Hormon rasta

Hormon rasta – utjecaj na zdravlje

Savjeti o prehrani Korisni savjeti

Ako među dodacima prehrani postoji nešto što bi trebalo izdvojiti kao jednu od najkontroverznijih supstanci onda bi hormon rasta sigurno bio jedan od konkurenata za to mjesto. Dok ga jedni nazivaju „hormonom mladosti“, drugi strogo osuđuju bilo kakve manipulacije ovim hormonom.

Hormon rasta (HGH ili HR) se izlučuje u prednjem režnju hipofize, a naziva se još i somatropin. Izlučivanja hormona rasta reguliraju svojim međudjelovanjem hormoni somatostatin i somatokrinin. Somatostatin koči lučenje hormona rasta, dok somatokrenin oslobađa hormon rasta. Uz njih, pojačano lučenje hormona rasta uzrokuju vanjski podražaji kao što su gladovanje, hipoglikemija, mišićna aktivnost, trauma, stres i sl.

Kad se izluči iz hipofize, hormon rasta ostaje aktivan u krvotoku samo par minuta, ali to je dovoljno vremena da ga jetra pretvori u faktore rasta, među kojima su najvažniji inzulinu sličan faktor rasta1 (IGF-1) koji pojačava anaboličko okruženje u tijelu.

Sa starenjem padaju i razine hormona rasta. Nakon navršenih 30 godina, ta razina pada za 25% u svakoj narednoj dekadi, pa s navršenih 60 godina imate samo 25% količine hormona rasta nego u svojim najboljim godinama (dvadesetima). Kako pretpostavljaju znanstvenici, da se razina hormona rasta ne spušta s godinama, životni vijek čovjeka bi bio oko 140 godina, bili bismo nekoliko centimetara viši te bismo imali znatno više mišića.

Testovi na zdravim osobama pokazuju da hipofiza ima rezervu hormona rasta koja je trajno prisutna čak i u dubokoj starosti. Hormon rasta (HR) je polipeptid, građen od 191 aminokiseline. Njegova sinteza i sekrecija odvijaju se u hipofizi, maloj endokrinoj žlijezdi smještenoj na bazi mozga, unutar koštane mase koja se radi specifičnog izgleda zove tursko sedlo. Hipofiza izlučuje cijeli niz hormona u funkciji regulacije rada perifernih žlijezda. Još i danas se otkrivaju neki od hormona hipofize, a neki će se sasvim sigurno tek otkriti.

Regulacija sekrecije HR posljedica je vrlo složenih sustava u središnjem živčanom sustavu (SŽS) koji su tek djelomično objašnjeni. Stimulativno djelovanje na HR moguće je ostvariti preko posebnog hormona koji stimulira njegovo otpuštanje (Growth releasing hormon – GRH) i drugih (TRH, GABA, VIP, dopamin, glukagon, vasopresin). Pored ovih poznatih hormona, amina i kemikalija, mnoga stanja kao gladovanje, hipoglikemija ili stres preko nekih od nabrojenih mehanizama, a moguće i putem nekih nama još nepoznatih, reguliraju razinu HR u krvi.

Brojnost mehanizama kojima se regulira sekrecija HR u krvi govori u prilog tome da je on prije svega metabolički hormon. Njegovo djelovanje na rast u mladih osoba nedvojbeno je i ostvaruje se preko inzulinu sličnog faktora rasta (IGF I) koji se sintetizira u jetrima. Postoje dokazi da se sinteza IGF I odvija i u nekim drugim tkivima pa možda i u samim kostima. Utjecaj HR na rast i razvoj SŽS, u suradnji s hormonima štitnjače, neosporan je. Osim nižeg rasta, djeca koja imaju manjak HR su izrazito psihički nestabilna u odnosu na svoje vršnjake. Dokazano je i da djeca nižeg rasta postižu značajno nižu razinu obrazovanja od svojih vršnjaka te se tada prvi puta u takvih bolesnika uvodi pojam “kvaliteta života”.

Benefiti hormona rasta

Najjednostavnije rečeno, hormon rasta utječe na stanični rast i regeneraciju. Hormon rasta utječe na procese koji rezultiraju povećanom sintezom te smanjenom razgradnjom proteina. Učinak povećane sinteze proteina pod utjecajem hormona rasta odnosi se na sva tkiva u tijelu, a najviše je izražen na rast kosti i hrskavica.

Osim toga, hormon rasta potiče i pojačano iskorištavanje masti za dobivanje energije, povećanjem oslobađanja masnih kiselina, poboljšava libido, te utječe na smanjenje iskorištavanja glukoze i pojačanu sintezu glikogena u stanicama. Usto, hormon rasta pomaže u regulaciji tjelesne kompozicije, omjerima tjelesnih tekućina, mišićnom i koštanom rastu, metabolizmu masti i šećera i srčanoj funkciji.

Studije su pokazale da doze od 1.0-1.5 mg u krvotoku imaju pozitivne učinke na zdravlje, a to su upravo i optimalne razine prirodnog hormona rasta u ljudskom tijelu.

Negativne strane uzimanja hormona rasta

Negativne strane hormona rasta koje ističu znanstvenici su oštećenje jetre, gušterače i štitnjače, povećanje intrakranijalnog tlaka, pojačano nakupljane vode u organizmu, bolovi u zglobovima i mišićima, pojava ginekomastije u muškaraca, sindroma karpalnog tunela – kompresija živca u području šake.

Hormon rasta je moćna tvar i s njim se ne treba igrati. Na njegovo otpuštanje djeluju san i vježbanje. Što manje spavate, to će manji biti učinci hormona rasta. Vježbe najviše doprinose otpuštanju ovoga hormona, posebice trening otpora.

Dakle, dižite što veće težine, radite što manje pauze i redovito spavajte i pojačat ćete otpuštanje ovoga hormona i od toga rasti. Ne pomišljajte na suplementaciju ovim hormonom bez dovoljno znanja o vlastitom tijelu, ali i o svim negativnim učincima ovoga hormona.


Nedavne studije su potvrdile da suplementacija može pozitivno utjecati na razinu hormona rasta, ali samo ako se uzima u pravilnim omjerima:

  • Arginin (5-8 g) primarni pokretač proizvodnje hormona rasta.
  • Ornitin (4-7 g) sinergijski radi s argininom iz kojeg je i deriviran. Njihova kombinacija ima najbolji utjecaj na prirodnu proizvodnju hormona rasta.
  • Glutamin (5 g) ili glutamin peptid pozitivno utječe na korištenje arginina u situacijama u kojima nedostaje ove aminokiseline.
  • Glicin (3-10 g)
  • Ornithin Alpha-Ketoglutarat (OKG) (3 g)
  • BCAA (3-6 g)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *