Ewingov sarkom

Ewingov sarkom – uzrok, simptomi, liječenje

Simptomi Roditelji i djeca

Ewingov sarkom je oblik raka kostiju koji obično pogađa djecu i adolescente.
Ewingov sarkom može biti vrlo agresivan, ali stanice obično dobro reagiraju na terapiju zračenjem. U idealnom slučaju, liječnici će dijagnosticirati rak prije nego što se proširi.


Ewingov sarkom rijetka je vrsta raka koja obično počinje u kostima — obično u zdjelici, stijenci prsnog koša ili nogama — i javlja se uglavnom kod djece i tinejdžera.

Dr. James Ewing prvi je opisao Ewingov sarkom 1921. Identificirao je stanice raka koje izgledaju drugačije od stanica osteosarkoma, druge vrste tumora kostiju.
Liječnici ovu vrstu raka mogu nazivati i Ewingovom obitelji tumora. Ovi tumori imaju različite stanice koje obično dobro reagiraju na tretmane zračenjem.

Ova rijetka vrsta raka čini samo 1,5% svih karcinoma u dječjoj dobi i druga je najčešća vrsta raka kostiju u dječjoj dobi, nakon osteosarkoma.

Uzroci Ewingova sarkoma

Nije jasno što uzrokuje Ewingov sarkom.
Liječnici znaju da Ewingov sarkom počinje kada stanica razvije promjene u svojoj DNK. DNK stanice sadrži upute koje stanici govore što treba učiniti. Promjene govore stanici da se brzo razmnožava i da nastavi živjeti kada bi zdrave stanice inače umrle. Rezultat je masa (tumor) abnormalnih stanica koje mogu napasti i uništiti zdravo tkivo. Abnormalne stanice mogu se odvojiti i proširiti (metastazirati) po tijelu.

U Ewingovom sarkomu promjene DNK najčešće utječu na gen koji se zove EWSR1. Ako liječnik posumnja da imate Ewingov sarkom, vaše stanice raka mogu se testirati kako bi se potražile promjene u ovom genu.

Simptomi Ewingova sarkoma

Ako imate Ewingov sarkom, možete osjećati bol, oteklinu ili ukočenost u području tumora (ruke, noge, prsa, leđa ili zdjelica) tjednima ili mjesecima. Može ih se zamijeniti s kvrgama i modricama. Kod djece biste to mogli zamijeniti sa sportskim ozljedama.

Ostali simptomi uključuju:

● Kvržica u blizini kože koja je topla i mekana na dodir

● Konstantno niska temperatura

● Šepate jer vas bole noge

● Bolovi u kostima koji se pogoršavaju tijekom vježbanja ili tijekom noći

● Slomljene kosti bez očitog uzroka

● Gubitak težine

● Stalno umorni

● Paraliza ili gubitak kontrole mokraćnog mjehura ako je tumor blizu vaše kralježnice

Kada primijetite simptome, trebali biste se obratiti svom liječniku kako bi mogao postaviti dijagnozu. Kao i kod mnogih vrsta raka, što ga ranije otkrijete i liječite, to bolje.

Kako se dijagnosticira Ewingov sarkom?

U oko 25 posto slučajeva, bolest se već proširila u vrijeme postavljanja dijagnoze. Što se prije dijagnoza postavi, liječenje može biti učinkovitije.

Za dijagnosticiranje Ewingovog sarkoma liječnik će koristiti kombinaciju sljedećih dijagnostičkih testova.

Slikovni testovi

Slikovni testovi mogu uključivati jedno ili više od sljedećeg:

  • X-zrake. X-zrake daju sliku vaših kostiju i mogu identificirati prisutnost tumora.
  • MRI skeniranje. MRI skeniranje daje slike mekog tkiva, organa, mišića i drugih struktura. Oni pokazuju detalje tumora ili drugih abnormalnosti.
  • CT skeniranje. Liječnici koriste CT skeniranje za snimanje presjeka kostiju i tkiva.
  • EOS snimanje. Ovaj postupak pokazuje interakciju zglobova i mišića dok stojite.
  • Skeniranje kostiju. Liječnik može naručiti skeniranje kostiju cijelog tijela kako bi pokazao je li tumor metastazirao ili se proširio.
  • PET skeniranje. PET snimka pokazuje jesu li abnormalna područja koja su viđena na drugim snimkama tumori.

Biopsije

Nakon snimanja, liječnik može naručiti biopsiju kako bi pogledao komadić tumora pod mikroskopom kako bi ga identificirao.

Ako je tumor mali, vaš kirurg može izvesti ekscizijsku biopsiju. U ovom zahvatu kirurzi će ukloniti cijeli tumor dok je pacijent pod općom anestezijom. Ako je tumor veći, mogu ga odrezati.

Kirurg također može umetnuti iglu u kost kako bi izvadio uzorak tekućine i stanica kako bi vidio je li se rak proširio u vašu koštanu srž.

Nakon uklanjanja tumorskog tkiva, postoji nekoliko testova koji pomažu identificirati Ewingov sarkom. Krvni testovi također mogu pružiti korisne informacije za liječenje.

Liječenje Ewingova sarkoma

Liječnik će surađivati s timom onkologa i kirurga kako bi preporučio te proveo određene tretmane.

Mogući tretmani Ewingovog sarkoma uključuju:

  • Kemoterapija: Kemoterapija koristi lijekove za uništavanje stanica raka koje se množe. Često je prvi tretman za Ewingov sarkom. Osoba će obično primati kemoterapiju 6 do 12 mjeseci.
  • Zračenje: Terapija zračenjem uključuje ubijanje stanica raka visokoenergetskim tretmanima zračenja. Ponekad liječnici propisuju terapiju zračenjem kako bi smanjili tumor ili spriječili njegovo širenje.
  • Kirurgija: U nekim slučajevima liječnik će preporučiti kirurško uklanjanje tumora. Ako liječnik mora izvaditi puno kosti, može preporučiti da je zamijenite koštanim presatkom ili umjetnom kosti.
  • Matične stanice: Liječnici mogu koristiti presađivanje matičnih stanica iz koštane srži darivatelja kako bi potaknuli rast zdravih koštanih stanica.

Liječnici mogu koristiti kombinaciju tretmana ovisno o tome koliko se rak proširio i općem zdravstvenom stanju osobe.

U tijeku su istraživanja novih načina liječenja Ewingovog sarkoma. Neki liječnici mogu obavijestiti svoje pacijente o kliničkim ispitivanjima, koja pomažu u testiranju novih tretmana.

Reference:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326773
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ewing-sarcoma/doctors-departments/ddc-20351073
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21752-ewings-sarcoma
https://www.webmd.com/cancer/ewings-sarcoma
https://www.nhs.uk/conditions/ewing-sarcoma/
https://www.healthline.com/health/ewings-sarcoma

Slika preuzeta sa https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470204509702864/fulltext

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *