Hipokratova juha je vrlo jednostavna, a iznimno ljekovita juha od povrća, i ne, ovo nije još jedna obična juha. U svijetu poznata kao ukusan obrok, koji pomaže u prevenciji i liječenju mnogih bolesti s posebnim naglaskom na kancerogena oboljenja, vrlo je jednostavna u pripremi.
Početkom prošlog stoljeća popularizirao ju je njemački liječnik, dr. Max Gerson, uvrstivši je u poseban prehrambeni program koji je predstavljen javnosti 1932. godine pod nazivom Gersonova terapija.
Prema njegovim tvrdnjama, ali i prema potvrdama brojnih zdravstvenih stručnjaka, ovakav režim prehrane u stanju je osnažiti imunitet, poništiti štetu nastalu na tjelesnim stanicama te omogućiti tijelu da se u potpunosti izliječi.
Tako se ona, osim za liječenje, počela konzumirati i kao uobičajeni obrok za prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja cijelog organizma.
Kao zdravi obrok ova juha se može konzumirati jednom dnevno. Ako je ipak liječenje u pitanju, možete pojesti dvije porcije.
Dvadesetih godina prošlog stoljeća Dr. Max Gerson počeo je razvijati ovu terapiju s ciljem smanjenja i kontrole vlastitih teških migrenskih glavobolja.
Sasvim slučajno otkrio je da odgovarajuće količine hranjivih tvari u kombinaciji s pojačanom detoksikacijom djelotvorno liječe i tuberkulozu kože.
Nakon tuberkuloze kože otkrivena je djelotvornost i kod drugih oblika tuberkuloze, ali i kod ostalih zdravstvenih problema:
- alergija
- visokog i niskog krvnog tlaka
- bolesti bubrega
- artritisa
- ateroskleroze
- multiple skleroze
- autoimunih oboljenja
- raka
Priprema za Hipokratovu juhu
Hipokratova juha ima najsnažnije dobrobiti, ali tijekom pripreme moraju se poštivati sljedeća pravila: juhu je potrebno kuhati na laganoj vatri sa što manje vode, posuda u kojoj se kuha mora biti poklopljena kako bi se spriječilo isparavanje korisnih sastojaka te posuđe u kojem kuhate ne smije biti aluminijsko, a pribor neka bude srebrno.
Sada kada ste pripremili sav pribor, nabavite organske, kvalitetne sastojke i napravite ukusni lijek na žlicu.
Sastojci:
- 1 korijen celera srednje veličine
- 1 korijen peršina srednje veličine
- 2 glavice luka srednje veličine
- 2 mala ili jedan veliki poriluk
- češnjaka prema želji (može se dodati i na kraju)
- malo peršinovog lišća
- 600 g rajčica
- 400 g krumpira
Priprema: Operite povrće i narežite ga na kockice. Stavite povrće u veliki lonac te dodajte vode u količini dovoljnoj da prekrije sve povrće. Zagrijte vrenja, a potom nastavite kuhati na laganoj vatri oko sat i pol, dok povrće ne omekša. Na samom kraju kuhanja dodajte protisnuti češnjak i dozvoljene začine u manjim količinama. Kuhanu juhu propasirajte.
Konzumirajte jednu porciju juhe, a ostatak možete spremiti u hladnjak.
Dopušteni začini koje možete koristiti su: lovor, korijander, kopar, kim, komorač, muškatni oraščić, mažuran, ružmarin, šafran, kadulja u manjim količinama te vlasac, češnjak, luk i peršin koje možete koristiti u većim količinama.
Hipokratova juha se priprema od povrća koje obiluje hranjivim tvarima neophodnima za savršeno funkcioniranje imuniteta.
Luk, jedan od sastojaka ove juhe, sadrži visoke razine vitamina C kao i brojne druge hranjive tvari, od kojih imunološki sustav ima brojne prednosti. Isto je i s rajčicom koja sadrži likopen, crveni pigment odgovoran za dobro funkcioniranje imunološkog sustava. Ova tvar također pomaže u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka te u liječenju krvožilnih i srčanih bolesti.
Oni koji žele i detoks uz ovu juhu preporučuje se ispijanje sokova od mrkve, jabuke i naranče, te zelenih sokova pripravljenih od kupusa i drugog povrća.
Tijekom terapije provodi se i svakodnevno čišćenje organizma klistirom od kave.
1 razmišljanje na “Hipokratova juha”