Enteroviroza

Enteroviroza – simptomi, uzroci i liječenje

Roditelji i djeca Simptomi

Enteroviroza je bolest uzrokovana enterovirusima. Nešto je rjeđa tijekom godine, a najčešće se pojavljuje s dolaskom toplih mjeseci.

Postoji 70-ak vrsta enterovirusa, a simptomi mogu biti, ovisno o imunitetu osobe, blagi pa i životno opasni. Kod osoba jačeg imuniteta enteroviroza prođe spontano i neprimjetno.

Najčešće se pojavljuje kod male djece i djece predškolske dobi. Uzrokuje ju više vrsta virusa a najčešće se prenosi prljavim rukama, ali i zrakom zbog kihanja i kašljanja te zaraženom vodom u bazenima.

U nekim slučajevima enterovirusi mogu biti ozbiljni i uzrokovati komplikacije. Neki od virusa, kao npr. poliovirus, mogu uzrokovati ozbiljnu bolest. Polio se može spriječiti cijepljenjem. Neki tipovi virusa mogu uzrokovati upalu tkiva koje pokriva mozak i leđnu moždinu (meningitis). Enterovirus 68 može uzrokovati teže simptome kod djece, kao što su problemi s disanjem.

Enteroviroza – simptomi

Simptomi koji se pojavljuju kod većine zaraza enterovirusima su oni vezani uz probavni sustav upravo zato što su sluznica ždrijela i gastrointestinalni trakt područja kroz koja virus ulazi u tijelo.

Enteroviroza kod djece

Najčešći simptomi enteroviroze kod djece su:

 • nagli porast tjelesne temperature (i do 40°C),
 • povraćanje i proljev,
 • glavobolja,
 • bol u mišićima,
 • bolni mjehurići na mekom nepcu,
 • zakočenost vrata.
Enteroviroza kod odraslih

Općenito, djeca i adolescenti imaju najveću vjerojatnost zaraze enterovirusima dok je kod odraslih pojava ovog virusa jako rijetka. Naime, djeca i adolescenti još uvijek nemaju dobro razvijen imunitet, odnosno zaštitu od prethodnih izloženosti virusima. Kod odraslih je to drugačije.

Međutim, odrasli se također mogu zaraziti enterovirusima, ali vrlo vjerojatno neće imati navedene simptome kao djeca ili će ih imati izražene u jako blagom obliku. Kod njih će enteroviroza proći spontano i brzo, bez potrebe za liječenjem.

Enteroviroza – dijagnoza

Kako bi se utvrdila točna dijagnoza liječnik će vas pitati o simptomima koje dijete ima te o povijesti bolesti. Nakon toga napravit će fizički pregled djeteta koji može uključivati pregled usta, očiju i kože. Liječnik će također poslušati pluća vašeg djeteta kako bi provjerio ima li problema s disanjem.

U slučaju teških simptoma dijete će morati obaviti određene pretrage. One se moraju napraviti kako bi se ustvrdilo ima li vaše dijete enterovirozu ili neku drugu bolest. U pretragama će se vidjeti ima li dijete problema sa srcem, plućima i mozgom, a sastoje se od:

 • određivanja virusa – liječnik uzima uzorak sline, krvi, urina ili stolice te ih šalje na analizu da se otkriju mogući virusi
 • lančane reakcije polimerazom (PCR) – liječnik uzima uzorak krvi, urina ili sline te ih šalje na analizu da se utvrdi postojanje virusa
 • ispitivanja spinalne tekućine – liječnik uzima mali uzorak spinalne tekućine na način da uvede malu iglu u leđa vašeg djeteta. Spinalna tekućina se testira na razine određenih kemikalija i stanica
 • pretrage krvi – liječnik uzima mali uzorak krvi iz vene koji se analizira na kemikalije koje mogu pokazati uzroke djetetove bolesti ili ukazati na probleme s organima
 • rendgenskih snimanja (RTG)– radi se kako bi se provjerilo srce i pluća
 • elektrokardiograma (EKG) – provjerava se električna aktivnost srca
 • ehokardiograma – ova pretraga koristi zvučne valove srca i računalo kako bi se vidjela struktura i pokreti srca

Liječenje enteroviroze

Većina djece ima kliničku sliku s blagim simptomima i ne trebaju nikakvu medicinsku skrb izvan onoga što se može učiniti za ublažavanje simptoma obične prehlade. Znalo se dogoditi da dođe do hospitalizacije, ali to je uglavnom bilo kod rijetkih i neobično teških slučajeva enteroviroze koja je zahvatila djecu s astmom ili nekom drugom kroničnom zdravstvenom poteškoćom.

S obzirom na to da se enteroviroza može izliječiti kao obična prehlada, možemo pretpostaviti da je liječenje poprilično jednostavno. Međutim, djeca s visokom povišenom temperaturom i ozbiljnim simptomima koji traju dulje od tjedan dana trebaju posjet pedijatru.

Nadalje, kod djece s poteškoćama u disanju nužno je potražiti hitnu pomoć. Mnogo slučajeva izliječi se simptomatskom terapijom, primjenom nadoknade tekućine te uzimanjem probiotika i antipiretika. Enterovirusne bolesti uglavnom spontano prođu.

Međutim, kod starijih osoba i kroničnih bolesnika te osoba s oslabljenim imunitetom može doći do pogoršanja osnovne bolesti što zahtijeva određene mjere liječenja.

Enteroviroza – trajanje

U slučaju enteroviroze osoba je zarazna otprilike desetak dana nakon pojave prvih simptoma. To znači da su svi koji se ne pridržavaju osnovne higijene u potencijalnoj opasnosti od zaraze enterovirusima. Iznimno je važno reagirati na vrijeme zato što djeca mogu proširiti bolest na drugu djecu koju sreću tijekom dana, npr. ako idu u vrtić ili školu.

Nakon dijagnoze enteroviroze oporavak, odnosno mirovanje bi trebalo trajati minimalno tjedan dana. Ipak, vrijeme oporavka ovisi o tome koliko se simptoma pojavilo. Kod osoba s više različitih simptoma, kao što su temperatura, povraćanje, proljev ili prehlada, potrebno je nešto duže vrijeme oporavka kako bi se tijelo oporavilo i riješilo svih virusa.

Enteroviroza – prehrana

S obzirom na to da enteroviroza može prouzročiti teške želučane tegobe i povraćanje napadajući imunološki sustav, važno je paziti na prehranu koja je u pravilu ista kao i kod drugih želučanih viroza.

Kada prestane povraćanje ili proljev, treba strogo pripaziti na unos hrane u organizam koja prvenstveno ne smije biti pržena, masna, preslatka, preslana ili prezačinjena. Također treba izbjegavati mliječne proizvode, bijeli kruh i peciva.

Dobra opcija su lagane juhe od povrća, kašice od jabuka ili banana u kombinaciji sa žitaricama, dvopek, kuhano meso, krumpir, riža itd. S vremenom možete nastaviti dodavati i ostale namirnice koje svakako moraju biti dobro kuhane.

Nije potrebno uvoditi nikakve stroge dijete, pogotovo kad su djeca u pitanju, zato što se tako jedino može produžiti trajanje bolesti. Zabranjene su jedino masnoće i šećeri, a ostala hrana mora biti kuhana i lagana. Bitno je pratiti što djetetu odgovara te ga poticati da pojede barem nešto što bi osiguralo dovoljno energije.

Svakako bi bilo dobro savjetovati se s obiteljskim liječnikom ako imate problema oko prehrane tijekom trajanja bolesti.

Enteroviroza – kako ju spriječiti?

Djeca se cijepe protiv polio virusa, ali ne postoje cjepiva protiv ostalih enterovirusa. Oni se šire između osoba kroz stolicu i sluz koja se izbacuje tijekom kašljanja i kihanja. Enterovirusi mogu “živjeti” na površinama koje su zaraženi ljudi dirali, ili u blizini kojih su kašljali ili kihali.

Da bi se spriječila bolest:

 • naučite djecu da pravilno peru ruke nakon odlaska na wc, prije jela i prije diranja po očima, ustima ili nosu
 • pokušajte imati što manje kontakta sa zaraženim ljudima
 • redovito čistite površine u kući s dezinfekcijskim sredstvima
 • uvijek imajte uz sebe paket vlažnih maramica ili dezinfekcijski sprej koji može poslužiti kada u blizini nema sapuna

Također, kako bi ojačali imunitet te na taj način izbjegli enteroviruse:

 • unosite dovoljno tekućine kao što su čaj i voda
 • pazite da vam je prehrana uravnotežena
 • smanjite unos šećera i umjetnih sladila
 • povećajte unos probiotika, dobrih masti, vitamina i minerala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *