Halal prehrana

Halal prehrana

Savjeti o prehrani

Pojam halal na arapskom znači „dozvoljeno“, a odnosi se na hranu i piće koji su dopušteni pripadnicima islamske religije.

Suprotno od halal hrane, tj. kada se radi o onoj nedopuštenoj hrani i nedopuštenom piću – naziva se haram. Je li nešto haram ili halal ovisi o načinu na koji je hrana pripremljena i obrađena, pa je na primjer, priprema rižota sa vinom haram, dok je isti taj obrok bez vina – halal.

Inače je halal hrana dostupna u svim područjima svijeta, a također je prihvatljiva za sve životne dobi i za pripadnike drugih religija, kao što su i sve namirnice zdravstveno ispravne.

No, postoje i oni prehrambeni proizvodi čija je konzumacija potpuno nedopuštena, a to je najprije svinjetina, alkohol i proizvodi pripremljeni od krvi životinja. Nije dopuštena krivo zaklana životinja, odnosno ona životinja koja nije zaklana na šerijatski način, a izgledom se može primjetiti o kojem se mesu radi.

Meso koje se ne smije konzumirati na bilo koji način su:

  • svinja i vepar
  • psi i životinje mesožderi, poput medvjeda i lavova
  • ptice grabljivice, kao što je sokol
  • štetočine kao što je štakor ili škorpion
  • „životinje“, odnosno kukce koje je zabranjeno ubijati prema islamu – mrave, pčele
  • „životinje“, odnosno kukce koji se smatraju odvratnima poput muha i crva
  • životinje, tj. reptile koji žive i na kopnu i u vodi, kao što su žabe i krokodili
  • mule i domaće magarce
  • sve otrovne i opasne morske životinje

Namirnice koje se ne smiju konzumirati:

  • žitarice pripremljene s haram namirnicama, poput alkohola, masti i životinjskog sala
  • ekstrakt vanilije jer se priprema koristeći alkohol
  • želatina jer je najčešće svinjskog porijekla
  • glicerol, mono i diaciglicerol jer su najčešće životinjskog porijekla

Potrošači halal hrane moraju biti upoznati s porijeklom dodataka namirnicama kako bi znali mogu li je konzumirati.

Osim toga, zabranjeni su i oni proizvodi koji su tijekom transporta i skladištenja mogli biti u doticaju s zabranjenim namirnicama. Kako bi restoran ili prehrambena tvrtka dobili halal certifikat, moraju se posebno osvrniti i na pripremanje hrane, jer se za pripremu halal hrane trebaju koristiti posebne posude, lonci i pribor kako se halal hrana ne bi kontaminirala. U Hrvatskoj, halal certifikat može se dobiti od Centra za certificiranje halal kvalitete koju je 2010. pokrenula Islamska zajednica u Hrvatskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *