Grašak

Grašak kao lijek

Savjeti o prehrani

Grašak je omiljena namirnica svih gurmana a i onih koji paze na svoje zdravlje – sadrži vitamine i minerale, te fitonutrijente lutein i zeaksantin koji čuvaju zdravlje oka.

Preporučuje se za prehranu djece i trudnica, kao i bolesnicima poslije dugog uzimanja antibiotika, da bi im se poboljšao matabolizam. Grašak (Pisum sativum) dosta se često koristi u prehrani jer je vrlo hranjiv. Vodi porijeklo od divljeg graška, mada su križanjem dobivene sorte dobre kvalitete koje daju visoke prinose.

Najpoznatije sorte graška su šećerac i krunac. Na domaćem tržištu zelenog graška ima tijekom ljeta, dok je smrzut, konzerviran i suh dostupan cijele godine. Pokazalo se da grašak ima relativno veliku biološku i energetsku vrijednost. Zeleni mladi grašak bogat je korisnim sastojcima, dok suhi ima najviše kalorija.

Grašak i nutritivne vrijednosti

Grašak (Pisum sativum) je jednogodišnja zeljasta biljka koja se zbog svojih ljekovitih sastojaka vrlo često koristi u prehrani u skoro cijelom svijetu.

Grašak sadrži vitamine B skupine, osobito vitamine B1, B2, B6, niacin i folnu kiselinu neophodnima za iskorištavanje energije iz ugljikohidrata, bjelančevina i lipida. Uz navedene mikronutrijente grašak sadrži i vitamin A, magnezij, bakar, cink i kalij. Grašak obiluje snažnim fitokemikalijama antioksidativne aktivnosti, luteinom i zeaksantinom -karotenoidima koji pomažu očima od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Zeleni grašak također je dobar izvor željeza, minerala potrebnog za normalno stvaranje krvnih stanica i očuvanju njihove funkcije, čiji nedostatak dovodi do anemije, umora, smanjenog imuniteta.

Šalica (160 grama) kuhanog zelenog graška sadrži:

Kalorije: 134 kalorije (kcal)
Proteini: 8,6 grama (g)
Ugljikohidrati: 25 g
Dijetalna vlakna: 8,8 g
Šećeri: 9,5 g
Masti: 0,4 g

Zdravstvene dobrobiti

Visoka koncentracija vitamina, minerala, antioksidansa i fitonutrijenata u grašku pruža važne zdravstvene prednosti koje sežu od održavanja zdravih očiju do zaštite od određenih vrsta raka.

Zdravlje očiju

Grašak sadrži karotenoide lutein i zeaksantin. Ove hranjive tvari pomažu u zaštiti naših očiju od kroničnih bolesti, poput katarakte i degeneracije makule povezane sa starenjem. Lutein i zeaksantin djeluju kao filteri od štetnog plavog svjetla koje doprinosi katarakti i makularnoj degeneraciji.

Probavno zdravlje

Grašak je bogat kumestrolom, nutrijentom koji ima važnu ulogu u zaštiti od raka želuca. Studija iz 2009. godine u Mexico Cityju pokazala je da dnevni unos graška i drugih mahunarki smanjuje rizik od raka želuca za 50%.

Grašak je također bogat vlaknima, što pomaže u kretanju hrane kroz crijeva za lakšu probavu.

Zdravlje imuniteta i protuupalna svojstva

Grašak je prepun antioksidansa koji pomažu u izgradnji vašeg imunološkog sustava:

 • Vitamin C
 • Vitamin E
 • Cinkov
 • katehin
 • Epikatehin

Protuupalne hranjive tvari u grašku povezuju se sa smanjenjem rizika od upalnih stanja poput dijabetesa, bolesti srca i artritisa.

Sljedeći vitamini i hranjivi sastojci koji se nalaze u grašku pomažu u smanjenju upale:

 • vitamin A
 • Vitamin B
 • Coumestrol
 • Ferulic
 • Kafeinska kiselina
 • katehin
 • Epikatehin
 • Pisumsaponini I i II
 • Pisomozidi A i B

Kontrola šećera u krvi

Grašak je pun vlakana i proteina, koji pomažu regulirati način na koji probavljate škrob. Proteini i vlakna u grašku usporavaju razgradnju ugljikohidrata i pomažu u kontroli šećera u krvi. Studije pokazuju da prehrana bogata proteinima smanjuje postprandijalni (nakon obroka) šećer u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Grašak također ima nizak glikemijski indeks. To znači da je manja vjerojatnost da ćete imati nagle skokove šećera u krvi nakon što ih pojedete.

Zdravlje srca

Upala i stres uzrokovani slobodnim radikalima (oksidacija) mogu pridonijeti stvaranju plaka duž stijenki krvnih žila. Omega-3 i omega-6 masne kiseline koje se nalaze u grašku pomažu u smanjenju oksidacije i upale te sprječavaju stvaranje plakova.

Osim toga, magnezij, kalij i drugi minerali koji se nalaze u grašku mogu smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka.

Pruža dobru alternativu proteinima

Grašak je dobar izvor proteina, što ga čini idealnom alternativom životinjskim proteinima u biljnoj prehrani ili alternativom proteinima soje.

Pruža dobru alternativu željezu

Grašak je također bogat željezom, koje se obično nalazi u životinjskom mesu. To znači da grašak može biti odličan alternativni izvor željeza, pomažući tijelu da proizvodi crvena krvna zrnca koja prenose kisik po tijelu.

Reference:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-peas

Slika preuzeta sa https://www.wallpaperflare.com/two-green-snow-peas-vegetable-healthy-fitness-summer-food-wallpaper-athyh

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *