Hmelj

Hmelj kao lijek

Savjeti o prehrani

Hmelj je sjemenska šišarika višegodišnje zeljaste biljke koja je znanstveno poznata kao Humulus lupulus. Tehnički, cvjetovi ove biljke se uzgajaju širom svijeta za njihove sjemenske šišariku, od kojih se mnoge vrste koriste za kuhanje piva. Više od 1000 godina, hmelj je bio ključni sastojak ovog popularnog alkoholnog pića, a njihova se kultivacija nastavila razvijati, osobito u posljednjim godinama, budući da je pivo u nekim dijelovima svijeta doživjelo pravu renesansu. Ne samo da hmelj djeluje kao stabilizirajuće sredstvo u pivu, već daje i različite okuse, te određenu antibakterijsku/antioksidacijsku zaštitu za piće tokom proizvodnje. Iako se hmelj može naći u gotovo svim pivima, on se ne smatra jednim od bitnih sastojaka – npr. Kvasac, voda, ječam. On, međutim, djeluje kao konzervans i stabilizator u pivu pa je gotovo uvijek uključen. Uključivanje slada daje slatkoću pivu, dok ove sjeme može dodati gorčinu i uravnotežiti okus na različite načine.

Hmelj u prehrani

Nutritivno govoreći, hmelj ne sadrži dosta hranjivih tvari, ali ima značajnu razinu vitamina B6, vitamina C i vitamina E, kao i razne antioksidativne flavonoide, uključujući jedinstveni spoj nazvan ksantohumol.

Hmelj – zdravstvene prednosti i ljekovitost

Zdravstvene prednosti konzumiranja ovih šišarki u različitim oblicima uključuju opuštanje mišića, jačanje kognitivnog zdravlja, ublažavanje kardiovaskularnih problema i zaštitu zdravlja kože, između ostalog.

 • Smanjuje simptome nesanice
 • Spriječava rak
 • Tretira artritis i fibromijalgiju
 • Olakšava prijelazne promjene hormona menopauze
 • Pomaže u gubitku težine
 • Smiruje zubobolje
 • Smanjuje bol u bolnim zglobovima i mišićima
 • Smanjuje ozbiljnost menstrualnih grčeva i drugih simptoma, kao što su promjene raspoloženja
 • Upravlja simptomima dijabetesa
 • Tretira čireve
 • Pomaže u smirivanju tjeskobe i simptoma depresije
 • Opušta mišiće i spriječava napetost
 • Povećava protok krvi i pojačava kognitivne funkcije
 • Spriječava gubitak kose i suhoću vlasišta, što može dovesti do peruti
 • Poboljšava zdravlje kože uklanjanjem upala

Čaj od hmelja

Postoji dosta koristi za hmelj izvan piva, kao što su u obliku ekstrakta ili u raznim kapsulama.

Ekstrakt: Ekstrakt hmelja može se koristiti zbog svoje sedativne prirode i često se koristi kao pomoć u spavanju.
Tinktura: Možete dodati 10-15 kapi ove tinkture u vodu kako biste poboljšali raspoloženje i opustili tijelo.
Čaj: Pravljenje čaja od hmelja vam može pomoći može ublažiti glavobolje i smanjiti bol.
Napitci od hmelja: Kada se nalazi u pivi, neki od aktivnih sastojaka su ugroženi, ali mogu ublažiti tjeskobu.
Tablete (kapsule): Koncentriraniji način dobivanja ovih cvjetova – tablete mogu sadržavati do 350 miligrama i mogu se preporučiti da se uzimaju dva puta dnevno.

Ukoliko tražite gdje kupiti, moja preporuka je: https://naturashop.com.hr/1036-hmelj-cvjetovi-hmelja-hops-strobile-kapsule-90-kapsula.html

Hmelj – nuspojave

Postoje razni sporedni efekti konzumiranja hmelja ili upotreba proizvoda koji su dobiveni od tih sjemenskih šišarki. Nadalje, eterično ulje je vrlo moćno i može uzrokovati ozbiljnije nuspojave ako se koristi nepropisno ili prekomjerno.

Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati upotrebu, jer su učinci uglavnom nepoznati. Također, žene trebaju ograničiti ili potpuno eliminirati konzumaciju alkohola tokom trudnoće.
Alergijske reakcije na hmelj postoje, što može dovesti do poremećaja želuca, povraćanja ili proljeva, kao i do topikalne upale ako ih koristite u obliku tinkture na vašoj koži.
Depresija ili pospanost mogu se pojaviti kada se koristi hmelj. Ne zaboravite da te proizvode ili lijekove koristite samo umjereno.

Preuzeto sa https://biljemdozdravlja.com/hmelj-ljekovitost-prirodni-lijekovi/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *