Holistički pristup liječenju kućnih ljubimaca

Holistička veterinarska medicina

Prirodna medicina Liječenje kućnih ljubimaca

Holistička medicina je po svojoj prirodi humana do srži. Tehnike koje se koriste u holističkoj medicini su nježne, minimalno invazivne, a uključuju dobrobit bolesnika i smanjenje stresa. Holističko razmišljanje usredotočeno je na ljubav, empatiju i poštovanje.

U liječenju životinje, holistički veterinar će odrediti najbolju kombinaciju konvencionalnih i alternativnih (ili komplementarnih) terapija za određenu jedinku. To znači uzeti u obzir cjelokupnu sliku pacijenta – okolinu, obrazac bolesti, odnos kućnog ljubimca i vlasnika – i razviti protokol liječenja koristeći širok raspon terapija za izlječenje pacijenta. Holističkog praktičara ne zanima samo povijest bolesti, već i genetika, prehrana, okoliš, obiteljski odnosi, razina stresa i drugi čimbenici.

U mnogim akutnim situacijama liječenje može uključivati ​​aspekte kirurškog zahvata i terapije lijekovima iz konvencionalne zapadne tehnologije, zajedno s alternativnim tehnikama kako bi se osigurala komplementarna cjelina. Ovaj oblik liječenja ima veliku vrijednost kod teških trauma i određenih infekcija.

Mnogi holistički veterinari izbjegavaju cjepiva i lijekove. Holistički pristup veterinarskoj medicini postupno se ugrađuje u mnoge konvencionalne tretmane koji ponekad čine granicu između konvencionalne i holističke medicine nejasnom.

Mogućnosti holističkog veterinarskog liječenja

Neke mogućnosti holističkog liječenja sada su široko prihvaćene od strane konvencionalnih veterinara, osobito nakon što su studije pokazale dobrobit za kućnog ljubimca, kao što je uključivanje akupunkture za smanjenje kronične boli.
Drugi tretmani nisu dobrodošli u tradicionalnoj medicini zbog nedostatka dokaza koji bi bili od pomoći. Neki holistički ili integrativni tretmani koje vlasnici kućnih ljubimaca mogu koristiti:

 • Akupunktura
 • Aromaterapija
 • Kiropraktička njega
 • Cvjetne esencije
 • Biljna medicina
 • Dodaci prehrani/nutraceutici
 • Laserska terapija klase IV
 • Ortomolekularna medicina
 • Nutritivna terapija s dijetama
 • Osteopatija
 • Terapija matičnim stanicama
 • Rehabilitacija
 • Sportska medicina
 • Masaža

Važno je zapamtiti da holistički tretmani nisu zamjena za tradicionalnu medicinu.
Lijekovi, cijepljenja, kirurški zahvati i druge konvencionalne mogućnosti liječenja još uvijek mogu biti potrebni za kućnog ljubimca.

Kakav je veterinar pravi za vašeg ljubimca?

Konvencionalna medicina posljednjih godina uključuje sve više tehnika holističke medicine. Multimodalni planovi liječenja često uključuju i konvencionalne i holističke opcije liječenja pa je u mnogim slučajevima sve teže prepoznati razliku između vrsta veterinara.

Ako vaš konvencionalni veterinar ne prakticira nikakvu holističku medicinu, možete razmisliti o savjetovanju s holističkim veterinarom za posebne dodatne mogućnosti liječenja. Holistička medicina ne može zamijeniti cijepljenja i druge oblike konvencionalne medicine, ali može ponuditi mogućnosti dodatne terapije kućnim ljubimcima koji ne reagiraju na tradicionalno liječenje ili ne podnose neke lijekove ili terapije. Ponekad je konvencionalna medicina, poput operacije, jedini način riješiti problem kućnog ljubimca. Svaki ljubimac i svaka situacija je drugačija.

Potencijalne opasnosti holističkih mogućnosti liječenja

Ignoriranje opcija utemeljenih na dokazima može biti vrlo opasno za vlasnike kućnih ljubimaca i njihove ljubimce ako vlasnik ljubimca odluči potpuno izbjeći konvencionalnu medicine. Potpuno izbjegavanje provjerenih lijekova i operacija za liječenje bolesti može biti vrlo štetno za kućnog ljubimca. Bez obzira na vrstu liječenja, važno je koristiti terapije utemeljene na dokazima kako biste svom ljubimcu pružili najbolju moguću njegu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *