Gastroenteritis

Gastroenteritis – uzrok, simptomi i liječenje

Roditelji i djeca Simptomi

Ova bolest poznata je i kao virusni gastroenteritis, Norwalk-viroza, infekcija rotavirusom, enterična adenoviroza, “crijevna gripa“.

Ukratko, to je upala želuca i crijeva praćena povraćanjem, vodenastim proljevom i grčevima u trbuhu.

Gastroenteritis je podražaj i upala probavnog trakta, a odlikuje se dobro poznatim simptomima »pokvarenog želuca«. Najčešći je uzročnik virus, i on se lako prenosi s jedne osobe na drugu dodirom, tj. ne samo hranom ili pićem.

Ovakve infekcije najčešće su uzrokom napadaja povraćanja i/ili proljeva, koji traju 24 do 36 sati i koji se često nazivaju »crijevnom gripom«. Gastroenteritis se može također razviti ako pojedete ili popijete nešto što je zagađeno mikrobima. »Otrovanje hranom« moguće je i ako pojedete nešto što sadrži neku otrovnu tvar – npr. nejestivu gljivu ili list rabarbare.

Osim toga, neke vrste hrane – npr. školjke, jagode, jaja, svinjetina i mnoge druge – mogu biti “otrovne” za pojedince koji su na njih alergični. Ovakvo otrovanje hranom, iako nije izazvano mikrobnom infekcijom, može izazvati zaista vrlo teške napadaje gastroenteritisa.

Daljnji mogući uzrok gastroenteritisa je promjena normalne bakterijske populacije probavnog trakta. Ako ste zbog bolesti oslabili, ili ste drastično i odjednom promijenili način prehrane (npr. prilikom posjeta nekoj drugoj zemlji), ravnoteža se može poremetiti pa će se neki sojevi bakterija razmnožiti na račun drugih i poremetiti funkcije probavnog sustava. I antibiotici mogu imati slično djelovanje jer selektivno djeluju na bakterijsku populaciju u probavnom traktu i remete prirodnu ravnotežu u njoj.

Simptomi gastroenteritisa

Gastroenteritis često uključuje bol ili grčeve u trbuhu, proljev i/ili povraćanje sa neinflamatornom infekcijom početnog tankog crijeva, i infekcijom ili upalom debelog crijeva. Stanje je obično akutno od samog početka, obično traje 1-6 dana, samoograničavajuće je.

Simptomi:

 • vodenasti proljev koji kod rotavirusa traje 3-5 dana,
 • kod virusa Norwalk 1-2 dana,
 • a kod adenoviroze 1-2 tjedna,
 • grčevi u trbuhu,
 • povraćanje u 90% bolesnika,
 • a izraženije je u djece, mučnina, gubitak apetita.
 • Rijetko stolica sadrži sluz ili krv što ukazuje na infekciju Amebama, Campylobacterom, Salmonella, Shigella ili nekim patogenim sojevima Escherichie coli.

Dodatni simptomi koji mogu biti povezani s bolešću:

 • glavobolja
 • gubitak težine
 • povraćanje krvi
 • pretjerano znojenje
 • hladno-vlažna koža
 • bol u mišićima (mialgija)
 • ukočenost zglobova
 • inkontinencija
 • temperatura iznad 39 °C u 30% oboljelih
 • drhtavica
 • slabi apetit

Liječenje gastroenteritisa kod kuće

Ako se niže navedenim mjerama samopomoći ne izliječite (ili se barem stanje znatno ne poboljša) u roku od dva ili najviše tri dana, obratite se liječniku. (Ne zaboravite da je to razdoblje kraće za novorođenčad i malu djecu). Pošto vas pregleda i utvrdi što ste (i gdje) jeli i pili, te da li se netko u obitelji ili kolega na poslu tuži na smetnje u želucu, liječnik će možda odlučiti da pošalje uzorak vaše stolice u laboratorij na pretrage.

Ako imate gastroenteritis, ostanite kod kuće, mirujte i pijte mnogo tekućine sve dok napadaj ne popusti; kako biste izbjegli dehidraciju zbog proljeva, vjerojatno ćete morati popiti najmanje još pola litre tekućine dnevno. Nemojte ništa jesti i pijte samo vodu prva 24 sata (po nekoliko gutljaja otprilike svakih 15 minuta ako vas muči povraćanje). Nakon toga počnite piti razrijeđene voćne sokove. Nemojte ih šećeriti, jer šećer može produžiti proljev. Ako imate obilnu vodenastu stolicu, dodajte žličicu soli na svaku litru razrijeđenog voćnog soka. Time ćete spriječiti dehidraciju održavajući kemijsku ravnotežu krvi. Pošto ste se oko dva dana pridržavali navedenih savjeta, vjerojatno ćete moći prijeći na normalnu prehranu.

Nemojte uzimati aspirine niti druga sredstva protiv bolova. Ta sredstva mogu pogoršati stanje (kao i antibiotici, koji remete ravnotežu crijevnih bakterija pa time pogoršavaju proljev). Ne zaboravite isto tako da je gastroenteritis često posljedica loše higijene, te da se lako prenosi na druge. Prema tome, kako biste izbjegli zagađenje hrane, ne zaboravite oprati ruke nakon nužde i prije pripremanja hrane.

Liječenje gastroenteritisa

Cilj liječenja je nadomještanje tekućine i elektrolita (soli i minerala) izgubljenih proljevom. Antibiotska terapija nije učinkovita kod virusnih oboljenja. Općenito se ne primjenjuju lijekovi protiv proljeva, tzv. antidijaroici jer oni mogu produžiti infekciju. Mjere samoliječenja kako bi se izbjegla dehidracija uključuju uzimanje otopine elektrolita (oralna rehidracijska tekućina koja se može kupiti u slobodnoj prodaji) kako bi se nadomjestila tekućina izgubljena proljevom što je osobito važno kod male djece. Kako je rizik od dehidracije veći kod dojenčadi i male djece, roditelji moraju pažljivo pratiti broj pelena koje su promijenili dnevno kada je dijete bolesno. Soda i obična voda ne nadomještaju elektrolite potrebne djeci koja su dehidrirala od povraćanja i proljeva. Promjena prehrane obično će koristiti kod djece s proljevima dok proljev ne stane. Ne treba jesti jako masnu, slatku i začinjenu hranu. Treba djetetu strpljivo davati male količine mlakog čaja od šipka ili pravog čaja. Bolesnici s proljevima koji zbog mučnine nisu u mogućnosti uzimati tekućinu na usta možda će trebati infuziju, posebno mala djeca. Budite strpljivi s djecom i nudite im često manje količine ohlađenog čaja od šipka. Dijete može jesti uobičajenu hranu samo ne jako masnu i slatko. Osobe koje uzimaju diuretike moraju biti pažljivi kod proljeva i možda će morati prestati uzimati diuretike za vrijeme akutne faze proljeva. (Uvijek se potrebno savjetovati sa liječnikom prije nego se prekine terapija propisanog lijeka).

Slika preuzeta sa www.istockphoto.com

1 razmišljanje na “Gastroenteritis – uzrok, simptomi i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *