Ako volite gljive, obožavat ćete ovo gusto varivo od povrća. Uvijek možete dodati povrće koje volite pa, ako vam se ne sviđa kombinacija povrća, dodajte neko drugo po želji. No, da biste zadovoljili kriterij raznolikosti, ubacite u varivo barem 2 – 3 vrste povrća u različitim bojama. Tako ćete dobiti pravo varivo od miješanog povrća.
Sastojci:
- 200 g šampinjona (narezanih na ploške)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 glavica luka (nasjeckana)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 300 g krumpira
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 2 jušne žlice paste od rajčice
- 1 – 2 stabljike celera (narezane na kockice)
- 1 jušna žlica sojinog umaka sa smanjenim udjelom natrija
- povrtni temeljac
- 1 – 2 jušne žlice tapioka škroba
- 1 lovorov list
- papar
- sol
- pola čajne žličice talijanske ili mediteranske mješavine začina
- oko 100 ml crnog vina.
Priprema
Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte šampinjone pa dodajte luk, češnjak, celer, mrkvu i dinstajte nekoliko minuta.
Dodajte začine, sojin umak i pastu od rajčice te dinstajte još dvije minute.
Zatim dodajte tapioka škrob i vino te kuhajte dok se ne zgusne.
Dodajte krumpir i povrtni temeljac te ostavite da se kuha dok krumpir ne omekša. Količinu povrtnog temeljca prilagodite prema željenoj gustoći.