Endokarditis

Endokarditis – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Endokarditis je po život opasna upala unutarnje ovojnice srčanih komora i zalistaka. Ova ovojnica se naziva endokardijum.

Endokarditis je obično uzrokovan infekcijom. Bakterije, gljivice ili druge klice ulaze u krvotok i pričvršćuju se na oštećena područja u srcu. Stvari zbog kojih postoji veća vjerojatnost da ćete dobiti endokarditis su umjetni srčani zalisci, oštećeni srčani zalisci ili druge srčane mane.

Bez brzog liječenja, endokarditis može oštetiti ili uništiti srčane zaliske. Liječenje endokarditisa uključuje lijekove i operaciju.

Što uzrokuje endokarditis?

Većinu vremena, bakterijska infekcija uzrokuje endokarditis. Stomatološki zahvati (osobito vađenje zuba) i endoskopski pregledi mogu uzrokovati ulazak bakterija u krv. Ponekad bakterije iz usta, kože, crijeva, dišnog sustava ili urinarnog trakta mogu dospjeti u krvotok, osobito kada:

 • Jedemo
 • Peremo zube
 • Čišćenje zubi koncem
 • Vršimo veliku nuždu
 • Spolno prenosive infekcije (SPI), poput klamidije ili gonoreje
 • Gljivična infekcija kandidom
 • Upalna bolest crijeva (IBD)
 • Kirurški ili medicinski alati

Bakterije brzo stvaraju kolonije i proizvode enzime, uništavajući okolno tkivo i otvarajući put za invaziju.

Normalni srčani zalisci vrlo su otporni na infekcije. Međutim, bakterije se mogu pričvrstiti na defekte na površini oboljelih zalistaka. Zamjenski srčani zalisci skloniji su infekciji nego normalni zalisci.

Simptomi endokarditisa

Simptomi endokarditisa mogu se razlikovati od osobe do osobe. Endokarditis se može razviti polako ili iznenada. Ovisi o vrsti klica koje uzrokuju infekciju i postoje li drugi problemi sa srcem.

Uobičajeni simptomi endokarditisa su:

 • Bolni zglobovi i mišići
 • Bol u prsima kada dišete
 • Umor
 • Simptomi slični gripi, kao što su vrućica i zimica
 • Noćno znojenje
 • Kratkoća daha
 • Oticanje stopala, nogu ili trbuha
 • Novi ili promijenjeni piskanje u srcu (šum)

Manje uobičajeni simptomi endokarditisa mogu uključivati:

 • Neobjašnjivi gubitak težine
 • Krv u mokraći
 • Osjetljivost ispod lijevog rebrenog luka (slezene)
 • Bezbolne crvene, ljubičaste ili smeđe ravne mrlje na dnu stopala ili dlanovima (Janewayeve lezije)
 • Bolne crvene ili ljubičaste izbočine ili mrlje tamne kože (hiperpigmentirane) na vrhovima prstiju na rukama ili nogama (Oslerovi čvorovi)
 • Sitne ljubičaste, crvene ili smeđe okrugle mrlje na koži (petehije), u bjeloočnicama ili unutar usta

Kada posjetiti liječnika

Ako imate simptome endokarditisa, posjetite svog liječnika što je prije moguće – osobito ako imate urođenu srčanu manu ili povijest endokarditisa. Manje ozbiljna stanja mogu izazvati slične znakove i simptome. Za postavljanje dijagnoze potrebna je pravilna procjena od strane liječnika.

Ako vam je dijagnosticiran endokarditis i imate bilo koji od sljedećih simptoma, obavijestite svog liječnika. Ovi simptomi mogu značiti da se infekcija pogoršava:

 • Zimica
 • Groznica
 • Glavobolje
 • Bol u zglobovima
 • Kratkoća daha

Kako se dijagnosticira endokarditis?

Liječnik će pregledati vaše simptome i povijest bolesti prije provođenja bilo kakvih pretraga. Nakon ovog pregleda, upotrijebit će stetoskop za slušanje vašeg srca. Također se mogu napraviti sljedeći testovi:

Krvni test

Ako liječnik posumnja da imate endokarditis, naredit će vam hemokulturu kako bi se potvrdilo uzrokuju li ga bakterije, gljivice ili drugi mikroorganizmi. Drugi testovi krvi također mogu otkriti jesu li vaši simptomi uzrokovani drugim stanjem, poput anemije.

Transtorakalni ehokardiogram

Transtorakalni ehokardiogram je slikovni test bez zračenja koji se koristi za pregled srca i njegovih zalistaka. Ovaj test koristi ultrazvučne valove za stvaranje slike srca, sa sondom za snimanje postavljenom na prednji dio prsa. Liječnik može koristiti ovaj slikovni test kako bi potražio znakove oštećenja ili abnormalne pokrete srca.

Transezofagealni ehokardiogram

Kada transtorakalni ehokardiogram ne pruži dovoljno informacija za točnu procjenu srca, liječnik može naručiti dodatni slikovni test koji se naziva transezofagealni ehokardiogram. Ovo se koristi za pregled srca kroz jednjak.

Elektrokardiogram

Može se zatražiti elektrokardiogram (EKG ili EKG) kako bi se dobio bolji pregled električne aktivnosti srca. Ovaj test može otkriti abnormalni srčani ritam ili brzinu. Tehničar će pričvrstiti 12 do 15 mekih elektroda na kožu. Te se elektrode pričvršćuju na električne vodove (žice), koje se zatim pričvršćuju na EKG aparat.

RTG prsnog koša

Kolaps pluća ili drugi problemi s plućima mogu uzrokovati iste simptome kao endokarditis. Rendgenska snimka prsnog koša može se koristiti za pregled pluća i vidjeti jesu li kolabirala ili se u njima nakupila tekućina. Nakupljanje tekućine naziva se plućni edem. Rendgenska slika može pomoći liječniku da uoči razliku između endokarditisa i drugih stanja koja uključuju pluća.

Liječenje endokarditisa

Glavni način liječenja su antibiotici, ali ponekad je neophodna operacija.

Antibiotici

Većina pacijenata s endokarditisom će dobiti antibiotike. Oni će se davati intravenozno, kroz kapaljku, tako da će pacijent morati ostati u bolnici. Redovne krvne pretrage će pratiti učinkovitost lijeka.
Pacijenti obično mogu otići kući kada im se temperatura vrati na normalu i simptomi se povuku, ali većina će nastaviti uzimati antibiotike kod kuće.
Pacijent treba biti u kontaktu sa svojim liječnikom kako bi se uvjerio da je liječenje učinkovito i da nuspojave ne sprječavaju oporavak.
Najčešće korišteni antibiotici su penicilin i gentamicin. Bolesnicima koji su alergični na penicilin može se dati vankomicin. Liječenje antibioticima obično traje od 2 do 6 tjedana, između ostalog ovisno o težini infekcije.

Kirurgija

Ako je endokarditis oštetio srce, može biti potrebna operacija.

Kirurški zahvat se preporučuje ako:

 • srčani zalistak je toliko oštećen da se ne zatvara dovoljno čvrsto i dolazi do regurgitacije, gdje krv teče natrag u srce
 • infekcija se nastavlja jer pacijent ne reagira na antibiotike ili antifungalne lijekove
 • velike nakupine bakterija i stanica, ili vegetacije, pričvršćene su na srčani zalistak

Kirurgija može popraviti srčani defekt ili oštećene srčane zaliske, zamijeniti ih umjetnima ili drenirati apscese koji su se razvili unutar srčanog mišića.

Prevencija endokarditisa

Razumijevanje kako prepoznati znakove endokarditisa može vam pomoći u brzom liječenju. Ako primijetite bilo kakve simptome, odmah se obratite svom liječniku.

Dentalna higijena važan je dio prevencije endokarditisa. Klice iz infekcija u ustima mogu putovati do srca kroz krvotok i uzrokovati infekciju. Uvijek operite zube i zubno meso koncem i redovito idite stomatologu.

Također biste trebali biti oprezni s piercingom ili tetoviranjem ako imate veći rizik od razvoja endokarditisa. Ovo može olakšati klicama da uđu u vaš sustav. Ako dobijete infekciju kože ili posjekotinu koja ne zacjeljuje kako treba, obratite se svom liječniku.

Prije bilo kakvog medicinskog ili stomatološkog zahvata, svakako obavijestite svog liječnika ili stomatologa da biste mogli biti izloženi riziku od endokarditisa. Na taj način mogu odlučiti hoće li prije zahvata propisati antibiotike kao mjeru opreza kako bi vas zaštitili od infekcije.

Reference:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endocarditis/symptoms-causes/syc-20352576
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16957-endocarditis
https://www.healthline.com/health/endocarditis
https://www.medicalnewstoday.com/articles/151016
https://www.webmd.com/heart-disease/what-is-endocarditis

Slika preuzeta sa https://news.mayocliniclabs.com/2018/04/02/infective-endocarditis-diagnostic-testing-for-identification-of-microbiological-etiology-hot-topic/

4 razmišljanja na “Endokarditis – uzrok, simptomi i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *