Herpes zoster

Herpes zoster – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi Roditelji i djeca

Herpes zoster je jedan od osam tipova virusa herpesa. Posljedica je sekundarne aktivacije varicella-zoster virusa koji kod prve infekcije uzrokuje vodene kozice. Do reaktivacije ovog virusa može doći uslijed slabljenja imuniteta, teške bolesti ili kod tjelesne i emocionalne traume. Jedan napadaj herpesa zostera najčešće bolesniku ostavlja doživotnu imunost na virus, međutim ponekad se ovaj virus može javiti i više od jednom u životu.

Herpes zoster je virusna infekcija koja počinje vrlo podmuklo, prvo s bolovima i trebaju dani da se pojavi osip, nakon čije pojave liječnik vrlo lako postavlja dijagnozu i započinje liječenje (herpes zoster može nastati i na oku). S druge strane, bolest je vrlo nepredvidljiva vezano za bolove koji mogu trajati nekoliko dana, ali i nekoliko mjeseci.

Koji je uzrok Herpes zostera?

Za sada se ne zna zbog čega dolazi do aktivacije virusa i pojave herpes zostera, ali kao okidači se spominju smanjenje imuniteta, stres, trauma. Zoster se vrlo često javlja u vrijeme epidemije vodenih kozica.

Bolest se razvija u tri faze: prva faza karakterizirana je bolom duž jednog živca, druga faza nastaje razvojem osipa u vidu mjehurića a treća faza je kronična i karakterizirana je herpetičnim bolom.

Prva faza
Prva faza bola obično traje 48 sati ali nekada može trajati i do 10 dana, karakterizirana je bolom koji se širi duž jednog živca, tako da boli npr. samo jedna polovica dijela prsnog koša. Bol može biti vrlo intenzivan, a s obzirom na živac koji je zahvaćen možete imitirati srčane tegobe, teške glavobolje, upalu slijepog crijeva. Vrlo rijetko bolest ostaje na ovoj fazi bola i ne dolazi do pojave osipa pa se govori o herpes zosteru bez osipa.

Druga faza
Kad se pojavi osip, dolazi do „olakšanja“ jer se zna o čemu se radi. Osip je karakteriziran izbijanjem mjehurića na koži duž pripadajućeg živca. U podlozi osipa je crvenilo. Osip se pojavljuje samo na jednoj strani tijela što je najkarakterističniji simptom herpes zostera i time lako prepoznatljiv i laicima.

Osip se povlači nakon 10 do 15 dana, nešto malo više treba da bi se izgled kože vratio u normalu. Vrlo rijetko dolazi do pojave ožiljaka jer je zahvaćen samo površinski dio kože. Do takozvane sekundarne bakterijske infekcije može doći ako se ne vodi računa o higijeni i ako se promjene dotiču prljavim rukama (vrlo je teško odoljeti a da se rana ne počeše). Tada može doći do pojave ožiljaka.

Treća faza
Treća faza je faza kada dolazi do pojave kroničnog bola koji kod nekih pacijenata može trajati i mjesecima. Tada govorimo o postherpetičnoj neuralgiji. Pored bola može doći do pojave preosjetljivosti ili pak smanjene osjetljivosti kože, trnaca. Govorimo da se radi o pojavi kroničnog bola ako bol traje i 30 dana nakon nastanka prvih tegoba.

Simptomi herpes zostera

Herpes zoster uobičajeno započinje općim osjećajem slabosti, uz blagu vrućicu, peckanje i bolove na jednoj strani tijela. Nakon nekoliko dana dolazi do pojave mjehurića, a zahvaćeno područje postaje osjetljivo, bolno i može svrbjeti. Ovisno o zahvaćenim živcima, bol može biti slična bolovima kod upale slijepog crijeva, bubrežnih ili žučnih kamenaca ili može oponašati upalu debelog crijeva.

Bolest može zahvatiti gotovo svaki dio tijela, ali se najčešće javlja na trupu. Najgori su slučajevi kada herpes zoster zahvati područje oko očiju, tada postoji opasnost od oštećenja rožnice oka.

Mjehurići nakon jednog do dva tjedna prolaze i stvaraju se kraste, prilikom čega bolovi i dalje mogu biti prisutni. Uobičajeni simptomi herpes zostera su:

 • lagano povišena temperatura,
 • slabost i umor,
 • osjećaj peckanja, bockanja i svrbež,
 • crvenilo dijela kože s grupiranim mjehurićima,
 • žareća ili probadajuća bol koja može biti povremena ili stalna,
 • mučnina,
 • proljev,
 • poteškoće s mokrenjem.

Istraživanja su pokazala da se bolni simptomi često razlikuju po intenzitetu boli. Sukladno tome, neki pacijenti su doživjeli paresteziju (javljanje osjeta bez odgovarajućih podražaja, npr. trnjenje), disesteziju (bolna osjetljivost na dodir), alodiniju (bolna osjetljivost na obične bezbolne podražaje) te hiperesteziju (pretjerano ili predugo osjećanje boli).

U određenim slučajevima, kada je zahvaćen dio u području živca trigeminusa, u području ušnog ili ličnog živca, moguće su komplikacije u obliku konjunktivitisa, oštećenja rožnice ili ušnog živca, kao i paraliza ličnog živca. Nakon herpesa zostera ostaju ožiljci baš kao i nakon vodenih kozica.

Promjene koje se događaju na koži obično su lokalizirane jednostrano, iako se mogu pojaviti i na obje strane tijela (zoster duplex).

Iako brojni američki stručnjaci tvrde da se herpes zoster kod mnogih neće nikada vratiti nakon što su ga već jednom preboljeli, rizik od ponovnog pojavljivanja kretao se u rasponu od 1% do 6% s tim da su dugoročna dodatna istraživanja pokazala i veći rizik (5-6%). Stopa hospitalizacije kretala se u rasponu od 2 do 25/100 000 osoba na godinu, s višim stopama među starijim američkim stanovništvom.

S obzirom na to da su nedavna istraživanja potvrdila sve veći broj zaraženih, brojni autori znanstvenih studija se nisu iznenadili tom činjenicom zato što je na svijetu sve više starijih osoba koje su rizična skupina obolijevanja od ovoga virusa. Uz to, liječnici sugeriraju dodatne edukacije po pitanju ovog virusa kako bi se nošenje s bolnim simptomima moglo čim bolje razumjeti i olakšati.

Tko je pod rizikom od herpesa zostera?

Od herpesa zostera može oboljeti svaka osoba koja je preboljela vodene kozice. No, nekoliko je faktora koji mogu povećati rizik od ove virusne infekcije:

 • preko 60 godina starosti
 • postojanje bolesti koja slabi imunološku sustav, kao što su HIV ili neka vrsta karcinoma
 • kemoterapija ili zračenje
 • uzimanje likova koji slabe imunološki sustav, kao što su steroidi ili lijekovi koji se dobivaju nakon transplantacije organa

Kako se liječi Herpes zoster?

Većina pacijenata koja dobije herpes zoster može se liječiti kod svog obiteljskog liječnika. Liječenje herpes zostera sastoji se u liječenju bola (nesteroidni antireumatici, paracetamol). Nekada su bolovi toliko jaki da je potrebno uvođenje tramadola, samog ili u kombinaciji s paracetamolom. Kod kronične faze bolesti mogu se koristiti i lokalno flasteri s lidokainom. Vrlo rijetko kod jače i dugotrajnije boli potrebno je ambulantno liječenje.

Promjene na koži zahtijevaju vrlo dobro održavanje higijene. Mogu se koristiti kupke od hipermangana, te tekući puder s anestezinom. On smanjuje osjećaj svrbeža i suši mjehuriće (pojedini liječnici izbjegavaju davanje tekućeg pudera zbog straha od razvijanja infekcije kože). U prvim danima bolesti dobro je započeti s antivirusnim lijekovima. Jedan od nedostataka ovih lijekova je da se moraju uzimati pet puta tijekom dana.

I pored svih spomenutih mjera pojedini pacijenti razviju dovoljno tešku kliničku sliku te zahtijevaju boravak u bolnici.

Oftalmički herpes zoster (koji zahvaća područje oka) zahtjeva intenzivno praćenje i liječenje od strane oftalmologa.

Prirodno liječenje herpes zostera

Kako je već manje više svima poznato – virusi su otporni i strašno dosadni, međutim priroda nam je podarila nekolicinu prirodnih lijekova uz pomoć kojih možemo ublažiti intenzitet simptoma.

Matičnjak – dokazano je kako matičnjak ima utjecaj na viruse iz porodice herpesa te na ostale virusne infekcije. Rezultati se, osim kremama koje sadrže matičnjak, mogu postići i čajem od matičnjaka. Čaj matičnjaka nekoliko puta dnevno vatom nanesite na zahvaćeno područje.

Crvena paprika – kapsaicin će vam pomoći u liječenju bolova koje uzrokuje herpes zoster. Kapsaicin pomaže blokiranjem bolova koji dolaze iz živaca.

Kineska angelika ili dang-quai – je biljka koju Kinezi koriste protiv menstrualnih tegoba, ali i prilikom zaraze herpes zosterom.

Sladić – višestruko efikasan lijek u borbi protiv herpes zostera. Sladić se koristi kao krema koja se nanosi na zahvaćeno područje, a možete ga konzumirati i u obliku čaja. Korijen sladića poznati je stari recept koji sadrži nekoliko sastojaka koji imaju snažan utjecaj na viruse.

Pomiješajte 10 kapi ulja timijana ili čajevca s dvije žličice tinkture od lavande i četiri žličice vode. Otopinu nanesite najmanje dva puta dnevno na zahvaćeno mjesto.

Zdrobite cvjetove nevena i nanesite ih uz pomoć vate na zahvaćeno područje.

Pasiflora će vam dobro doći za smirenje bolova. Pasifloru možete dodati čaju od matičnjaka ili sladića.

Pijte sok od kruške ili jedite svježe plodove kruške.

U ublažavanju bolova može vam pomoći i soja. Možete ju konzumirati u prehrani ili u obliku tableta.

Ožiljke koji nastaju kao posljedica herpes zostera možete tretirati nevenovom ili gavezovom masti.

Pokušajte što više odmarati kako bi se vaš imunološki sistem mogao što bolje braniti.
Za vrijeme napadaja herpesa zostera bilo bi dobro češće mijenjati posteljinu i ručnike te nositi pamučnu odjeću i paziti na suhoću odjeće. Higijenske navike se ne trebaju znatnije mijenjati. Nakon tuširanja nemojte trljati zahvaćeno mjesto ručnikom, već blago tapkajte kako mjehurići ne bi puknuli i izazvali infekciju i ožiljke.

Može li se spriječiti herpes zoster?

Cjepivo protiv virusa može spriječiti razvoj herpesa zostera. Cjepivo se savjetuje starijim osobama koje nisu preboljele vodene kozice. Stariji od 50 godina trebali bi se također cijepiti protiv herpesa zostera.

Herpes zoster je zarazna bolest pa se oboljelima savjetuje da poduzmu sljedeće korake kako bi se spriječilo širenje infekcije:

 • Prekriti plikove
 • Izbjegavati susret s ljudima koji nisu preboljeli vodene kozice ili koji imaju oslabljen imunološki sustav
 • Često prati ruke

Reference:
https://www.cdc.gov/shingles/index.html
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11036-shingles
https://www.healthdirect.gov.au/shingles
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/shingles/symptoms-causes/syc-20353054
https://www.medparkhospital.com/en-US/disease-and-treatment/herpes-zoster-shingles
https://www.hemed.hr/Default.aspx?sid=18052

3 razmišljanja na “Herpes zoster – uzrok, simptomi i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *