Indijska smokva

Indijska smokva kao lijek

Savjeti o prehrani Korisni savjeti

Indijska smokva (lat. Opuntia ficus-indica) je najčešća vrsta ove porodice kaktusa. Naraste do 3 metra, a osim žutih cvjetova, ima i bijele, žute i ljubičasto crvene plodove. Po grmu ovaj kaktus proizvodi oko 6 kilograma ploda.

Bogat vitaminom C, plod ovog kaktusa pomaže jačanju imuniteta i poticanju probave, a može se konzumirati na razne načine.

Indijska smokva – nutritivne vrijednosti

100 grama ploda indijske smokve sadrži:

  • 41 kaloriju,
  • 0.5 grama ukupnih masti,
  • 5 miligrama natrija,
  • 9.6 ugljikohidrata, a od toga 3.6 grama dijetalnih vlakana,
  • 0.7 grama proteina,
  • 25 mikrograma beta karotena,
  • 6 mikrograma folne kiseline,
  • 220 miligrama kalijuma,
  • 85 miligrama magnezijuma,
  • 23% od preporučenog dnevnog unosa vitamina C,
  • 6% od preporučenog dnevnog unosa kalcijuma,
  • 1% od preporučenog dnevnog unosa vitamina A,
  • 2% od preporučenog dnevnog unosa željeza.

Sadrži obično preko 60% linolne kiseline, ali to nije glavna tajna ljekovitosti i cijene jer bi ga u tili čas pretekao običan suncokret. Visok je sadržaj sterola koji prema referencama može iznositi i do nevjerojatnih 16g/kg. Preko 70% tih sterola je β-sitosterol, a ostatak čine kampesterol, stigmasterol te drugi steroli u manjim udjelima. Od vitamina E sadrži preko 400 mg/kg γ-tokoferola koji je dominantni tokoferol i daje zaštitnu i protuupalnu ulogu u kozmetici. Ulje je blago kolorirano prisustvom klorofila (oko 2 mg/kg) te karotenoidima (oko 8mg/kg). Zanimljivo, neki varijeteti sadrže i trans masne kiseline, inače rijetko prisutne u uljima osim u ulju sjemenki nara. Može sadržavati od 0-5% vakcenične kiseline.

Indijska smokva iznimno je zdrava jer sadrži antivirusna, protuupalna i antikoagulacijska svojstva. Bogata je vlaknima, antioksidansima i linolenskom kiselinom, a sadrži i minerale kao što su kalcij, kalij, magnezij i fosfor. Sadrži dijetalna vlakna koja potiču rad crijevnih mišića i tako poboljšavaju probavu.

Sok od indijske smokve ima jak antioksidacijski učinak na organizam, i to posebno zbog pigmenata betanina i indikaksantina, ističu meksički znanstvenici u radu objavljenom 2013. godine u časopisu Nutrients.

Neka preliminarna istraživanja pokazuju da konzumacija indijske smokve može sniziti koncentraciju šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2, a protuupalna svojstva ploda ovog kaktusa mogu djelovati povoljno na olakšavanje mamurluka.

Indijska smokva – kako očistiti?

Ako plod koji kupite još uvijek ima bodljike, koristite rukavice prilikom čišćenja. Prije čišćenja preporučuje se da natopite plod u hladnoj vodi.

  • Odrežite gornji i donji dio ploda oštrim nožem.
  • Zarežite vertikalno po sredini, a zatim ogulite preostalu koru.

U nastavku možete pogledati i video demonstraciju.

Indijska smokva – kako jesti?

Plod indijske smokve možete jesti sirov kao i sve drugo voće nakon što ga očistite, ali morate pričekati da sazre. Najčešće mu je potrebno oko tjedan dana nakon kupnje da sazre, a trebao bi biti mekan na dodir kada bude spreman za konzumaciju. Okusom je sladak, ponekad kiseo te sličan lubenici ili kiviju.

Od ploda indijske smokve mogu se raditi ukusne marmelade ili slatkiši, a koristi se i za pripremu alkoholnih pića, sokova i sirupa. Američki domoroci koristili su ga za pripremu crvenog alkoholnog pića naziva „colonche“.

Da biste dobili sok indijske smokve potrebno je izblendati plodove, a potom dobivenu tekućinu procijediti. Za svrhe suplementiranja plod indijske smokve se može konzumirati u obliku kapsule ili ulja. Biljno ulje se dobiva od sjemenki.

Indijska smokva – nuspojave

Postoje određene nuspojave koje se mogu pojaviti uslijed konzumiranja indijske smokve ili suplemenata izrađenih od nje. To su:

  • mučnina,
  • povećana količina stolice,
  • blagi proljev,
  • nadutost,
  • bol u trbuhu.

Iz tog razloga jedite manje količine ovog voća za početak ili se savjetujte s liječnikom prije početka uzimanja suplemenata.

Indijsku smokvu ne bi smjele konzumirati trudnice i dojilje zbog nedostatka podataka o njenom djelovanju. Također, zbog razrjeđivanja krvi, indijsku smokvu ne bi smjeli uzimati pacijenti barem dva tjedna prije operacije.

Reference:
https://www.plantagea.hr/prirodna-kozmetika/indijska-smokva/
https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/zdravi-recepti/indijska-smokva-ljekovitost-uzgoj-cijena-kako-ocistiti-i-jesti

Slika preuzeta sa https://www.freepik.com/free-photos-vectors/indian-fig/4

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *