Herpes

Herpes – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Danas prepoznajemo osam vrsta herpesa, koji mogu izazvati različita oboljenja. Virus herpesa ulazi u tijelo kroz sitna oštećenja na koži ili na sluznici. Nakon toga se veže za živčana vlakna te tako prenosi u unutrašnjost tijela.

Herpes je neizliječiva virusna bolest koja se javlja kod svih dobnih skupina. Jednom kada se nastani u tijelu nikada ga ne napušta.

Tri stadija boravka virusa u tijelu

Zaraza počinje u trenutku kada pokupimo virus i krenu se javljati simptomi. Nakon što se oni povuku, sami od sebe ili uslijed terapije, nastupa takozvano latentno stanje. Tada virus hibernira, ali nije nestao. Zbog nedostatka fizičkih pokazetelja često smatramo ovaj stadij bezopasnim, no istina je potpuno drugačija. Upravo tada, zbog smanjenog opreza, najčešće širimo zarazu. Treći stadij je ponovna aktivacija koja se može i ne mora dogoditi, a nešto je češća kod zaraze HSV – 2.
Nisu pronađeni univerzalni razlozi povratka, ali mogu ga potaknuti stres, smanjeni imunitet od prehlade, ozljede ili menstruacije, pretjereno izlaganje suncu i vjetru, čak i određena vrsta hrane i lijekova.

Simptomi herpesa

Najčešći simptomi su:

kožni osip ili promjena koja svrbi
osjećaj škakljanja ili pečenja prije nego se pojave simptomi
rane u ustima
genitalne promjene (muškarci i žene)
mjehuri
blaga vrućica
povećanje limfnih čvorova na vratu ili preponama

Dodatni simptomi koji se mogu povezati s bolešću:

vaginalni iscjedak
grlobolja

Simptomi primarne infekcije

Mjehuri se obično javljaju na usnicama, a mogu se javiti i na jeziku. Mjehuri vremenom pucaju i otvaraju se bolne rane. Zatim se stvara žućkasta membrana da bi sve prošlo unutra 3 do 14 dana. HSV-2-infekcija obično se pojavljuje u području genitalija 2 do 8 dana nakon izloženosti virusu. Vrućica, svrbež, bolovi u donjem trbuhu, malaksalost, teškoće s mokrenjem i gljivične infekcije kod žena mogu prethoditi ili pratiti izbijanje karakterističnih mjehura. Simptomi mogu trajati do 6 tjedana

Latentni (pritajeni) stadij

Tijekom razdoblja latencije, herpes-virus ne uzrokuje simptome i nije prijenosan. S vremenom, međutim ovo razdoblje završava i virus se počinje širiti. Tada postaje prijenosan, ali još uvijek bez očitih simptoma. HSV-2 se češće prenosi bez prisutnosti ikakvih simptoma, i to pogotovo kod žena. Ovo je vrlo opasan stadij jer ne postoje upozoravajući mjehuri. Nedavna studija je pokazala kako je asimptomatsko širenje kod žena odgovorno za trećinu svih HSV-2-infekcija. Rezultati ostalih studija ukazuju kako to isto vjerojatno vrijedi i za muškarca.

Simptomi ponavljajuće (rekurentne) infekcije

Rekurentne HSV-infekcije imaju većinu istih simptoma, na istim mjestima kao i primarne infekcije, ali su simptomi nešto blaži i kraće traju.

Vrste herpesa

Dvije su osnovne vrste virusa herpesa simplexa.

Virus herpesa simplexa tip 1 (HSV-1)

Virus herpesa simplexa tip 1 (HSV-1) obično je vezan za infekciju usnica, usta i lica, te se taj oblik bolesti naziva oralni herpes. HSV-1 se prenosi slinom (poljupcima), te zaraženom hranom i pićem (virus se također prenosi kašljanjem i kihanjem). Primarna HSV-1-infekcija se obično događa tijekom djetinjstva.

Herpes simplex-virus tip 2 (HSV-2)

Herpes simplex-virus tip 2 (HSV-2) povezuje se s oštećenjem genitalne sluznice (sluznice spolnih organa) i prenosi se spolnim kontaktom. Taj oblik bolesti naziva se još i genitalni herpes.

U oba slučaja simptomi su slični. Javljaju se mali bolni mjehuri na površini kože i sluznice popraćeni svrabom, malaksalosti, a kod genitalnog i bolovima u donjem dijelu trbuha te otežanim mokrenjem.
Kod žena se zbog nižeg imuniteta često javljaju zajedno s gljivičnim infekcijama. Pojavljuju se tjedan do dva nakon kontakta sa zaraženim, a mogu potrajati do čak šest tjedana.

Herpes zoster

Herpes zoster uzrokuje virus varicella – zoster, koji se kod prve infekcije javlja kao vodene kozice, dok kod reaktivacije virusa može uzrokovati herpes zoster, koji se manifestira kao pojava grupiranih mjehurića, često praćenih osjećajem peckanja, osjetljivosti i boli.
U rijetkim slučajevima dolazi do visoke temperature i malaksalosti. Crvenilo i mjehurići se najčešće nalaze na trupu, u predjelu rebara, a nešto rjeđe i u predjelu spolnih organa i anusa

Lezije se najčešće javljaju u obliku traka nalik na pojaseve. Oporavak traje između 2 i 4 tjedna, s tim da u nekim slučajevima ostaju trajni ožiljci. Rjeđe se javlja komplikacija – Postherpetična neuralgija ili PHN

Riječ je o naizgled neobjašnjivoj boli koja se počne pojavljivati oko mjesec dana nakon zarastanja krasta uzrokovanih herpes zoster virusom. PHN može trajati i do četiri mjeseca nakon infekcije, a karakteriziraju je izuzetno jaki, razarajući bolovi koji uzrokuju poremećaje spavanja, znojenje, anoreksiju, zatvor i premor organizma.

Epstein-Barr virus

Epstein-Barr virus spada u skupinu herpes virusa, a najčešći je uzročnik infektivne mononukleoze, poznate i kao ‘bolest poljupca’.

Infektivna mononukleoza je virusna bolest koja pogađa krvne stanice, a najčešće je praćena vrućicom, upalom ždrijela, povećanim limfnim čvorovima i umorom.

Ljubljenje nije jedini način prijenosa. Dapače, virus se češće prenosi kihanjem, kašljanjem ili dijeljenjem pribora za jelo

Citomegalovirus

Citomegalovirus može izazvati virusne infekcije kod osoba s bolestima krvi i imunosnog sustava. Riječ je o virusu iz porodice humanih herpes virusa, koji uzrokuje vodene kozice te infekcioznu mononukleozu, isto kao i Epstein-Barr virus.

Kod ljudi sa zdravim imunosnim sustavom, infekcija virusom može čak proći bez simptoma. Može se prenijeti seksualnim kontaktom, može uzrokovati komplikacije kod novorođene djece te je jedan od mogućih uzroka hepatitisa.

Citomegalovirus se između ostaloga može prenijeti spolnim odnosima, dojenjem, transfuzijom krvi te transplantacijom organa.
Infekcija ovim virusom jedna je od najopasnijih komplikacija kod side.

Virus može uzrokovati proljev, teške probleme s vidom uključujući i sljepoću, infekcije probavnog trakta, pa čak i smrt. S obzirom na to da je riječ o virusu koji kod zdravih ljudi jedva da uzrokuje ikakve simptome, katkad je šokantno koliko opasan i zastrašujuć može biti za osobe s narušenim imunosnim sustavom.

Humani herpes virus-6 i humani herpes virus-7

Ove dvije vrste virusa herpesa najčešće su povezane s Roseola infantum ili Egzantem subitum. Riječ je o trodnevnoj vrućici koju karakterizira povišena tjelesna temperatura, koja traje tri dana, nakon čega brzo izbija osip. Bolest se najčešće javlja kod djece do 3 godine.

Humani herpes virus-8

Humani herpes virus-8 izaziva Kaposijev sarkom odnosno zloćudni tumor koji se sastoji od stanica koje inače formiraju krvne žile.

Najčešće se razvija u koži ili sluznici usta, nosa i anusa. Kaposijev sarkom može zahvatiti i unutarnje organe, posebice limfne čvorove, pluća i probavni sustav, a smatra se spolno prenosivom bolesti.

Ovi tumori zahvaćaju oboljele od side, a inače su vrlo rijetki. Kaposijev sarkom javlja se u obliku ljubičastih tumora na koži i drugim tkivima nekih pacijenata koji boluju od side.

Izuzetno ga je teško liječiti. Humani herpes virus-8 potencijalno uzrokuje i druge oblike raka, uključujući neke vrste limfoma koji se povezuju sa sidom. Povezanost ovih oblika raka s virusnom infekcijom objašnjava zašto se oni javljaju kod pacijenata oboljelih od side nakon što njihov imunosni sustav počne propadati.

Herpes – dijagnoza

Dijagnoza se uglavnom postavlja klinički na osnovi karakterističnih kožnih promjena. Laboratorijska je potvrda poželjna i korisna, pogotovo kod težih oblika bolesti, u imunokompromitiranih bolesnika i trudnica te kod netipičnih kožnih promjena. Tzanckov test (materijal dobiven struganjem dna svježe probijene vezikule obojen po Wright–Giemsi) većinom otkriva multinuklearne orijaške stanice u HSV i varicella–zoster virusnoj infekciji. Etiološka dijagnoza se postavlja kultivacijom, utvrđivanjem serokonverzije odgovarajućeg serotipa (u primoinfekciji) i biopsijom. Materijal za kultivaciju treba uzeti iz vezikule ili s baze svježe ulcerirane vezikule. HSV se nekad može dokazati u strugotini s lezija testom direktne imunofluorescencije. PCR iz cerebrospinalnog likvora i MR koriste se za dijagnozu encefalitisa. HSV infekciju treba razlikovati od herpes zostera, koji rjeđe recidivira i obično je jače bolan, a veće nakupine promjena vide se uzduž dermatoma. Nakupine vezikula ili ulkusa na eritematozno promijenjenoj koži genitalne regije uglavnom uzrokuje HSV. U bolesnika u kojih herpetične infekcije često recidiviraju, ne cijele ili ne reagiraju adekvatno na antivirotike treba posumnjati na imunodeficijenciju, posebno na infekciju HIV–om.

Liječenje herpesa

Herpes je neizliječiv, ali postoje načini kako ublažiti simptome. U većini slučajeva radi se o relativno blagim simptomima i zarazi pa liječenje nije potrebno. Kod težih slučajeva potrebno se konzultirati s liječnikom kako bi se propisala pravilna terapija. 

Anestetici otopljeni u tekućini za ispiranje usta kao što je 2% lidokain ili otopine sode bikarbone mogu ublažiti bol lezija koje se nalaze u usnoj šupljini. Tekućine za ispiranje usta na temelju alkohola ne smiju se koristiti.

Preporuča se nježno ispiranje kožnih promjena vodom i sapunom. Također, losioni za sušenje kože mogu ublažiti bol kožnih promjena. Tople kupke mogu ublažiti bol genitalnog herpesa. Oralni oblici (koji se uzimaju na usta) aciklovira i famciklovira mogu se propisati kako bi se suzbilo ponavljano izbijanje genitalnog herpesa. Liječenje genitalnoga herpesa ne djeluje na samu bolest, ali može ublažiti simptome.
Liječenje može ublažiti nelagodu i bol te skratiti vrijeme ozdravljenja. Topička (lokalna) primjena aciklovira je također učinkovita, ali mora se češće primjenjivati od 5 puta dnevno, što se danas uobičajeno propisuje. Tijekom prva 24 sata primjena masti svakih sat vremena (dok je bolesnik budan) može skratiti period bolesnikove zaraznosti za okolinu. Ako se pojave sekundarne bakterijske infekcije kože, indicirana je lokalna ili sustavna primjena antibiotika.
Učinkovito je i ispiranje usta ohlađenim čajem od kadulje.

Prevencija od herpes virusa

Ne postoji stopostotna prevencija, ali možete si pomoći…
Virus se širi čak i onda kada nema vidljivih simptoma. Zbog toga je izrazito važno razgovarati s partnerom kada se radi o genitalnom herpesu. Uporaba kondoma smanjit će rizik od zaraze. Također, trudnice koje nose virus trebale bi češće ići na kontrolu, a ako je bolest aktivna za termina preporuča se carski rez kako bi se izbjelga mogućnost infekcije djeteta. Pravilna i uredna osobna higijena se podrazumijeva kod prevencije bilo kakve zaraze.

U borbi s herpesom pomaže i hrana. Teško da će konzumacija određenih namirnica smanjiti mogućnost prvotne zaraze, ali svakako može odgoditi buđenje virusa. Pokušajte s uljem čajevca, propolisom, cinkom i vitamnom C te hranom koja je bogata aminokiselinom, lizin, meso, ribe, jaja, jogurta ili mahunarki. S druge strane smanjite konzumaciju hrane koja sadrži arginin, primjerice kave, orašastih plodova, luka i citrusa. 

Krema protiv herpesa na usni

Kod herpesa na usni se za suzbijanje tegoba uz cinkovu pastu najčešće koristi pjena s efektom hlađenja PoxClin te tekući puder Mixtura alba. U posljednje vrijeme su izrazito popularni i flasteri za herpes na usnama Compeed.

Od prirodnih lijekova, dostupna je Arnika krema. U narodnoj medicini se od davnina koristi češnjak protiv herpesa. Tinktura od dalmatinskog češnjaka inspirirana je tom mudrošću.

Medicinski, za suzbijanje simptoma virusa herpes simplex najviše se koristi krema ili mast Aciklovir. Slično kao i kod istoimenih tableta, krema se primjenjuje svaka četiri sata (izravno na lezije!), u trajanju od sedam dana. 

Herplex krema

Krema Herplex na našem je tržištu najzastupljenija Aciklovir krema. Krema se izdaje bez recepta u pakiranju od 2 grama, pri čemu jedan gram kreme sadržava 50 mg aciklovira.

Herplex pruža odgovor na pitanje kako se riješiti herpesa na nosu i drugim manje uobičajenim mjestima. Aciklovir krema koristi se za lokalno liječenje primarnih i recidivirajućih infekcija kože, usnica i lica koje su uzrokovane virusom Herpes simplex tipa 1. Aciklovir – aktivni sastojak – je antivirusni lijek.

On učinkovito djeluje ne samo na virus Herplex simplex tipa 1 i tipa 2, već i na virus Varicella zoster. Lijek djeluje tako da priječi sintezu DNA kod virusnih stanica. 

Herplex kremu potrebno je nanositi na zahvaćeno područje 5 puta dnevno u rasponu od 4 sata. Kako bi bilo učinkovito, liječenje ne smije trajati kraće od 4 dana.

Herplex krema najbolje djeluje ako je se nanese odmah čim se simptomi primijete, idealno u početnom stadiju razvoja, premda se liječenje može započeti i kad se već pojave plikovi.

Reference:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22855-herpes-simplex
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/genital-herpes/symptoms-causes/syc-20356161
https://www.medicalnewstoday.com/articles/151739
https://www.healthhub.sg/a-z/diseases-and-conditions/50/herpes
https://www.healthline.com/health/herpes-simplex

10 razmišljanja na “Herpes – uzrok, simptomi i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *