Hipokalijemija (manjak kalija u krvi)

Hipokalijemija (manjak kalija u krvi): uzroci, simptomi i liječenje

Savjeti o prehrani

Hipokalijemija je stanje u kojem je razina kalija u krvi niža od normalne. Kalij je esencijalni mineral i elektrolit koji pomaže regulirati ravnotežu tekućina, živčanih impulsa, kontrakcija mišića i srčanog ritma u tijelu. Normalne razine kalija u krvi kreću se od 3,5 do 5,0 milimola po litri (mmol/L).

Hipokalemija može biti blaga, umjerena ili teška, ovisno o tome koliko je niska razina kalija. Blaga hipokalijemija (3,0 do 3,5 mmol/L) ne mora uzrokovati nikakve simptome, ali može povećati rizik od razvoja drugih zdravstvenih problema. Umjerena hipokalemija (2,5 do 3,0 mmol/L) može uzrokovati uočljive simptome kao što su slabost, umor, grčevi u mišićima i nepravilan rad srca. Teška hipokalijemija (manje od 2,5 mmol/L) može biti opasna po život i zahtijeva hitnu liječničku pomoć, jer može uzrokovati jaku slabost mišića, paralizu, zatajenje disanja, srčane aritmije i srčani zastoj.

Uzroci hipokalijemije

Hipokalijemija je čest poremećaj elektrolita koji pogađa oko 20% hospitaliziranih pacijenata i 2,5% opće populacije. Može biti uzrokovan raznim čimbenicima, poput prekomjernog gubitka kalija iz tijela, neadekvatnog unosa kalija ili nenormalne raspodjele kalija u tijelu. Neki od uobičajenih uzroka hipokalemije su:

 • Diuretici: To su lijekovi koji povećavaju količinu urina i izlučivanje tekućine iz tijela. Često se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka, zatajenja srca, edema i bolesti bubrega. Međutim, neki diuretici, poput tiazida i diuretika petlje, također mogu uzrokovati gubitak kalija zajedno s tekućinom.
 • Povraćanje i proljev: Ovo su stanja koja uzrokuju gubitak tekućine i elektrolita iz gastrointestinalnog trakta. Mogu biti uzrokovani raznim čimbenicima, poput infekcija, trovanja hranom, alergija, lijekova ili kroničnih bolesti. Dugotrajno ili jako povraćanje i proljev mogu dovesti do dehidracije i hipokalijemije.
 • Laksativi i klistiri: To su tvari koje potiču rad crijeva i pomažu u ublažavanju zatvora. Međutim, prekomjerna ili česta uporaba laksativa i klistira također može uzrokovati gubitak tekućine i elektrolita iz debelog crijeva, što rezultira hipokalemijom.
 • Znojenje: Ovo je prirodni proces koji pomaže u regulaciji tjelesne temperature i uklanjanju toksina iz kože. Međutim, prekomjerno ili produljeno znojenje, osobito u vrućim i vlažnim okruženjima, također može uzrokovati gubitak tekućine i elektrolita, uključujući kalij, iz tijela.
 • Bolesti bubrega: Ovo su stanja koja utječu na funkciju i strukturu bubrega, koji su odgovorni za filtriranje krvi i održavanje ravnoteže tekućina i elektrolita u tijelu. Neke bolesti bubrega, kao što su kronična bubrežna bolest, bubrežna tubularna acidoza, Bartterov sindrom i Gitelmanov sindrom, mogu oslabiti sposobnost bubrega da reapsorbiraju kalij, što dovodi do hipokalijemije.
 • Hormonalni poremećaji: To su stanja koja utječu na proizvodnju i regulaciju hormona, koji su kemijski glasnici koji kontroliraju različite funkcije i procese u tijelu. Neki hormonalni poremećaji, poput hiperaldosteronizma, Cushingovog sindroma i hipotireoze, mogu promijeniti ravnotežu tekućina i elektrolita u tijelu, uzrokujući hipokalijemiju.
 • Lijekovi: Neki lijekovi, kao što su inzulin, beta-agonisti, kortikosteroidi, antibiotici i antifungici, također mogu utjecati na distribuciju kalija u tijelu, uzrokujući hipokalemiju.
 • Prehrana: ovo su čimbenici koji se odnose na unos i apsorpciju hranjivih tvari iz hrane i pića. Prehrana koja je siromašna hranom bogatom kalijem, poput voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki, mahunarki i mliječnih proizvoda, može doprinijeti hipokalemiji. Slično tome, prehrana koja je bogata natrijem, kofeinom, alkoholom ili sladićem također može povećati izlučivanje kalija iz tijela.
 • Ostali čimbenici: Ovo su čimbenici koji su rjeđi ili manje poznati, ali također mogu uzrokovati ili pridonijeti hipokalemiji. Neki od tih čimbenika su: genetski čimbenici, metabolička acidoza, alkaloza, nedostatak magnezija, anemija srpastih stanica, leukemija, opekline, traume, operacije i sindromi malapsorpcije.

Simptomi hipokalijemije

Simptomi hipokalemije variraju ovisno o težini i trajanju stanja, kao io temeljnom uzroku i prisutnosti drugih medicinskih stanja. Neki od uobičajenih simptoma hipokalemije su:

 • Slabost i umor: Ovo su osjećaji smanjene energije i snage, što može utjecati na sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti i zadataka. Hipokalijemija može uzrokovati slabost i umor ometanjem funkcije mišića i živaca, kao i proizvodnje ATP-a, koji je glavni izvor energije za stanice.
 • Grčevi mišića i spazmi: Ovo su nevoljne i bolne kontrakcije mišića, koje mogu zahvatiti bilo koji dio tijela, ali su češće u nogama, rukama i trbuhu. Hipokalijemija može uzrokovati grčeve u mišićima i spazme mijenjajući električnu aktivnost i ekscitabilnost mišićnih stanica, kao i ravnotežu kalcija i magnezija u mišićima.
 • Bolovi u mišićima: Ovo su osjećaji bolova, ukočenosti i nelagode u mišićima, koji mogu biti blagi ili jaki i mogu trajati kratko ili dugo. Hipokalijemija može uzrokovati bolove u mišićima smanjenjem protoka krvi i dovoda kisika u mišiće, kao i povećanjem razgradnje mišićnih proteina.
 • Utrnulost i trnci: Ovo su abnormalni osjećaji bockanja, bockanja ili peckanja u koži, koji mogu zahvatiti bilo koji dio tijela, ali su češći u rukama, stopalima i licu. Hipokalemija može uzrokovati obamrlost i trnce utječući na funkciju i provođenje osjetnih živaca, kao i na ravnotežu natrija i kalija u živčanim stanicama.
 • Nepravilni otkucaji srca i palpitacije: Ovo su abnormalni ritmovi ili osjeti srca, koji mogu biti brzi, spori, preskačući ili titrajući. Hipokalijemija može uzrokovati nepravilne otkucaje srca i lupanje srca utječući na funkciju i vodljivost srčanih mišića i živaca, kao i na ravnotežu kalcija i kalija u srčanim stanicama.
 • Bol u prsima i otežano disanje: Ovo su simptomi smanjenog protoka krvi i dopreme kisika u srce i pluća, što može uzrokovati nelagodu, pritisak ili stezanje u prsima te poteškoće ili ubrzano disanje. Hipokalijemija može uzrokovati bol u prsima i otežano disanje ometanjem funkcije i kontraktilnosti srca i dišnih mišića, kao i povećanjem rizika od angine, zatajenja srca i plućnog edema.
 • Vrtoglavica i nesvjestica: Ovo su simptomi smanjenog protoka krvi i dovoda kisika u mozak, što može uzrokovati ošamućenost, gubitak ravnoteže ili gubitak svijesti. Hipokalijemija može uzrokovati vrtoglavicu i nesvjesticu utječući na funkciju i regulaciju krvnih žila i krvnog tlaka, kao i povećavajući rizik od ortostatske hipotenzije, moždanog udara i napadaja.
 • Zatvor i bolovi u trbuhu: Ovo su simptomi smanjenog motiliteta i funkcije gastrointestinalnog trakta, što može uzrokovati poteškoće ili neučestalost pražnjenja stolice, te nelagodu, grčeve ili nadutost u trbuhu. Hipokalijemija može uzrokovati zatvor i bolove u trbuhu utječući na funkciju i provođenje glatkih mišića i živaca u probavnom sustavu, kao i povećavajući rizik od ileusa, intestinalne opstrukcije i paralitičkog ileusa.
 • Zbunjenost i promjene raspoloženja: Ovo su simptomi promijenjene mentalne funkcije i emocionalnog stanja, koji mogu uzrokovati poteškoće u razmišljanju, pamćenju, koncentraciji ili prosuđivanju, te osjećaje tjeskobe, depresije, razdražljivosti ili uznemirenosti. Hipokalijemija može uzrokovati zbunjenost i promjene raspoloženja utječući na funkciju i neurotransmisiju moždanih stanica, kao i mijenjajući razine serotonina, dopamina i norepinefrina u mozgu.

Dijagnoza hipokalemije

Dijagnoza hipokalijemije temelji se na anamnezi, fizičkom pregledu i laboratorijskim pretragama bolesnika. Povijest bolesti i fizički pregled mogu pomoći u prepoznavanju simptoma, znakova i mogućih uzroka hipokalijemije. Na primjer, liječnik može pitati o pacijentovoj prehrani, upotrebi lijekova, unosu i izlučivanju tekućine, povraćanju i proljevu, funkciji bubrega, hormonskim poremećajima i drugim medicinskim stanjima koja mogu utjecati na ravnotežu kalija. Liječnik također može provjeriti pacijentov krvni tlak, puls, snagu mišića, reflekse i turgor kože. Liječnik također može potražiti znakove dehidracije, edema ili drugih poremećaja ravnoteže elektrolita.

Laboratorijski testovi mogu pomoći u potvrdi dijagnoze i određivanju ozbiljnosti i temeljnog uzroka hipokalemije. Neki od uobičajenih laboratorijskih testova za hipokalijemiju su:

 • Test krvi: Ovo je test koji mjeri razinu kalija i drugih elektrolita, kao što su natrij, klorid, bikarbonat, kalcij, magnezij i fosfat, u krvi. Pretragom krvi također se mogu mjeriti razine glukoze, kreatinina, dušika uree u krvi i mokraćne kiseline, što može ukazati na funkciju bubrega i metabolički status pacijenta. Test krvi također može mjeriti razine hormona, poput aldosterona, kortizola, hormona štitnjače i paratiroidnog hormona, koji mogu utjecati na ravnotežu kalija u tijelu. Test krvi također može mjeriti razine enzima, kao što su kreatin kinaza, laktat dehidrogenaza i aspartat aminotransferaza, što može ukazivati na oštećenje ili ozljedu mišića, srca ili jetre. Pretragom krvi također se mogu mjeriti razine plinova u krvi, kao što su pH, ugljični dioksid i kisik, što može ukazati na acidobaznu ravnotežu i respiratornu funkciju pacijenta. Test krvi može pomoći u dijagnosticiranju hipokalemije ako je razina kalija niža od 3,5 mmol/L, a također može pomoći u prepoznavanju uzroka i komplikacija hipokalijemije.
 • Test urina: Ovo je test koji mjeri razinu kalija i drugih elektrolita, poput natrija, klorida i bikarbonata, u urinu. Test urina također može izmjeriti specifičnu težinu, pH i osmolalnost urina, što može pokazati koncentraciju i kiselost urina. Test urina može pomoći u dijagnosticiranju hipokalijemije ako je razina kalija u mokraći viša od 20 mmol/L, što ukazuje na to da bubrezi gube previše kalija. Test urina također može pomoći u razlikovanju uzroka hipokalemije, kao što su bubrežni ili izvanbubrežni gubici, a također može pomoći u praćenju odgovora na liječenje.
 • Elektrokardiogram (EKG): Ovo je test koji mjeri električnu aktivnost i ritam srca. EKG može pokazati promjene u obliku, veličini i trajanju valova te intervale koji predstavljaju depolarizaciju i repolarizaciju srčanih komora. EKG može pomoći u dijagnosticiranju hipokalemije ako pokazuje znakove niskog kalija u srcu, kao što su spljošteni ili obrnuti T valovi, istaknuti U valovi, depresija ST segmenta, produljeni QT interval i aritmije, kao što su preuranjene ventrikularne kontrakcije, ventrikularna tahikardija, ventrikularna fibrilacija i torsades de pointes. EKG također može pomoći u prepoznavanju komplikacija i rizika od srčanog zastoja kod pacijenata s hipokalemijom.
 • Ostali testovi: Ovo su testovi koji mogu pomoći u dijagnosticiranju ili isključivanju drugih stanja koja mogu uzrokovati ili oponašati simptome hipokalijemije, kao što su testovi funkcije bubrega, testovi funkcije jetre, testovi funkcije štitnjače, testovi funkcije nadbubrežne žlijezde, testovi razine magnezija, testovi razine kalcija , test razine fosfata, test razine glukoze, test razine hemoglobina, test kompletne krvne slike i test hemokultura. Ovi testovi također mogu pomoći u određivanju ozbiljnosti i utjecaja hipokalijemije na organe i tjelesne sustave.

Liječenje hipokalijemije

Liječenje hipokalijemije ovisi o ozbiljnosti, uzroku i prisutnosti bilo kakvih komplikacija stanja. Glavni ciljevi liječenja su ispraviti manjak kalija, spriječiti daljnji gubitak kalija i liječiti sve temeljne poremećaje ili komplikacije. Neke od uobičajenih metoda liječenja su:

 • Oralni dodaci kalija: To su tablete ili tekućine koje sadrže kalijev klorid, kalijev bikarbonat, kalijev citrat ili kalijev glukonat, koje se mogu uzimati na usta za povećanje razine kalija u krvi. Oralni dodaci kalija obično su poželjna metoda liječenja blage do umjerene hipokalemije ili kronične ili rekurentne hipokalemije. Oralni dodaci kalija općenito se dobro podnose, ali mogu uzrokovati nuspojave kao što su mučnina, povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu ili čirevi. Doza i učestalost oralnih dodataka kalija ovise o težini hipokalemije, odgovoru na liječenje i prisutnosti kontraindikacija, poput bolesti bubrega ili hiperkalijemije.
 • Intravenski kalij: Ovo je otopina koja sadrži kalijev klorid, kalijev fosfat ili kalijev acetat, koji se mogu dati kroz venu za povećanje razine kalija u krvi. Intravenski kalij obično je rezerviran za tešku hipokalemiju, hipokalemijske promjene na elektrokardiografiji (EKG) ili fizičke znakove ili simptome hipokalijemije ili za pacijente koji ne podnose oralne dodatke kalija. Intravenski kalij može izazvati nuspojave kao što su bol, peckanje ili flebitis na mjestu ubrizgavanja ili ozbiljnije komplikacije kao što su hiperkalemija, srčane aritmije ili srčani zastoj. Stoga intravenski kalij treba davati polako i pažljivo, uz kontinuirano praćenje razine kalija, EKG-a i vitalnih znakova. Doza i brzina intravenske primjene kalija ovise o težini hipokalemije, odgovoru na liječenje i prisutnosti bilo kakvih kontraindikacija, poput bolesti bubrega ili hiperkalijemije.
 • Diuretici koji štede kalij: Ovo su lijekovi koji povećavaju izlučivanje vode i natrija iz bubrega, ali štede izlučivanje kalija. Diuretici koji štede kalij često se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka, zatajenja srca, edema ili bolesti bubrega. Međutim, oni se također mogu koristiti za prevenciju ili liječenje hipokalijemije uzrokovane drugim diureticima, kao što su tiazidi ili diuretici Henleove petlje, ili hormonskim poremećajima, kao što je hiperaldosteronizam. Diuretici koji štede kalij uključuju spironolakton, eplerenon, amilorid i triamteren. Diuretici koji štede kalij mogu izazvati nuspojave poput glavobolje, vrtoglavice, umora ili ginekomastije. Također mogu uzrokovati komplikacije kao što su hiperkalijemija, metabolička acidoza ili oštećenje bubrega. Stoga diuretike koji štede kalij treba primjenjivati s oprezom i uz redovito praćenje razine kalija, funkcije bubrega i acidobazne ravnoteže.
 • Promjena prehrane: Ovo je promjena u unosu hrane i pića koja sadrže kalij ili utječu na ravnotežu kalija. Promjena prehrane može pomoći u sprječavanju ili liječenju hipokalijemije povećanjem unosa hrane bogatom kalijem, poput voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki, mahunarki i mliječnih proizvoda, ili smanjenjem unosa hrane koja gubi kalij, poput natrija, kofeina, alkohola ili sladića. Promjena prehrane također može pomoći u liječenju temeljnog uzroka ili komplikacija hipokalemije, kao što su dehidracija, bolest bubrega ili metabolička acidoza. Prilagođavanje prehrane treba individualizirati prema pacijentovim preferencijama, potrebama i zdravstvenim stanjima.
 • Ostali tretmani: Ovo su tretmani koji mogu pomoći u ispravljanju temeljnog uzroka ili komplikacija hipokalijemije, kao što su antibiotici za infekcije, inzulin za hiperglikemiju, dodaci magnezija za nedostatak magnezija, dodaci kalcija za hipokalcemiju, dodaci fosfata za hipofosfatemiju, dodaci bikarbonata za metaboličku acidozu, ili intravenozne tekućine za dehidraciju. Ovi tretmani također mogu pomoći u uspostavljanju normalne distribucije i funkcije kalija u tijelu.

Prirodno liječenje hipokalemije

Prirodno liječenje hipokalijemije odnosi se na korištenje modifikacija prehrane i načina života, kao i biljnih ili kućnih lijekova, za sprječavanje ili liječenje niske razine kalija u krvi. Prirodno liječenje hipokalijemije može se koristiti kao dodatak konvencionalnom liječenju ili kao alternativa za blage slučajeve ili za osobe koje ne podnose ili si ne mogu priuštiti lijekove ili dodatke prehrani. Međutim, prirodno liječenje hipokalijemije ne bi trebalo zamijeniti liječnički savjet, dijagnozu ili liječenje i trebalo bi se provoditi pod nadzorom zdravstvenog radnika. Neke od uobičajenih metoda prirodnog liječenja hipokalemije su:

 • Modifikacija prehrane: ovo je najvažnija i najučinkovitija metoda prirodnog liječenja hipokalijemije, jer može pomoći povećati unos hrane i pića bogatih kalijem, a smanjiti unos hrane i pića koja oštećuju kalij. Kalij se nalazi u mnogim namirnicama biljnog podrijetla, poput voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki, mahunarki i cjelovitih žitarica, kao i u nekim namirnicama životinjskog podrijetla, poput ribe, mesa, peradi i mliječnih proizvoda. Neki od najboljih izvora kalija su banane, avokado, naranče, špinat, marelice, prokulice, dinje, grah, mekinje, kivi, rajčice, šljive i zimske tikve. S druge strane, neka hrana i pića koji mogu sniziti razinu kalija u krvi su natrij, kofein, alkohol i sladić. Natrij može povećati izlučivanje kalija iz bubrega, kofein može povećati gubitak kalija iz urina, alkohol može oslabiti apsorpciju kalija iz crijeva, a sladić može inhibirati enzim koji pretvara kortizol u kortizon, što može uzrokovati višak aldosterona i gubitak kalija. Stoga uravnotežena i raznolika prehrana s visokim udjelom kalija i niskim udjelom natrija, kofeina, alkohola i sladića može pomoći u sprječavanju ili liječenju hipokalemije prirodnim putem.
 • Hidratacija: Ovo je još jedna važna metoda prirodnog liječenja hipokalijemije, jer može pomoći u sprječavanju ili ispravljanju dehidracije, što je čest uzrok ili komplikacija hipokalijemije. Do dehidracije može doći zbog gubitka tekućine uslijed povraćanja, proljeva, znojenja ili diuretika, što također može uzrokovati gubitak kalija i drugih elektrolita iz tijela. Stoga, pijenje dovoljno vode i tekućine, posebno onih koje sadrže elektrolite, kao što su otopine za oralnu rehidraciju, kokosova voda ili sportski napici, može pomoći obnoviti ravnotežu tekućine i kalija u tijelu. Međutim, pijenje previše vode ili tekućine također može biti štetno, jer može razrijediti krv i dodatno sniziti razinu kalija. Stoga hidrataciju treba provoditi umjereno iu skladu s žeđi i izlučenim urinom pojedinca.
 • Biljni lijekovi: to su prirodne tvari koje se dobivaju iz biljaka, kao što su lišće, cvijeće, korijenje, sjemenke ili plodovi, koje imaju ljekovita svojstva i mogu pomoći u sprječavanju ili liječenju hipokalijemije. Neki od uobičajenih biljnih lijekova za hipokalemiju su:
  • Maslačak: Ovo je biljka koja ima diuretička, protuupalna i antioksidativna svojstva te može pomoći u povećanju izlučivanja vode i natrija iz bubrega, ali poštedjeti izlučivanje kalija. Maslačak također može pomoći u poboljšanju rada bubrega i acidobazne ravnoteže u tijelu. Maslačak se može konzumirati kao čaj, tinktura, kapsula ili svježa ili osušena biljka.
  • Kopriva: Ovo je biljka koja ima diuretička, protuupalna i antihistaminska svojstva te može pomoći u povećanju izlučivanja vode i natrija iz bubrega, ali poštedjeti izlučivanje kalija. Kopriva također može pomoći u poboljšanju rada bubrega i imunološkog sustava. Kopriva se može konzumirati kao čaj, tinktura, kapsula, svježa ili osušena biljka.
  • Peršin: Ovo je biljka koja ima diuretička, protuupalna i antioksidativna svojstva te može pomoći u povećanju izlučivanja vode i natrija iz bubrega, ali poštedjeti izlučivanje kalija. Peršin također može pomoći u poboljšanju rada bubrega i krvnog tlaka. Peršin se može konzumirati kao čaj, tinktura, kapsula te svježa ili osušena biljka.
  • Preslica: Ovo je biljka koja ima diuretička, protuupalna i antioksidativna svojstva te može pomoći u povećanju izlučivanja vode i natrija iz bubrega, ali poštedjeti izlučivanje kalija. Preslica također može poboljšati rad bubrega i zdravlje kostiju. Preslica se može konzumirati kao čaj, tinktura, kapsula ili svježa ili osušena biljka.
 • Kućni lijekovi: to su prirodne tvari koje se obično nalaze u kućanstvu, poput prehrambenih proizvoda, začina ili dodataka prehrani, a koje mogu pomoći u sprječavanju ili liječenju hipokalijemije. Neki od uobičajenih kućnih lijekova za hipokalemiju su:
  • Jabučni ocat: Ovo je fermentirana tekućina koja se pravi od jabuka, a sadrži octenu kiselinu, kalij i druge minerale i enzime. Jabučni ocat može pomoći u povećanju apsorpcije kalija iz crijeva, a također pomaže u ravnoteži pH i elektrolita u tijelu. Jabučni ocat možete konzumirati tako da jednu do dvije žličice pomiješate s čašom vode i pijete prije jela ili dva puta dnevno.
  • Soda bikarbona: Ovo je bijeli prah koji se pravi od natrijevog bikarbonata, a ima alkalna i antacidna svojstva. Soda bikarbona može pomoći u povećanju izlučivanja kiseline iz bubrega, a također pomaže u ravnoteži pH i elektrolita u tijelu. Sodu bikarbonu možete konzumirati tako da pola žličice pomiješate s čašom vode i pijete jednom do dva puta dnevno.
  • Melasa: Ovo je gusta, tamna i slatka tekućina koja se proizvodi od šećerne trske ili šećerne repe, a sadrži kalij, kalcij, magnezij i željezo. Melasa može pomoći u povećanju unosa kalija i drugih minerala, a također može pomoći u poboljšanju šećera u krvi i krvnog tlaka. Melasu možete konzumirati tako da jednu do dvije žlice dodate u čašu vode, mlijeka ili čaja i pijete jednom do dva puta dnevno.
  • Kokosovo ulje: Ovo je masno ulje koje se ekstrahira iz mesa kokosovih oraha, a sadrži trigliceride srednjeg lanca, laurinsku kiselinu i kaprilnu kiselinu. Kokosovo ulje može pomoći u povećanju metabolizma i proizvodnji energije, a također pomaže u poboljšanju rada bubrega i imunološkog sustava. Kokosovo ulje možete konzumirati tako da jednu do dvije žlice dodate u čašu vode, mlijeka ili čaja i pijete jednom do dva puta dnevno ili ga koristite za kuhanje ili pečenje.

Reference:
Hypokalemia [Internet]. StatPearls Publishing; 2021 [cited 2023 Apr 6].:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482465/

Hypokalemia: A clinical update [Internet]. Endocrine Connections; 2018 [cited 2023 Apr 6].:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5881435/

Low Potassium Levels in Your Blood (Hypokalemia) [Internet]. Cleveland Clinic; 2020 [cited 2023 Apr 6].:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17740-low-potassium-levels-in-your-blood-hypokalemia

Hypokalemia [Internet]. National Organization for Rare Disorders; 2017 [cited 2023 Apr 6].:
https://rarediseases.org/rare-diseases/hypokalemia/

Hypokalemia (Low Level of Potassium in the Blood) [Internet]. MSD Manual Consumer Version; 2020 [cited 2023 Apr 6].
https://www.msdmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/electrolyte-balance/hypokalemia-low-level-of-potassium-in-the-blood

Hypokalemia: Overview and More [Internet]. Verywell Health; 2020 [cited 2023 Apr 6].:
https://www.verywellhealth.com/hypokalemia-overview-and-more-5088594

Hypokalemia: Symptoms, causes, and treatment [Internet]. Medical News Today; 2019 [cited 2023 Apr 6].:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324245

Hypokalemia [Internet]. Medscape; 2020 [cited 2023 Apr 6].:
https://emedicine.medscape.com/article/242008-overview?form=fpf

How to treat low potassium levels [Internet]. Medical News Today; 2019 [cited 2023 Apr 6].:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325065

8 Signs and Symptoms of Potassium Deficiency (Hypokalemia) [Internet]. Healthline; 2018 [cited 2023 Apr 6].:
https://www.healthline.com/nutrition/potassium-deficiency-symptoms

Hypokalemia (Low Potassium) [Internet]. WebMD; 2020 [cited 2023 Apr 6].:
https://www.webmd.com/digestive-disorders/hypokalemia

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *