Hipokratova juha

Hipokratova juha

Savjeti o prehrani

Hipokratova juha je vrlo jednostavna, a iznimno ljekovita juha od povrća, i ne, ovo nije još jedna obična juha. U svijetu poznata kao ukusan obrok, koji pomaže u prevenciji i liječenju mnogih bolesti s posebnim naglaskom na kancerogena oboljenja, vrlo je jednostavna u pripremi.

Početkom prošlog stoljeća popularizirao ju je njemački liječnik, dr. Max Gerson, uvrstivši je u poseban prehrambeni program koji je predstavljen javnosti 1932. godine pod nazivom Gersonova terapija.

Prema njegovim tvrdnjama, ali i prema potvrdama brojnih zdravstvenih stručnjaka, ovakav režim prehrane u stanju je osnažiti imunitet, poništiti štetu nastalu na tjelesnim stanicama te omogućiti tijelu da se u potpunosti izliječi.

Tako se ona, osim za liječenje, počela konzumirati i kao uobičajeni obrok za prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja cijelog organizma.

Kao zdravi obrok ova juha se može konzumirati jednom dnevno. Ako je ipak liječenje u pitanju, možete pojesti dvije porcije.

Dvadesetih godina prošlog stoljeća Dr. Max Gerson počeo je razvijati ovu terapiju s ciljem smanjenja i kontrole vlastitih teških migrenskih glavobolja.

Sasvim slučajno otkrio je da odgovarajuće količine hranjivih tvari u kombinaciji s pojačanom detoksikacijom djelotvorno liječe i tuberkulozu kože.

Nakon tuberkuloze kože otkrivena je djelotvornost i kod drugih oblika tuberkuloze, ali i kod ostalih zdravstvenih problema:

  • alergija
  • visokog i niskog krvnog tlaka
  • bolesti bubrega
  • artritisa
  • ateroskleroze
  • multiple skleroze
  • autoimunih oboljenja
  • raka

Priprema za Hipokratovu juhu

Hipokratova juha ima najsnažnije dobrobiti, ali tijekom pripreme moraju se poštivati sljedeća pravila: juhu je potrebno kuhati na laganoj vatri sa što manje vode, posuda u kojoj se kuha mora biti poklopljena kako bi se spriječilo isparavanje korisnih sastojaka te posuđe u kojem kuhate ne smije biti aluminijsko, a pribor neka bude srebrno.

Sada kada ste pripremili sav pribor, nabavite organske, kvalitetne sastojke i napravite ukusni lijek na žlicu.

Sastojci:

  • 1 korijen celera srednje veličine
  • 1 korijen peršina srednje veličine
  • 2 glavice luka srednje veličine
  • 2 mala ili jedan veliki poriluk
  • češnjaka prema želji (može se dodati i na kraju)
  • malo peršinovog lišća
  • 600 g rajčica
  • 400 g krumpira

Priprema: Operite povrće i narežite ga na kockice. Stavite povrće u veliki lonac te dodajte vode u količini dovoljnoj da prekrije sve povrće. Zagrijte vrenja, a potom nastavite kuhati na laganoj vatri oko sat i pol, dok povrće ne omekša. Na samom kraju kuhanja dodajte protisnuti češnjak i dozvoljene začine u manjim količinama. Kuhanu juhu propasirajte.

Konzumirajte jednu porciju juhe, a ostatak možete spremiti u hladnjak.

Dopušteni začini koje možete koristiti su: lovor, korijander, kopar, kim, komorač, muškatni oraščić, mažuran, ružmarin, šafran, kadulja u manjim količinama te vlasac, češnjak, luk i peršin koje možete koristiti u većim količinama.

Hipokratova juha se priprema od povrća koje obiluje hranjivim tvarima neophodnima za savršeno funkcioniranje imuniteta.

Luk, jedan od sastojaka ove juhe, sadrži visoke razine vitamina C kao i brojne druge hranjive tvari, od kojih imunološki sustav ima brojne prednosti. Isto je i s rajčicom koja sadrži likopen, crveni pigment odgovoran za dobro funkcioniranje imunološkog sustava. Ova tvar također pomaže u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka te u liječenju krvožilnih i srčanih bolesti.

Oni koji žele i detoks uz ovu juhu preporučuje se ispijanje sokova od mrkve, jabuke i naranče, te zelenih sokova pripravljenih od kupusa i drugog povrća.

Tijekom terapije provodi se i svakodnevno čišćenje organizma klistirom od kave.

1 razmišljanje na “Hipokratova juha

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *