Guarana

Guarana

Korisni savjeti Savjeti o prehrani

Guarana (Paullinia cupana) je grm s narančasto-žutim plodovima veličine kave koji sadrže veću koncentraciju kofeina nego kava. To je grm koji može narasti do 12 metara visine.
Plodovi u sebi imaju crne sjemenke oko kojih je bijeli sloj pa izgledaju poput očiju. Sadrže do četiri puta više kofeina od sjemenki kave, što je čini najbogatijim izvorom kofeina.

Koristi se za povećanje energije, koncentracije i poboljšanje pamćenja, a u nekim slučajevima i protiv boli i glavobolja.

Kada provjerite nutritivni sastav guarane, odmah ćete vidjeti o kako zdravoj i bogatoj biljci je riječ.
Sadržava fitokemikalije koje popularno nazivaju “vitaminima 21. stoljeća” – poput teobromina, saponina, tanina i katehina.
Fitokemikalije su moćni antioksidansi koji pomažu u sprečavanju, usporavanju ili zaustavljanju mnogih bolesti.

Teobromin iz guarane je sastojak koji pomaže pri sagorijevanju masti, pa ćete guaranu naći u mnogim pripravcima za mršavljenje i skidanje celulita.

Guarana djeluje i kao tonik i sredstvo za čišćenje crijeva, pri čemu može smanjiti simptome upalnih crijevnih poremećaja.

Služi i kao diuretik, za liječenje infekcija mokraćnog sustava, proljeva, bolnih menstruacija i glavobolja.

Guarana opušta glatke, bronhijalne mišiće, smanjuje tjeskobu, štiti neurone te pozitivno utječe na seksualnu želju u oba spola.

Liječnici preporučuju preparate od guarane za prevenciju nastanka krvnih ugrušaka.

Ova biljka služi i kao srčani stimulans te pomaže osobama s niskim krvnim tlakom.

Stručnjaci guarani pripisuju i prevenciju karcinoma.

Teobromin i teofilin djeluju stimulirajuće na centralni živčani sustav, potiču veći protok krvi u mozak te povećava izlučivanje važnog neurotransmitera serotonina. Osim toga, sadrži vitamine A, E, B1, B3, kalcij, željezo, fosfor, selen i aminokiseline. Utvrđeno je da 75 mg ekstrakta guarane poboljšava kognitivne funkcije, povećava raspon koncentracije do 6 h, otklanja umor nakon mentalnog i fizičkog rada. Upravo je zbog toga studenti i učenici često koriste, zbog brzog energy boosta. Za razliku od kave koja naglo oslobađa kofein, guarana ga oslobađa postepeno i zbog toga je njezin učinak na koncentraciju dugotrajniji.
Ipak, ne preporučuje se kontinuirana upotreba suplemenata s guaranom. Zbog koncentracije kofeina može doći do nesanice, razdražljivosti, glavobolje te rasta tlaka. Ne smiju je piti djeca, trudnice, dojilje i osobe sa srčanim bolestima. Također, kada uzimate dodatak prehrani na bazi guarane, potrebno je izbjegavati upotrebu kave kao dodatnog unosa kofeina kako biste izbjegli prekomjernu ekscitaciju organizma i nuspojave.

Nuspojave

Guarana je u pravilu sigurna za većinu odraslih osoba kada se koristi u preporučenim količinama, po potrebi (sport, učenje,…) i/ili kratkoročno. Može biti opasna, pa čak i smrtonosna, ako se uzima dugoročno i u većim količinama, upravo zato što sadrži kofein. Fatalna doza kofeina je 10 do 14 grama (150 do 200 grama po 1 kilogramu tjelesne težine). To je poprilično visoka doza, ako uzmete u obzir da jedna šalica kave sadrži 95 do 200 miligrama kofeina.

Nuspojave dobrim dijelom ovise o dozi. Tipična doza guarane može uzrokovati nesanicu, nervozu, nemir, želučane tegobe, mučninu, povraćanje, ubrzan rad srca, povišen krvni tlak, ubrzano disanje i laganu drhtavicu.

Dojilje i trudnice ne bi smjele uzimati više od 200 miligrama guarane dnevno jer je prekomjerna količina povezana s povećanim rizikom od nastanka pobačaja.

Osobe koje imaju problema s tjeskobom i anksioznošću, također trebaju pripaziti na količinu guarane.

Dijabetičari trebaju biti oprezni s uzimanjem guarane jer postoje dokazi koji upućuju da guarana može otežati kontrolu razine šećera.

Guarana sadrži kofein, koji, kada se uzima u visokim dozama, može intenzivirati proljev.

Osobe koje pate od želučanih smetnji trebaju biti oprezne s uzimanjem guarane jer može želučane smetnje učiniti još gorima.

Guarana može povisiti razinu krvnog tlaka pa se ne preporuča osobama koje pate od kardiovaskularnih bolesti.

Kofein iz guarane može smanjiti razinu kalcija u tijelu. Osobama, koje pate od osteporoze, se preporuča da dnevno ne uzimaju više od 300 grama kofeina.

Dobro je znati…

Intenzivna interakcija

Amfetamini i guarana

Amfetamini stimuliraju živčani sustav, a u kombinaciji s guaranom mogu ubrzati rad srca i povisiti krvni tlak.

Kokain i guarana

Kokain također djeluje kao stimulans, a kombinacija guarane i kokaina može biti kobna.

Efedrin i guarana

Ova kombinacija može uzrokovati ozbiljne nuspojave i probleme sa zdravljem srca jer obje tvari imaju jaka stimulativna svojstva.

Umjerena interakcija

Adenozin i guarana

Kofein iz guarane može blokirati učinak adenozida pa se svakako posavjetujte s liječnikom.

Kinolonski antibiotici i guarana

Uzimanje ovih antibiotika u kombinaciji s guaranom povećava rizik od nastanka nuspojava uzimanja antibiotika.

Cimetidin i guarana

Cimetidin može usporiti razgradnju kodeina i povećati rizik od nastanka nuspojava, kao što su glavobolje, ubrzan rad srca i tjeskoba.

Klozapin i guarana

Guarana može usporiti apsorpciju klozapina, ali također može i pojačati njegovo djelovanje.

Dipiridamol i guarana

Kofein iz guarane može blokirati djelovanje dipirdamola, stoga se svakako posavjetujte s liječnikom.

Estrogen i guarana

Ova kombinacija može uzrokovati glavobolju, ubrzan rad srca i tjeskobu. Ako uzimate estrogen, svakako ograničite unos kofeina.

Fluvoksamin i guarana

Ova kombinacija može uzrokovati previsoku razinu kofeina u tijelu i povećati djelovanje kofeina na organizam.

Litij i guarana

Vaše tijelo ima sposobnost osloboditi se viška litija, a guarana može narušiti taj proces. Ako uzimate litij, smanjite količinu kofeina, ali ne previše naglo jer možete povećati rizik od nastanka neželjenih reakcija tijela na litij.

Antidepresivi i guarana

Ova kombinacija povećava rizik od nastanka ozbiljnih nuspojava, uključujući ubrzan rad srca, visok krvni tlak i tjeskobu.

Nikotin i guarana

Ova kombinacija djeluje izrazito stimulirajuće na živčani sustav. Može uzrokovati nastanak nuspojava, kao što su tjeskoba, nervoza, ubrzan rad srca i visok krvni tlak.

Fenilpropanolamin i guarana

Ova kombinacija može uzrokovati nastanak tjeskobe, nervoze, visokog krvnog tlaka i ubrzanog rada srca.

Blaga interakcija

Alkohol i guarana

Alkohol može usporiti apsorpciju i izlučivanje kofeina. Ova kombinacija može uzrokovati nastanak nuspojava, kao što su umor, glavobolja i ubrzan rad srca.

Kontracepcijske pilule i guarana

Ova kombinacija može uzrokovati nastanak nuspojava, kao što su umor, glavobolja i ubrzan rad srca.

Flukonazol i guarana

Ova kombinacija može uzrokovati nastanak nuspojava, kao što su nervoza, tjeskoba i nesanica.

Lijekovi za dijabetes i guarana

Guarana može smanjiti učinkovitost lijekova za dijabetes pa ćete možda trebati mijenjati dozu lijeka.

Meksiletin i guarana

Meksiletin može usporiti razgradnju kofeina i može povećati djelovanje kofeina.

Terbinafine i guarana

Terbinafin može usporiti razgradnju kofeina i povećati rizik od nastanka nuspojava, kao što su umor, glavobolja i ubrzan rad srca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *