EBV

Epstein-Barr virus (EBV) – simptomi, uzrok i liječenje

Simptomi

Epstein-Barrov virus (EBV) uzrokuje akutnu infekciju limfatičnog i retikuloendotelnog sustava, poznatu kao infektivna mononukleoza. Prenosi se tjelesnim tekućinama, a pretežito slinom, te se zbog toga naziva i “bolest poljupca”.

Epstein–Barrov virus (EBV, humani herpesvirus tip 4), manifestira se umorom, vrućicom, faringitisom i povećanjem limfnih čvorova. Umor može trajati tjednima ili mjesecima. Nekad se javljaju ozbiljne komplikacije kao ruptura slezene ili neurološki sindromi.
EBV perzistira doživotno u organizmu. Do reaktivacije virusa može doći nakon pada imuniteta osobe koja ga nosi.
Dijagnoza se postavlja klinički, a potvrđuje serološki. Liječenje je simptomatsko.

Virus u prirodni neprestano kruži prelazeći sa čovjeka na čovjeka. Čovjek je, zapravo, jedini rezervoar ovog virusa. Oboljenje koje izaziva EBV je veoma zarazno, pa se lako prenosi direktnim kontaktom ili poljupcem.

Infektivna mononukleoza obično je samoizlječiva bolest. Trajanje je promjenjivo; akutna faza traje oko 2 tjedna. Oko 20% bolesnika može se vratiti u školu ili na posao unutar jednog tjedna, a 50% unutar 2 tjedna. Umor može zaostati još nekoliko tjedana, a u 1–2% bolesnika i mjesecima. Smrtnost je <1%, uglavnom zbog komplikacija (npr. encefalitis, ruptura slezene, opstrukcija dišnih putova).

Liječenje je potporno. Bolesnici trebaju mirovati tijekom akutne faze, a mogu se vratiti aktivnostima kad nestanu vrućica, faringitis i opća slabost. Da bi se izbjegla ruptura slezene, treba izbjegavati naprezanje i kontaktne sportove mjesec dana od početka bolesti i dok je prisutna splenomegalija (što se može provjeriti ultrazvukom).

Premda kortikosteroidi smanjuju febrilitet i olakšavaju simptome faringitisa, nije preporučljivo koristiti ih u nekompliciranoj bolesti. Primjenjuju se kod komplikacija, kao što su prijeteća opstrukcija dišnih putova, teška trombocitopenija i hemolitična anemija. Premda oralna ili IV primjena aciklovira smanjuje orofaringealno izlučivanje EBV–a, nema dokaza o uspješnosti njegove primjene.

Stanična analiza EBV-a je pokazala kako virus dijeli niz transkripcijskih faktora s lupusom, multiplom sklerozom, reumatoidnim artritisom, juvenilnim idiopatskim artritisom, upalnom bolesti crijeva, celijakaijom i dijabetesom tipa 1.

Prehrana i dodaci prehrani

Jedite više hrane bogate antioksidansima, primjerice zeleno lisnato povrće, rajčice i paprike te bobičasto voće poput borovnica, višanja i trešanja.
Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh i šećer.
Jedite manje crvenog a više krtog bijelog mesa, ribu, tofu i mahunarke.
Koristite zdrava, nerafinirana i hladno prešana ulja poput maslinovog
.
Smanjite ili izbacite trans masne kiseline koje se nalaze u pekarskim i slastičarskim proizvodima, grickalicama (chips, krekeri) i margarinu.
Ako možete, uživajte u mediteranskoj deliciji – artičoki . Nažalost, sezona domaćih artičoka je kratka, ali postoje i ljekoviti pripravci koji sadrže cinarin, korisni sastojak kod oštećenja jetre.
Izbjegavajte kofein, alkohol i nikotin.
Pijte dovoljno vode – 6 do 8 čaša dnevno.
Grgljanjem slane vode ublažite simptome grlobolje ako postoji.

Od dodataka prehrani se preporučuju Omega-3 masne kiseline kakve nalazimo u ribljem ulju. One ublažavaju upalu i podižu imunitet. Plava riba je jako dobar izvor Omega-3 masnih kiselina.

Oprez, riblje ulje može povećati rizik krvarenja kod bolesnika koji uzimanju antikoagulanse poput varfarina (Martefarin i Varfarin), clopidogrela (Klopidogrel, Farcet, Plavix i sl.) te acetilsalicilne kiseline (Andol, Aspirin, Aska, Cardiopirin i sl.).

Probiotici koji sadrže Lactobacillus acidophilus koriste gastrointestinalnom zdravlju i imunološkom sustavu.

Za biljne lijekove nema dokaza da liječe mononukleozu, ali preporučuju se za jačanje imuniteta.

Zeleni čaj (Camelia sinensis) zbog antioksidativnih, antiupalnih i imunoloških učinaka. Pijte proizvode bez kofeina.
Echinacea (Echinacea purpurea) za jačanje imunološkog sustava.
Oprez je potreban kod davanja djeci, a osobe s autoimunim bolestima kao što je reumatoidni artritis ne bi trebale uzimati ehinaceju.
Astragalus – Kozlinac (Astragalus membranaceus) nije dokazana učinkovit kod mononukleoze, ali ima naznaka da je u stanju uništavati viruse – barem u laboratorijskim uvjetima.
Oprez pri uzimanju Astragalusa je potreban kod osoba koje boluju od autoimunih bolesti i osoba koje uzimaju antikoagulanse (kao što je opisano kod Omega-3 masnih kiselina), diuretike, preparate litija, Ciklofosfamid (Endoxan), lijekove protiv visokog tlaka i dijabetesa.
U svim takvim slučajevima se je potrebno prethodno konzultirati s liječnikom.
Brusnice (Vaccinium macrocarpon) se bore s virusima, no nitko ne zna jesu li učinkovite protiv EBV. Brusnice mogu povisiti rizik krvarenja, osobito kod osoba koje uzimaju antikoagulanse. Osobe koje su alergične na acetilsalicilnu kiselinu ne bi smjele uzimati brusnicu kao dodatak hrani ili piti velike količine soka od brusnice.
Sikavica (Silymarin) i čaj ili ekstrakt od maslinovog lišća se također preporučuju za oporavak jetre i slezene nakon mononukleoze, a ginseng za povratak energije.

4 razmišljanja na “Epstein-Barr virus (EBV) – simptomi, uzrok i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *