Gersonova terapija

Gersonova terapija – ozdravite svoje tijelo

Savjeti o prehrani

Gersonova terapija zasniva se na prirodnoj prehrani koju je osmislio i razvio njemački liječnik Max Gerson. U osnovi, Gersonova terapija je pristup sveobuhvatnog liječenja tijela koristeći specijalan plan prehrane i detoksikacije.

Cilj ove terapije je potaknuti sposobnost organizma da se sam bori sa stanicama raka, odnosno poboljšati sposobnost organizma da se samo izliječi. Danas je jedna od najpoznatijih prirodnih terapija karcinoma u svijetu.

Osim raka, Gersonova terapija može poboljšati opće zdravstveno stanje i pomoći kod bolesti bubrega, epilepsije, dijabetesa, artritisa i srčanih bolesti, a korisna je i u liječenju kod ovisnosti od droga i/ili lijekova.

Gersonov prvi cilj nije bio izliječiti rak, već migrene od kojih je i sam patio. Nakon što je razvio dijetu koja mu je ublažila glavobolje, preporučio ju je pacijentima koji su također patili od migrena. Jedan od pacijenata se nije samo oslobodio migrene, već su mu zacijelile i rane od tuberkuloze. Gersonov uspjeh pri liječenju tuberkuloze kroz dijetu doveo mu je i pacijente koji boluju od raka, te je otkrio da njegova dijeta liječi i rak.

Gerson je shvatio da visoka stopa raka počinje otrovnom i osiromašenom zemljom, kao i sa prerađenom hranom punom aditiva. Gersonova dijeta je detox dijeta puna sirove i organske hrane, suplemenata i svježe cijeđenog voća. Pacijenti konzumiraju sok svakih sat vremena koristeći do oko 10 kilograma organskog voća i povrća dnevno. Detoksikacija je glavna komponenta njegove dijete s malo natrija i puno kalija uz alkalizaciju tijela. Klistiri kavom pomažu pri detoksikaciji i olakšavaju bol. Gersonov program je dvogodišnji program koji liječi svaki tip raka, ali i druge kronične bolesti.

Od strane medicinskih institucija i farmaceutske industrije, Gersonova terapija je zabranjena i neprihvatljiva iako je izliječila više od 99 posto slučajeva koji su smatrani neizlječivim od strane njihovih liječnika.

Kako djeluje?

Gersonova terapija, umjesto da liječi samo simptome određene bolesti, liječi uzroke većine degenerativnih bolesti: zasićenosti toksinima i manjak hranjivih tvari u organizmu.

Ona regenerira tijelo hraneći ga dnevno sa 7 do 10 kilograma organski uzgojenog voća i povrća. Ono se najčešće konzumira u obliku svježih sokova, do 13 čaša dnevno. Tako se udvostručuje oksigenacija organizma, a upravo je nedostatak kisika u krvi jedan od uzroka mnogih degenerativnih bolesti. Metabolizam se pokreće i uz pomoć kalija i drugih dodataka prehrani te izbjegavanjem životinjskih masti i drugih toksina.

Kako izgleda prehrana za vrijeme Gersonove terapije?

Ovako izgleda tipična dnevna dijeta za pacijenta na Gersonovoj punoj terapiji:

  • trinaest čaša svježih sokova od mrkve, jabuke i zelenog lisnatog povrća;
  • tri jela na biljnoj bazi: klasičan obrok čine salata, kuhano povrće, pečeni krumpir, Hipokratova juha i sok;
  • svježe voće i povrće na raspolaganju u svako doba za grickanje mimo redovite prehrane.

Zašto sokovi?

Prešani sok od sirove hrane nudi najlakši i najučinkovitiji način za provođenje kvalitetne prehrane. Sokovima pacijenti uzimaju veliku količinu hranjivih tvari i enzima na način koji je lako probaviti i apsorbirati.

Sastojci za zeleni sok

  • Zelena salata – ¼ do ½ glavice (ovisno o veličini salate)
  • Zimska salata (escarole) – 2 ili 3 lista
  • Mlado lišće repe – 2 do 3 lista
  • Potočarka – 5 ili 6 listova
  • Crveni kupus – 2 ili 3 lista
  • Zelena paprika – ¼
  • Blitva
  • Zelena jabuka – 1

Oprani i usitnjeni sastojci ubacuju se u mikser, a zatim promiješaju. Sam sok se pije svjež.

Dodaci prehrani

Svi lijekovi koji se koriste u ovoj terapiji su strogo kontroliranog organskog porijekla. Dodaci prehrani koji se koriste u Gersonovoj terapiji uključuju:

  • kalij
  • Lugolova otopina
  • vitamin B-12
  • hormone štitnjače
  • enzim gušterače

Čišćenje organizma klistirom od kave

Prema Gersonu, potrebno je raditi klistir od kave četiri puta dnevno, a u slučaju velikih tumora i češće.
Gerson je ustanovio da klistiri najbolje čiste jetru i uklanjaju otrove iz organizma.
Za jednu dozu klistira priprema se 900 ml kuhane kave. Povremeno se u tu svrhu koristi i ricinusovo ulje.
Tijekom provođenja klistira potrebno je iz uporabe izbaciti sve kemijske kozmetičke proizvode koji dolaze u dodir s kožom ili sluznicom.

Ograničenja Gersonove terapije

Iako je terapija učinkovita u liječenju iznenađujuće širokog spektra kroničnih i degenerativnih bolesti, postoje ograničenja u vezi toga što terapija može učinkovito liječiti.

Postoji niz stanja koje Gersonova terapija ne može liječiti ili za čiji je tretman potreban medicinski nadzor ili koji zahtijevaju značajne izmjene u standardnom obliku terapije. Postoje i druga stanja za koja ne postoje značajni dokazi da im Gersonova terapija može pomoći, kao što su neke rijetke ili genetski uvjetovane bolesti.

Bolesti koje ne reagiraju dobro na Gersonovu terapiju

  • ALS (Lou Gehrigova bolest)
  • Artritis ili lupus nakon dugotrajne uporabe steroida
  • Distrofije
  • Multipli mijelom
  • Rak gušterače nakon kemoterapije
  • Parkinsonova bolest

Gersonova terapija ne preporučuje se bolesnicima sa sljedećim stanjima i komplikacijama

  • paraplegičarima ili osobama prikovanima za krevet,
  • onima koji ne mogu piti ili jesti normalno,
  • koji imaju krvne ugruške,
  • kojima je uklonjeno više od pola debelog crijeva ili imaju zastoj crijeva,
  • koji imaju ileostomiju (na trbušnu stijenku se izvodi dio tankog crijeva),
  • zatajenje bubrega,
  • transplantaciju organa,
  • kojima je uklonjeno više od 75% želudca,
  • imaju perikardni ili pleuralni izljev (tekućinu oko srca ili pluća) te
  • iznenadna krvarenja.

Potpuna Gersonova terapija ne primjenjuje se u sljedećim slučajevima:

  • leukemija,
  • metastaze i tumori na mozgu,
  • bolesti srčanih zalisaka,
  • tekućine u abdomenu (ascites) i
  • transplantirane koštane srži.

Sljedeća stanja mogu uvjetovati značajne izmjene u samoj terapiji, a u njezinom provođenju nužan je medicinski nadzor:

  • kronična bolest bubrega,
  • dijabetes tipa I ili II,
  • bolesti srca,
  • visok krvni tlak i
  • teška bolest jetre.

Slijeđenje Gersonove terapije zahtijeva radikalne promjene u načinu života, a one mogu biti previše za one slabije volje. Ovakva restriktivna dijeta treba se provoditi disciplinirano i svakodnevno kroz duži period, dvije i više godina. Pacijenti na ovoj terapiji trebaju veliku podršku svoje okoline.

Također, potencijalni pacijenti moraju se u potpunosti educirati o svemu što Gersonova terapija uključuje i ozbiljno razmotriti jesu li spremni u potpunosti joj se posvetiti.

Kako izgleda jednodnevni jelovnik dr. Gersona

Dati ću vam primjer jelovnika za jedan dan koji možete pripremiti.
Kada je u pitanju Gersonova terapija recepti su prilagodljivi svim načinima spremanja hrane, pa u skladu s tim možete napraviti po osobnoj želji ono što volite i kako želite.

Doručak: Miks dinje i manga

Potrebni sastojci:

  • nekoliko kriški ovih ukusnih voćki
  • pola žlice meda
  • žlica lanenog ulja
  • malo limunovog soka
  • menta.

Priprema: Isjecite kriške voća i stavite ih u plitku posudu. Pomješajte med, ulje i limunov sok te ga prelijte preko dinje i manga. Na kraju dodajte malo mente kako bi jelo dobilo svjež i još ljepši ukus.

Ručak: Punjene tikvice

Potrebni sastojci:

  • 8 komada tikvica srednje veličine
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 zelena paprika
  • 3 svježa rajčica
  • 1 žlica sitno sjeckanog peršina
  • češanj bijelog luka
  • zelena salata
  • 6 žlica jabukovog octa ili limunovog soka
  • 4 žlice vode
  • ulje lana

Priprema: Kratko prokuhajte tikvice na blagoj vatri kako bi malo omekšale. Potom im odsjecite koru i prepolovite ih po dužini. Žlicom izdubite i uklonite srednji dio koji je pun sjemenki. Potom ih isjeckajte kako želite, pa im dodajte sitno nasjeckan crni luk.

Zelenu papriku, rajčicu, peršin i bijeli luk isjeckajte pa zatim napravite smjesu kojom ćete puniti tikvice. Prije nego ih napunite, marinirajte ih u octu ili limunovom soku uz dodatak ulja lana. Kada ispunite smjesom i završite sa pečenjem, stavite ih na oprane listove zelene salate i poslužite.

Užina: Salata od pirinča

Sastojci:

  • 1 zelena paprika
  • 1 crvena paprika
  • svježa rajčica
  • šalica kuhane riže
  • žlica lanenog ulja
  • malo jabukovog octa
  • češanj bijelog luka
  • žlica smeđeg šećera

Priprema: Isjecite paprike i rajčicu na komade. Pomoću lanenog ulja, octa , bijelog luka i smeđeg šećera pripremite umak tako što ćete ih jednostavno pomješati u jednoj posudici. Povrće prelijte sa ovom mješavinom i na kraju dodajte šalicu kuhane riže. Po želji, možete uz ovo jelo poslužiti i zelenu salatu.

Večera: Hipokratova juha

Potrebni sastojci:

  • 1 korjen peršina
  • 1 korjen celera
  • 2 crna luka
  • 1 poriluk
  • malo bijelog luka
  • žlica sjeckanog peršinovog lista
  • 600 grama rajčice
  • 400 gr krumpira

Priprema: Hipokratova juha se jednostavno priprema, pa je potrebno da sve povrće operete, isjeckate ili izrendate. U jednom loncu zagrijte vodu na najjačoj temperaturi i u nju ubacite ove sastojke. Kada počne vriti, smanjite vatru i kuhajte između sat i pol do dva sata, sve dok povrće ne omekša. Na kraju samo propasirajte kako bi juha bila malo gušća i poslužite.

Prijedlog za desert: Sladoled od marelica

Sastojci:

  • 200-250 grama suhih marelica
  • 6 dl vode
  • 280 gr jogurta
  • 2 žlice meda

Priprema: Potopite marelice u malo vode i zatim zagrijte do vrenja. Potom smanjite temperaturu, lonac poklopite i kuhajte pola sata do 40 minuta. Nakon toga dolijte preostalu vodu i ostavite da se ohladi. Zatim izmiksajte marelice zajedno sa vodom u blenderu sve dok ne dobijete glatku masu. Prelijte u plastičnu zdjelu i pomješajte je zajedno sa jogurtom i medom.

Posudu poklopite i stavite da se hladi 3 sata u zamrzavaču. Ukusni sladoled poslužite hladan nakon ručka ili užine, jer će vam dati zdrave ugljikohidrate i preko potrebnu energiju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *