Granole su hrskave zdrave grickalice koje se obično prave od zobenih pahuljica, orašastih plodova, sjemenki i sušenog voća. Sastojci se obično peku u pećnici na niskoj temperaturi kako bi se osušili i postali hrskavi. Mogu se jesti same kao grickalice ili se mogu poslužiti s biljnim jogurtom, mlijekom ili voćem za zdravi doručak ili međuobrok. Postoje različiti okusi granola, uključujući čokoladu, med, cimet i voće poput brusnica i jabuka. Granole su popularne jer su bogate vlaknima, proteinima i zdravim mastima, a istovremeno su ukusne i praktične za konzumiranje u pokretu.
Sastojci za granole:
🌱 1 šaka lješnjaka
🌱 1 šaka oraha
🌱 1 šaka badema
🌱 1 šaka suncokretovih sjemenki
🌱 1 šaka zobenih pahuljica
🌱 1 žličica chia sjemenki
🌱 1 žličica lanenih sjemenki
🌱 2 žlice kokosovih mrvica
🌱 10 datulja
🌱 1 dcl vode
Priprema:
- Sve sastojke ubaciti u procesor hrane ili multipraktik i izmiksati.
- Smjesu žlicom ili špahlom razvaljati na pliticu dehidratora u željeni oblik, debljine oko 1 cm i sušiti na 46 stupnjeva oko 8 – 10 h.
- Kasnije, na pola sušenja kad ih budete okretali, razlomite ih rukama na sitnije komadiće.
- Ukoliko netko ima malu sjeckalicu (kao ja 🙃) tada ubacite sve suhe sastojke i izmiksajte, a zatim ubacite datulje i vodu, i izmiksajte u pastu te dodajte suhim sastojcima i izmiješajte. Postupak je mrvicu dulji.
U slast!!
Preuzeto sa https://www.facebook.com/rawchictikva