Ginseng

Ginseng kao lijek

Savjeti o prehrani Korisni savjeti

Ime ginseng izvedeno je iz kineske riječi “jensheng“, a podrazumijeva biljku čiji korijen nalikuje na ljudsko tijelo. Ova nevjerojatna biljka ima doista nevjerojatan spektar djelovanja.

Iako se korijen ginsenga u kineskoj farmakologiji spominje prije više od 5000 godina, on je još predmet istraživanja i dokazivanja. Ginseng je korijen višegodišnjih biljaka Panax quinquefolius L. koji raste u SAD-u i Kanadi i Panax ginseng C. A. Meyer (Araliaceae) koji raste u Kini i Koreji.

Panax quinquefolium L. poznat je kao američki ginseng, a Panax ginseng C. A. Meyer kao kineski ginseng. Raste sporo, a korijen se bere kada je biljka stara oko tri do šest godina. Ginseng je višegodišnja biljka koja naraste do 50 cm. Ima uspravnu, tanku i nerazgranatu stabljiku koja na vrhu ima cvat od bijelih do zelenkastih cvjetića, a listovi su dlanasto razdijeljeni. Plodovi su svijetlocrvene bobice.

Kemijski sastav ginsenga

O kemijskom sastavu ginsenga objavljeni su mnogi radovi. Malo je biljnih droga koje sadrže tolike sastavnice različitih kemijskih struktura. Tijekom dugogodišnjih istraživanja izolirani su: triterpenski saponini (ginsenozidi), eterično ulje, polisaharidi, poliacetileni, fenolne supstancije, trigliceridi, masne kiseline, aminokiseline, peptidi, pektini, steroli, bjelančevine i mineralne tvari, vitamini (B1, B2, B12 i C vitamin).

Ginseng – ljekovita svojstva

Ginseng je tradicionalno bio korišten za brojne bolesti, međutim, samo dio njih su ozbiljno istraživali. Prema legendi, Ginseng je duh koji silazi među ljude i daje im svoju ljekovitu bijelu krv.

Azijski ginseng raste na područjima:

 • Koreje,
 • sjeveroistočne Kine,
 • Sibira – gdje je vrsta ginsenga drukčija.

Postoje dvije glavne vrste ginsenga, azijski ili korejski ginseng (Panax ginseng) i američki ginseng (Panax quinquefolius), a istraživanja su pokazala da različite vrste ginsenga imaju različite prednosti, pišu stručnjaci zdravstvenog portala Healthline.

Američki ginseng ima umirujuće djelovanje, a azijski ginseng pruža okrepljujući učinak.

“Iz korijena američkog i azijskog ginsenga je izolirano više od 100 različitih ginsenozida, koji predstavljaju aktivne sastojke ove biljke. Nakon ginsenozida je pronađena i druga skupina aktivnih sastojaka koji se zovu gintonini“, ističu korejski znanstvenici u radu objavljenom 2013. godine u časopisu Acta Pharmacologica Sinica.

Istraživanja su pokazala da ginseng može potaknuti i pozitivno utjecati na imunološki sustav, te tako smanjiti prehladu u odraslih, a vjeruje se također da ginseng može smanjiti razinu šećera u krvi. Koristi se i kako bi poboljšao koncentraciju.

Osim toga, potvrđeno je pozitivno djelovanje na:

 • imunološki sustav,
 • moždane funkcije,
 • erektilnu disfunkciju,
 • upalne procese u tijelu,
 • umor i bezvoljnost,
 • smanjenje koncentracije glukoze u krvi.

Zbog mnogih antioksidativnih sastojaka koje korijen ginsenga sadrži, može djelovati protiv oksidativnog stresa u ljudskim stanicama, a posljedično bi mogao djelovati negativno na rast tumorskih stanica, pišu stručnjaci sa zdravstvenog portala Medical News Today.

Međutim, mnogi znanstvenici smatraju kako je potrebno provesti više istraživanja kako bi se utvrdila korisnost ginsenga.

Ukoliko kupujete ginseng, uvijek pročitajte sastav proizvoda i tko je proizvođač. Npr. moj prijedlog – https://naturashop.com.hr/102-ginseng

Ginseng protiv oksidativnog stresa

Zahvaljujući svojem antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, ginseng se pokazao kao vrijedna pomoć u smanjenju upalnih markera i zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Tako su rezultati jednog istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Ethnopharmacology u kojem je sudjelovala 71 žena u postmenopauzi, pokazali kako uzimanje ginsenga u obliku dodatka prehrani može povećati aktivnost prirodno prisutnih antioksidativnih enzima te na taj način pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u organizmu.

Ginseng i mentalno zdravlje

Ginseng može pozitivno utjecati i na razne funkcije mozga, kao što su pamćenje, ponašanje, ali i raspoloženje.

Istraživanje provedeno na 30 zdravih odraslih osoba bavilo se ispitivanjem kako pojedinačne doze od 200 mg, odnosno 400 mg ekstrakta ginsenga utječu na kognitivne sposobnosti, mentalni umor te razinu glukoze u krvi nakon mentalnog testa. Rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Psychopharmacology, a pokazali su da je doza od 200 mg popravila raspoloženje te poboljšala kognitivne sposobnosti, dok je doza od 400 mg izazvala osjećaj smirenosti.

Slično istraživanje objavljeno u časopisu Human Psychopharmacology otkrilo je da uzimanje ginsenga u dozi od 400 mg dnevno tijekom osam dana može poboljšati smirenost i matematičke sposobnosti.

Ginseng i imunitet

Aktivni sastojci ginsenga pokazali su se korisnima i za poboljšanje zdravlja imunosnog sustava.

Naime, rezultati istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu Journal of Translational Medicine, u kojem su sudjelovale 72 zdrave osobe dobi 50 – 75 godina pokazuju da je uzimanje ekstrakta ginsenga utjecalo na povećanje aktivnosti NK stanica imunosnog sustava za čak 35,2%, u odnosu na placebo skupinu.

NK stanice (engl. „natural killer“) ubrajamo u skupinu bijelih krvih stanica. One predstavljaju sastavni dio našeg urođenog imuniteta, imaju važnu zadaću u eliminaciji karcinogenih stanica i patogenih bakterija, virusa te tako osiguravaju učinkovitu prvu crtu obrane organizma od raznih bolesti.

Ginseng i erektilna disfunkcija

Znanstvene studije pokazuju kako ginseng može biti korisna alternativa u liječenju erektilne disfukcije, a spomenuto pozitivno djelovanje pripisuje se sposobnosti ginsenga da utječe na poboljšanje proizvodnje dušikovog oksida. Ovaj spoj, naime, poboljšava opuštanje mišića te povećava cirikulaciju krvi u organizmu.

Međutim, znanstvenici naglašavaju kako je potrebno provesti dodatne studije kako bi mogli donijeti konačan zaključak o djelovanju ginsenga kod erektilne disfunkcije.

Primjena

Ginsengu za sazrijevanje od sjemena do razvijene biljke treba pet do sedam godina, kada zadobiva slatki aromatični miris.

Na jednoj stabljici razvija se nekoliko listova, sa zelenkasto bijelim cvjetovima, koji kasnije daju grozdaste plodove svjetlo crvenih bobica.

Kao ljekoviti pripravak najviše se koristi korijen biljke. Najbolji je za upotrebu četiri do osam godina nakon sadnje.

Korijen ginsenga vadi se u jesen, suši se, usitnjuje i priprema u obliku praha, kapsula, tekućeg ekstrakta ili medom zaslađenih slatkiša.

Mogu se koristiti i listovi ginsenga, no najčešće se pripravljaju i prodaju ekstrakti osušenog korijena ginsenga.

Preporučena doza ginsenga je 2 čajne žlice tekuće tinkture 3 puta dnevno. U obliku praha uzima se 2-4 grama ginsenga dnevno.

Ne preporučuje se primjena ginsenga u trudnoći i tijekom laktacije. Ako imate visoki krvni tlak, prije korištenja ginsenga savjetujte se s vašim liječnikom.

Ginseng – čaj

Zeleni čaj od ginsenga je koristan za:

 • poboljšavanje pamćenja i koncentracije,
 • poboljšavanje imuniteta i obrane od prehlada,
 • borbu protiv stresa.

Napravite ga tako da:

 • Ugrijete vodu do vrenja i zatim je ohladite na otprilike 80 stupnjeva Celzijevih.
 • Čajnu žličicu mješavine za čaj prelijete s 2 decilitra vode.
 • Čaj ostavite 5 do 10 minuta, a zatim ga procijedite.

Doziranje i primjena čaja ovisi o sastavu mješavine za čaj od ginsenga koju ste kupili. Općenito se preporučuje jedna šalica čaja dnevno kroz period od mjesec do dva dana.

Znanost o ginsengu

Dokazivano je njegovo djelovanje na karcinom i dokazana je značajna poveznica između uzimanja ginsenga i smanjivanja rizika od dobivanja raka dojke. Pronađeni su i zabilježeni utjecaji ginsenga i u osoba koje su ga povremeno uzimale jednom do tri puta godišnje. Različite vrste ginsenga imaju različite saponinske profile i različite udjele djelatne tvari (ginsenozida). Dokazano je i protektivno djelovanje ginsenga kod virusne infekcije. Pripravci ginsenga su uglavnom prepoznati kao afrodizijaci. Njegovo afrodizijačko djelovanje dokazano je u brojnim studijama.

Uzimanje s oprezom

Oprez je potreban kod trudnica, dojilja i djece. Nuspojave koje su mogu javiti od preparata ginsenga su rijetke i blage kao što su blage probavne smetnje, problemi sa spavanjem ili alergijske reakcije. Moguće su interakcije s lijekovima pa je potreban oprez kod bolesnika koji boluju od raka, dijabetesa i hipertenzije.

Ginseng – interakcije s drugim tvarima

Budući da ginseng može utjecati na razinu šećera u krvi, osobe koje uzimaju lijekove za dijabetes ne bi ga trebale koristiti bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Bez obzira patite li od ikakvih bolesti, prije konzumiranja ginsenga savjetujte se s liječnikom. Ostale kombinacije koje bi mogle rezultirati nepoželjnim učincima su:

 • ginseng s alkoholom,
 • ginseng s kofeinom,
 • antidepresivi s ginsengom,
 • lijekovi za liječenje jetre i ginseng,
 • imunosupresivi s ginsengom,
 • lijekovi za visoki krvni tlak i ginseng,
 • inzulin s ginsengom.

Također se ne preporučuje osobama koje pate od ovih bolesti:

 • hemofilija,
 • srčane bolesti,
 • dijabetes,
 • autoimune bolesti,
 • nesanica,
 • shizofrenija.

Kako ne bi došlo do nuspojava, stručnjaci sugeriraju da se ginseng ne koristi duže od tri mjeseca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *