Gersonova terapija

Gersonova terapeutska dijeta protiv raka

Prirodna medicina Zdravi recepti

Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu. Osim tradicionalnih načina liječenja raka, postoji mnogo alternativnih prirodnih terapija za koje je utvrđeno da su učinkovit i moćan način sprječavanja ili liječenja raka.

Jedna od najpoznatijih alternativnih metoda liječenja raka je Gersonova terapija. To je prehrambena praksa koja uključuje strogu dijetu, suplemente, detoksikaciju i hladno prešane voćne sokove.

Saznajte zašto i kako to može biti učinkovita metoda za liječenje raka i raznih drugih kroničnih bolesti. Evo detaljnog pregleda prehrane Gersonovom terapijom.

Dr. Max Gerson

Gersonova terapija

Max Gerson bio je njemačko-američki liječnik koji je razvio Gersonovu terapijsku dijetu.
Dr. Gerson je terapiju koristio za svoje ponavljajuće migrenske glavobolje. Zatim ga je predstavio javnosti za tuberkulozu kože (tuberkulozu), druge degenerativne bolesti, a kasnije i za oboljele od raka.

Osnovni pojam Gersonove dijetetske terapije je da se tijelo može samo izliječiti. Jedino što trebate učiniti je vratiti i obnoviti mehanizam ozdravljenja. Mehanizam koji je potisnut kemikalijama, pesticidima, gljivicama, teškim metalima itd.

Terapija ima za cilj potaknuti metabolizam cijelog tijela kako bi spriječila tijelo da se ošteti i umjesto toga pokrenula samoizlječenje. Gersonov režim se sastoji od hranjivih tvari (kroz sokove od voća i povrća), dodataka prehrani, organske prehrane na biljnoj bazi i detoksikacije.

Gersonova terapijska dijeta stekla je popularnost kao komplementarna i alternativna vrsta liječenja za različita zdravstvena stanja, kao i za rak. Ljudi se također pozivaju na Gersonovu terapiju koristeći druge nazive, poput Gersonovog režima, Gersonove dijete ili ponekad Gersonove metode.

Pogledajte ovaj jednostavan pregled protokola Gersonove dijete:

Kako djeluje Gersonova dijetalna terapija?

Gersonova je glavna pretpostavka da bolesti poput raka uspijevaju uglavnom zbog promjena metabolizma na staničnoj razini. Nakupljanje toksina u tijelu od otrovnih tvari može preopteretiti i oslabiti jetru, oštetiti DNA i omogućiti rast raka.

Ideja korištenja Gersonove terapije dijetom je uklanjanje toksina: Nakon što se očistite od toksina, vaša oštećena jetra i stanično tkivo počinju se popravljati. Tada vraćate zdrav metabolizam, robusni imunološki sustav, a time i cjelokupno zdravlje tijela.

Tri bitne terapijske komponente Gersonove dijetetske terapije

 1. Hranjive tvari: Gersonova terapija uključuje svježe organske proizvode koji uključuju povrće, voće i cjelovite žitarice. Hrana je bogata kalijem i ima malo natrija (soli) i osmišljena je da obogati vaše tijelo dovoljnim hranjivim tvarima.
 2. Dopune: Gersonov terapijski postupak zahtijevat će nadopunu odabranih proizvoda za obnovu zdravih stanica radi pravilnog metabolizma i jačanje imuniteta.
 3. Detoksikacija: Tijelo oboljelog od raka otrovno je zbog godina loše prehrane, izloženosti okolišu i stresa. Povrh toga, sirova vegetarijanska prehrana počinje razgradnju otrovnog tumorskog tkiva i preopterećuje tijelo toksinima. Klistiri kavom su ono što se koristilo za uklanjanje ovih toksina, mada mi nismo pristalice korištenja kave jer kava sama po sebi je neurotoksin nižeg stupnja.

Gersonova terapija koristi strogi plan liječenja kojeg biste se trebali pridržavati.

Ukratko evo glavnih komponenti:

 • Svježi sokovi – Svježi organski sok – oko 13 šalica dnevno od o,20 dcl, u intervalima od sat vremena. Sokovi su lako probavljivi i povećavaju energiju, a uključuju: sok od naranče, zeleni sok, jabuka-mrkva, sok od mrkve
 • Vegetarijanski obroci – kuhana organska hrana koja se lako probavlja.
 • Dodaci prehrani – poput kalija, otopine joda (jod, kalijev jodid, voda), vitamina (A, B3 i vitamin C) i lanenog ulja.
 • Enzimi – Koenzim Q10 s B12, enzimima gušterače i pepsinom.
 • Detoksifikatori – U Gersonovoj terapijskoj dijeti klistir od kave glavni je sastojak detoksikacije i koristi se više puta dnevno. Klistir od kave nije za čišćenje debelog crijeva! To je dodatna korist … Međutim, glavni cilj je detoksikacija jetre.

Klistiri kavom uvelike su popularizirani Gersonovom terapijom, a danas većina alternativnih klinika koristi klistire kavom kao dio svog protokola. Napominjemo da je kava neurotoksin i mi osobno se ne slažemo s korištenjem kave u bilo koje svrhe.

Što treba izbjegavati dok ste na protokolu Gersonove dijete?

Svi životinjski proizvodi, MSG, proizvodi od soje, nešto povrća (poput sirovog špinata i gljiva), natrij, slatkiši, neki začini, masti, ulja (osim lanenog ulja), alkohol, većina higijenskih proizvoda, voda i drugo.


Znanost je Gersonovoj terapiji uskratila priliku da stoji čvrsto i zauzme mjesto u liječenju raka. Kao što možda dobro znate, većina liječnika ne podržava alternativno ili prirodno liječenje. Suvremena medicina uglavnom bi se bavila simptomima bolesti umjesto uzrokom. Gersonova terapija je suprotna ovoj vrsti liječenja i umjesto toga izravno se bavi glavnim uzrokom i uklanjanjem simptoma.

Cilj Gersonove terapije je pokrenuti potpuno samoizlječenje vašeg tijela do konzumirajući biljnu prehranu bogatu hranjivim tvarima. Koncentracija Gersonove terapije je potaknuti zdravu probavu. Sa zdravim crijevima možete imati robustan imunološki sustav, spriječiti, pa čak i preokrenuti različite bolesti.

Glavni recepti

Sok od mrkve

Sastojci soka od mrkve i jabuke:

3-4 velike mrkve, oprane, očišćene, ali oguljene, s krajevima i vrhovima
1 velika jabuka, jezgra, sjemenke

Sastojci soka od mrkve:

5-6 velikih mrkvi, opranih, očišćenih, ali oguljenih, s krajevima i vrhovima

Sastojci citrusnog soka

3-4 naranče ili 1-2 grejpa

Zeleni sok

¼ glavica (6-7 listova) romska, crvena ili zelena lisnata salata
2-3 lista eskarola
2-3 lista endivija
2-3 zrna repe, unutarnji listovi
7-8 listova potočarke
3-4 lista crvenog kupusa
¼ srednje zelena paprika
1-2 srednja lista blitve, bilo koje boje
1 velika jabuka, jezgra, sjemenke uklonjene

Hipokratova juha

1 srednji korijen celera, vlakna uklonjena grubo nasjeckana
2-3 srednja krumpira grubo nasjeckana
1-2 srednje žuta luka, grubo nasjeckana
2 mala ili jedan veliki poriluk, grubo nasjeckan
4-5 rajčica, grubo nasjeckanih
4-5 češnjaka češnjaka
1 srednji korijen peršina (ili ¼ hrpa svježeg peršina)

Pročišćena voda

Upute

 1. Stavite sve sastojke u lonac od 5 litara.
 2. Dodajte pročišćenu vodu da malo prekrije povrće, oko 2 litre.
 3. Pustite lonac da zavrije.
 4. Smanjite vatru na vrlo nisku vrijednost i kuhajte poklopljeno 90-120 minuta ili dok svo povrće ne omekša.
 5. Prođite kroz mlin za hranu kako biste uklonili vlakna.

Varijacije

 • Ovu juhu mijenjajte samo korištenjem manje ili više bilo kojeg od navedenih sastojaka. Nemojte dodavati sastojke koji nisu navedeni.
 • Promijenite količinu pročišćene vode kako biste napravili gušću / rjeđu juhu
 • Koristite korijen celera ako se ne može pronaći celer u listu.
 • Ako ne možete pronaći poriluk, upotrijebite dodatni luk ili dva.
 • Žuti luk zamijenite crvenim lukom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *