Ginkgo biloba

Ginko biloba kao lijek

Savjeti o prehrani

Ginkgo biloba dvodomno je listopadno drvo (postoje muške i ženske biljke) koje ima lepezasto svilenkasto lišće na dugim stapkama, a sjeme (koštica) je obavijeno mesnatim dijelom poput šljive ili višnje. Iako se ubraja u prijelaznu kariku između golosjemenjača i kritosjemenjača, obično ga se uvršćuje u četinjače. Ginkgo kao vrsta klasificira se u posebnu diviziju Ginkgophyta, koja sadrži jedan jedini razred ginkgoopsida, red ginkolikih, porodicu ginkovki i rod ginkgo.

Istraživanja ljekovitih svojstava ginka ukazuju na njegovo snažno antioksidativno djelovanje, prvenstveno zbog visoke koncentracije flavonoida. Lišće ginko bilobe, između ostalog sadrži flavonoide, kempferol, kvercetin, izoramnetin i druge glikozide, proantocijanidine, terpene neflavonoidnog porijekla, i to bilobalid i ginko glide A, B i C, lignine, eterična ulja i taninsku kiselinu.


Ova drevna biljka (postoji već preko 300 milijuna godina) djeluje na poboljšanju iskoristivosti kisika i tako poboljšava pamćenje, koncentraciju i druge mentalne sposobnosti.

Ginko biloba je također pokazala značajno poboljšanje vida te može pozitivno utjecati na oštećenje mrežnice oka. Učinkovita je u tome da olakšava glavobolju, sinusitis i vrtoglavicu, a također može pomoći osloboditi od kroničnog zujanja u ušima.

Istraživanja su pokazala kako ginko biloba pokazuje izvrsne antioksidativne sposobnosti u poboljšanjima trombocita i živčanih funkcija, protoka krvi do živčanog sustava i mozga. Također, značajno je utjecala na smanjenje viskoznosti krvi.

Dosad je provedeno puno istraživanja o ekstraktu lišća ginko bilobe, pogotovo u Njemačkoj i Francuskoj te je pokazala značajne rezultate u liječenju Alzheimerove bolesti, cerebralne ateroskleroze, gluhoće, demencije, depresije, Raynaudovog sindroma, bolesti krvožilnog sustava i mnoge druge.

Međutim, istraživanja su pokazala kako je najučinkovitija u poboljšanju protoka krvi u rukama i nogama kao i u smanjenju kratkoročnog gubitka pamćenja.

Oprez!

Premda je ginko biloba jedna od trenutno najpopularnijih biljaka u alternativnoj medicini za liječenje brojnih poremećaja, ona nema samo pozitivan učinak što dokazuju i određena istraživanja.

Primjerice, osobe koje pate od epilepsije, ne bi trebale konzumirati ginko bilobu, budući da ova biljka kod tih osoba pojačava učestalost epileptičnih napadaja. Osim toga, ginko biloba smanjuje i učinak lijekova koji se koriste za liječenje epilepsije.

Ginkgo ne smiju koristiti bolesnici koji su podložni jakom krvarenju, ne smije se kombinirati s lijekovima koji sprječavaju zgrušavanje krvi, onima koji se koriste za probleme sa srcem, niti s lijekovima protiv tjeskobe i depresije, jer može smanjiti ili pojačati njihovo djelovanje.

Jedno od istraživanja potvrđuje i kako bi ginko biloba mogla imati štetan učinak kod ljudi koji jedu pečene ili sirove sjemenke ili kod onih koji piju čaj od lišća te biljke. Bilo bi najbolje kada biste se prije bilo kakvog konzumiranja ove biljke najprije posavjetovali s liječnikom odnosno stručnjakom koji bi vam moga reći više o utjecaju ginko bilobe na vaše zdravlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *