeme prije i tijekom mjesečnice.

Uzroci nastanka edema

Edem nastaje kada kapilare (sićušne krvne žile) ispuštaju tekućinu u okolna tkiva, a ispuštanje se ne apsorbira na vrijeme. Ako se curenje ne apsorbira na vrijeme, dolazi do oticanja tkiva.

Razlikujemo dvije vrste edema – generalizirani edem i lokalizirani edem.

Generalizirani edem je u većini slučajeva uzrokovan:

 • zatajenjem srca,
 • zatajenjem jetre,
 • bolestima bubrega (posebice kod gubitka bjelančevina mokraćom – nefrotski sindrom).

Lokalizirani edem je u većini slučajeva uzrokovan:

 • limfatičnom opstrukcijom/začepljenjem,
 • angioedemom (edem dubokog dermisa i potkožnih tkiva),
 • infekcijom,
 • venskom opstrukcijom/začepljenjem (npr. tumor – pritisak na vene).

Ostali mogući uzroci pojave edema su:

 • predmenstrualni sindrom,
 • trudnoća,
 • lijekovi za proširenje krvnih žila,
 • nesteroidni protuupalni lijekovi,
 • određeni lijekovi za liječenje dijabetesa (tiazolidindioni),
 • ozljede (opekline, kemikalije, tupa ozljeda),
 • kronična venska insuficijencija (edem jedne ili obje noge),
 • predugo boravljenje u jednom položaju (dugotrajno sjedenje),
 • prevelik unos slane hrane.

Koji je uzrok edema

Edem nastaje zbog povećanog pomaka tekućine u intersticij ili smanjenog pomaka vode iz intersticija u kapilare ili limfne žile. Način nastanka obuhvaća jedno od sljedećeg:

 • Povećani hidrostatski tlak u kapilarama
 • Smanjeni osmotski tlak plazme
 • Povećanu propusnost kapilara
 • Opstrukciju limfatičnog sustava

Pomicanjem tekućine u intersticij se smanjuje intravaskularni volumen tekućine. Smanjenje intravaskularnog volumena aktivira sustav renin–angiotenzin–aldosteron–ADH, dovodeći do bubrežne retencije natrija (Na). Povećanjem osmolarnosti, bubrežna retencija Na potiče retenciju vode u bubrezima i pomaže pri održavanju volumena plazme.

Povećana bubrežna retencija Na može također biti primarni uzrok zadržavanja vode, a time i edema. Tome također može doprinijeti preveliki egzogeni unos Na.

Edem rjeđe nastaje zbog smanjenog pomaka tekućine iz intersticija u kapilare uslijed smanjenog osmotskog tlaka plazme, kao što je to slučaj kod nefrotskog sindroma, enteropatije s gubitkom bjelančevina ili izgladnjivanja.

Do povećane propusnosti kapilara dolazi kod infekcija, ili zbog toksičnog ili upalnog oštećenja stijenki kapilara.

Limfatični sustav je odgovoran za odstranjenje bjelančevina i L (uz nešto vode) iz intersticija. Limfatična opstrukcija dovodi do njihovog nakupljanja u intersticiju.

Simptomi edema

Sam po sebi edem ne uzrokuje brojne simptome, osim povremenog osjećaja stezanja ili punoće. Ostali simptomi su obično povezani s osnovnom bolešću.

Simptomi se ovisno o vrsti, uzroku i mjestu edema razlikuju. Kako biste lakše razumjeli simptome, podijelit ćemo ih prema potencijalnom uzroku:

 • Bubrežne bolesti – simptomi se javljaju kronično ili tijekom nekoliko mjeseci. Simptomi su u početnim fazama bolesti blagog intenziteta i rijetko se manifestiraju. Neki od simptoma koji se javljaju su astenija (kronična iscrpljenost) i bljedilo kože. Edem je većinom generaliziran te zahvaća lice (edem lica) i udove (edem nogu).
 • Zatajenje srca – dispneja (otežano disanje) za vrijeme napora, ortopneja (otežano disanje u mirovanju), često se osjeća bol.
 • Ciroza jetre – simptomi se javljaju kronično i intenzivno. Neki od simptoma koji se javljaju su: intenzivna astenija (iscrpljenost), inapetencija (slab apetit), moguća blaga žutica, anemija, mučnina, povraćanje, ascites (nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini), učestalo krvarenje. Edem je mekan, difuzan te se većinom pojavljuje u donjim udovima (edem nogu).
 • Alergije – simptomi se javljaju iznenadno. Povlače se najduže nakon 2 dana, u većini slučajeva već nakon nekoliko sati. Edemi su lokalizirani i pojavljuju se većinom u području lica (edem lica).
 • Venski zastoj/flebitis – edem se pojavljuje akutno i kronično. Može imati razdoblja pogoršanja ili remisije. Većinom se javlja bol u području zahvaćene vene. Edem je uvijek lokaliziran u području vene koja je zahvaćena upalom.
 • Edem pluća – strah od smrti gušenjem, ubrzano i otežano disanje, ubrzan rad srca, bol u području prsišta, cijanoza kože, poremećaj u krvnom tlaku (hipertenzija ili hipotenzija), preznojavanje.

Najčešći simptomi edema koji se javljaju su: oteklina ili nabubrenost tkiva izravno pod kožom, napeta i sjajna koža.

Angioneurotski edem (angioedem) karakterizira se pojavom otoka kože, sluzokože gastrointestinalnog trakta, jezika, glotisa i larinksa. Angioneurotski edem se većinom javlja kao posljedica alergijske reakcije.

Anamneza

Sadašnja anamneza treba obuhvatiti lokalizaciju i trajanje edema i postojanje i jačinu boli ili neugode. Žene treba upitati jesu li u drugom stanju i da li im se čini da je edem povezan s menstruacijama. Korisno je da bolesnik s kroničnim edemom vodi dnevnik o povećanju ili gubitku tjelesne težine.

Osvrt na druge organske sustave treba obuhvatiti simptome osnovnih bolesti, uključujući dispneju u naporu, ortopneju i paroksizmalnu noćnu dispneju (zatajenje srca), izloženost alkoholu ili hepatotoksinima, žuticu i lako nastajenje masnica (bolest jetre), malaksalost i anoreksiju (rak ili bolest jetre ili bubrega) te imobilizaciju, ozljedu ekstremiteta ili nedavni kirurški zahvat (DVT).

Ranija anamneza treba obuhvatiti sve bolesti koje mogu uzrokovati edem, uključujući bolesti srca, jetre, bubrega i rak (kao i sve s time povezane kirurške zahvate ili liječenje zračenjem). Anamneza također treba obuhvatiti stanja koja stvaraju sklonost tim uzrocima, uključujući streptokoknu infekciju, nedavnu virusnu infekciju (npr. hepatitis), kronični alkoholizam i hiperkoagulabilna stanja. Anamneza o lijekovima treba sadržavati specifična pitanja o lijekovima za koje se zna da uzrokuju edem. Bolesnike se treba pitati o količini Na koja se rabi prilikom kuhanja i konzumacije hrane.

Fizikalni pregled

Otkriva se područje edema te se određuje proširenost, toplina, crvenilo i bolnost, kao i simetričnost ili njezin nedostatak. Bilježi se postojanje i stupanj tjestastog edema (vidljivih i opipljivih udubljenja nastalih pritiskom prstima na edematozno tkivo a koji pomiče intersticijsku tekućinu).

Prilikom općeg pregleda, uočavaju se žutica, masnice i paučasti angiomi (što ukazuje na bolest jetre).

Na plućima se traži muklost pri perkusiji te oslabljeno ili naglašeno disanje, hropci, hropčići i pleuralno trenje.

Bilježi se izbočenost, protok i refluks kroz unutarnju jugularnu venu.

Na srcu se palpiraju strujanje, potisak, parasternalno odizanje i asinhroni nenormalni sistolički udarac. Auskultacijom se otkrivaju S3 ili S4 srčani tonovi, šumovi i perikardijalno trenje; sve to ukazuje na srčanu etiologiju.

Abdomen se promatra, palpira i perkutira tražeći znakove jetrene bolesti ili zatajenja srca u vidu ascitesa, hepatomegalije i splenomegalije. Bubrezi se palpiraju a mokraćni mjehur se perkutira. Ako postoji nenormalna masa u abdomenu, treba je palpirati.

Tumačenje nalaza

Moraju se otkriti potencijalne opasnosti po život, koje se tipično očituju naglim nastankom lokaliziranog edema. Takva klinička slika ukazuje na akutnu DVT, infekciju mekih tkiva ili na angioedem. Akutna DVT može izazvati plućnu emboliju (PE), koja može biti smrtonosna. Infekcije mekih tkiva sežu od blagih do opasnih po život, ovisno o uzročniku i zdravstvenom stanju bolesnika. Akutni angioedem ponekad napreduje do zahvaćanja dišnih putova, uz teške posljedice.

Zbog zatajenja srca, DVT ako je došlo do PE, akutnog sindroma respiratornog distresa ili angioedema koji zahvaća dišne putove se uz edem može pojaviti i dispneja.

Generalizirani, sporo napredujući edem ukazuje na kroničnu bolest srca, bubrega ili jetre. Premda ove bolesti mogu biti opasne po život, komplikacije se razvijaju puno sporije.

Edem – liječenje

Liječe se specifični uzroci.

Blagi edem obično nestaje sam od sebe. Teže vrste edema mogu se liječiti lijekovima koji pomažu tijelu u eliminaciji viška tekućine putem urina (diuretici).

Dugotrajno liječenje većinom je fokusirano na liječenje temeljnog uzroka oticanja, bolesti ili stanja.

Osobama s retencijom većinom pomaže ograničenje unosa soli putem hrane, kao i bolesnicima sa srčanim bolestima. Bolesnicima koji imaju cirozu ili nefrotski sindrom također je potrebno strože ograničenje unosa soli putem hrane.

Podizanje oteklinom zahvaćenog ekstremiteta iznad razine srca pomaže smanjivanju edema. U slučaju korištenja lijekova za kauzalno liječenje edema u starijih osoba, potreban je poseban oprez. Uvijek se započinje s niskim dozama lijekova te se stanje bolesnika pomno prati tijekom promjene ili povećanja doze.

Osobe koje imaju problema s čestim nastajanjem edema, kao i osobe koje su preživjele plućni edem ili angioedem – moraju promijeniti svoje životne, ali i prehrambene navike.

Najispravniji način liječenja je onaj koji se odvija u dogovoru s liječnikom. Prirodno liječenje edema se ne preporučuje, pogotovo kada je riječ o osjetljivim i alergijama podložnim osobama.

Kako si možete sami pomoći

Smanjite unos slane hrane. Dugo je već poznato kako sol uz bijelo brašno i šećer spada u skupinu tzv. bijelih ubojica. Međutim, vodite računa i o tome da mnoga jela, pogotovo industrijski prerađena, sadrže ogromne količine nepotrebne soli.

Povećajte količinu vode. Možda na prvi pogled kontradiktorno, ali je upravo dovoljna količina vode najbolje oružje protiv gomilanja otpadnih tvari iz vašeg tijela. Ako vam je teško piti čistu vodu, probajte nezaslađene čajeve ili stavite u vodu limun, limetu ili svježe narezan krastavac.

U svojoj ishrani povećajte količinu vlakna. Stručnjaci preporučuju između 25 i 35 grama vlakna na dan, dok odrasli unose u prosjeku samo od 10 do 15 grama. Vlakna će poboljšati učinkovitost probavnog sustava i na taj ćete se način lakše riješiti otpadnih tvari i vode.

Izbjegavajte kofein. Iako pomaže u odstranjenju suvišne vode iz tijela, može vas u isto vrijeme i previše dehidrirati.

Krećite se. Bila u pitanju samo svakodnevna lagana šetanja na sviježem zraku, znajte da ćete se osjećati mnogo bolje.

Reducirajte dugo sjedenje i stajanje na jednom mjestu. Ako patite od zadržavanja vode u tijelu, istežite se, idite stepenicama ili se jednostavno dignite i istežite više puta na dan. Takav način može reducirati vodu iz tijela u kraćem vremenu, nego intenzivno vježbanje nekoliko puta tjednom.

Riješite se suvišnih kilograma. Zdravom ishranom i redovitim vježbanjem se nećete samo riješiti otrovnih tvari iz tijela, nego ćete se naprosto osjećati mnogo bolje. Tijelo će vam biti zahvalno!

Preporuka za prehranu kod edema

Kod edema, treba se povećati unos hrane koja sadržava kalij, flavonoide i vitamin B6, ali izbjegavati sol i šećer. Kalij je mineralna tvar koja je nužna za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma. Gotovo se isključivo nalazi u unutrašnjosti stanice, a potreban je ponajprije za proizvodnju energije. Kalij, osim toga, ima važnu funkciju reguliranja količine vode i elektroloita u organizmu. Kalij ima suprotan učinak od natrija, sastavanog dijela soli koja je odgovorna za stvaranje edema pa se stoga i rabi u prevenciji nakupljanja vode.

Voće (banana) i povrće (špinat, blitva, matovilac) osobito je bogato kalijem. Preporučaju se još i šparoga, lisičarka, bijeli grah, edamer, soja, crveni luk.

Flavonoidi su važna bojila biljaka, a najviše ih je u hrani koja ima intenzivniju boju. Znanstvena istraživanja su potvrdila da povećan unos flavonoida kod žena koje pate od predmenstrualnog nakupljanja vode može dovesti do vidnog poboljšanja simptoma. Namirnice bogate falvonodima su: trešnje, patlidžan, crveni kupus, šljive, kupine, crni ribiz, naranče, brokula, zeleni kupus, poriluk, crveni luk.

Istraživanja nisu uspjela u potpunosti potvrditi učinkovitost vitamina B6 u otjecanju nepotrebne vode iz tkiva. Rezultati su proturječni, ali unos vitamina B skupine je dobar za vašu kožu, kosu i nokte. Stoga vam preporučamo slijedeće namirnice: paprika, kiseli kupus, proizvodi od cjelovitih žitarica, soja, pšenične klice, sardine, orasi, kikiriki, prokulica, banana, krumpir, govedina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *