Iđirot

Iđirot kao lijek

Savjeti o prehrani

Iđirot, (lat. Acorus calamus) je trajna zeljasta biljka iz porodice šaševa (Acoraceae). Uzgaja se kao kultivirana biljka radi ljekovitog podanka te kao ukrasna biljka, a razmnožava se vegetativno dijeljenjem rizoma. Pripravci od iđirota mogu imati okrepljujuće djelovanje na ljudski organizam, osobito kod narušenog zdravlja i osjećaja slabosti, te anemije. Zbog glavnih sastojaka eteričnog ulja (azarona i gorkoga akorona) dobro djeluje na probavni sustav, osobito na želudac i crijeva.

Iđirot je poznat pod mnogim narodnim nazivima kao mirišljivi šaš, vodeni božur, mirisni korijen, mirisava trska, sabljar, komuš, kalamus, babat i vodena sabljica. Naziv roda Acorus potječe od grčke riječi akoros (neumoran).

Podanak je puzajuć, horizontalan jako razgranat, može biti dug oko 1 m i debeo oko 3 cm i miriše aromatično, dok mu je okus gorak i aromatičan, a u suhom je stanju znatno blaži. Biljka cvate u svibnju i lipnju. Plodovi su crvene boje, ali u našim agroklimatskim uvjetima se uglavnom ne razvijaju.

U proljeće ili kasnu jesen sabiremo podanak, a njega je potrebno dobro isprati, prerezati i osušiti na umjetnoj toplini. Tako obrađen, iđirot se sprema na suho mjesto.

Sastavi aktivne tvari iđirota

Slavna je aktivna tvar eterično ulje (do 7%) s azaronom, izoeugenolmetileterom, seskviter-pcnom akoronom, koji je gorka okusa, te brojnim drugim aktivnim tvarima. Kod iđirota je dobro istražena veza između broja kromosoma, izvora droge i kemijskog sastava hlapivog ulja.

Azaron vrlo dobro umiruje (trankvilizator), no istodobno se sumnja da djeluje kancerogeno. Iđirot je odlična droga, ali je uzimamo samo kad je neophodno potrebna, i to samo kraće vrijeme. U podanicu se nalaze i trjeslovine te, kao rezervne tvari, škrob, bjelančevine i sluzi.

UPOTREBA: U fitoterapiji kod akutne i kronične dispepsije, gastritisa i gastričkog ulkusa, crijevnih kolika i anoreksije.

DOZIRANJE: 1-3 g suhog podanka 3 puta dnevno kao infuz. 1-3 mL tekućeg ekstrakta (1:1 u 60% alkoholu) 3 puta dnevno. 2-4 mL tinkture (1:5 u 60% alkoholu) 3 puta dnevno.

Farmakološko djelovanje

Istraživanja na životinjama pokazala su da ulje iđirota ima spazmolitičko, antiulkusno, sedativno, antikonvulzivno, antiaritmično, hipotenzivno, slabo antifungalno, lokalno anestetičko, antibakterijsko i insekticidno djelovanje. Također, pokazalo se da inhibira aktivnost monoaminooksidaza i smanjuje razinu serotonina i noradrenalina u mozgu. Nema dokumentiranih kliničkih istraživanja.


Iđirot se obično u narodnoj medicini koristi za liječenje:

  • kašlja,
  • grčeva,
  • bronhitisa,
  • glavobolje,
  • boli u zglobovima,
  • povećanje cirkulacije,
  • poboljšanje koncentracije i pamćenja.

Osim toga, iđirot se koristi i kao insekticid.

Čaj od iđirota za želudac i crijeva

Za pripremu ovog čaja potrebno je u šalicu (2,5 dl) staviti malu žličicu sušenog korijena iđirota te ga preliti s hladnom vodom i ostaviti da odstoji 8-12 sati (najbolje preko noći).

Nakon toga čaj je potrebno procijediti i malo podgrijati te tako piti, a najbolje neposredno prije i poslije obroka po nekoliko gutljaja ako se liječe bolesti želuca i crijeva. Ne smije se popiti više od šest gutljaja dnevno.

Čaj od iđirota za mokrenje

Iđirot ima diuretičko djelovanje pa čaj od iđirota može potaknuti mokrenje, uz biljke kao što je peršin.

Priprema:

Potrebno je pomiješati po 25 grama podanka iđirota, metvice, zdrobljenih mekinja i peršinova lista.
Tri žlice ove mješavine prelijemo s pola litre kipuće vode, poklopimo i pustimo da odstoji dva sata.
Ovaj čaj najbolje je konzumirati tri puta dnevno, prije obroka.

Kupelj od iđirota uklanja slabost

Od 100 g narezane droge pripremamo uvarak koji treba stajati pokriven 15 minuta. Taj ekstrakt dodajemo kupeljima. U hladnjaku ga možemo čuvati i nekoliko dana. Koristimo ga za kupelji kod hladnih nogu, ruku te ozeblina. Kupelji od iđirota zbog izrazitog su okrepljujućeg djelovanja osobito preporučljive kod narušenog zdravlja i osjećaja slabosti, anemija i bolesti metabolizma. Uz uzimanje čaja, kupelji dodatno poboljšavaju stanje kod probavnih tegoba.

Insekticid i repelent

Eterično ulje može s koristiti kao repelent za insekte i kao insekticid. Učinkovit je protiv kućne muhe. Svi dijelovi biljke mogu se sušiti i koristi za odbijanje insekata, te može ih se staviti u ormar s posteljinom.

Tinktura

10 g usitnjenog ili narezanog podanka prelijemo sa 100 ml 70 %-og alkohola i ostavimo da odstoji 2-3 tjedna. Takva tinktura prikladna je za masaže kod reumatskih bolesti, kod bolova u zglobovima i mišićima. Razrijeđenu tinkturu koristimo kod kožnih osipa i ozeblina. Iznutra je ne uzimamo bez nadzora liječnika.

Iđirot – nuspojave

Preparati od iđirota su sigurni za konzumaciju, posebno ako se radi o čajevima. Eterično ulje iđirota može biti štetno ako se koristi u velikim dozama, a trebaju ga izbjegavati trudnice i dojilje.

Pripravci od iđirota mogu trenutno sniziti krvni tlak pa se ne preporučuju osobama koje piju lijekove za sniženje krvnog tlaka. Također, spojevi iz iđirota mogu interferirati s antidepresivima.

Prije upotrebe biljnih pripravaka u zdravstvene svrhe obavezno se savjetujte s liječnikom, posebno ako ste kronični bolesnik.

Svježi korijen može biti otrovan i potrebno je pripaziti pri dnevnom doziranju. Iako po nekim istraživanjima, indijski varijateti iđirota sadrže kancerogenu tvar β-asaron. Rizomi europskog iđirota sadrže vrlo malu količinu asarona, ali ta količina nije dovoljna za pojavu raka. Također, nema zabilježenih znanstvenih dokaza da su se pojavile neke štetne posljedice nakon konzumacije iđirota. Kod korištenja eteričnog ulja, treba također biti oprezan jer u prevelikim količinama može izazvati halucinacije.

Reference:
https://www.agroklub.com/hortikultura/idirot-insekticid-koji-poboljsava-pamcenje/29103/
https://gospodarski.hr/rubrike/ljekovito-bilje-rubrike/idirot-okrepljuje-i-snazi-organizam/
https://www.naturala.hr/idirot-ljekovito-bilje-476/
https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/alternativna-medicina/biljna-ljekarna/idirot-ljekovita-svojstva-i-priprema
https://www.narodnilijek.com/web/idirot-biljka/

Slika preuzeta sa https://gospodarski.hr/rubrike/ljekovito-bilje-rubrike/idirot-okrepljuje-i-snazi-organizam/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *