Hemofagocitna limfohistiocitoza (HLH) ili Hemofagocitni sindrom

Hemofagocitna limfohistiocitoza (HLH) – uzroci, simptomi i liječenje

Simptomi Roditelji i djeca

Hemofagocitna limfohistiocitoza (HLH) ili Hemofagocitni sindrom je rijetko i ozbiljno stanje koje uzrokuje poremećaj u radu imunološkog sustava. Imunološki sustav je skup stanica i molekula koje štite naše tijelo od infekcija i drugih štetnih tvari. Kada imunološki sustav radi normalno, on prepoznaje i uništava strane ili abnormalne stanice, kao što su bakterije, virusi ili stanice raka. Međutim, kod osoba s HLH, imunološki sustav postaje preaktivan i napada vlastite stanice i tkiva, uzrokujući upalu i oštećenje organa.

HLH se može javiti u bilo kojoj dobi, ali je najčešća u dojenčadi i male djece. Postoje dva glavna oblika HLH: primarni ili obiteljski HLH i sekundarni ili stečeni HLH. Primarni HLH je nasljedni poremećaj koji je uzrokovan genetskim mutacijama koje ometaju normalnu funkciju imunoloških stanica. Sekundarni HLH je posljedica nekog drugog stanja ili okidača, kao što su infekcija, maligna bolest, autoimuna bolest ili transplantacija organa. Oba oblika HLH imaju slične simptome i liječenje.

Simptomi hemofagocitne limfohistiocitoze

Simptomi HLH mogu se razlikovati od osobe do osobe, ali obično uključuju:

 • visoku i dugotrajnu groznicu koja ne reagira na antibiotike
 • povećanje jetre i slezene
 • osip na koži
 • povećanje limfnih čvorova
 • anemiju, trombocitopeniju i leukopeniju (smanjenje broja crvenih krvnih stanica, trombocita i bijelih krvnih stanica)
 • povišenu razinu triglicerida i smanjenu razinu fibrinogena u krvi
 • smanjenu aktivnost prirodnih ubojica (NK) stanica, koje su važne za kontrolu imunološkog odgovora
 • povećanu razinu feritina u krvi, što je pokazatelj upale
 • hemofagocitozu, što je pojava da imunološke stanice zvane makrofagi gutaju druge krvne stanice u koštanoj srži, slezeni ili jetri
 • neurološke simptome, kao što su glavobolja, vrtoglavica, konvulzije, krvarenje u mozgu, promjene raspoloženja, gubitak pamćenja, poremećaj svijesti ili koma

Dijagnoza hemofagocitne limfohistiocitoze

Dijagnoza HLH se postavlja na temelju kliničkih i laboratorijskih kriterija. Prema tim kriterijima, osoba ima HLH ako ima dokazanu mutaciju gena povezanog s HLH ili ako zadovoljava najmanje pet od osam sljedećih kriterija:

 • groznica
 • povećanje slezene
 • citopenija (smanjenje broja krvnih stanica) u najmanje dvije od tri krvne loze
 • povišena razina triglicerida i/ili smanjena razina fibrinogena u krvi
 • hemofagocitoza u koštanoj srži, slezeni ili jetri
 • smanjena aktivnost NK stanica
 • povećana razina feritina u krvi
 • povećana razina solubilnog interleukina-2 receptora u krvi

Za potvrdu dijagnoze HLH, potrebno je učiniti i genetsko testiranje, koje može otkriti prisutnost mutacija u genima koji su odgovorni za normalnu funkciju imunološkog sustava. Neki od tih gena su PRF1, UNC13D, STX11, STXBP2, RAB27A, LYST, SH2D1A i XIAP2.

Liječenje hemofagocitne limfohistiocitoze

Liječenje HLH je složeno i zahtijeva multidisciplinarni pristup. Cilj liječenja je suzbiti prekomjernu aktivaciju imunološkog sustava i spriječiti oštećenje organa. Liječenje se sastoji od dvije faze: indukcije remisije i održavanja remisije.

Indukcija remisija je prva faza liječenja, koja ima za cilj postići kontrolu simptoma i upale. Ova faza obično traje 8 tjedana i uključuje primjenu lijekova koji potiskuju imunološki sustav, kao što su kortikosteroidi, etopozid, ciklosporin A i intravenski imunoglobulin. Osim toga, mogu se primijeniti i drugi lijekovi ili postupci, ovisno o specifičnim potrebama svakog pacijenta, kao što su antibiotici, antifungalni lijekovi, antiviralni lijekovi, transfuzija krvi, hemodijaliza, ventilacija ili neurokirurgija.

Održavanje remisije je druga faza liječenja, koja ima za cilj spriječiti ponovnu aktivaciju imunološkog sustava i postići dugoročnu kontrolu bolesti. Ova faza može trajati nekoliko mjeseci ili godina i uključuje nastavak primjene lijekova koji potiskuju imunološki sustav, kao što su kortikosteroidi, etopozid, ciklosporin A i intravenski imunoglobulin, ali u nižim dozama i manjoj učestalosti. Osim toga, mogu se primijeniti i drugi lijekovi ili postupci, ovisno o specifičnim potrebama svakog pacijenta, kao što su antibiotici, antifungalni lijekovi, antiviralni lijekovi, transfuzija krvi, hemodijaliza, ventilacija ili neurokirurgija.

Za pacijente s primarnim HLH ili onima koji ne reagiraju na standardno liječenje, transplantacija hematopoetskih matičnih stanica (HSCT) je jedina potencijalno kurativna opcija. HSCT je postupak u kojem se pacijentu daju zdrave matične stanice iz krvi ili koštane srži donora, koje mogu zamijeniti oštećene ili nedostatne imunološke stanice. HSCT je visokorizični postupak, koji zahtijeva visoku dozu kemoterapije i/ili zračenja prije transplantacije, kako bi se uništile vlastite imunološke stanice pacijenta i spriječile odbacivanje donorskih stanica. HSCT također nosi rizik od ozbiljnih komplikacija, kao što su infekcije, krvarenja, oštećenja organa, graft-versus-host bolest (GVHD) ili smrt.

Reference:
Cleveland Clinic. (2023). Hemophagocytic Lymphohistiocytosis (HLH). [Online]. Available at:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24292-hemophagocytic-lymphohistiocytosis

Johns Hopkins Medicine. (2023). Hemophagocytic Lymphohistiocytosis. [Online]. Available at:
https://hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hemophagocytic-lymphohistiocystosis

Immune Deficiency Foundation. (2023). Hemophagocytic lymphohistiocytosis (HLH). [Online]. Available at:
https://primaryimmune.org/understanding-primary-immunodeficiency/types-of-pi/hemophagocytic-lymphohistiocytosis-hlh

Great Ormond Street Hospital. (2023). Haemophagocytic lymphohistiocytosis (HLH). [Online]. Available at:
https://www.gosh.nhs.uk/conditions-and-treatments/conditions-we-treat-index-page-group/haemophagocytic-lymphohistiocytosis-hlh/

Cincinnati Children’s Hospital Medical Center. (2023). Hemophagocytic Lymphohistiocytosis (HLH). [Online]. Available at:
https://www.cincinnatichildrens.org/health/h/hlh

National Organization for Rare Disorders. (2023). Hemophagocytic Lymphohistiocytosis. [Online]. Available at:
https://rarediseases.org/rare-diseases/hemophagocytic-lymphohistiocytosis/

MSD Manuals. (2023). Hemophagocytic Lymphohistiocytosis (HLH). [Online]. Available at:
https://www.msdmanuals.com/professional/hematology-and-oncology/histiocytic-syndromes/hemophagocytic-lymphohistiocytosis-hlh

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *