Hemeroidi

Hemeroidi – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Hemoroidi ili hemeroidi su neugodna tegoba od koje pati veliki broj ljudi, ali malo tko o tome priča. Zbog njihove prirode, postali su tabu o kojem se usudimo progovoriti tek kada problem postane zabrinjavajući. Hemoroidi se javljaju kod gotovo svih ljudi, barem prolazno, jer uvelike ovise o načinu života i prehrani, ali i o genetici, kao i općenitom stanju organizma. Problemi s hemoroidima u novije su vrijeme kod ljudi sve učestaliji, upravo zbog loše prehrane kojoj smo sve skloniji, ali i zbog sjedalačkog načina života. Ovo dvoje utječe na učestalost i tvrdoću stolicu, a stolica na hemoroide.

Ipak, sprječavanje ove tegobe, ublažavanje njenih simptoma i liječenje, nisu niti nemogući niti pretjerano teški. Kao i kod većine bolesti, rješenje je u ključnim promjenama u načinu života, odnosno okretanju k zdravim navikama. Ako su hemoroidi posljedica nekih drugih stanja – hormonalnih promjena, drugih bolesti ili liječenja, genetike i slično, postoje načini na koje tegobu možete umanjiti ili posve otkloniti.

Ali kako biste znali što poduzeti u vezi ove neugode, najprije trebate znati što hemoroidi jesu, koji su im uzroci i kako se najbolje boriti protiv njih.

Hemoroidi (lat. noduli haemorrhoidales) su veliki i nabubreni spužvasti jastučići ispunjeni krvlju u rektalnom kanalu ili na rubu kanala (čmaru), odnosno otečeno kavernozno tkivo u anusu te oko anusa. Pojava hemoroida može biti bolna i neugodna, no obično se radi o laganoj i prolaznoj pojavi.

Tkivo u debelom crijevu protkano je krvnim žilama koje sudjeluju u stimuliranju crijeva, omogućavaju razlikovanje tekuće i formirane stolice te sudjeluju u pokretima važnim za obavljanje stolice. Svaki jači pritisak na taj dio može uzrokovati promjene u krvnim žilama, prije svega nastanak hemoroida.

Što uzrokuje hemoroide?

Uzrok nastanka hemoroida je naprezanje kod crijevne peristaltike (pokreta crijeva). Glavni uzročnici infekcije su anaerobne bakterije, premda i aerobne bakterije (poput vrste Escherichia coli) mogu sudjelovati u infektivnom procesu.
Loše navike obavljanja stolice:

 • žurba – pretjerano naprezanje kako bi se što prije obavila stolica stvara pritisak na rektum i
 • proljev ili opstipacija – također mogu stvoriti pritisak na debelo crijevo i rektum

Ostali mogući razlozi za pojavnost hemeroida su:

 • trudnoća,
 • nasljedstvo (slabosti vezivnog tkiva: osobe sa kilom, venama donjih ekstremiteta, spuštena stopala)
 • starenje (bolesti srca i jetre te prekomjerna tjelesna težina)
 • kronični zatvor,
 • proljev,
 • loše prehrambene navike,
 • dugotrajno sjedenje i
 • analne infekcije.

Simptomi hemoroida

Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život. Često simptomi nestaju unutar nekoliko dana.

Pojava hemoroida može biti bolna, ali najčešće nije. Obično se radi o laganoj i prolaznoj pojavi. Prepoznaje se obično po krvarenju tijekom obavljanja nužde, svrbežu u rektalnom području, a ako je hemoroid jako velik onda se javlja i bol. Simptomi raka debelog crijeva slični su simptomima hemoroida (krvarenje i bol) stoga je potrebno jasno utvrditi o čemu se točno radi. Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život. Upoznajmo glavne simptome:

 • Krvarenje, ponekad i obilno, najčešći je simptom koji bolesnika dovodi liječniku.
 • Svrbež često nastaje zbog pretjerane higijene analnog područja koje bolesnici peru nekoliko puta dnevno sapunom. Posljedično, slabe se prirodni obrambeni mehanizmi kože i sluznice, te je zbog veće osjetljivosti moguća pojava ekcematoznih promjena i u slučaju uporabe čepića i masti protiv hemoroida.
 • Masti i tekućine kojima se maže i ispire oboljelo područje često se mijenjaju, što rezultira pojačanom iritacijom i svrbežom.
 • Bolovi se javljaju zbog upale hemoroidalnih čvorova koji se znaju trombozirati i ukliještiti. Mogu biti izraženi i bolesnici su danima nesposobni za rad.
 • Osjećaj žarenja u anusu
 • Tromboza (ugrušak) u hemoroidalnom čvoru

Dijagnoza hemoroida

Pažljivi pregled i ispravna dijagnoza važna je prilikom svakog krvarenja iz rektuma ili nalaza krvi u stolici. Krvarenje može biti simptom i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, pa tako i tumora debelog crijeva. Rektalni pregled često je dovoljan za dijagnozu. U predjelu anusa naći će se otečene krvne žile, a i potrebno je da doktor napravi digitorektalni pregled (pregled zadnjeg crijeva prstom) tražeći abnormalnosti. Pretrage koje ponekad treba napraviti radi bolje vizualizacije područja su: anoskopija (pregled instrumentom za vizualizaciju unutrašnjosti anusa) i proktoskopija (cijelog rektuma).

Potonje metode su važne u dijagnostici unutarnjih hemoroida. Navedeno se može nadopuniti mjerenjem tlaka u analnome kanalu za vrijeme mirovanja te uslijed kontrakcije analnoga sfinktera uz pomoć anorektalne manometrije, što se obavlja u ograničenom broju medicinskih centara. Ponekad se u dijagnostički algoritam dodaje i dinamička proktografija koja služi određivanju funkcije rektalnih mišića.

Četiri stupnja unutarnjih hemoroida

Danas se sve češće negira postojanje vanjskih hemoroida, što unosi poprilični zbrku prosječnom internetskom korisniku pri pretraživanju ovog pojma. Potreba za promjenom u nazivu dolazi iz više razloga: različite građe, simptomatologije te liječenja. Dakle, sada postoje samo hemoroidi i oni se nalaze unutra, prijašnji vanjski hemoroidi su analne ili perianalne vene, te tako kod prijašnje tromboze vanjskih hemoroida danas koristimo naziv analne, tj. perianalne tromboze.

Hemoroidi prvog stupnja
Hemoroidi prvog stupnja su mali, početni hemoroidi koji ne ispadaju (prolabiraju) iz analnog kanala. Tegobe su povremeno krvarenje nakon stolice i svrbež.

Hemoroidi drugog stupnja
Pri napinjanju i nakon stolice hemoroidi drugog stupnja ispadaju iz anusa, ali se spontano vraćaju unutra. Tegobe su povremeno krvarenje nakon stolice, svrbež i pečenje, osjećaj punoće u anusu, a bolesnici mogu napipati i čvorić na anusu koji se povuče.

Hemoroidi trećeg stupnja
Hemoroidi trećeg stupnja su stalno vani, ali se mogu prstima vratiti nazad u analni kanal. Tegobe su povremeno krvarenje nakon stolice, svrbež i pečenje, osjećaj punoće u anusu, a također se javljaju se “vanjski” hemoroidi u obliku kožnih privjesaka. Ponekad se primjećuje smeđi ili krvavi iscjedak na donjem rublju.

Hemoroidi četvrtog stupnja
Stalno prolabirani hemoroidi koji se ne mogu niti prstima vratiti u analni kanal predstavljaju hemoroide četvrtog stupnja. Tegobe su stalna nelagoda i bol, česta krvarenja nevezana za stolicu, smeđi ili krvavi iscjedak na donjem rublju, što je sve obično praćeno velikim “vanjskim” hemoroidima.

Prevencija i liječenje problema s hemoroidima

Prevencija upale hemoroida postiže se zdravom prehranom i tjelesnom aktivnošću. Tjelesna aktivnost ubrzava metabolizam i rad crijeva, omekšava stolicu i olakšava njeno izbacivanje, pa se hemoroidi ne iritiraju niti dovode u stanje naprezanja. Prehrana puna vlakana, kakve nalazimo u voću i povrću, također će dovesti probavu u red i olakšati izbacivanje stolice.

Vrlo je važno redovito jesti dnevne obroke, uvijek u isto vrijeme u danu i piti dovoljno tekućine. Dugotrajno sjedenje također treba smanjiti na minimum, te je važno uvesti redovitu tjelovježbu. Ovime ćete pod kontrolom držati i svoju tjelesnu težinu, pa tako smanjiti još jedan rizik od hemoroida.

Ako već imate bolne hemoroide, iritaciju ćete smanjiti ako se nakon obavljanja velike nužde ne brišete WC papirom, već operete toplom vodom. Ako niste u mogućnosti oprati se, onda se obrišite vlažnim maramicama, pa tek onda papirom ili ručnikom posušite rektalno područje.

Svrabež i bol upaljenih hemoroida možete olakšati mažući to područje uljem gospine trave. Ona neće samo smanjiti iritaciju, već i otkloniti mogućnost razvoja bakterija i gljivica na tom području.

Jednako učinkovita je i kadulja. Proizvodi od kadulje, poput čaja ili hidrolata, ublažit će upalu i smanjiti svrbež. Nakon svakog odlaska na WC, pogotovo nakon obavljanja velike nužde, očišćeno rektalno područje namažite hidrolatom kadulje. Budući da je ovo prirodni proizvod, možete ga koristiti više puta u danu, bez straha od nuspojava ili predoziranja. Kadulja će djelovati protuupalno, antibakterijski i protugljivično. Djelovat će trenutno i odmah smiriti upaljeno područje, a s višekratnim korištenjem posve će smanjiti hemoroide. Istražite kemijski sastav, djelovanje te primjenu kadulje.

Operativni zahvat hemoroioda

HAL-RAR (THD) je već spomenuta hemoroidopeksija, dok je PPH (Procedure for Prolapse and Haemorrhoids stapled anopexy) operativni zahvat pri kojem se kružnim staplerom presijeca dio sluznice. Kod klasične hemoroidektomije se u potpunosti izreže tkivo povećanih vanjskih i unutrašnjih hemoroida; nastala rana se zatim može ostaviti otvorena (Milligan Morgan operacija) ili se može zašiti (Fergusonova operacija). Postoperativna bol nakon klasične operacije hemoroida je jedna od najgorih.

Laserska hemoroidoplastika je najnovija metoda liječenja hemoroida kojom se koristi laserska energija za zatvaranje hemoroidalnih arterija i čvorova iznutra, uz očuvanje sluznice i analnog sfinktera. Rezultat je smanjivanje tkiva hemoroidalnog čvora, maksimalno očuvanje mišića i sluznice analnog kanala te obnova prirodne i anatomske strukture, što predstavlja veliku prednost u odnosu na klasične operacijske zahvate. Oporavak je podnošljiviji jer, za razliku od klasičnih operacija, nema velikih rezova niti otvorenih rana, osim ako nije nešto dodatno rađeno. Postoperacijska bol znatno je manja i pacijenti se vraćaju svojim uobičajenim aktivnostima nakon kratkog vremena.

Većinu zahvata je moguće učiniti u lokalnoj anesteziji, što se često radi u ordinacijama privatne medicine iz čisto praktičnih i ekonomskih razloga. Svakako je, ako je moguće, ozbiljnije zahvate raditi u pravoj anesteziji.

Probajte Natura Active kapsule na prirodnoj bazi. Više o samom proizvodu i za što se primjenjuje pročitajte ovdje – https://hipokrat.com.hr/kako-se-rijesiti-hemeroida-na-prirodan-nacin/

Hemoroidi i prehrana

Hemoroide (hemeroide) je moguće prevenirati pravilnom prehranom, stoga slijedite iduće savjete:

 • jedite puno vlakana – hrana s cjelovitim žitaricama poput integralnog kruha i zobenih pahuljica, suhog voća, mahunarke,
 • izbjegavajte nezdravu hranu koja ne sadrži hranjive tvari niti vlakna, npr. sladoled, gazirana pića, bijeli kruh,
 • pijte puno vode – 8 do 10 čaša dnevno, a izbjegavajte previše kofeina i alkohola jer oni mogu dovesti do opstipacije,
 • prirodni omekšivači stolice mogu biti korisni ako imate tvrdu stolicu. Najčešće se preporučuju prirodni preparati koji sadrže psyllium. Izbjegavajte laksative jer mogu izazvati proljev i iritirati hemoroide te tako pogoršati situaciju.
 • izbjegavajte previše ljute i začinjene hrane.

Hrana koju je potrebno izbjegavati:

 • sir,
 • čips i ostale grickalice,
 • fast-food,
 • sladoled,
 • meso i mesne prerađevine,
 • polupripremljena jela iz trgovina,
 • industrijska procesirana hrana.

Primjer jelovnika

Dan 1:

 • Doručak – jogurt s pšeničnim mekinjama, lanenim sjemenkama, bobičastim voćem i zelenim čajem
 • Ručak – pileća juha, rižot od integralne riže i povrća
 • Užina – kompot od suhih smokava
 • Večera – piletina iz juhe i kuhana brokula

Dan 2:

 • Doručak – zobena kaša s jagodama, bobičastim voćem i chia sjemenkama
 • Ručak – krem juha od brokule, pečeni oslić i blitva
 • Užina – kruška
 • Večera – kruh od cjelovitih žitarica, mladi kravlji/kozji sir, pureća šunka

Dan 3:

 • Doručak – smoothie od mlijeka, pšeničnih mekinja, chia sjemenki, voća (jabuka, jagode, banana,…)
 • Ručak – pečena teletina s povrćem i salata od kupusa
 • Užina – šaka orašastog voća (badem, orah, lješnjak)
 • Večera – varivo od povrća (tikvice, mrkva, brokula, mahune…)

Piti vodu!!!

Obavljanje nužde

Korisno je otići na toalet čim osjetite potrebu, ne čekati predugo jer to stvara pritisak na rektalno područje.

Izbjegavajte pretjerano stiskati, opustite se i neka se stvari dogode svojim prirodnim tokom. Nemojte zadržavati dah dok obavljate nuždu.

Analni hematom

Dodatno se stvar komplicira s terminom analnog, tj. perianalnog hematoma koji u većini slučajeva daje iste simptome, eventualno uz manje izraženu bolnost, te se i navodi da je to jedno te isto.

Ukratko, hematom je više poput modrice uzrokovane zbog nakupine krvi izvan i oko krvnih žila zbog pucanja analne vene. Ovo stanje može se pojaviti zbog različitih razloga kao što je dizanje teških utega. U nekim slučajevima čak i kašalj može dovesti do ovog stanja, sjedenje na hladnim površinama ili kod žena tijekom mjesečnice, ali i eventualno određena hrana (začini, alkohol). Ponekad i proljev aktivira napad. Također se vjeruje da prisutnost velikih hemoroida pogoduje formiranju analne tromboze.

Krv može biti uklonjena uz pomoć šprice ako se pacijent javi odmah na pregled. Međutim, ako se stanje ne liječi dolazi do zgrušavanja krvi i stvaranje ugruška, koji se može kirurški ukloniti, nakon čega dolazi do poboljšanja stanja, ali ostaje rana koja se ne šiva. U većini slučajeva za nekoliko dana dolazi do smirivanja simptoma i bez operativnog zahvata, ali potpuno povlačenje može potrajati i malo duže te kao posljedica ostaju tzv. kožni nabori.

Više o prehrani pročitajte ovdje – https://hipokrat.com.hr/prehrana-kod-hemoroida/

6 razmišljanja na “Hemeroidi – uzrok, simptomi i liječenje

 1. Pingback: Sljez kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *