Henoch Schonlein purpura

Henoch-Schönleinova purpura

Simptomi

Henoch-Schönleinova purpura predstavlja akutnu sustavnu bolest kod koje dolazi do upale malih krvnih žila, tj. vaskulitisa. Većinom se javlja u dječjoj dobi, a karakteristično se očituje kožnim promjenama, artritisom i boli u trbuhu.

Što je Henoch-Schönleinova purpura?

Henoch-Schönleinova purpura je bolest koja prvenstveno pogađa male krvne žile u koži, često i u bubrezima te probavnom traktu, a rijetko u središnjem živčanom sustavu, plućima i drugim organima. Ime je dobila po dvojici njemačkih liječnika – Eduardu Henochu i Johannu Schönleinu – koji su u 19. stoljeću prvi opisali tijek bolesti. U literaturi se ova bolest još može naći pod nazivima alergijska ili anafilaktoidna purpura te purpura rheumatica.

Henoch-Schönleinova purpura se godišnje javlja u 10 do 22 osobe na 100 tisuća stanovnika. U djece je bolest deset puta češća nego u odraslih, a najčešće se javlja u dobnoj skupini između četvrte i sedme godine života. Nešto je češća u muških osoba, s omjerom spolova oko 1,5-2 naprama 1.

Dijagnoza i liječenje

Kod alergijske purpure nema specifičnog liječenja osim suzbijanja simptoma. Ne postoji definitivni test za postavljanje dijagnoze, već se ista postavlja na temelju kliničke slike te laboratorijskih nalaza krvi i urina. Prognoza bolesti je odlična te najčešće prolazi spontano. Bolničko liječenje potrebno je u slučajevima kada u ambulantnim uvjetima nije moguće provesti potrebnu dijagnostičku obradu, u slučaju krvarenja, dehidracije, bubrežnih komplikacija ili radi potrebe kontrole boli. Oboljelima se svakako preporučuje mirovanje, uzimanje dovoljno količine tekućine te po potrebi lijekovi protiv bolova.

U djece mlađe od tri godine, bolest je obično kraćeg i lakšeg tijeka te se rjeđe ponavlja. Većina se djece unutar mjesec dana potpuno oporavi, ali se simptomi mogu pojavljivati i nestajati nekoliko puta. Praćenje je potrebno u periodu ne duljem od šest mjeseci, pregledi se zakazuju mjesečno, a sastoje se od mjerenja krvnog tlaka i analize urina.

1 razmišljanje na “Henoch-Schönleinova purpura

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *