Himalajska sol

Himalajska sol – prednosti i zdravstvene benefiti

Savjeti o prehrani

Himalajska sol je sol dobivena iz jednog od najstarijih i najvećih rudnika u Pakistanu. Procjenjuje se kako je rudnik nastao prije 800 milijuna godina uslijed tektonskih poremećaja koji su zarobili plitki dio mora koji je polako isparavao duboko u zemlji i nastale su velike naslage morske soli bogate mineralima. Himalajska sol se ručno bere i ne podvrgava rafinaciji te se ne dodaju aditivi odnosno tvari za sprečavanje zgrudnjavanja. Također, zbog samog netaknutog nalazišta, smatra se i najčišćom soli na svijetu. I himalajska i obična sol su po kemijskoj strukturi natrijev klorid.

Za razliku od morske soli koja ima sve više nečistoća zbog zagađenja mora, himalajsku sol prirodno krasi visoka čistoća i stoga je nerafinirana.

Općenito, sol koristimo u prehrani u manjim količinama – poput začina – kako bismo poboljšali okus jelima, ali i u organizam unijeli važan spoj, natrijev klorid. On je odgovoran za metaboličke procese u tijelu, prijenos živčanih impulsa i funkcioniranje mišićnoga sustava, ravnotežu tekućine u tijelu i reguliranje krvnoga tlaka…

Sol u velikim količinama šteti ljudskom organizmu, ali u malenim (do jedna čajna žlica dnevno) neophodna je i važna za zdravlje.

Postoji više vrsta soli, a naziv govori o njihovome podrijetlu i eventualnoj industrijskoj obradi.

Za razliku od morske, pa i drugih vrsta soli, himalajsku sol krasi čak ukupno 84 vrste minerala, koji su važni za normalno funkcioniranje ljudskoga organizma.

To se osobito odnosi na razne mikroelemente koje većinom namirnica rijetko unosimo u organizam. Također, za razliku od drugih vrsta soli himalajska sol sadrži više kalija, kalcija, magnezija i željeza, a manje natrija.

Svijetlo ružičastu boju ova sol duguje udjelu željeza. Međutim, iako je točno kako je ova sol u usporedbi s domaćom kuhinjskom soli bogatija za brojne elemente, svi se oni nalaze u tragovima i unose u premalim količinama da bi bili značajni za organizam.

Važno je napomenuti kako je sol glavni izvor joda u prehrani, stoga, ako koristite himalajsku sol potrebno je pronaći alternativni izvor joda poput morskih algi, ribe ili joda u obliku dodatka prehrani.

Himalajska sol – zdravstvene prednosti

Na podužem popisu povoljnih utjecaja himalajske soli na zdravlje je antihistaminski (protualergijski) učinak, čišćenje i jačanje dišnog sustava, poboljšanje probave i detoksikacija. Također se smatra da himalajska sol poboljšava rad živčanog sustava i djeluje antistresno, da uravnotežava krvni tlak i razinu šećera u krvi, da održava kosti čvrstima, pomaže kod reume i kožnih bolesti,…

  • Himalajska sol može se koristiti za inhalacije (kod upala sinusa, uha i grla), a blagotvorni su i oblozi te ispiranje otopinom himalajske soli, npr. kod upala očiju i afti u ustima.
  • Preporučuje se i nasipati sol na četkicu za zube te istrljati zube i desni.
  • Kupke od himalajske soli preporučuju se za detoksikaciju i lakše mršavljenje te kod kožnih bolesti.
  • Za pročišćenje kože pripravlja se piling od himalajske soli pomiješan s baznim i eteričnim uljima.
  • Tvrdi se da himalajska sol zagrijavanjem ionizira i pročišćuje zrak te da uklanja štetna elektromagnetska zračenja, pa su popularne svjetiljke i svijećnjaci koji se izrađuju od himalajske soli.
  • Himalajska sol također se koristi u kulinarstvu kao začin jelima.
Himalajska sol nije mudar izbor u trudnoći i tijekom dojenja

Trudnice su u visokom riziku od razvoja nedostatka joda iz razloga što se potrebe za jodom u tom osjetljivom razdoblju povećavaju. Potrebe za jodom ostaju visoke i tijekom dojenja zbog toga što bebe jod dobivaju putem majčina mlijeka. Nedostatak joda u organizmu može biti opasan kako za majku tako i za dijete – kod ploda može doći do poteškoća u tjelesnom i mentalnom razvoju.

U prošlosti se himalajska sol smatrala rezerviranom za kraljeve i visoko društvo. Krupnije mljevena himalajska sol se koristila u kupkama i raznim kozmetičkim tretmanima za piling kože i slično.

Kad se pročita opsežni popis stanja i bolesti koje bi himalajska sol trebala izliječiti, gotovo je nemoguće povjerovati da jedna sol to sve može. Neke od tvrdnji nisu povezane uz himalajsku sol, već uz nedostatak soli u organizmu općenito.

Primjerice dokazano je da se kvaliteta sna znatno može pogoršati ako organizmu nedostaje soli, ali takvo nešto može poboljšati bilo koja sol koja većinski sadrži natrijev klorid.

Natrijev klorid sudjeluje u važnim procesima u tijelu poput natrij – kalij membranskih pumpi koje su važne za pravilan balans pH u organizmu, tako da bilo koja sol koja sadrži natrijev klorid održava taj balans, a ne samo himalajska. Ostali minerali koje himalajska sol sadrži u nešto većoj količini nemaju ulogu u održavanju pH u organizmu.

Mnoge tvrdnje koje se vežu uz himalajsku sol inače ne bi bile povezane s ulogom soli u organizmu, kao što je primjerice povećanje libida. Istraživanja koja su provedena s upotrebom himalajske soli nisu pokazala pozitivne rezultate te ih nema puno, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Medical News Today.

Ako pronađete i pročitate neko istraživanje koje se bazira na ljekovitosti himalajske soli, pogledajte ima li taj rad navedene autore, literaturne izvore te je li citiran od strane drugih autora. Dobar znanstveni članak je uvijek objavljen u znanstvenom časopisu ili u provjerenoj online bazi.

Bitno je spomenuti da se na našim područjima u morsku sol naknadno dodaje jod, zbog toga što tlo nije bogato jodom. Jod je od iznimne važnosti za rad organizma, a posebno za rad štitnjače.

Ako koristite isključivo himalajsku sol, razmislite o nadomještanju joda na drugi način.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *