Gripa i prehlada kod djece

Gripa i prehlada kod djece

Roditelji i djeca Simptomi

Djeca se često prehlade ili dobiju gripu jer je njihov imunološki sustav još u razvoju. Dijete inače razvija imunitet na svaki virus jedan po jedan.
Uz to, manja djeca često dodiruju sve u svojoj okolini pa zato lakše pokupe virus preko ruku. Najčešće se razbole jer stavljaju prstiće u usta, nos ili trljaju oči.
Bebe i manja djeca godišnje prosječno obole od prehlade oko osam do čak 10 puta, a djeca koja odlaze u vrtić i češće.

Kako prepoznati kada dijete ima prehladu, gripu, alergiju ili nešto drugo?

Ako dijete ima prehladu, uglavnom mu curi nosić s bistrom sluzi koja bi se tijekom nekoliko dna mogla zgušnjavati i postati siva ili žuta ili zelena. Popratno se može pojaviti kašalj ili niska temperatura.
Treba pratiti i ponašanje djeteta ako se igra i jede blizu načina na koji inače to radi, onda je to vjerojatno prehlada.

Ako vam se dijete čini jako bolesno, letargično, odbija jesti ili piti, povraća ili ima proljev ili višu temperaturu može imati nešto ozbiljnije od prehlade, poput gripe, želučane gripe ili druge ozbiljnije bolesti.

Svrbež, vodenaste oči, začepljen nos klasični su znakovi alergije, kao što su opetovani napadi kihanja i svrbež kože koji traju tjednima ili mjesecima.

Također se u alergijama pojavljuje bistra sluz koja izlazi iz nosića i umjesto da se zgušnjava i postaje žutom ili zelenom, kao što je to slučaj kod djece s prehladom, sluz ostaje bistra.
Alergije ne uzrokuju groznicu, a imaju tendenciju pojavljivanja u proljeće, ljeto i ranu jesen.

Kako mogu olakšati simptome prehlade svog djeteta?

Ne postoji lijek koji omogućava da virus nestane brže, ali možete pomoći svom djetetu da se osjeća bolje i spriječiti pogoršanje infekcije osiguravajući mu puno odmora i tekućine.

Da li je sigurno svom djetetu dati lijek protiv kašlja i prehlade bez recepta?

Nikako, bezreceptni lijekovi protiv kašlja i prehlade ne smiju se davati djeci starijoj od 3 godine, kažu pedijatri. Ovi lijekovi nisu sigurni za djecu u ovoj dobi i mogu imati opasne ili čak po život opasne nuspojave.

Koji prirodni ili alternativni tretmani mogu pomoći ublažiti simptome prehlade mog djeteta?

Dodavanje nekoliko kapi prirodnog mentolaeukaliptusa ili borovog ulja u isparivač može pomoći vašem djetetu pri lakšem disanjuSljez i sljezov čaj također je dobra prirodna pomoć kod kašlja.
Žlica meda ili mala šalica čaja od kamilice također mogu biti umirujuće.

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Preuzeto sa www.wishmama.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *