Hipervitaminoza

Hipervitaminoza – uzrok, simptomi i liječenje

Savjeti o prehrani Simptomi

Zdravlje je uvijek na prvom mjestu i u toj želji da budemo što zdraviji i otporniji na sve bolesti često posežemo za vitaminima i mineralima, pa čak i više nego bi to trebali.
Danas ćemo pisati o višku vitamina u tijelu i koliko to može biti ozbiljno.

Što bi to bila hipervitaminoza? Kao što sam naziv govori radi se o višku korisnih tvari (u ovom slučaju vitamina) u našem tijelu. Najčešće dolazi uzimanjem suplementacije te konzumiranjem velikih količina hrane koja sadržava isti vitamin ili vitamine.

Postoje dva tipa – akutna i kronična. Akutna se pojavljuje kada uzimate veliku dozu jednog ili nekoliko vitamina odjednom. Po simptomima je vrlo slično trovanju. Kronična hipervitaminoza se razvija redovito kada osoba sustavno konzumira više vitamina nego što mu je potrebno. U tom slučaju simptomi nisu baš tako izraženi.

Hipervitaminoza A

Jedna od najčešćih hipervitaminoza povezana je s viškom vitamina A. Velika količina ovog vitamina može izazvati prilično žestoku reakciju. Samo neki od najčešćih simptoma hipervitaminoze su sljedeći:

  • gubitak kose,
  • ljuštenje kože i osip na njoj,
  • razdražljivost,
  • svrbež,
  • groznica,
  • glavobolja,
  • povraćanje i mučnina,
  • bol u zglobovima,
  • zamagljen vid ili druge promjene vida,
  • oticanje kostiju,…

Razina kolesterola u krvi dramatično se povećava, poremećeni su mokraćni sustav i bubrezi. Važno je napomenuti da se hipervitaminoza vitamina A može razviti i kao posljedica uzimanja pripravaka vitamina, te zbog konzumacije velikih količina morske ribe i jetre morskih životinja.

Kod kronične hipervitaminoze A simptomi se ne pojavljuju odmah, manifestiraju se samo kao glavobolja, a svi ostali problemi pojavljuju se tek nakon jednog ili dva mjeseca. Nešto kasnije, posljedice hipervitaminoze mogu biti razvoj suhog dermatitisa. Zbog gubitka apetita postupno počinje anoreksija.

Vitamin A hipervitaminoza i avitaminoza su neke od najopasnijih stanja povezanih s prekomjernim uzimanjem ili nedostatkom vitamina. Simptomi koji karakteriziraju ovu bolest moraju se pratiti s posebnom pažnjom.

Vitamin B hipervitaminoza

Ovdje je opasnost velika količina vitamina B u ljudskom tijelu. Vitamin B1 hipervitaminoza može uzrokovati čest poremećaj u tijelu, uključujući glavobolju, slabost i pospanost. Neki imaju akutne alergijske reakcije.

Vjeruje se da najteži oblik tiaminske hipervitaminoze može biti plućni edem, pa čak i smrtonosni anafilaktički šok.

Uz hipervitaminozu vitamina B2, otprilike su iste opće manifestacije kao kod trovanja drugim vitaminima. Međutim, ovo trovanje je iznimno rijetko, jer tijelo ima sposobnost da brzo ukloni tu tvar iz tijela. U 95 posto slučajeva bolest se manifestira zbog individualnih osobina tijela kada reagira na taj vitamin.

Vitamin B6 može biti otrovan samo s dovoljno visokim dnevnim dozama – prosječno iznad 500 mg dnevno. Višak ove tvari očituje se u obliku sindroma intoksikacije, kao i karakterističnih lokalnih manifestacija. Konkretno, pojava napadaja kožnih osipa i svrbeža na koži. Uvođenjem piridoksina u količini većoj od 2,5 g na dan, postoje povrede senzibilizacije vibracijama. Moguća oštećenja motornih neurona, razvoj senzorne neuropatije. To je ono što dovodi do hipervitaminoze.

Dijagnoza

U većini slučajeva, dijagnoza bilo kojeg oblika hipervitaminoze temelji se na povijesti bolesti, kliničkim manifestacijama, odnosno simptomima i rezultatima instrumentalnih i laboratorijskih podataka.

Važno je napomenuti da dijagnoza praktički nema specifičnosti, bilo s viškom topljivih u vodi ili predoziranjem vitamina topljivih u mastima.

Sve počinje s pažljivim proučavanjem pacijentove povijesti, povijesti bolesti. Važno je da liječnik sazna kada i kako je sve počelo, koji su klinički znakovi prethodili ovoj bolesti, koji su proizvodi uključeni u prehranu pacijenta i u kojoj količini, jesu li se takvi uvjeti pojavili prije, kako se mogu manifestirati. Važno je razjasniti koji lijekovi sadrže određene vitamine.

Važno je napomenuti da se u većini slučajeva hipervitaminoza razvija na pozadini zlouporabe vitaminskih kompleksa, obično u djetinjstvu, kada roditelji nastoje djetetu dati što je moguće više vitamina i ne razmišljajući o mogućim posljedicama.

Sljedeći korak je analiza prisutnosti kliničkih simptoma. U 95% slučajeva to su uobičajeni simptomi – glavobolja, slabost,… Istodobno, lokalne manifestacije su karakterističnije za određenu vrstu bolesti.

Zaključno, važno je odrediti razinu vitamina u krvnoj plazmi. Koncentracija se može povećati tri do pet puta, a u nekim slučajevima čak i stotinu puta.

Za sve vrste hipervitaminoze dijagnoza završava i nakon početka liječenja.

Liječenje

Odabrani način liječenja ovisi o prekomjernoj količini ovog ili onog vitamina, što je dovelo do tog stanja. U ovom slučaju terapija je usmjerena na otklanjanje specifičnih uzroka bolesti, a tek nakon pojedinačnih simptoma. Od velike je važnosti korekcija viška vitamina, budući da simptomi određene hipervitaminoze mogu biti vrlo slabo vidljivi.

U općim preporukama za liječenje hipervitaminoze treba započeti eliminacijom izvora vitamina. To zahtijeva smanjivanje unosa vitamina u tijelu na minimalne fiziološke doze. Trebalo bi se temeljiti na pravilima koja se temelje na dnevnim potrebama. To se može postići nacrtom dijete, radikalnom promjenom u prehrani i smanjenjem određene hrane u njoj. Kada je ovo stanje bolesti uzrokovano uzimanjem lijekova, na primjer, vitaminskim kompleksima, treba ih odmah otkazati.

Nadalje, eliminirani su specifični simptomi. U svakom slučaju ove bolesti, potrebno je ukloniti rezultirajuće reakcije. Međutim, to bi trebalo biti učinjeno tek nakon što je unos vitamina u tijelo što je više moguće smanjen. Inače će se klinička slika nastaviti razvijati, ako je samo ograničena simptomatska terapija.

Konačno, provodi se detoksikacijska terapija. Namijenjena je liječenju sindroma intoksikacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *