Gastritis

Gastritis – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Gastritis je naziv za upalu želučane sluznice koja može biti akutna i kronična. Može nastati uslijed upotrebe nesteroidnih protuupalnih lijekova, ali vrlo često se javlja i uslijed infekcije bakterijom Helicobacter pylori. Dakle, u slučaju pojave bolova u gornjem dijelu trbuha, nadutosti i promjena u stolici, svakako se savjetuje pravovremeni odlazak liječniku.

Gastritis može biti uzrokovan infekcijom, iritacijom, autoimunim poremećajima ili povratom žuči u želudac (žučni refluks). Infekcije mogu biti bakterijske ili virusne. Iritacija može biti prouzročena lijekovima (kao što je acetilsalicilna kiselina ili drugi antiupalni lijekovi), alkoholom, kroničnim povraćanjem, pretjeranim izlučivanjem želučane kiseline (zbog stresa), jelom ili pijenjem korozivnih tvari (kao što su otrovi). Gastritis se može pojaviti iznenada i prođe u kratkom vremenskom periodu (akutni gastritis) ili traje duže vrijeme (kronični gastritis). Neki oblici gastritisa su:

  • erozivni gastritis
  • stresni gastritis
  • kronični (Helicobacter pylori-gastritis)
  • autoimuni gastritis

Uzroci akutnog gastritisa su alkohol, probavljanje korozivnih tvari (erozivni) ili jaki fiziološki stres. Akutni gastritis je često povezan sa ozbiljnom akutnom bolešću (zatajenje bubrega, jetre, opekline, sepsa) ili povredom (prijelomi). Faktori rizika su uzimanje nesteroidnih antiupalnih lijekova (npr. acetilsalicilna kiselina), uzimanje veće količine alkoholnih pića ili jaki fiziološki stres kao što je velika operacija, ozljeda itd. Kronični gastritis može biti uzrokovan dugotrajnom iritacijom zbog upotrebe nesteroidnih antiupalnih lijekova (NSAID), infekcije s bakterijom Helicobacter pylori, pernicioznom anemijom, autoimunim poremećajem, degeneracijom stjenke želuca zbog starosti ili dugotrajnom iritacijom sluznice zbog povrata žuči u želudac. Postoji snažna povezanost između bakterije H. pylori i nekih bolesti probavnog sustava (ulkus, gastritis).

Uzročna veza između H. pylori i površinskog kroničnog gastritisa je dokazana. Naime gotovo svi bolesnici pozitivni na H. pylori pokazuju gastritis u područja antruma (ulaznog dijela). Izlječenje infekcije s H. pylori dovodi do izlječenja gastritisa. Gotovo svi pacijenti sa vrijedom dvanaesterca imaju gastritis uzrokovan baketrijom H. pylori. Zbog toga infekcija tom bakterijom može biti preduvjet za pojavu gotovo svih vrijedova dvanaesnika (više od 90%) u odsutnosti drugih vidljivih faktora kao što je korištenje nesteroidnih protuupalnih lijekova. Ipak, važno je uočiti da se kod većine osoba koje su zaražene sa H. pylori ne javljaju istodobno vrijedovi na dvanaesniku i želucu. Ove činjenice upućuju na to da domaćinske osobine igraju ulogu u patogenezi bolesti vrijeda želuca ili dvanaesterca. Najjači dokaz za patogenu ulogu H. pylori u razvoju vrijeda želuca je zabilježeno smanjenje učestalosti ponavljanja bolesti (relaps) izlječenjem infekcije. Mnogi ljudi s kroničnim gastritisom nemaju izražene simptome. Osobe pod povećanim rizikom za nastanak gastritisa su one koje boluju od perniciozne anemije, poremećaja krvi ili limfnog sustava, osobe starije od 60 godina i osobe koje uzimaju nesteroidne protuupalne lijekove.

Simptomi gastritisa

Simptomi gastritisa se javljaju postepeno, a mogu trajati i nekoliko godina. Većina pacijenata potraži pomoć tek kada simptomi postanu izražajni. Najčešći simptomi su:

  • bol ili osjećaj nelagode u gornjem dijelu trbuha
  • žgaravica
  • nadutost
  • štucanje i podrigivanje
  • neprobavljivost
  • gubitak apetita
  • mučnina i povraćanje
  • tamna stolica
  • povraćanje krvi

Simptomi se u početku nerijetko zanemaruju, a oboljeli pribjegavaju konzumaciji lijekova protiv bolova i lijekova za smirenje. S obzirom da i sami lijekovi mogu doprinijeti progresiji bolesti, stvara se začarani krug u kojem pojedinac gubi kontrolu nad bolešću – što dodatno pojačava faktor stresa. Kod oboljelih od kroničnog gastritisa se može razviti perniciozna anemija uslijed nedostatka vitamina B12 koji se stvara i izlučuje u želucu pa je potrebno pratiti njegov status u organizmu tokom bolesti. Ukoliko se liječenju ne pristupi na ispravan način, može doći do nastanka čira (vrijedi) na želucu, a naposljetku i do razvoja raka želuca.

Blagi oblici gastritisa javljaju se kod gotovo svakoga. Bolovi i povraćanje koji su posljedica gastritisa, iznimno su rijetka pojava. Vjerojatnost da ćete dobiti gastritis je veća ako ste strastveni pušač ili pijete. Povremeni napadaji gastritisa ne predstavljaju veliku opasnost. U slučaju da su napadaji učestali, praćeni povraćanjem i velikim bolovima u trbuhu postoji opasnost od erozije želuca.

Upala sluznice želuca (gastritis) – dijagnoza

U slučaju prisustva gore navedenih tegoba, posjet liječniku ne treba odgađati. Liječnik će s pacijentom popričati (uzeti anamnezu) i obaviti fizikalni pregled. Ovisno o tome, naručuje pacijenta na daljnje pretrage koje mogu uključivati:

  • pretrage iz krvi,
  • analizu stolice,
  • gastroskopiju: radi se o endoskopskoj metodi kojom liječnik kroz usta dolazi do pacijentovog želuca uz pomoć fleksibilnog instrumenta na čijem je vrhu svjetlo i kamera. Na monitoru se promatra sluznica želuca te se uzima uzorak sluznice za daljnju patohistološku analizu (PHD) bitnu za postavljanje konačne dijagnoze.

Liječenje gastritisa

Mnogi liječnici liječe infekciju s Helicobacter pylori, ako je simptome izazvao taj uzročnik. Infekcija se može obuzdati ili ukloniti bizmutom i antibioticima, kao što su amoksicilin i metronidazol. Uklanjanje Helicobacter pylori iz želuca katkada može biti teško.

Većina ljudi s akutnim gastritisom izazvanim stresom potpuno se oporave kada se obuzda uzročna bolest, ozljeda ili krvarenje. Međutim, 2% ljudi u jedinicama intenzivne skrbi ima zbog tog stanja teško krvarenje koje je često smrtno. Zbog toga liječnici nastoje spriječiti akutni gastritis izazvan stresom nakon kakve teške bolesti, ozljede ili teških opeklina. Antacidi (koji smanjuju ili zaustavljaju stvaranje želučane kiseline) obično se daju nakon kirurškog zahvata i u jedinicama intenzivne skrbi da se spriječi odnosno liječi akutni gastritis izazvan stresom.

Kod ljudi s teškim krvarenjem zbog stresnog gastritisa primjenjivao se široki spektar različitih terapijskih shema. Međutim, samo mali broj poboljšava prognozu: takvo krvarenje može biti smrtno. Transfuzije krvi mogu zapravo krvarenje pogoršati. Mjesto krvarenja može se privremeno pri endoskopiji toplinski zabrtviti, ali krvarenje će opet početi ako se ne ukloni uzrok bolesti. Ako se krvarenje nastavlja, u odgovarajućoj se krvnoj žili može izazvati zgrušavanje ili se u cilju spašavanja života može ukloniti čitav želudac.

Kronični erozivni gastritis može se liječiti antacidima. Osoba mora izbjegavati neke lijekove (npr. acetilsalicilnu kiselinu i druge nesteroidne protuupalne lijekove) i hranu koja nadražuje. Dražeje acetilsalicilne kiseline (aspirina) uzrokuju manje vrijedove nego tablete. Misoprostol vjerojatno smanjuje rizik od vrijedova uzrokovanih nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

Osoba s eozinofilnim gastritisom treba za olakšavanje suženog izlaza iz želuca kortikosteroide ili kirurški zahvat.

Atrofični gastritis se ne može liječiti. Većina ljudi s tom smetnjom mora uzimati dodatne injekcije vitamina B12.

Ménétrierova bolest se može liječiti uklanjanjem dijela želuca ili čitavog želuca, ali nijedna terapija lijekovima nije učinkovita.

Gastritis s plazma stanicama može se liječiti preparatima protiv vrijeda (antiulkusni lijekovi) koji prekidaju lučenje želučane kiseline.

Koju hranu jesti za ublažavanje simptoma gastritisa?

  • Nemasne juhe od pasiranog povrća (ukuhati sitnu tjesteninu, rižu, krupicu), juha od teletine i peradi, riblja juha.
  • Nemasno mlado meso pirjano u vlastitom soku, kuhano, pečeno u foliji ili vrećici (teletina, junetina, kunić, bijelo meso peradi)
  • Bijela riba, kuhana ili pečena u foliji, prije serviranja prelivena maslinovim uljem
  • Tvrdo kuhana jaja
  • Obrano mlijeko 1% m.m., posni svježi sir, jogurt, acidofil, probiotik
  • Bijeli, odstajali kruh, dvopek, tost, tjestenina, riža, kukuruzna i pšenična krupica
  • Kuhano i pasirano povrće (krumpir, špinat, blitva, mrkva, mladi grašak, mlade mahune, cvjetača, brokula, tikvice, oguljena rajčica, korabica, cikla, mladi grah)
  • Maslinovo, suncokretovo i ulje kukuruznih klica
  • Biskvit, puding, krupica i riža na mlijeku
  • Kuhano voće, prirodni voćni sokovi, kašice od voća, banane
  • Blagi biljni čajevi (kamilica), stolisnik, zeleni čaj, sok od svježeg kupusa
  • Limunov sok razblaženi, sol, lovor, peršinov list.

Koju hranu treba izbjegavati?

  • Prženo i pohano meso, dimljeno meso, salame i trajne kobasice, paštete, mesne konzerve
  • Masna riba (skuša, tuna, srdela, šaran, som), riblje konzerve, sušena, marinirana, dimljena i soljena riba, lignje, dagnje, rakovi
  • Punomasno mlijeko, zreli, masni sirevi, dimljeni sir, vrhnje s većim postotkom mliječne masti
  • Paprika, kiseli kupus, krastavci, kelj, patlidžan, koncentrat rajčice, konzervirano povrće, prženi i pečeni krumpir, suhi grah, bob, leća, soja
  • Svinjska i guščja mast, majoneza
  • Pržena i dizana tijesta, palačinke, čokolada, kolači s nadjevom (orasi, mak, lješnjaci, bademi)
  • Neoguljeno, nedozrelo i kiselo voće, grožđe, citrusi, konzervirano voće
  • Crni čajevi, crna kava, pivo, alkoholna žestoka pića, slatki gazirani napici, sokovi na bazi limuna, Cola napitci
  • Crveni luk, češnjak, ocat alkoholni, senf, hren, kečap, mononatrijev glutaminat, začinska paprika, papar.

Primjer jelovnika

Dan 1Dan 2Dan 3
DoručakJogurt sa zobenim pahuljicama i mljevenim lanenim sjemenkama (ostaviti da odstoji 15 min)Rižini krekeri ili dvopek
Mladi, svježi sir
Jogurt
Heljdina kaša sa jabukom (zajedno skuhati heljdu i jabuku narezanu bez kore u vodi) – ostaviti da se ohladi
RučakPileća juha, kuhana piletina, riža (skuhati i pomiješati sa narezanom kuhanom mrkvom) – začiniti maslinovim uljemRiblja juha, kuhana bijela riba, kuhano povrće (krumpir i mrkva) – začinjeno maslinovim uljemVarivo od teletina i mahuna (bez zaprške, na maslinovom ulju)
MeđuobrokKompot od svježeg voća (jabuka, marelica) – bez šećeraBademiBanana (Zrela)
VečeraKuhana piletina (od ručka), kuhano povrća (brokula)Riža na mlijekuKuhana blitva, meko kuhano jaje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *