Entezopatija - bol u zglobovima

Entezopatija – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Osobe s entezopatijom obično osjećaju bol i mogu imati ukočenost ili poteškoće pri kretanju zahvaćenog zgloba ili dijela tijela.

Kada upalno stanje, kao što je reumatoidni artritis, uzrokuje bol entezopatije, to se naziva entezitis.

Simptomi entezitisa i entezopatije su isti i mogu se osjećati kao generalizirana bol u zglobu ili bol na određenom mjestu u blizini zgloba. Bol se pojačava kretanjem. Na primjer, osoba s entezopatijom u Ahilovoj tetivi osjetit će pogoršanje boli tijekom trčanja ili hodanja.

Kada je entezopatija povezana s drugim stanjem, kao što je reumatoidni artritis, liječenje temeljnog uzroka može pomoći. Lijekovi za način života i fizikalna terapija također mogu liječiti stanje.

Vrste entezopatija

Ima ih mnogo. Neki od najčešćih su:

 • Ankilozantni spondilitis
 • Plantarni fasciitis
 • Tendinitis Ahilove tetive
 • Sindrom rotatorne manšete ramena i srodnih poremećaja
 • Entezopatija regije lakta
 • Entezopatija zgloba i karpusa
 • Bursitis ruke ili zgloba
 • Entezopatija regije kuka
 • Burzitis kuka
 • Entezopatija koljena
 • Entezopatija gležnja, tarzusa i kalkaneusa

Kako nastaje entezopatija?

Uzroci entezopatije su:

 • Pretjerana uporaba, osobito od ponavljajućih pokreta, poput trčanja ili igranja tenisa.
 • Trauma, poput pada ili udarca u zahvaćeno područje ili mikro ozljeda područja.
 • Autoimune bolesti, poput reumatoidnog artritisa ili drugih upalnih stanja.
 • Genetika, kada određeni geni čine pojedince osjetljivijima na određene ozljede.

Entezopatija se može razviti u bilo kojem zglobu ili području gdje se spajaju tetive ili ligamenti te može uzrokovati bol u blizini nekoliko različitih zglobova. Peta, koljena, kukovi, prsti na rukama, nogama, laktovi i kralježnica uobičajena su mjesta za razvoj entezopatije.

I tetive i ligamenti su snopovi vezivnog tkiva. Tetive pričvršćuju mišiće za kosti dok ligamenti pričvršćuju kosti za druge kosti.

Enteza je snop tkiva koji pričvršćuje tetive i ligamente te zglobnu čahuru na kosti. Entezopatija je svaki poremećaj enteze ili enteza ako ih ima više.

Simptomi entezopatije

Entezitis i entezopatija različita su imena za isto stanje. To znači da su simptomi isti.

Najuočljiviji simptom entezopatije je bol u području oko zgloba kada koristite taj zglob. Također možete primijetiti da je područje tetive koje se veže za kosti osjetljivo na dodir.

Razina boli koju osjećate može jako varirati. Kod blage entezopatije, bol može samo smetati. Vjerojatno ćete moći obavljati svakodnevne zadatke bez puno nelagode.

Kod teške entezopatije, bol vas može spriječiti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Entezopatija također može biti simptom temeljnog stanja. A to može biti:

Ostali simptomi povezani s ovim potencijalnim temeljnim stanjima su:

 • nemogućnost pomicanja zgloba u smjerovima u kojima bi inače trebao ići
 • ukočenost zgloba, osobito nakon spavanja ili sjedenja dulje vrijeme
 • oteklina u području zgloba
 • osjećaj škripanja oko zgloba kada ga pomičete

Ako vam ovi simptomi počnu ometati svakodnevni život, posjetite liječnika. Oni mogu procijeniti područje koje vam uzrokuje bol. Dijagnostički testovi, poput ultrazvuka, mogu im pomoći u određivanju uzroka.

Entezopatija kuka

Stanja koja utječu na kralježnicu, poput spondiloartritisa, mogu uzrokovati bolove u kostima kukova. Također mogu uzrokovati opću bol u donjem dijelu leđa. Također se možete osjećati manje sposobnima pomicati kralježnicu jer spondiloartritis može uzrokovati srastanje kralješaka.

Entezopatija kuka također se ponekad može povezati s crijevnim stanjima, kao što je upalna bolest crijeva, ili s genom koji se prenosi u obitelji.

Entezopatija koljena

Entezopatija koljena obično je povezana s pretjeranom upotrebom ili stresom na koljenima. Ova vrsta entezopatije često je posljedica stanja kao što je tendonitis patele. Tendonitis patelarne tetive naziva se i trkačko koljeno.

Bol u ovom stanju obično je jača kada vježbate i opterećujete koljena. Također možete osjetiti bol prilikom obavljanja određenih dnevnih zadataka, kao što je ustajanje iz sjedećeg položaja ili penjanje stepenicama.

Entezopatija stopala

Entezopatija stopala obično zahvaća plantarnu fasciju. Ovo je tkivo ispod svoda stopala. Također može utjecati na kalkaneus ili petnu kost.

Ova bol obično nastaje jer je enteza plantarne fascije zadebljala. Ovo može uzrokovati bol u peti i oko svoda stopala kada hodate ili opteretite stopalo.

Entezopatija gležnja i tarzusa

Entezopatija u gležnju i tarzusu, ili Ahilova tetiva, obično utječe na točku gdje se Ahilova tetiva pripaja za petnu kost.

Ako imate entezopatiju u ovom području, obično ćete osjećati bol kada pomičete stopalo. Također možete osjetiti bol kada zakoračite i pritisnete petu ili prednji dio stopala. Na primjer, može vas boljeti ako stojite na vrhovima nožnih prstiju.

Dijagnosticiranje i liječenje entezopatije

Liječnik može dijagnosticirati entezopatiju samo na temelju simptoma i pregleda. Kada su simptomi nejasni ili kada bi drugo stanje moglo biti uzrok, slikovni pregledi, kao što su ultrazvuk, rendgenski pregled ili magnetska rezonancija (MRI), mogu biti od pomoći. Ove slike traže otekline i oštećenja na entezi i mogu isključiti druge dijagnoze.

Tretmani uključuju:

Lijekovi
Stanje osobe s entezopatijom može se poboljšati s različitim lijekovima za artritis i drugim tretmanima, kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), biološki lijekovi ako su njihovi simptomi povezani s autoimunim stanjem, kortikosteroidi ili drugi lijekovi za upravljanje nelagodom.

Fizikalna terapija
Fizikalna terapija može smanjiti bol i ukočenost zglobova i obližnjih područja. Većina fizikalne terapije usmjerena je na jačanje i opuštanje napetih mišića, zajedno s poboljšanjem fleksibilnosti u blizini enteze. Na primjer, osobe s entezopatijom Ahilove tetive mogu imati koristi od istezanja mišića potkoljenice koja se izvode 2-3 puta dnevno.

Izvođenje ovih vježbi na obje strane, a ne samo na strani zahvaćenoj entezopatijom, može spriječiti neravnotežu mišića, probleme s držanjem i pogoršanje boli.

Fizikalna terapija može pomoći osobama s entezopatijom da zaobiđu svoje ozljede bez pogoršanja boli.

Ortoze
Ortotska pomagala, kao što su umeci za petne čašice za cipele, mogu smanjiti bol kod nekih vrsta entezopatije. Također mogu spriječiti daljnje ozljede. Udlaga može pomoći u podupiranju zgloba i istezanju okolnih mišića, osobito noću.

Promjene načina života
Osobe s entezopatijom vjerojatno će morati izbjegavati vježbe koje povećavaju stres na zglobovima. Trčanje može iritirati entezopatiju, kao i neke vježbe s utezima. Pojedinci koji razviju entezopatiju mogu imati koristi od vježbi bez utega, kao što su vožnja bicikla, plivanje i veslanje. Ostali tretmani koji mogu pomoći uključuju:

 • hladni ili topli oblozi, ili naizmjenično, kako bi se smanjila upala
 • masiranje zahvaćenog zgloba ili okolnih mišića
 • terapija hladnim laserom (laserska terapija niske razine), svjetlosna terapija koja može smanjiti upalu i bol
 • alternativne terapije, kao što je akupunktura
 • injekcije kortikosteroida za upalni entezitis

Ako je pokret bolan, onda bi se osobi preporučilo da ga izbjegava, koliko god može.

Kirurgija
Operacija se obično smatra posljednjom mjerom. Kada je potrebno, često je to zbog entezopatije uzrokovane temeljnim stanjem.

Liječnik može preporučiti potpunu zamjenu zgloba. U ovom postupku liječnik kirurški uklanja zahvaćenu kost i stavlja plastičnu ili metalnu protezu.

Reference:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559030/
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/enthesopathy
https://www.arthritis-health.com/types/general/what-enthesopathy-and-enthesitis
https://www.verywellhealth.com/what-is-enthesitis-189343
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318987
https://www.healthline.com/health/enthesopathy

Slika preuzeta sa https://www.pexels.com/photo/doctors-examining-an-x-ray-image-on-a-laptop-5214994/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *