Glavobolja

GLAVOBOLJE

Simptomi

U široj populaciji bol u gornjem dijelu vrata i glavobolje su česta pojava.

Trenutno je prevladavajuća pretpostavka kako su sve kronične i ponavljajuće glavobolje migrene ili tenzijske glavobolje, međutim ta teza treba biti korjenski preispitana. To se posebno odnosi u slučajevima kad simptomi očito nisu vaskularne prirode (migrena) ili nisu povezani uz jasno određene strukturalne probleme. Međutim, iako se neki simptomi cervikogene glavobolje mogu preklapati sa simptomima kod migrena i tenzijskih glavobolja, postoje određeni kriteriji diferencijacije i testovi postavljanja pravilne dijagnoze koji mogu ustvrditi razlike između glavobolja.

Naime postoji nekoliko različitih vrsta glavobolja:

Klasičnu cervikogenu glavobolju karakterizira ponavljajuća, dugotrajna, jaka jednostrana bol glave koja proizlazi iz vrata. Glavobolja je dominantna uvijek na jednoj strani, ali može se pojaviti i na suprotnoj strani u puno manjoj mjeri, te ta dominantna bol ne prelazi sa jedne na drugu stranu. Bol je locirana u donjem dijelu glave straga na spoju s vratom te se može širiti prema očima. Isto tako bol se može širiti i prema čelu te sljepoočnicama kao i prema ruci i ramenu iste strane.
Vratna kralježnica najčešće ima smanjen opseg pokreta te se glavobolja može osjetiti kod određenih pokreta i položaja vrata kao i prilikom pritiska na određene točke u vratu.

Migrene su glavobolje karakterizirane lupajućom boli, koje oslabljuju i proizlaze iz promjena krvnih žila u mozgu. Može se pokazati u klasičnom obliku sa aurom ili može početi bez aura.
One se javljaju često, jake su i oslabljujuće. I dalje postoje neslaganje oko uzročnika migrene uglavnom između vaskularne i neurološke prirode. Migrene se mogu ispoljavati na sličan način poput cervikogenih glavobolja jer su jednostrane, srednjeg do jakog intenziteta te traju 4-72 sati.
Češće su kod žena, izazivaju lupajuću bol te izazivaju mučninu, povraćanje i osjetljivost na svijetlost i zvuk.

Tenzijske glavobolje proizlaze iz emotivnog stresa zbog kojeg onda dolazi do grčenje i napetost mišića vrata koji onda mogu uzrokovati glavobolju. Fizička aktivnost uglavnom olakšava ovu vrstu glavobolje.
Tenzijske glavobolje češće su kod žena, stvaraju bol koja se dvostrano širi od čela do potiljka te čak i do vratnih mišića. Nema simptoma koji su česti kod migrena (jednostrano udaranje boli, mučnina, osjetljivost na svjetlost).
Uglavnom se opisuje kao stezanje, pritisak i/ili tupa bol.

Točna diferencijalna dijagnoza kroničnih glavobolja tako postaje najvažniji korak prema uspješnim rezultatima terapije. Iz pravilne diferencijalne dijagnoze, fizioterapeut bi trebao identificirati najprimjerenije metode manualne terapije, vježbanja umjesto primjenjivanja iste terapije na sve pacijente, bez konkretne dijagnoze.

1 razmišljanje na “GLAVOBOLJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *