Enterococcus (enterokok)

Enterococcus uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Enterokoki su česti uzročnici infekcija mokraćnog sustava, bakterijemija te infekcija rana.

Najčešće se javljaju u teško bolesnih pacijenata koji su bili liječeni antibioticima širokog spektra djelovanja.

Faktori rizika su dijabetes, maligna bolest, ciroza jetre, liječenje steroidima, liječenje antibioticima te intravenski, arterijski i urinarni kateteri.

Što su enterokoki?

Enterokoki su Gram-pozitivne bakterije iz roda Enterococcus i dio su fiziološke mikroflore probavnog trakta životinja i ljudi. Karakteristika ovog roda je visoki stupanj urođene rezistencije na antibiotike koji se uobičajeno koriste u humanoj i veterinarskoj medicini kao što su cefalosporini, klindamicin i trimetoprim-sulfametoksazol. Osim toga, smanjene su osjetljivosti na peniciline i aminoglikozide. Zbog toga uspješno izbjegavaju djelovanje navedenih antibiotika kojima su često nenamjerno izloženi što im omogućava kolonizaciju i širenje na područja tijela koja za njih nisu uobičajeno stanište. U prikladnim uvjetima prouzroče infekcije, prije svega kože, mokraćnog i spolnog sustava, a u humanoj medicini navode se između ostalog i kao uzročnici meningitisa i endokarditisa. Osim urođene rezistencije, značajna karakteristika enterokoka je ta da vrlo lako stječu nove mehanizme rezistencije. Stečena rezistencija kod enterokoka posljedica je mutacija već postojećih gena ili stjecanja novog genskog materijala. Općenito govoreći, nekontrolirana i česta uporaba antibiotika rezultira selekcijom sojeva sa stečenim mehanizmima rezistencije što kao posljedicu može imati pojavu multirezistentnih sojeva otpornih na gotovo sve dostupne antibiotike. Najznačajnije i najzastupljenije vrste roda su Enterococcus faecium i Enterococcus faecalis između kojih postoje značajne razlike u urođenoj rezistenciji na antibiotike. U obje vrste opisani su i multirezistentni sojevi, a značajnu ulogu imaju izolati rezistentni na vankomicin koji su vrlo česti uzročnici „bolničkih infekcija.“ Stoga je vankomicin rezistentan E. faecium vrlo visoko na listi Svjetske zdravstvene organizacije na kojoj se nalaze mikrobi za koje je nužno razviti nove antibiotike jer je izbor dostupnih djelotvornih antibiotika za liječenje infekcija prouzročenih tim sojevima iznimno malen. Osim česte uporabe antibiotika u terapijske svrhe, jedan od uzroka nastanka i širenja rezistentnih i multirezistentnih izolata enterokoka jest uporaba antibiotika u subterapijskim dozama u svrhu promocije rasta životinja koje služe za prehranu ljudi. Tako je primjerice uporaba avoparcina u hrani za životinje dovela do selekcije sojeva rezistentnih na vankomicin. S obzirom na to da ti izolati izravno ugrožavaju ljudsko zdravlje, a infekcije njima iznimno je teško liječiti, uporaba avoparcina kao promotora rasta zabranjena je u Europskoj Uniji pa tako i u Republici Hrvatskoj.

Enterokoki su okrugle ili blago ovalne, fakultativni anaerobi, veličine 0,6-2,0 na 0,6-2,5 mikrona. Za razmnožavanje i život im nije bitna razina kisika. Rast i razvoj ovog tipa bakterija je zbog fermentacije, na temperaturi od 10-45 ° C. Najoptimalnija temperatura okoline za najbolju reprodukciju infekcije je 35-37 ° C.

Glavno stanište i množenje enterokoka je u tankom crijevu. U manjim količinama mogu se naći i u debelom crijevu, genitalijama, spužvastom dijelu uretre, a u nekim slučajevima i u usnoj šupljini.

Norma enterokoka u tijelu
Normalan pokazatelj broja enterokoka u ljudskom tijelu je (u 1 gramu stolice):

 • kod male djece: 106-107;
 • kod odraslih osoba: 107-108;
 • u starijih osoba: 106-107.

Ako usporedimo broj enterokoka s bifidobakterijama u tijelu, omjer će biti približno 1: 100. Općenito, tijelo nema više od 1% enterokoka od svih vrsta bakterija koje žive u čovjeku.

Od tih, 80 – 90% – Enterococcus faecalis (Enterococcus faecalis), 5-10% fetsium enterokoka (Enterococcus faecium), kao i tragovi Enterococcus gilvus, Enterococcus pallens.

Uzroci enterokokusa

Kod prisutnosti ove vrste bakterija, u većini slučajeva nije nužno da osoba poduzme bilo šta, jer enterokoki su stanovnici normalne ljudske mikroflore. Druga stvar je kada njihova količina unutar organa gastrointestinalnog trakta prelazi 1% ukupnog broja drugih mikroorganizama.

Simptomi Enterococcusa

 • Često mokrenje,
 • Poteškoće s mokrenjem,
 • Bol tijekom defekacije,
 • Promjena boje mokraće,
 • Ispuštanje iz uretre bijelo-zelene boje;
 • Smanjenje libida,
 • Opća slabost,
 • Depresija.

Enterococcus u dojenčadi uzrokuje sljedeće simptome: proljev, fetidna stolica, nadutost, nedostatak apetita, povećana nervoza,…

Početne faze enterokokne infekcije obično se ne osjećaju, stoga se najčešće ustanove s planiranim fizičkim pregledom.

Liječenje enterokokusa

Kako liječiti enterokok?
Enterokoka se obično liječi:

 1. Terapija antibioticima,
 2. Jačanje imunološkog sustava,
 3. Obnavljanje normalne crijevne mikroflore, koja je obično uznemirena primjenom antibakterijskih lijekova,
 4. Simptomatska terapija,
 5. Fizioterapija.

Prevencija

Prevencija enterokoka uključuje sljedeće preporuke:

 • Poštivati pravila osobne higijene – prije jela temeljito operite ruke sapunom i nemojte konzumirati neopranu hranu;
 • Jedite često hranu obogaćenu vitaminima i raznim mikronutrijentima (povrće, voće, bobičasto voće, posebno mliječni proizvodi pridonose normalnoj populaciji laktobacila i bifidobakterija koji reguliraju količinu enterokoka);
 • Izbjegavanje stresa;
 • Čuvanje tijela od hipotermije;
 • Smanjiti ili prestati konzumirati alkohol i pušenje;
 • Nemojte uzimati lijekove bez savjetovanja sa liječnikom, osobito antibakterijske;
 • Tjelesna aktivnost;

5 razmišljanja na “Enterococcus uzrok, simptomi i liječenje

 1. Poštovani !
  Vec 2-3 godine imama učestalu bakteriju enterococcus felacalis uretre na dubini 3-5 cm od pocetka, kao što pokazuje i podkožni bris glansa. LOM mi prepisuje uporno antibiotike, ali nema pomoci.
  Molim vas je li ikako moguce ovo izliječiti. Navodim da imam uvecanu prostatu (HBP) te unutarnje hemeroide 2. stupnja te u deb. crijevu divertikulus 20×10mm potom u lijevom režnju nadbubrežne žljezde lipom 8mm.
  S poštovanjem ! L.p.

  1. Poštovani !
   Vec duže vrijeme imam enterococcus felacilis, LOM mi je prepisivao niz antibiotika, ali ništa nije pomoglo, ta bakterija je otkrita putem brisa uretre i brisa glansa, urin je negativan, prvi i srednji mlaz.
   Napominjem da imam hiperplaziju prostate, divertikulis u deb. crijevu te hemangmion na jetri.
   Molim vas za savjet što učiniti dalje u rješavanju enterococcus falcilis.
   S poštovanjem ! L.p.

 2. Poštovani ! Vec duže vrijeme imam Enterococcus faecalis, otkriven je brisom uretre i brisom glansa, ali urin je sterilan. Liječen sam antibioticima u 3-4 navrata, ali bez uspješno, napominjem da imam hiperplaziju prostate, a PSA od 2,7-3,2 nm/ L. Imam otežano mokrenje nocu, a ponekad je bolno, ali ne uvijek, imam unutarnje hemeroide tipa 2, šecer u krvi od 6- 7, imam masnu jetru i lipom na nadbubrežnoj žljezdi promjera 11mm.
  Molim za upute kako izliječiti Enterococcus.
  S poštovanjem ! L.p.

 3. U uretri i brisu glansa utvrđeno je u velikom broju Enterococcus faecalis , gram+koke . Postoji bol pri mokrenju i upala sa crvenilom glansa , prepucijuma i kozice mosnica . Na osnovu antibiograma vec osam dana pijem 2×1 Amoksiklav 1000 i 2×1 Diflucan 50 mg., i tri puta dnevno ispiram genitalnu regiju zahvaćena upalom , blagim rastvorom hipermangana . Bude malo bolje , pa opet se sve vrati .
  Užasna napast …. imate li savet kako da je se resim ?
  S’ postovanjem !

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *