Gavez

Gavez kao lijek

Korisni savjeti

Gavez (Symphytum officinale) otporna je samonikla zeljasta trajnica odavna poznata u narodu. Poznata kao: veliki gavez, gabež, crni gavez, crni korijen, volovski jezik, konjski rep, kilnjak, vela konsolida, opašica…

Kao prirodno stanište voli vlažna mjesta pa najviše raste uz potoke, rijeke i na livadama. Naraste 30 do 150 centimetara. Ima dlakavu stabljiku i izdužene, zašiljene i također dlakave listove. Cvjetovi su zvonoliki, najčešće ružičasto-ljubičasti, rijeđe žutobijeli. Za izradu ljekovitih pripravaka koriste se listovi, a najviše korijen crne boje (otuda i jedan od narodnih naziva). Korijen se ubire u jesen ili rano proljeće. Osim kao pomoć kod zdravstvenih tegoba, prepoznata je i velika vrijednost gaveza kod izrade ekološkoga gnojiva u vrtovima gdje hrani i snaži biljke, pa je ondje sve češći stanovnik.

Ljekoviti gavez cvate tijekom cijelog ljeta, a svježu biljku najbolje je brati tijekom cvjetanja. Korijen i listovi se sakupljaju u proljeće ili jesen, a koriste se svježi ili osušeni. Prije sušenja na toplom i prozračnom mjestu ili u sušionici, korijen je potrebno razrezati na komade veličine oko 15 centimetara, a sušenje obaviti u što kraćem vremenskom razdoblju kako bi se spriječio proces fermentacije djelatnih tvari.

Osušeno korijenje i listovi čuvaju se na suhom mjestu. Važno je znati koji dijelovi biljke su ljekoviti. U slučaju gaveza to su lišće i korijen. Oba imaju ljekovita svojstva, ali njen duboki i račvasti korijen tamnosmeđe do crne boje ima veću koncentraciju korisnih sastojaka.

Tu je bitno naglasiti da je gavez je lako presaditi u vrt, presađivanjem samog korijena. Osim ljekovitosti korijena, gavez se isplati držati u vrtu i zbog listova koji namočeni u vodi (sami ili s koprivom) postaju vrijedno biognojivo koje jača biljke i obogaćuje ih mineralima.

Znanstvenica Christiane Staiger je u radu, objavljenom 2012. godine u časopisu Phytotherapy Research, navela aktivne biljne spojeve nađene u korijenu gaveza. To su: alantoin, sluzi, fenolne kiseline poput kumarinske i ružmarinske, glikopeptidi, saponini, aglikoni, pirolizidin alkaloidi.

Alantoin je aktivna prirodna supstanca koja potiče rast stanica u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu i najvažniji je sastojak korijena gaveza.

Zbog ovog sastojka gavez je jedan od najboljih lijekova za olakšanje simptoma: unutarnjih i vanjskih rana, oteklina, posjekotina, ogrebotina, modrica, lomova i krvarenja, istegnuća mišića, tetiva.

Korijen gaveza nikako nije namijenjen za oralnu upotrebu, odnosno može biti toksičan, ali moramo znati da nije ni za dugotrajnu upotrebu izvana. Mnogi ne razmišljaju o tome da je koža naš najveći organ povezan s cijelim tijelom te da mnogi spojevi kroz nju ulaze u organizam i imaju sistemsko djelovanje.

Naravno, u ovom slučaju nije problem u alantoinu nego u drugim spojevima, alkaloidima, koje gavez nezgodno vuče iz porodice kojoj pripada. Tako gavez može biti uzrok oštećenja jetre i određenih tumora. S tom “obiteljskom kletvom” gavezove porodice možemo se nositi tako da ograničimo njegovo korištenje, i to na kratko vrijeme dok naše rane ne zacijele.

Tinktura od gaveza

U staklenu bocu od jedne litre uliti 700 mililitara 50-postotnog ili čak i višepostotnog alkohola (može se kupiti u ljekarni), dodati 100 grama korijena gaveza i dobro je zatvoriti. Bocu je potrebno potom polegnuti vodoravno i pustiti da stoji na tamnome mjestu oko dva tjedna. Mješavinu je potrebno promućkati svaki treći dan da korijen ne bi stajao samo na jednom mjestu. Nakon dva tjedna procijediti tinkturu u tamnu bocu i držati je na tamnom mjestu dok se ne koristi. Umjesto alkohola, koristiti se može i domaća rakija. Osušeni korijen gaveza može se kupiti u biljnim ljekarnama ili prodavaonicama zdrave hrane.

Balzam od gaveza?

Balzam od gaveza prikladniji je naziv od melema ili masti. To je bezvodni oblik kod kojeg samo zgusnemo ulje. S obzirom na to da od gaveza nećemo koristiti baš ulje, moramo ekstraktirati nama korisne spojeve biljke. To ćemo napraviti maceracijom u nekom baznom ulju.

Očišćeni korijen gaveza narežite na komadiće, sušite tjedan dana i potom ga potopite u ulje. Postoji više načina izrade macerata gaveza, no objasnit ćemo sporiji, ali jednostavniji način – hladnim postupkom. Možete koristiti suncokretovo ili maslinovo ulje. Hladnim postupkom ne treba koristiti antioksidanse. Prosušeni korijen gaveza jednostavno potopite u tamnoj staklenoj boci 5 do 6 tjedana uz svakodnevno miješanje. Omjer biljke i ulja neka bude otprilike 1:9, znači 100 g gaveza na 900 g ulja. Na kraju odlijte macerat od taloga, ostavite koji dan da se slegne i dekantirajte još jednom.

Tako ste dobili macerat gaveza, odnosno ulje obogaćeno sastavnicama iz biljke. Kako biste dobili balzam, otopite 10% pčelinjeg voska i 90% vašeg macerata na vodenu kupelj od oko 70 Celzijevih stupnjeva. Kad se vosak uz miješanje otopio, izlijte u lončić, pustite da se ohladi, zaklopite ga i to je to. Dobili ste mast, melem ili balzam od gaveza, kako god ga želite zvati.

Zacjeljivanje rana

Primjena gaveza na koži može imati vrlo pozitivan učinak u uklanjanju osipa i kod iritacije. Visoki sadržaj antioksidativnih sastojaka, kao i vitamina C, čini gavez idealnim rješenjem za ubrzavanje zacjeljivanja rana. Antioksidansi također pomažu eliminirati strane tvari u tijelu i sprječavaju izumiranje stanica, dok važnost vitamina C u proizvodnji kolagena znači potrebu za obnavljanjem stanica da bi se ubrzalo izlječenje.

Ublažavanje boli

Ako patite od bilo kakve kronične boli u vašem tijelu, ako se oporavljate od ozljede ili operacije, primjena melema i losiona koji sadrže gavez na tim područjima može brzo umiriti bol. Posebno su vrijedne analgezijske osobine u bilju, a mnogi organski spojevi i antioksidansi koji se nalaze u toj biljci služe upravo u svrhu otklanjanja bolova.

Protuupalna svojstva

Na sličan način kao i analgetične tvari u gavezu, razni organski spojevi, poput saponina i tanina, također služe kao protuupalne komponente ove snažne biljke.

Ako patite od artritisa, gihta ili drugih upalnih poremećaja, koristite melem od gaveza koliko god je potrebno.

Razvoj, jačanje i obnavljanje kostiju

Jedan od nadimaka ovog biljnog lijeka je “knitbone” ( u slobodnom prijevodu – pletač kostiju ), jer može pomoći u ubrzavanju procesa ozdravljenja slomljenih kostiju, kao i drugih ozljeda. Gavez je također bogat kalcijem, koji je ključni sastojak u rastu kostiju. Jedinstvena kombinacija organskih spojeva koji se nalaze u gavezu može potaknuti obnavljanje minerala u kostima, olakšavajući učinkovitiji unos i korištenje tih minerala unutar tijela.

Prevencija raka

Mnoge antioksidativne tvari koje se nalaze u gavezu također su pokazatelj da ima potencijal za antikancerozne aktivnosti. Kao najveći organ u tijelu i onaj najizloženiji vanjskom svijetu, naša se koža može lako oštetiti i biti izložena zračenju koje uzrokuje rak. Antioksidansi traže slobodne radikale, opasne nusprodukte staničnog metabolizma i uklanjaju ih iz sustava, sprečavajući ih da uzrokuju mutiranje ili odumiranje drugih stanica. Iako je ovo istraživanje još uvijek u ranoj fazi, svaki napredak u tretmanu raka biljnim preparatima je vrlo pozitivan!

Ugrizi insekata i druga kožna stanja

Ako patite od bilo kakvih stanja na koži počevši od paukovog ugriza pa do ekcema, gavez može pomoći u ublažavanju simptoma i smanjenju iritacije. Kombinacija vitamina C, antioksidansa i protuupalnih spojeva čini ovo savršenim rješenjem za nadražaje kože svih vrsta, od psorijaze do akni.

Riječ dvije za kraj…

Gavezova mast se nikada ne stavlja na otvorene rane stoga što potiče brzo zacjeljivanje pa se može desiti da rana površinski zacijeli, a iznutra ostane upaljena. Stoga se uvijek oprezno nanosi samo uz rub rane.

Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje korištenje gaveza. Mast od gaveza namijenjena je samo za vanjsku uporabu. Općenita preporuka je da se ne koristi dulje od 4 do 6 tjedna.
Za iste tegobe može se koristiti i kod životinja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *