Friteza na vrući zrak

Friteza na vrući zrak i zdravlje

Korisni savjeti

Mnogi ljudi se ne mogu zasititi hrskave pržene hrane, ali nije tajna da masne namirnice pržene u ulju nisu baš dobre za vaše zdravlje.
Srećom, friteze na vrući zrak pomažu u rješavanju ove dileme, omogućavajući vam stvaranje omiljenih prženih jela koristeći znatno manje ulja.

Jesu li zračne friteze zaista zdrave?

Neke friteze i / ili njihovi pribor imaju neljepljive premaze i kemikalije poput PFOA, stoga pažljivo pročitajte oznake proizvoda. Neke friteze koriste korpe od nehrđajućeg čelika ili čak i staklene zdjele, tako da možete izabrati mnogo opcija, a proizvođače uvijek možete zatražiti dodatne informacije o materijalima koje koriste u svojoj fritezi.

Osim kemijskih problema, friteze mogu biti zdravija alternativa fritezama.

U nastavku saznajte zašto su friteze na vrući zrak bolji izbor.

Kako djeluje friteza?

Friteza je u osnovi pojačana konvekcijska pećnica. Njegov kompaktni prostor olakšava još brže kuhanje. Vrh jedinice sadrži mehanizam za grijanje i ventilator.

Vrući zrak cirkulira prema dolje i oko hrane smještene u košaru za fritezu. Ova brza cirkulacija čini hranu hrskavom, baš poput dubokog prženja.

Upravo je vrući zrak zaslužan za hrskavu teksturu koju možete postići bez prženja u pretjeranim količinama ulja, a priprema se i brže od tradicionalne pećnice.

U usporedbi s “dubokim” prženjem (koji koristi velike količine ulja), većina recepata za prženje zraka zahtijeva samo 1-2 žličice ulja, dok drugima uopće nije potrebno ulje. Za recepte friteze s zračnom posudom možda će vam trebati 1-2 žlice ulja, što je ipak puno manje ulja od onog što se obično koristi za “duboko” prženje. Mnogi recepti za prženje “dubokog” prženja pomoću tave preporučuju 4–6 šalica ulja. U međuvremenu, uporaba stvarne friteze može zahtijevati 2 četvrtine ulja samo da bi se dostigla “minimalna” linija.

Uzet ćemo za primjer pečenje pomfrita na vrući zrak

Krumpir je neizostavan dio hrvatske gastronomije bez obzira na to radimo li pire od krumpira kao prilog mesu, dodajemo li ga u varivo ili pečemo u pećnici. Od njega se radi i hladna salata te pripremaju njoki i kroketi.

Ipak, jedan od najpopularnijih načina za pripremu krumpira jest pomfrit. Tanko narezan krumpir peče se u dubokom ulju, zbog čega se nalazi na popisu namirnica koje bismo trebali jesti samo u rijetkim prilikama.

Zbog ovakve termičke obrade krumpir „popije“ puno ulja i znatno povećava kalorijsku vrijednost namirnice. U sto grama običnog krumpira nalazi se oko 77 kalorija, dok ista količina pomfrita ima oko 300 kalorija.

No jeste li znali da hrskavi pomfrit možete ispeći i bez trunke ulja ili s vrlo malo ove namirnice? U svijetu, ali i kod nas sve su popularnije friteze na vrući zrak (air fryer), koje, kao što im ime kaže, omogućavaju prženje hrane uz pomoć vrućeg zraka.

Za razliku od pečenja u pećnici, krumpiri pečeni u fritezi na vrući zrak hrskaviji su jer zrak struji i termički obrađuje namirnicu na manjem prostoru. Zbog toga iziskuje i kraće pečenje. Povrh svega, pečenje pomfrita u fritezi na vrući zrak lišeno je prskanja ulja i nereda u kuhinji.

Kako ispeći pomfrit u fritezi na vrući zrak?

Dovoljno je manju količinu osušenog i narezanog krumpira staviti u košaru friteze na vrući zrak, odabrati vrijeme i željenu temperaturu te započeti termičku obradu. Friteza se automatski isključuje nakon isteka odabranog vremena, što smanjuje šansu od pregorijevanja hrane.

Ovisno o debljini izrezanih krumpirića, za pečenje pomfrita u fritezi na vrući zrak bit će vam potrebno 10 do 20 minuta na temperaturi od 180 Celzijevih stupnjeva. Poželjno je da na pola pečenja protresete košaru i provjerite kako izgledaju krumpiri.

Ne pretrpavajte košaru jer ćete tako smanjiti šansu za ravnomjerno pečenje krumpira.

Krumpiri pečeni bez trunke ulja su vrlo hrskavi, ali lišeni onog slasnog okusa na koji smo tradicionalno navikli. Ako želite, očišćeni, narezani i osušeni krumpir možete pomiješati s jednom žlicom ulja prije stavljanja u fritezu na vrući zrak. Tako pripremljen krumpir bit će ukusniji, ali i dalje zdraviji od uobičajenih krumpira pečenih u dubokom ulju.

Iako se u fritezi na vrući zrak može pripremiti sve od muffina do pizze, idealno su kuhinjsko pomagalo za pripremu pohanog mesa, ribe i povrća te drugih jela koja se inače peku na dosta masnoća.

Što se sve može peći u fritezi na vrući zrak?

Puno ljudi u zračnoj fritezi pripravlja smrznutu hranu poput kolača, pilećih nugeta i pomfrita, a roditelji čak kažu da djeca, kada se vrate iz škole, sigurno mogu u njoj pripremiti neki zalogaj.

Brandi Crawford, autorica knjige The Super Easy Air Fryer Cookbook: Crave-Worthy Recipes for Healthier Fried Favorites, kaže kako u njoj možete pripremati jela od početka, ne moraju to biti samo polugotova jela: pileća prsa, hamburgere, odrezak, kotlete, i sve odlično ispadne – sočno i mekano.

Friteze za vruć zrak izvrsne su za spravljanje povrća. Par kapi maslinova ulja povrće će lijepo zapeći i bit će hrskavije. Većina povrća bit će gotova u samo 10 minuta. Možete ubaciti brokulu i gljive, šparoge i krumpir. Patlidžan će, primjerice, postati lijepe strukture, pomalo dehidriran, a opet dovoljno hrskav.

Možemo spomenuti i tost, slanina, rolice s cimetom, povrće na pari, losos, prženu rižu, pizza, mesne okruglice, rebrica, zapečena tjestenina,…

Izbjegnite pogreške
  • Isprva čitajte upute i držite se recepata dok ne steknete rutinu
  • Ne pretrpavajte ladicu friteze jer se jelo neće dobro termički obraditi
  • Iako se peče “bez ulja” ipak je potrebno podmazati s par kapi

Prednosti korištenja friteze na vrući zrak

Postoji mnogo razloga za korištenje friteze na vrući zrak. Najbitniji je taj da koristi puno manje ili nikakvo ulje tijekom kuhanja, što je zdravije od klasične friteze punjene velikom količinom ulja.

U klasičnoj fritezi zbog velike količine ulja mnogi dođu na ideju da više puta koriste isto ulje za prženje. Na žalost to je jako velika pogreška jer može biti kancerogeno. S fritezom na vrući zrak nemate takvih problema.

Radite brže obroke s obzirom na to da su manje od pećnice i kruže zrakom s ventilatorima. Pećnici treba 20-30 minuta da se zagrije dok se friteza zagrije za svega par minuta.

Friteza na vrući zrak vam štedi prostor pogotovo ako imate malu kuhinju. Većina njih je otprilike veličine aparata za kavu. Ne zauzimaju previše prostora na šanku, a i lako se pospreme ili premjeste.

Koriste se vrlo jednostavno, samo odaberete temperaturu i vrijeme kuhanja, dodate hranu i tijekom kuhanja nekoliko puta promiješate hranu.

Čišćenje je također vrlo jednostavno, a većina jedinica ima dijelove koji su sigurni za pranje posuđa.

Kome može koristiti

Svatko može imati koristi od korištenja friteze. Zauzetim roditeljima pomaže u kratkom roku raditi djeci obroke. Starijim osobama isto koristi jer je jednostavno i brzo. Studenti mogu raditi brzu hranu u kasnim satima kada menza ne radi ili jednostavno ne vole čekati u redovima. Veliku korist mogu imati i ljudi koji inače ne vole kuhati te uz jednostavne recepte mogu uživati u hrani.

Raspon cijene kvalitetnih friteza je između 2000 i 2600 kuna, a zbog ranije navedenih prednosti i koristi, vjerujemo da se isplati ulagati takav uređaj. Preporučuje se svima koji se žele zdravije hraniti, roditeljima koji imaju užurbani raspored ili pojedincima koji su uvijek u pokretu.

Riječ – dvije za kraj
  • Friteze često kupuju ljudi koji žele jesti svoju omiljenu prženu hranu, ali smanjuju masnoću i kalorije te hrane, što bi moglo pomoći nekim korisnicima da izgube kilograme.
  • Friteze mogu također pomoći u smanjenju štetnih trans masti i kemikalija poput akrilamida koji se nalaze u mnogim namirnicama.
  • Osim prženja zrakom, zračne friteze možete koristiti i za pečenje, pečenje, roštilj, dehidriranje i ponovno zagrijavanje hrane.
  • Mnogi ljudi vole friteze, jer su brz i praktičan način zagrijavanja hrane, što kuhanje zdravih domaćih jela može učiniti dostupnijim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *