Hormonalni disbalans

Hormonalni disbalans

Simptomi

Od samog rođenja, hormoni diktiraju naš apetit, navike u spavanju, reagiranje na stres, utječu na libido kao i naše opće raspoloženje. Hormonalni disbalans predstavlja dio vrlo složene slagalice. Kako da znamo koji su hormoni disbalansirani, na koje simptome da obratimo pažnju kako bi ustanovili hormonalni disbalans? Većina žena ovaj termin povezuje sa menopauzom, valunzima i promjenama raspoloženja, dok ustvari hormoni tokom čitavog našeg života upravljaju našim tjelesnim funkcijama.

Hormoni su kemijski glasnici našeg tijela. Proizvedeni u endokrinim žlijezdama ove moćne kemikalije putuju krvotokom i šalju informacije tkivima i organima kako da rade. Hormoni pomažu u kontroli mnogih procesa u našem tijelu uključujući metabolizam i reprodukciju. Hormonalni disbalans znači previše ili premalo lučenja određenog hormona u organizmu. Čak i sitni poremećaj može prouzrokovati ogromne promjene u našem tijelu. I dok neki hormoni osciliraju tokom našeg čitavog života i mogu biti rezultat prirodnog starenja organizma, hormonalni disbalans može biti i rezultat nepravilnog rada endokrine žlijezde.

Glavni okidači hormonalne neravnoteže su stres, loša prehrana, stroge dijete, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, alkohol, kofein i neki lijekovi. Na hormone, isto tako, često utječu i pestici i toksini iz plastike, naročito parabeni. I neke biljke, kao što je npr. lavanda, imaju spoj koji se ponaša kao estrogen, pa i to može dovesti do hormonalnog disabalansa.

Hormoni u našem tijelu imaju metaboličku, produktivnu i reproduktivnu funkciju, ali utječu i na mentalno stanje organizma (hormoni serotonin i dopamin). Proizvode ih endokrine žlijezde: štitnjača, gušterača, nadbubrežna žlijezda, hipofiza, epifiza te jajnici koji proizvode spolne hormone, najvažnije ženske hormone: estrogen i progesteron. Kod muškaraca su ti hormoni testosteron i androsteron, a proizvode ih testisi.

Estrogen

Estrogen je primarni ženski spolni hormon koji utječe na povećanje tjelesne mase, a zaslužan je i za stvaranje masnih naslaga. Te su naslage skladišta u kojima je pohranjen estrogen. Estrogen, također, smanjuje i mišićnu masu. Djelujući na maternicu, sudjeluje i u promjenama tijekom mjesečnog ciklusa. Nedostatak estrogena izaziva brojne simptome. Izostanak ili neredovita mjesečnica, nemogućnost začeća, preuranjena menopauza, opadanja libida, nagle promjene raspoloženja…samo su neki od njih.

Progesteron

Progesteron je drugi važan hormon kod žena, koji zajedno sa estrogenom regulira ciklus, odnosno promjene jajnika i maternice. On je važan tijekom trudnoće, jer od njega ovisi ishod trudnoće i zdravlje bebe. Zato se i naziva “zaštitnik trudnoće“. Nakon porođaja, njegova koncentracija opada. Nedostatak hormona progesterona može se prepoznati prema simptomima kao što su neredovne menstruacije, nemogućnost održavanja trudnoće, prerani porođaji ili spontani pobačaj.

Prolaktin

Prolaktin je važan za normalno funkcioniranje mliječnih žlijezda i laktaciju tijekom dojenja, no, vremenom, njegova koncentracija opada. Nedostatak prolaktina očituje se lošom laktacijom i menstrualnim poremećajima, ali se može očitovati i npr. kasnijim pubertetom.

Testosteron

Testosteron je tzv. “muški hormon u ženskom tijelu”. To je primarni muški spolni hormon, koji se u manjoj koncentraciji, osim u testisima proizvodi i u nadbubrežnoj žlijezdi. Izlučuje se i kod žena, a zadatak mu je uspostaviti ravnotežu hormona. Manjak testosterona kod žena očituje se slabim libidom, suhom kožom, kosom i noktima. A povećana koncentracija testosterona izaziva pojavu pojačane dlakavosti, akni, pretjeranog znojenja, policistične jajnike i druge hormonalne disfunkcije.

Hormonalna neravnoteža

Hormoni divljaju svima, samo je pitanje kada. Kod žena su te faze disbalansa neizbježne, a uzroci su im različiti. Jedan od prvih hormonalnih disbalansa događa se u pubertetu, nastavlja se tijekom predmenstrualnog perioda i nakon toga u razdoblju prije menopauze i nakon menopauze. Uzroci mogu biti posljedice bolesti, a najčešće su to bolesti štitne žljezde i dijabetes. Kod nekih žena dodatan uzrok disbalansa može biti dugotrajno uzimanje hormonskih kontracepcijskih preparata.

Neki od prvih simptoma koji ukazuju na hormonalni disbalans na koje biste trebali obratiti pažnju su:

 • Imate poteškoća da zaspete i muči vas insomnija
 • Teško vam je ustati iz kreveta čak i nakon 7-9 sati sna
 • Potreban vam je kofein da biste mogli normalno fukncionirati ujutro
 • Potrebna vam je dodatna doza kafeina i šećera ujutro oko 10:00, a zatim ponovno poslijepodne kao biste napunili baterije
 • Za vrijeme PMS-a ste pretjerano razdražljivi i emotivni, imate nagle promjene raspoloženja kao i pad energije
 • Jedete više nego uobičajeno

Navedeni simptomi uglavnom ukazuju na poremećen rad kortizola i inzulina, ili čak oba istovremeno. Simptomi koji ukazuju na hormonalni disbalans kod žena i muškaraca često su:

 • Naglo dobijanje na težini
 • Umor
 • Pojačana osjetljivost na vrućinu ili hladnoću
 • Konstipacija
 • Suha koža
 • Natečenost lica
 • Iznenadan gubitak na težini
 • Ubrzan rad srca
 • Slabost u mišićima
 • Učestalo uriniranje
 • Pojačan osjećaj žeđi
 • Bol i oticanje zglobova
 • Pojačana glad
 • Depresija
 • Smanjena želja za seksom
 • Nervoza, anksioznost
 • Zamućen vid
 • Znojenje
 • Neplodnost

Hormonski disbalans kod djece

Pubertet je doba kada kod dječaka i djevojčica dolazi do lučenja spolnih hormona. Kasna pojava puberteta je uobičajena i normalna stvar kod oba spola, a iako dolazi do njegovog kasnog razvoja, pubertet se odvija normalnim i uobičajenim tokom. Ipak, u rijetkim slučajevima razvija se hipogonadizam. Hipogonadizam je hormonalni disbalans u kom dolazi do proizvodnje male količine ili nimalo spolnih hormona.

Simptomi kod dječaka:

 • Nedovoljna razvijenost mišićne mase
 • Piskutav i neprodubljen glas
 • Usporen ili nikakav rast dlaka na tijelu
 • Pojačan rast ruku i nogu u usporedbi sa tijelom
 • Razvijanje grudnog tkiva

Simptomi kod djevojčica:

 • Izostanak menstruacije
 • Ne dolazi do razvoja grudi
 • Usporen rast

Hormonalni disbalans kao znak bolesti

Candida

Kao estrogen ponaša se i candida, koja navodi organizam na smanjenje lučenja hormona iz žlijezda, što je vrlo važno kao ozbiljan pokretač hormonalne neravnoteže u organizmu. Na ovaj način candida vrlo snažno utječe na rad štitnjače.

Policistični jajnici

Policistični jajnici posljedica su prevelike proizvodnje muških spolnih hormona i estrogena. U ovom slučaju, postoji hormonski disbalans između dva hormona. Riječ je o FSH, folikulostimulirajućem hormonu zaduženom za formiranje folikula na jajnicima tijekom ciklusa te LH, luteinizirajućem hormonu, koji proizvodi progesteron. Kod policističnih jajnika veća je koncentracija LH u odnosu na FSH. A ako je estrogen znatno veći od progesterona, može doći do zadebljanja mišićnog zida maternice, odnosno fibroze. Promjene se mogu očitovati kao grudica na maternici, čak i do veličine jajeta, dok veće formacije mogu dovesti i do krvarenja izvan mjesečnice ili bolnih i obilnih menstrualnih krvarenja. Fibroza materice češća je kod žena u menopauzi, kada je smanjeno lučenje hormona ili postoji disbalans estrogena i progesteron.

Probavni problemi

Kortizol, hormon stresa, izaziva velike poremećaje u fizičkom i psihičkom stanju. Među najčešće pogođenim sustavima je probava pa osobe često pate od konstipacije (zatvora). Redovan rad crijeva je esencijalan faktor u zadržavanju zdravlja i redovnom izbacivanju toksina iz organizma i prerađenih hormona.

Zatvor ili spora crijeva izazivaju to da se toksini i estrogen koji je spreman za izbacivanje iz organizma, zadržavaju u organizmu i utječu na poremećaje u balansu hormona, ali i negativno utječu na rad jetre. To dodatno izaziva zadržavanje vode i osjećaj nadutosti što je još jedan od simptoma hormonalnog disbalansa.

Problemi sa spavanjem

Žene često zamjećuju probleme sa spavanjem u periodu prije mjesečnice. Razlog tome je u naglom padu razine progesterona neposredno prije mjesečnice. Razine ovoga hormona padaju i u nekim drugim periodima, poput vremena nakon poroda. Dodatno, nespavanje nadalje izaziva niz drugih poremećaja jer utječe na razine kortizola, hormona stresa koji potom utječe na poremećaje u disbalansu hormona.

Osim toga, manjak sna potiče pojačanu proizvodnju grelina (hormona gladi), dok leptin pada. Grelin je hormon koji stimulira apetit, dok ga leptin smanjuje. Dakle, spavanje je vrlo bitno za metabolički balans i kontrolu tjelesne težine.

Bolesti štitnjače

Bolesti štitnjače su većinom asimptomatske. Simptomi se uglavnom javljaju kad zbog bolesti štitnjače dođe do poremećaja u izlučivanju njezinih hormona. Vrlo rijetko su prisutne lokalne smetnje prouzročene pritiskom povećane štitnjače na dušnik (otežano disanje) ili jednjak (otežano gutanje) ili je vidljivo izbočenje štitnjače u dnu vrata. Lokalna bolnost štitnjače je iznimno rijetka.

Simptomi poremećaja funkcije štitnjače nisu specifični, ali su tipični. Neki od njih predstavljaju najčešće smetnje koje se javljaju i kod zdravih osoba i kod oboljelih od različitih bolesti. To uvjetuje da se ponekad previdi bolest štitnjače, ali i da se nerijetko neracionalno inzistira na bolesti štitnjače kao uzroku smetnji unatoč njezinoj urednoj funkciji.

Obično ni kod hipertireoze (pojačane funkcije štitnjače) ni kod hipotireoze (oslabljene funkcije) nije prisutan samo jedan simptom nego se javlja više njih koji zajedno upućuju na potrebu da se ispita funkcija štitne žlijezde.

Kod hipertireoze dolazi do ubrzanja prometa materije i energije u organizmu, zbog čega se energija ubrzano troši te se brojni fiziološki procesi ubrzavaju. Posljedica je pojačan apetit, ali unatoč tome dolazi do mršavljenja. Ubrzana potrošnja energije uzrokuje i umor.

Teže se podnosi toplina i pojačano je znojenje. Moguća je ubrzana peristaltika crijeva, grčevi u trbuhu, proljevaste stolice… Ubrzana je srčana frekvencija, može doći do porasta krvnog tlaka. Nokti su često lomljivi, a vlasi tanke i difuzno pojačano ispadaju. Česti su poremećaj sna, emocionalna nestabilnost i razdražljivost.

Hipotireoza je znatno češća. Karakterizirana je smanjenom potrošnjom energije, zbog čega se javlja sklonost debljanju. Zbog nedostatka energije javlja se umor, česta je psihofizička usporenost, pospanost i sklonost duljem spavanju te depresivnost. Usporena je srčana frekvencija. Nokti mogu biti lomljivi, koža gruba i masna, a kosa pojačano difuzno ispada. Može se javiti opstipacija.

Kod oba poremećaja može doći do poremećaja menstrualnih ciklusa. Oba mogu negativno utjecati na sposobnost zatrudnjivanja, ali i na samo trudnoću i razvoj ploda.

Karcinom

Hormonalni disbalans može povećati rizik od pojave raka. Tako je kod žena u menopauzi te u slučaju opadanja nivoa progesterona ili uklanjanja jajnika veći rizik od pojave raka dojke. Rizik nastanka ovog raka povezan je s dominacijom estrogena i njegovih derivata. Smanjenjem lučenja progesterona dolazi do povećanog lučenja estrogena koji tada može utjecati na prekomjeran rast stanica. Na taj se način povećava i broj mutacija, odnosno nastaju tumorske stanice.

Akne

Problemi s aknama česti su kod žena u periodu uoči mjesečnice, a pozitivno se na njihov nastanak može utjecati biranjem svježih namirnica poznatog porijekla te izbjegavanjem gotove i prerađene hrane. Prekomjerna proizvodnja hormona utječe na zatvaranje pora što izaziva male upalne procese, prištiće i različite mrlje po koži.

U slučaju bolnih, cističnih akni koje ne prolaze, uzrok mogu biti androgeni hormoni (muški hormoni, poput testosterona). Naime, testosteron potiče proizvodnju sebuma (ulja) koji se zadržava pod kožom te spaja s bakterijama i mrtvim stanicama kože, što uzorkuje nastanak akni. Kod žena, što im je viša razina testosterona, to su problemi s aknama izraženiji.

Problemi s pamćenjem

Problemi s pamćenjem su često povezani s disbalansom hormona. Primjerice, dokazano je da povišene razine kortizola mogu negativno utjecati na pamćenje i sposobnost učenja.

Glavobolje i migrene

Tijekom ciklusa, kod mnogih je žene, naročito tijekom PMS-a, česta pojava migrena izazvanih hormonalnim disbalansom. Prilično su jake, bolne i mogu se javiti prije i nakon mjesečnog krvarenja.

Konstantna glad

Konstantna glad je pokazatelj prekomjernog lučenja hormona gladi, grelina. Jedan od načina na koji se može zatomiti osjećaj gladi jest dovoljnim unosom tekućine kojom će se tijelo hidrirati i na staničnom nivou.

No, osim grelina, česti uzroci gladi su i nepravilan rad nadbubrežne žlijezde, otpornost na inzulin i druge vrste hormonalnih neravnoteža.

Depresija, promjena raspoloženja, glad

Tijekom predmenstrualnog sindroma, zbog hormonalnog disbalansa, dolazi do povećanog lučenja inzulina koji uzrokuje glad. Stoga dolazi i do promjena u psihičkom stanju, a očituje se i usporenim metabolizmom. debljanjem i zadržavanjem vode u tijelu. U ovoj su PMS fazi mogući i probavni problemi poput napuhnutosti donjeg dijela trbuha ili loše probave.

Napadaji vrućine i gubitak libida

Hormonalni disbalans uzrok je pojave akni, masne kože i kose, problema koji najviše pogađaju mlade osobe u pubertetu. Kod žena u menopauzi iznenadni napadi vrućine, tzv. valunzi, posljedica su manjka estrogena. Jednako kao što je to i gubitak libida.

Kroničan umor

Umor od ranoga jutra ili nužnost poslijepodnevnog odmaranja je također pokazatelj nekih hormonalnih promjena. Često je umor pokazatelj problema sa štitnjačom, odnosno njezinim usporenim radom. Vrlo često ovakva stanja prati i nakupljanje viška kilograma kojih se nemoguće riješiti, čak ni uz vježbanje i dijetu.

Hormoni štitne žlijezde kontroliraju metabolizam, pa s njihovim opadanjem, opada i cijeli sustav organizma, uključujući i srčane otkucaje, mentalno funkcioniranje i probavu, pa je jasno zašto osoba osjeća umor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *