Hemoroidi

Hemeroidi – Kako sam ih izliječio za 10 dana bez lijekova

Objave Savjeti o prehrani Simptomi

Hemeroidi. Znam. Smijete se. Još jedna “alternativna metoda”, bez znanstvenog temelja. Na sreću mnogih koje muči ovaj neugodan problem, možda ću nekome pomoći. Ne košta ništa. Samo vam treba 10 dana i možda će vaš problem biti riješen – svoj sam riješio. Pokušao sam dati mogućnost liječnicima da napišu nešto o ovome, međutim nitko se ne usuđuje pisati o nečemu što već nije “dokumentirano” – objavljeno u znanstvenim časopisima. Svjesno sam preuzeo “odgovornost”, znajući da bez rizika u životu nema pomaka. Baš me briga za komentare, ako će moje iskustvo pomoći bar jednoj osobi.

Prije 10-tak godina, po prvi put sam dobio hemeroide. Tada sam imao blizu 40 godina. Nikada nisam zapalio niti jednu cigaretu, ne pijem alkohol i ne jedem ljuto. Posao mi je takav da provodim dosta vremena na stolici (15 i više sati dnevno). Dok sam bio mlad, bio sam mršav, sve dok nisam sjeo za računalo. Od tada sam “elegantno popunjen”.

HEMEROIDI, ŠTO JE TO?

Radi se o vrlo rasprostranjenom problemu o kojem se priča diskretno. Svaki put kada odemo u toalet vršiti veliku nuždu, trpimo bolove i strepimo od krvarenja s nadom da nije nešto ozbiljnije. Liječniku rijetko odlazimo, osim kada bolovi i patnja dođu do krajnje granice. Nitko nije pošteđen. Od radnika do visoko obrazovanih, sve muči ovaj problem, a mnogi stidno šute.

Hemeroidi su zapravo rastegnute i otečene krvne žile. Nastaju kao posljedica povećanog tlaka i širenja vena. Tlak je posljedica prekomjernog napinjanja prilikom vršenja velike nužde, a što izaziva tvrda stolica, porod i druge situacije gdje dolazi do naprezanja. Hemeroide dijelimo na vanjske i unutarnje. Ovo je definicija hemeroida koju nudi zdravstvena struka, a koja ni danas ne zna stvarni uzrok njihovog pojavljivanja.

HEMEROIDI – SIMPTOMI I VRSTE

Simptomi hemeroida ovise o vrsti. Unutarnji hemeroidi se obično pojavljuju kao bezbolna rektalna krvarenja, dok vanjski hemeroidi u slučaju tromboze izazivaju znatnu bol i oteklinu u području anusa.

HEMEROIDI I AKTUALNI NAČIN LIJEČENJA

Izmjena prehrambenih navika, analna higijena, regulacija pražnjenja crijeva, te ambulanti zahvati su načini kako se sprječavaju hemeroidi. U trećoj i četvrtoj fazi provodi se operativno liječenje.

Probajte Natura Active kapsule na prirodnoj bazi. Više o samom proizvodu i za što se primjenjuje pročitajte ovdje – https://hipokrat.com.hr/kako-se-rijesiti-hemeroida-na-prirodan-nacin/

MOJE OSOBNO ISKUSTVO S HEMEROIDIMA

Svaki put kada sam pitao liječnike u čemu je problem, svi su uglas govorili da je u pitanju moj “sjedalački načina života” i da trebam na to paziti. Identične savjete sam dobio i od liječnika – mojih prijatelja – a i najboljih specijalista za ovaj problem u Parizu, gradu poznatom po medicinskim istraživanjima. Govorili su mi da trebam jesti više vlakana, mliječnih proizvoda koji su dobri za crijeva, voća i povrća, ali i više se kretati. Bijeli kruh zamijeniti integralnim, jer pomaže pri pražnjenju crijeva.

To sam prihvatio zdravo za gotovo i krenuo sam slijediti upute liječnika kojima sam bezgranično vjerovao.

Na žalost, stanje se nije popravljalo, nego se još više pogoršalo. Umjesto jednom ili dva puta u godini, hemeroidi su postali kronični. Bio sam u totalnoj agoniji. Samo oni koje muči ovaj problem, znaju muku kada trebaju ići u toalet.

Pošto sam radoznala osoba i volim analizirati suštinu problema, primijetio da su krize puno gore kada boravim u Bosni i Hercegovini. Tada je bilo najgore. U BiH sam često odlazio bez supruge. Uvečer mi je bilo mrsko pripremati hranu, pa su mi jogurt i integralni kruh bili glavna hrana – upravo kako su mi savjetovali domaći i zapadni liječnici. Stanje se pogoršavalo, a ja sam razmišljao o svemu. Mjerio visinu WC školjke, pazio na ljuto i papreno, kiselo, kretao se… međutim ništa nije pomagalo. Čak ni kreme koje su mi prepisali liječnici nisu pomogle.

U isto vrijeme i moja supruga je imala identičan problem. Malo ranije nego ja, ali ipak oko 40-tih godina. Supruga je išla redovno na liječničke kontrole i nju su bolje “savjetovali”. Predložili su joj kirurški zahvat i garantirali da će se to riješiti i da je hemoroidi više nikada neće mučiti.

HEMEROIDI, LAKTOZA I GENETIKA?

Igrom slučaja, testirao sam genetski kod svih članova moje obitelji. Dobio sam listu pozicija i mutacija za preko „milijun gena“ koje sam znatiželjno analizirao. Rezultati genetskog testa su bili povezani s aplikacijom koja je sve to uvezivala s bazom raznih bolesti i drugih genetskih predispozicija koje stječemo rođenjem.

Dok sam pretraživao rezultate DNK analize, pao sam na jednu poziciju rs4988235 koja govori o netoleranciji na mliječni šećer laktozu. Ja, supruga i naša djeca dijelimo slične gene glede laktoze – svi smo rizična grupa. Pogledao sam simptome i prepoznao ih kod sebe. Napuhan stomak i grčevi u stomaku. Bez nekog očitog razloga, pomislio sam “možda je to u pitanju”.

Laktoza je mliječni šećer koji hrani bakterije u našim crijevima, a taj proces čini da smo napuhani. Moja genetska mutacija govori da imam problem, ne s laktozom, nego s proizvodnjom enzima laktaze koji bi trebao taj šećer „katalizirati“. Moram naglasiti da sam u to vrijeme imao kronične hemeroide 24/7 i 365 dana u godini.

Osobna agonija me natjerala da sve probam, kako bih se riješio hemeroida. Ništa me ne košta. Prekinuo sam konzumirati sve mliječne proizvode, a moram vam priznati da sam ih konzumirao nemilice. Ipak živim u Francuskoj, zemlji sira i mlijeka.

Prvi dan nije bilo nekih većih promjena. Drugi dan vrlo malo. Međutim, treći dan više nisam imao osjećaj nelagode. Nakon 10 do 15 dana moji kronični hemeroidi su nestali. Bilo je to moje novo rođenje. Sreća je bila doista velika da bi dugo trajala. Ali ipak, sreća nije u sreći. Sreća je put do njenog dostizanja. Bez psihološke komparacije dobih i loših momenata, za sreću ne bismo ni znali. Čovjek kojem sve ide od prve, zasigurno nije sretan čovjek. Nema tu psihološku komparaciju dobrog i lošeg – patnje i blagostanja. Isto je i s bolestima koje nas spuštaju na zemlju kada pomislimo da smo nedodirljivi i kada ih se riješimo.

NAKON SUNCA, IZNOVA SU DOŠLI CRNI OBLACI

Nakon 25 dana, hemeroidi su se iznova pojavili. Bio sam nesretan ali sam u sebi bio 99% siguran da je u pitanju vanjski faktor. Analizirao sve što sam jeo i na kraju pao na multivitaminsku tabletu koja u sebi ima laktozu (mliječni šećer iz mlijeka). Iznova sam osjećao sreću, jer nakon 4-5 dana hemeroidi su nestali.

Ne mogu vam opisati osjećaj, kada nakon par godina agonije riješite jedan vrlo neugodan kronični zdravstveni problem. Međutim, ponekad mi se događalo da ipak budem napuhan i da prokrvarim, iako sam znao 100% da nisam konzumirao mliječne proizvode. Nisam krvario puno kao kada pijem mlijeko, ali sam ipak krvario. To bi brzo prestalo, a moja crijeva su postala perfektan detektor za mliječni šećer laktozu.

NOVO ISKUSTVO – NOVE SPOZNAJE

Liječniku ne volim ići, ali me supruga jedan dan nagovori da odem s njom. Zaboravio sam reći da je supruga više vjerovala liječnicima nego meni. Priča o laktozi joj je bila smiješna. Više je voljela slušati liječničke savjete, a za što je u potpunosti razumijem. Ipak to nije moja struka. S mojim zdravljem se smijem „igrati“ ali mi to ne daje za pravo da se igram tuđim.

Pažljivo slušam suprugu kako se žali našem liječniku zbog hemeroida, ali i njegove savjete. Ne izdržim i umiješam se s pitanjem: „Da nije možda od mliječnih proizvoda?“. Liječnik se ironično nasmija i veli da upravo treba jesti što više mliječnih proizvoda jer je to dobro za crijeva i pomaže kod hemeroida, a supruzi predlaže da se obrati specijalisti koji će kirurški sve riješiti. Nisam ulazio dalje u polemiku. Supruga je istog dana zvala kirurga i zakazala dan za kirurški zahvat.

Ipak sam zamolio suprugu da prije nego ode pod “nož” bar pokuša zaustaviti konzumirati mliječne proizvode. Termin za kirurški zahvat je zakazan za 15 dana, a u međuvremenu neka pazi što jede. Ništa ne može izgubiti. Pristala je, ne što mi je vjerovala, nego zato što se plašila kirurškog zahvata.

Samo pet dana prije kirurškog zahvata, moja supruga je također izliječila kronične hemeroide. Supruga je otkazala kirurški zahvat. Svi smo bili sretni, ali mi je to dalo volju da malo dublje razmislim o svemu.

Postavio sam si pitanje, zašto ponekad prokrvarim, iako ne konzumiram laktozu. I onda sam posumnjao i na druge namirnice koje sam konzumirao. Poslije mlijeka, na drugom mjestu su bili agrumi (naranča, limun, mandarina…), na trećem grah i slični proizvodi, a na četvrtom kestenje. Većina ovih namirnica ne dolaze iz naših krajeva. Izgleda da prirodna selekcija nije bila u dodiru s ovim šećerima za koje naše tijelo ne proizvodi dovoljno enzima. Grah je odavno poznat po stomačnim problemima. Ima još jedna interesantna stvar. Svi govore da treba jesti integralni kruh jer je bogat vlaknima koja pomažu crijevno pražnjenje, međutim od njega sam krvario gotovo kao i od mlijeka.

Tada sam si postavio pitanje “Jesu li hemeroidi enzimski problem?” Ne direktno, nego indirektno. U nedostatku enzima, razni šećeri nisu apsorbirani i čine da smo napuhani i dolazi do stvaranja sluzi u crijevima. Onda sam počeo testiranja na sebi. Namjerno sam jeo samo meso i suhu hranu želeći biti siguran je li u pitanju tvrda hrana. Hemoroidi se nisu pojavljivali. Tijelo se navikavalo na bilo koju hranu. Laganu ili tešku, nije bilo bitno, ali se hemeroidi nisu pojavljivali. Naravno, svakog jutra se treba prazniti, jer u protivnom će zbog tvrde stolice nastati problem sličan hemeroidima. Naše domaće svježe i suhe šljive su najbolje za redovnu stolicu.

GDJE JE LAKTOZA PRISUTNA?

U odnosu na prošla vremena, laktoza je danas prisutna svuda. Ona je u nekim slučajevima jedan od temeljnih sastojaka prehrambene i farmaceutske industrije. Nalazimo je u svim mliječnim proizvodima, keksima, lijekovima, pa čak i u suhomesnatim proizvodima. Gotovo sve suhe kobasice na zapadu imaju u sebi laktozu. Recepti su nametnuti i našim zemljama. Dovoljno je pogledati etiketu i shvatit ćete da je laktoza prisutna svuda oko nas.

NEKI STATISTIČKI PODACI O LAKTOZI

Neke studije tvrde da 75% balkanske populacije ima genetsku mutaciju koja čini da smo netolerantni na mliječni šećer laktozu. Čak 93% Azijata je također netolerantan na laktozu, zato i ne piju puno mlijeka. Fincima je najbolje, jer ih samo 3% ima ovaj problem.

MOJ TESTNI KUNIĆ SAM BIO JA

Danima sam testirao na sebi razne kombinacije. Napravio sam listu rizičnih proizvoda. Svaki put kada sam sa svoje liste konzumirao mlijeko, naranču, puno limuna, grah, grašak, leće ili kestenje, pojavilo se krvarenje – unutarnji hemeroidi. Posebno mi je smetao integralni kruh. Na mene i na suprugu integralni kruh djeluje kao žilet. A ako nastavim i dalje s konzumiranjem rizičnih namirnica, vene su popuštale i pojavljivao se krvni ugrušak – hemeroid. Kao da taj proces čini nešto i crijevnoj stjenki koja popušta i u kojoj se nakuplja krv – tromb.

HEMEROIDI I MOJA OKOLINA

Sada sam već znao što je problem. Počeo sam svima oko sebe pričati o tome. Mnogi su se smijali, ali oni koju su probali izbjeći konzumiranje ovih proizvoda, 100% su riješili hemeroide – bar za sada. Vjerojatno postoje i druge namirnice za koje naše tijelo nije „optimizirano“, a koje izazivaju hemoroide. To neka istražuju oni kojima je to struka, a ne ja.

Pošto me nitko nije htio slušati od liječnika, koji su se potajno smijali, objavio sam anonimno svoju priču na francuskim medicinskim forumima. Ljudi su oduševljeno pisali da su riješili problem i zahvaljivali se. Bila je to velika satisfakcija za mene. Tuđa sreća, me doista čini sretnim.

POKUŠATI ILI NE, NA VAMA JE SADA

Pokušati izbjeći namirnice koje izazivaju hemeroide nije teško. Dovoljno vam je samo 10-15 dana da vam se crijeva očiste od šećera za koje nemamo dovoljno enzima-katalizatora, a koji izaziva napuhavanje i stvaranje sluzi. Toliko je potrebno da se povuku i krvni ugrušci. Za unutarnje hemeroide i krvarenje je lakše. Rezultat se osjeti već nakon četiri dana.

Na kraju bih vas lijepo zamolio da mi se javite na desk@logicno.com i kažete je li vam ovo pomoglo ili ne. Slobodno članak podijelite. Ako ste liječnik, pokušate predložiti svojim pacijentima da par dana konzumiraju proizvode koji u sebi nemaju laktozu i ne pripadaju gore navedenim rizičnim namirnicama. Ipak su to namirnice koje ne dolaze iz naših krajeva, osim graha kojeg svi volimo. Rješenje ovog problema ne donosi nikakav profit. Istraživanje neće nikada biti financirano od strane farmaceutskih kuća. Zbog toga vas molimo da nam se javite s punim podacima, koje nećemo objavljivati i rezultatima nakon što ste pokušali izliječiti hemoroide.

KAKO ĆE TE ZNATI JESTE LI NETOLERANTNI NA MLIJEČNI ŠEĆER LAKTOZU?

Postoji jednostavan i besplatan način da se sami testirate. Odmah ujutro čim ustanete, popijte dvije čaše mlijeka na gladan stomak. Sačekajte sat dva i ako osjetite krčanje u stomaku ili ste pak napuhani, to je jasan znak da imate problem s laktozom. Pazite laktozna netolerancija nema veze s alergijom na mliječne proizvode. To su sasvim dvije odvojene stvari.

Proizvodi koje treba izbjeći na deset dana (lista nije definitivna):

mliječne proizvode koji sadrže laktozu (sir stariji od 3 mjeseca gotovo da nema laktoze – možete ga konzumirati)
proizvode koji sadrže laktozu, a nisu mliječni (čokolada, keksi, Nutella, Eurocrem,…)
Integralna brašna (gotovo sva)
Južna voća (naranče, limun, grejp, mandarine,…)
Grah, grašak, leće, kesten…
Suhomesnati proizvodi kojima je dodana laktoza (viršle, kobasice,…)
Što onda jesti?
Naše domaće voće i povrće možete jesti bez ograničenja, osim graha, graška, leća i kestena. Vjerojatno je prirodna selekcija učinila svoje, tako da nam naše domaće sorte voća i povrća ne smetaju. Meso nema u sebi ugljikohidrata, tako da ga možete također jesti bez ograničenja. Za suhomesnate proizvode birajte domaće, jer naši stari nikada nisu koristili laktozu pri pravljenju kobasica. Zakon nalaže da na svakom proizvodu mora pisati sadrži li laktozu ili ne. Ako ste u Srbiji, tražite posnu hranu, ona nema laktoze. Čitajte pažljivo svaku etiketu.

Prije nego sam napisao ovaj članak, konzultirao sam se s liječnicima i tražio da mi daju svoje mišljenje. Rekli su mi da ne postoji nigdje u literaturu veza između raznih šećera i hemoroida, ali da ništa ne košta probati, jer ova metoda ne nudi nikakve egzotične lijekove i proizvode. Hvala liječnicima na potpori. Oni će se prepoznati, međutim ne želim ih izlagati stigmatizaciji. Spreman sam primiti sve udarce za izneseno u ovom članku.

Pročitajte sve o hemeroidima.

Preuzeto sa logicno.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *